ID.nl logo
Energiezuinige LTV-radiatoren: prima combinatie met de warmtepomp
© Radson.com
Energie

Energiezuinige LTV-radiatoren: prima combinatie met de warmtepomp

De meeste mensen verwarmen hun woning nog met radiatoren en een gasketel die het cv-water tot 70 à 80 graden Celsius verwarmt. Lagetemperatuurverwarming (LTV) betekent dat het water in het verwarmingssysteem slechts 35 tot 55 graden is. Bij goede isolatie kun je hiermee ook 's winters een aangename kamertemperatuur bereiken. Dat hoeft niet per se met vloerverwarming; er zijn nu nieuwe radiatoren die uitstekend samenwerken met een warmtepomp op lage temperatuur.

Je overweegt een warmtepomp, maar je hebt geen zin om je vloer open te breken en vloerverwarming aan te leggen? In dat geval is er een nieuwe generatie ventilo-radiatoren die de ruimte op lage temperatuur kunnen verwarmen. Bovendien kunnen ze de kamer ook koelen.

Moderne warmteopwekkers zoals warmtepompen en zelfs condensatieketels werken het meest efficiënt met lage temperaturen. Lagetemperatuurverwarming (LTV) verwarmt de woning gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan een klassieke cv-installatie die de radiatoren op hoge temperatuur warm stookt. Daarom kiest men bij nieuwbouw vooral voor het type LTV, bijvoorbeeld een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming.

Bij renovatie liggen de zaken meestal anders. Het verwarmingssysteem is oorspronkelijk ontworpen voor de aanvoer van cv-water met hoge temperaturen. Je gaat niet voor je plezier de vloer tot op het beton uitbreken om extra isolatie en vloerverwarming aan te brengen. Tot voor kort ging men ervan uit dat voor LTV altijd een groot afgifteoppervlak nodig is. Dat is niet het geval met deze nieuwe LTV-radiatoren. We bekijken drie varianten.  

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

Vasco Elia: korte opwarmtijd

Vasco komt met de Elia LTV-radiator die je zowel kunt combineren met een moderne condenserende gaswandketel als met een warmtepomp. Onder het rooster van de Elia-radiator zit een set ventilatoren die volautomatisch worden gestuurd. De Elia-radiator heeft nagenoeg dezelfde afmetingen als een gewone radiator. Je kunt dit model dus eenvoudig aansluiten op het bestaande leidingennetwerk van de oude radiatoren.

Je moet op de plaats van de radiator wel over een stopcontact beschikken, want de ventilatoren hebben uiteraard stroom nodig. De ventilatoren zijn geluidsarm en produceren minder dan 30 dB. Deze radiatoren hebben een korte opwarmtijd, waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor ruimtes die je tijdelijk gebruikt. Een tweede belangrijke plus is dat de Elia 45 procent meer vermogen biedt dan een klassieke radiator van dezelfde afmetingen. 

©Vasco.eu

Koel de kamer met de radiator

Je stelt de Vasco Elia LTV-radiator gewoon in met de thermostaatknop. Daarna werkt de regeling volautomatisch. Je hoeft de regeling aan het eind van een verwarmingsseizoen zelfs niet uit te schakelen. Wanneer de ingestelde kamertemperatuur is bereikt, schakelen de ingebouwde ventilatoren zichzelf uit. Het is trouwens ook mogelijk om deze kleine ventilatoren handmatig uit te schakelen met de aan-uitschakelaar op de behuizing onder de radiator.

Als je deze nieuwe radiator op een systeem met een warmtepomp aansluit, kun je deze LTV-radiator ook gebruiken om te koelen. Wanneer het buiten 28 graden is en je wilt de slaapkamer koelen, dan zet je het toestel op de K-stand. Daarna zorgt het cv-water met een aanvoertemperatuur tot maximaal 17 graden Celsius voor verkoeling. Ook het koelen wordt trouwens automatisch geregeld. 

©Vasco.eu

Bescherming tegen condens: droge koeling De kamer koelen tijdens tropisch warme nachten is leuk, maar je wilt niet dat hierdoor condensatie op de radiator ontstaat, zodat het condenswater op de muur of je parket druipt. Daarom zijn alle LTV-systemen die we hier aan bod laten komen uitgerust met een zogenaamde dauwpuntgestuurde regeling die condensvorming onmogelijk maakt. Sensoren meten de luchtvochtigheid en op basis daarvan bepalen ze de aanvoertemperatuur voor het koelvermogen van de radiator. Deze dauwpuntbewaking onderbreekt het cv-water dat als koelwater dienstdoet als de temperatuur onder het dauwpunt daalt. Daarom spreekt men hier over een 'droge koeling'.

©Vasco.eu

Voordelen

  • De keuze voor LTV-radiatoren is technisch veel minder gecompliceerd dan dat je de vloer moet uitbreken om vloerverwarming te installeren.

  • LTV-radiatoren zijn budgetvriendelijker dan de installatie van vloerverwarming.

  • Een klassieke radiator zorgt vooral voor stralingswarmte. LTV-radiatoren produceren stralingswarmte en convectie. Stralingswarmte kun je vergelijken met wat de zon produceert en convectie is de opwarming van lucht. Door deze combinatie is de warmteafgifte optimaal. Meer over de verschillende manieren van warmteafgifte lees je in dit artikel.

