BBB wil afbouw salderingsregeling zonnepanelen uitstellen tot 2030
Steeds meer politieke partijen hebben hun conceptverkiezingsprogramma gepresenteerd. Daarin uiteraard veel aandacht voor energie en de energietransitie. Voor bezitters van zonnepanelen is natuurlijk ook belangrijk wat de verschillende partijen van plan zijn met de salderingsregeling zonnepanelen. Hoe zit dat bij de VVD, GroenLinks/PvdA en VVD?
In dit artikel kijken we naar wat de op dit moment grootste partijen in hun verkiezingsprogramma zeggen over de salderingsregeling. We baseren ons op de meest recente peilingen van Peil.nl (9 september). Daarin staat de NSC op 28 (zetels), VVD 26, GroenLinks-PvdA 23, BBB 16 en PVV 15. Het NSC heeft op moment van schrijven nog geen verkiezingsprogramma, op de site van de PVV staat alleen nog het verkiezingsprogramma voor 2021-2025. We beperken ons dus tot de VVD, GroenLinks-PvdA en BBB.
Lees ook: Zonnepanelen verliezen hun rendement: wat is er aan de hand?
Heb je zonnepanelen (of overweeg je ze), dan kan het je niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd veel om te doen is. Door een combinatie van de terugleverheffing (lees ook: Huishoudens gaan toeslag betalen voor gebruik zonnepanelen) en de afbouw van de salderingsregeling lijken ze steeds minder rendabel te worden.
Hoe zit het met de salderingsplannen?
Vanaf 2025 worden er veranderingen doorgevoerd in de regeling voor het terugleveren van zelf opgewekte zonne-energie aan het elektriciteitsnet. Het percentage van de teruggeleverde stroom dat je mag aftrekken van je eigen verbruik gaat stapsgewijs omlaag. In 2025 is dit percentage direct al verlaagd naar 64%. In de jaren erna daalt dit percentage verder, tot uiteindelijk 0% in 2031.
Wat wil de VVD met zonnepanelen en de salderingsregeling?
In het concept-verkiezingsprogramma lezen we: “We stimuleren zonne-energie bij huishoudens en ondernemers. We zorgen dat het aantrekkelijk blijft voor huishoudens en ondernemers om zonnepanelen op je eigen dak te leggen. We leggen zoveel mogelijk zonnepanelen op daken van huizen en industriële gebouwen.”
Hoe de VVD dit wil stimuleren komt niet duidelijk naar voren. De salderingsregeling wordt in het programma helemaal niet genoemd.
Wat wil GroenLinks/PvdA met zonnepanelen en de salderingsregel?
“We maken extra middelen vrij om te investeren in zonnepanelen op daken van huurwoningen en koopwoningen van mensen met een laag inkomen. Dat leidt direct tot een verlaging van de energierekening. […] Pas wanneer mensen met lage of middeninkomens ook kunnen profiteren van zonnepanelen, is het verstandig om de salderingsregeling af te bouwen. We zorgen er daarbij voor dat mensen met zonnepanelen hun investeringen binnen een redelijke termijn terugverdienen, zodat zelf investeren in zonnepanelen altijd aantrekkelijk blijft.”
GroenLinks/PvdA wil dus niet meteen van de salderingsregeling af, maar onduidelijk is welke termijn zij hiervoor wil hanteren.
Wat wil BBB met zonnepanelen en de salderingsregel?
In het concept-verkiezingsprogramma van de BBB staat: “We bevorderen zonne-energie (bij voorkeur op daken van gebouwen maar denk ook aan panelen als onderdeel van geluidschermen langs de weg en in ramen). We willen de voorgestelde afbouw van de salderingsregeling zonne-energie tot tenminste 2030 opschorten en 5 miljoen huishoudens hun zonnepanelen hebben terugverdiend. In ons land wordt nu minder dan 10% van de voor zonnepanelen geschikte daken gebruikt.”
Tot dusver is BBB dus de enige van de grote partijen die een jaartal koppelt aan de salderingsregeling en de plannen zoals die er nu liggen minimaal 5 jaar wil uitstellen.
❗❗ Het is belangrijk om te benadrukken dat het hier in alle gevallen nog om concept-verkiezingsprogramma’s gaat en dan nog niet alle politieke partijen hun verkiezingsprogramma hebben gepresenteerd. Wij blijven dit onderwerp in ieder geval voor jullie volgen.
Denk je aan zonnepanelen? Laat je dan goed informeren. Bekijk bijvoorbeeld al onze artikelen over zonnepanelen. Ben je toe aan de koop? Vergelijk dan vooral offertes van verschillende aanbieders.