Nadelen

  • Een radiator blijft een zichtbaar element in je interieur, wat van vloerverwarming niet kan worden gezegd.

  • Omdat je ze ophangt, ben je dus ook dit deel van de muur kwijt.

  •  Het rendement van de LTV-radiatoren ligt iets lager dan vloerverwarming.

Vaak gaat het om erg strakke radiatoren die verkrijgbaar zijn in diverse kleuren en die er fraai uitzien. Dat kan een voordeel zijn, maar als de inrichting van je huis verder erg klassiek is, kan dat natuurlijk ook nadelig zijn.

Strada Hybrid: minder massa

De oplossing van Jaga heet Strada Hybrid. Deze warmtepompradiatoren gebruiken de zogenaamde Low-H₂O-technologie om sneller te verwarmen. Low-H₂O betekent dat de radiatoren tot 90 procent minder water bevatten dan traditionele radiatoren. Ze hebben dus een veel kleinere watermassa. Bovendien gebruiken ze geen zware stalen platen die eerst moeten worden opgewarmd.

De innovatie van de Strada Hybrid zit 'm in een geavanceerde warmtewisselaar van aluminium en koper die zijn energie onmiddellijk afgeeft aan de ruimte. De sensoren in de radiator zorgen dat de radiator meteen reageert op plotselinge temperatuursveranderingen in de kamer, bijvoorbeeld als de zon opeens doorbreekt. Hij blijft dus niet doorverwarmen als de optimale binnentemperatuur is bereikt. De reactiesnelheid is dus veel groter, want minder materiaalgebruik betekent een kleinere massa. 

©Jaga.nl

Extra interne boostventilatoren

Bovendien ontwikkelde Jaga een zogenaamde DBH-uitbreiding die je aan dit type radiatoren kunt toevoegen. Het Dynamic Boost Hybrid-systeem zorgt dat je geen grotere radiator nodig hebt in combinatie met een warmtepomp. Het DBH-systeem is een sturing met een set inbouwventilatoren die het vermogen van de radiator gevoelig uitbreidt.

Bovendien komt er met DBH een nieuw display bovenop de radiator waarmee je drie verschillende ventilatorstanden kunt selecteren: minimum max. 26 dB(A), comfort max. 30 dB(A) of maximum voor snelle opwarming en verkoeling. Je kunt dus beginnen met de Strada Hybrid, en wil je later overschakelen naar een warmtepomp, dan kun je nog steeds upgraden met het DBH-systeem.

©Jaga.nl

Radson Ulow-E2 met Summer Breeze Effect

Ook Radson komt met een nieuwe radiator op de markt die net als een gewone radiator de kamer verwarmt door stralingswarmte. Tegelijk zorgen de geïntegreerde ventilatoren van de Ulow-E2 voor convectie, zodat deze ultralage temperatuurradiator zijn warmtecomfort al kan halen bij een watertemperatuur van 30 tot 35 graden Celsius. Ook dit systeem kan 's zomers voor verkoeling zorgen, wat men in dit geval het Summer Breeze Effect noemt.

Wil je in bepaalde kamers vloerverwarming en in andere radiatoren, dan maakt de Ulow E2 het makkelijk, want je kunt beide afgiftesystemen op één temperatuurregime laten werken. Je hoeft dus geen extra aanpassingen te doen om het verschil in temperatuurregimes op te vangen.

Ook hier werken de ventilatoren in drie settings: standby, comfort en boost. Dit model werd specaal ontwikkeld voor verwarming met hernieuwbare energiebronnen zoals de warmtepomp. Je bedient de Ulow-E2 door middel van een touchpad. 

©Radson.com

Overwegingen

De kosten van een LTV-radiator zijn afhankelijk van de capaciteit, het design en het merk. Je vindt ze al voor 300 euro, maar dat kan zomaar oplopen tot 2000 euro. Voordat je investeert in LTV-radiatoren moet je toch enkele dingen afstippen. 

  • Ga je voor de combinatie met een warmtepomp of niet? Je wilt immers een zo laag mogelijke energiefactuur. LTV-radiatoren werken het best samen met een duurzame warmteopwekker en bij voorkeur een warmtepomp.

  • Verwarmen bij lage temperaturen is alleen mogelijk als het dak, de ramen en muren goed geïsoleerd zijn. Is je woning niet goed geïsoleerd, dan is de aanschaf van LTV-radiatoren verloren geld. Moet er nog een plek worden geïsoleerd? Doe dat dan eerst. 

  • Het vermogen van de radiatoren moet afgestemd zijn op het volume van de ruimte, de isolatie en de gevraagde temperatuur. Laat de capaciteit van de LTV-radiatoren berekenen door een erkende installateur. 

  • Met de nieuwe generatie LTV-radiatoren kun je de woning niet alleen zuinig verwarmen. Door de circulatie van frisse lucht kun je de kamer 's zomers ook koelen. Beslis welke kamers je zeker wilt koelen.

  • Ga voor een kwaliteitsmerk. Laat je dus niet verleiden door goedkope beloftes.

  • Als je met lage temperatuur verwarmt, houd je het huis het liefst op een constante temperatuur. Laat de verwarming 's nachts hooguit 1 of 2 graden dalen.

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv