ID.nl logo
Energiezuinige LTV-radiatoren: prima combinatie met de warmtepomp
© Radson.com
Energie

Energiezuinige LTV-radiatoren: prima combinatie met de warmtepomp

De meeste mensen verwarmen hun woning nog met radiatoren en een gasketel die het cv-water tot 70 à 80 graden Celsius verwarmt. Lagetemperatuurverwarming (LTV) betekent dat het water in het verwarmingssysteem slechts 35 tot 55 graden is. Bij goede isolatie kun je hiermee ook 's winters een aangename kamertemperatuur bereiken. Dat hoeft niet per se met vloerverwarming; er zijn nu nieuwe radiatoren die uitstekend samenwerken met een warmtepomp op lage temperatuur.

Je overweegt een warmtepomp, maar je hebt geen zin om je vloer open te breken en vloerverwarming aan te leggen? In dat geval is er een nieuwe generatie ventilo-radiatoren die de ruimte op lage temperatuur kunnen verwarmen. Bovendien kunnen ze de kamer ook koelen.

Moderne warmteopwekkers zoals warmtepompen en zelfs condensatieketels werken het meest efficiënt met lage temperaturen. Lagetemperatuurverwarming (LTV) verwarmt de woning gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan een klassieke cv-installatie die de radiatoren op hoge temperatuur warm stookt. Daarom kiest men bij nieuwbouw vooral voor het type LTV, bijvoorbeeld een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming.

Bij renovatie liggen de zaken meestal anders. Het verwarmingssysteem is oorspronkelijk ontworpen voor de aanvoer van cv-water met hoge temperaturen. Je gaat niet voor je plezier de vloer tot op het beton uitbreken om extra isolatie en vloerverwarming aan te brengen. Tot voor kort ging men ervan uit dat voor LTV altijd een groot afgifteoppervlak nodig is. Dat is niet het geval met deze nieuwe LTV-radiatoren. We bekijken drie varianten.  

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

Vasco Elia: korte opwarmtijd

Vasco komt met de Elia LTV-radiator die je zowel kunt combineren met een moderne condenserende gaswandketel als met een warmtepomp. Onder het rooster van de Elia-radiator zit een set ventilatoren die volautomatisch worden gestuurd. De Elia-radiator heeft nagenoeg dezelfde afmetingen als een gewone radiator. Je kunt dit model dus eenvoudig aansluiten op het bestaande leidingennetwerk van de oude radiatoren.

Je moet op de plaats van de radiator wel over een stopcontact beschikken, want de ventilatoren hebben uiteraard stroom nodig. De ventilatoren zijn geluidsarm en produceren minder dan 30 dB. Deze radiatoren hebben een korte opwarmtijd, waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor ruimtes die je tijdelijk gebruikt. Een tweede belangrijke plus is dat de Elia 45 procent meer vermogen biedt dan een klassieke radiator van dezelfde afmetingen. 

©Vasco.eu

Koel de kamer met de radiator

Je stelt de Vasco Elia LTV-radiator gewoon in met de thermostaatknop. Daarna werkt de regeling volautomatisch. Je hoeft de regeling aan het eind van een verwarmingsseizoen zelfs niet uit te schakelen. Wanneer de ingestelde kamertemperatuur is bereikt, schakelen de ingebouwde ventilatoren zichzelf uit. Het is trouwens ook mogelijk om deze kleine ventilatoren handmatig uit te schakelen met de aan-uitschakelaar op de behuizing onder de radiator.

Als je deze nieuwe radiator op een systeem met een warmtepomp aansluit, kun je deze LTV-radiator ook gebruiken om te koelen. Wanneer het buiten 28 graden is en je wilt de slaapkamer koelen, dan zet je het toestel op de K-stand. Daarna zorgt het cv-water met een aanvoertemperatuur tot maximaal 17 graden Celsius voor verkoeling. Ook het koelen wordt trouwens automatisch geregeld. 

©Vasco.eu

Bescherming tegen condens: droge koeling De kamer koelen tijdens tropisch warme nachten is leuk, maar je wilt niet dat hierdoor condensatie op de radiator ontstaat, zodat het condenswater op de muur of je parket druipt. Daarom zijn alle LTV-systemen die we hier aan bod laten komen uitgerust met een zogenaamde dauwpuntgestuurde regeling die condensvorming onmogelijk maakt. Sensoren meten de luchtvochtigheid en op basis daarvan bepalen ze de aanvoertemperatuur voor het koelvermogen van de radiator. Deze dauwpuntbewaking onderbreekt het cv-water dat als koelwater dienstdoet als de temperatuur onder het dauwpunt daalt. Daarom spreekt men hier over een 'droge koeling'.

©Vasco.eu

Voordelen

  • De keuze voor LTV-radiatoren is technisch veel minder gecompliceerd dan dat je de vloer moet uitbreken om vloerverwarming te installeren.

  • LTV-radiatoren zijn budgetvriendelijker dan de installatie van vloerverwarming.

  • Een klassieke radiator zorgt vooral voor stralingswarmte. LTV-radiatoren produceren stralingswarmte en convectie. Stralingswarmte kun je vergelijken met wat de zon produceert en convectie is de opwarming van lucht. Door deze combinatie is de warmteafgifte optimaal. Meer over de verschillende manieren van warmteafgifte lees je in dit artikel.

Nadelen

  • Een radiator blijft een zichtbaar element in je interieur, wat van vloerverwarming niet kan worden gezegd.

  • Omdat je ze ophangt, ben je dus ook dit deel van de muur kwijt.

  •  Het rendement van de LTV-radiatoren ligt iets lager dan vloerverwarming.

Vaak gaat het om erg strakke radiatoren die verkrijgbaar zijn in diverse kleuren en die er fraai uitzien. Dat kan een voordeel zijn, maar als de inrichting van je huis verder erg klassiek is, kan dat natuurlijk ook nadelig zijn.

Strada Hybrid: minder massa

De oplossing van Jaga heet Strada Hybrid. Deze warmtepompradiatoren gebruiken de zogenaamde Low-H₂O-technologie om sneller te verwarmen. Low-H₂O betekent dat de radiatoren tot 90 procent minder water bevatten dan traditionele radiatoren. Ze hebben dus een veel kleinere watermassa. Bovendien gebruiken ze geen zware stalen platen die eerst moeten worden opgewarmd.

De innovatie van de Strada Hybrid zit 'm in een geavanceerde warmtewisselaar van aluminium en koper die zijn energie onmiddellijk afgeeft aan de ruimte. De sensoren in de radiator zorgen dat de radiator meteen reageert op plotselinge temperatuursveranderingen in de kamer, bijvoorbeeld als de zon opeens doorbreekt. Hij blijft dus niet doorverwarmen als de optimale binnentemperatuur is bereikt. De reactiesnelheid is dus veel groter, want minder materiaalgebruik betekent een kleinere massa. 

©Jaga.nl

Extra interne boostventilatoren

Bovendien ontwikkelde Jaga een zogenaamde DBH-uitbreiding die je aan dit type radiatoren kunt toevoegen. Het Dynamic Boost Hybrid-systeem zorgt dat je geen grotere radiator nodig hebt in combinatie met een warmtepomp. Het DBH-systeem is een sturing met een set inbouwventilatoren die het vermogen van de radiator gevoelig uitbreidt.

Bovendien komt er met DBH een nieuw display bovenop de radiator waarmee je drie verschillende ventilatorstanden kunt selecteren: minimum max. 26 dB(A), comfort max. 30 dB(A) of maximum voor snelle opwarming en verkoeling. Je kunt dus beginnen met de Strada Hybrid, en wil je later overschakelen naar een warmtepomp, dan kun je nog steeds upgraden met het DBH-systeem.

©Jaga.nl

Radson Ulow-E2 met Summer Breeze Effect

Ook Radson komt met een nieuwe radiator op de markt die net als een gewone radiator de kamer verwarmt door stralingswarmte. Tegelijk zorgen de geïntegreerde ventilatoren van de Ulow-E2 voor convectie, zodat deze ultralage temperatuurradiator zijn warmtecomfort al kan halen bij een watertemperatuur van 30 tot 35 graden Celsius. Ook dit systeem kan 's zomers voor verkoeling zorgen, wat men in dit geval het Summer Breeze Effect noemt.

Wil je in bepaalde kamers vloerverwarming en in andere radiatoren, dan maakt de Ulow E2 het makkelijk, want je kunt beide afgiftesystemen op één temperatuurregime laten werken. Je hoeft dus geen extra aanpassingen te doen om het verschil in temperatuurregimes op te vangen.

Ook hier werken de ventilatoren in drie settings: standby, comfort en boost. Dit model werd specaal ontwikkeld voor verwarming met hernieuwbare energiebronnen zoals de warmtepomp. Je bedient de Ulow-E2 door middel van een touchpad. 

©Radson.com

Overwegingen

De kosten van een LTV-radiator zijn afhankelijk van de capaciteit, het design en het merk. Je vindt ze al voor 300 euro, maar dat kan zomaar oplopen tot 2000 euro. Voordat je investeert in LTV-radiatoren moet je toch enkele dingen afstippen. 

  • Ga je voor de combinatie met een warmtepomp of niet? Je wilt immers een zo laag mogelijke energiefactuur. LTV-radiatoren werken het best samen met een duurzame warmteopwekker en bij voorkeur een warmtepomp.

  • Verwarmen bij lage temperaturen is alleen mogelijk als het dak, de ramen en muren goed geïsoleerd zijn. Is je woning niet goed geïsoleerd, dan is de aanschaf van LTV-radiatoren verloren geld. Moet er nog een plek worden geïsoleerd? Doe dat dan eerst. 

  • Het vermogen van de radiatoren moet afgestemd zijn op het volume van de ruimte, de isolatie en de gevraagde temperatuur. Laat de capaciteit van de LTV-radiatoren berekenen door een erkende installateur. 

  • Met de nieuwe generatie LTV-radiatoren kun je de woning niet alleen zuinig verwarmen. Door de circulatie van frisse lucht kun je de kamer 's zomers ook koelen. Beslis welke kamers je zeker wilt koelen.

  • Ga voor een kwaliteitsmerk. Laat je dus niet verleiden door goedkope beloftes.

  • Als je met lage temperatuur verwarmt, houd je het huis het liefst op een constante temperatuur. Laat de verwarming 's nachts hooguit 1 of 2 graden dalen.

▼ Volgende artikel
Bosch Performance Line CX-lijn: krachtige middenmotor en componenten
© Bosch eBike Systems
Mobiliteit

Bosch Performance Line CX-lijn: krachtige middenmotor en componenten

Bosch heeft veel succes geboekt op het gebied van e-biketechnologie. Hun motoren, accu's en displays hebben een goede reputatie opgebouwd en worden door e-bikebezitters gewaardeerd. Bosch, dat niet vaak artikelen aankondigt, verrast nu met de Performance Line CX-middenmotor en -remmen, -displays en -accu's.

Dit artikel in het kort:

  • Krachtige motor: Tot 85 Nm koppel, 600 watt piekvermogen en 340% ondersteuning, ideaal voor bergop en lange tochten.
  • Geavanceerde sensoren: Meet meer dan 1.000 keer per seconde voor nauwkeurige en soepele ondersteuning.
  • Efficiëntie en stil geluid: Geoptimaliseerde transmissie en magnesium behuizing verlagen geluid en gewicht.
  • Innovatieve functies: Hill Start Assist en loopondersteuning voor extra gemak op steile hellingen.
  • Duurzaamheid: Gebruik van gerecycled materiaal en lichtere, ongecoate accu’s.
  • Accu en display: PowerTube-accu's (800 en 600 Wh), compatibel met extra batterijen en minimalistisch Purion-display.

🚲Ook de moeite waard om te lezen: Shimano: een e-bikemotor voor iedere doelgroep

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Binnen de Duitstalige landen is de Performance Line CX middenmotor vooral enthousiast ontvangen voor mountainbikers. Begrijpelijk, want met veel newtonmeters aan koppel heb je genoeg power paraat en zijn steile passages een peulenschil. In Nederland is de e-mountainbike minder populair en wordt de CX-motor vooral gemonteerd op e-bikes voor toerrijders die grote afstanden willen overbruggen en daarbij uitdagende hellingen beklimmen.

Kenmerken Bosch Performance Line CX

  • Kracht, actieradius en bediening

  • Betere rijdynamiek dankzij sensortechniek

  • Laag motorgeluid en totaalgewicht

  • Wegrijden op een steile helling

  • Combinatie met onderdelen

  • Duurzaam productieproces

Goede balans tussen power, gebruiksgemak en ritafstand

Niet alleen het vermogen van de motor is belangrijk voor e-mountainbikers en e-toerfietsers, een nauwkeurige afstelling en soepele werking van de aandrijving minimaal zo belangrijk. Met een koppel van 85 Nm, een piekvermogen van 600 watt en tot 340 procent ondersteuning levert de Performance Line CX goede prestaties en rijdynamiek. Voor de motor zijn diverse rij-instellingen beschikbaar, in te stellen via de Bosch eBike Flow-app.

©Bosch eBike Systems

Sensortechnologie

De Performance Line stemt via sensortechnologie iedere rijmanoeuvre nauwkeurig af door de pedaalinput te volgen. De sensoren meten de pedaalinput meer dan duizend keer per seconde. Het gaat om sensoren voor de trapfrequentie, acceleratie en rotatiesnelheid. Ook reageert de motor snel en accuraat op veranderingen in acceleratie, het zelf-opgewekt vermogen en de snelheid.

Zorg voor veiligheid en comfort met een fietshelm tijdens je ritten

Kies een model dat bij jouw rijstijl past.

Reducering van geluid en gewicht

De Bosch Performance Line CX biedt een geoptimaliseerde transmissie die zorgt voor stille werking en een natuurlijk rijgevoel tijdens e-biketochten. De motor koppelt interne en externe aandrijvingen los bij bergaf rijden, wat mechanische geluiden vermindert. Vergeleken met eerdere modellen is het gewicht 100 gram lager, dankzij een magnesium behuizing die extreme omstandigheden aankan. Dit alles resulteert in een balans tussen kracht, efficiëntie en geluid.

©Bosch eBike Systems

Handige functies voor steile hellingen

Als e-biker kan het een uitdaging zijn om bergopwaarts te stoppen en vervolgens veilig op gang te komen. Dankzij de Hill Start Assist kun je gecontroleerd en safe wegrijden en houden de banden volledige tractie op de ondergrond. Dankzij speciale sensoren detecteert het systeem de hellingshoek en krijg je er optimale ondersteuning voor terug. Ook nieuw is de functie loopondersteuning, waarbij de motor de duwsnelheid aan de loopsnelheid aanpast.  

🚲Leestip: Vier fietsbestemmingen voor het najaar

Remgebied, display en accutechniek

Het Bosch eBike ABS Pro remsysteem zorgt voor rijstabiliteit en maakt het mogelijk om laat en krachtig te remmen mogelijk zonder dat het voorwiel wegglijdt. Het Purion 400-display heeft een minimalistische uitstraling, maar op het scherm van 1,6 inch doorsnede staan rijgegevens, zoals snelheid, vermogen en totale afstand.

©Bosch eBike Systems

Voor lange of intensieve tochten heeft Bosch de PowerTube 800-accu ontwikkeld, de grootste accu in het smart systeem tot nu toe. Neem je genoegen met iets minder inhoud dan is de PowerTube 600 een aanrader. Bosch gebruikt voor beide accu's batterijcellen met een nieuw ontwikkelde aluminium behuizing. Beide accu's passen naadloos in een framebuis en zijn ook geschikt voor een dubbele accuoplossing. Ook is het mogelijk om de Ranger Extender PowerMore als extra accu te gebruiken.

©Bosch

 Focus op duurzaamheid bij de productie

Voor de fabricage van de Performance Line CX en beide accu's gebruikt Bosch gerecycled materiaal. Dit geldt ook voor het grootste kunststof deel van de motor, de accuhouder en de accubehuizing. Ook is de hoeveelheid materiaal voor de accu's verminderd en is afgezien van een zwarte kleurcoating van de PowerTube 600 en PowerTube 800.


 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin
© Sara Winter
Huis

Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wil je funcooken voor een aantrekkelijke prijs? Vandaag hebben we vijf interessante apparaten voor je gespot.

Solis 5 in 1 tafelgrill (7910)

Zoek je een kwalitatief gourmetstel waarmee je jarenlang vooruit kunt? Dit luxe exemplaar van Solis voldoet aan alle eisen. Met de traploze regelaar aan de voorzijde kun je heel precies de gewenste temperatuur instellen. Bak vervolgens op de grillplaat de lekkerste hapjes gaar. Daarnaast kun je ook een van de vier bijgesloten miniwoks of (raclette)pannetjes gebruiken. Hiermee maak je bijvoorbeeld een kleine pannenkoek of pizza.

De werking is kinderlijk eenvoudig. Zodra je het kooktoestel inschakelt, gaat er eerst een rood lampje branden. Het gourmetstel is nu aan het opwarmen. Als het lampje groen kleurt, kan het eetfestijn beginnen. Is een gerecht zo heet dat je je mond kunt branden? Plaats het pannetje of de miniwok dan even in de koudzone onderin het toestel. Naast de eerder genoemde accessoires levert de fabrikant ook nog vier spatels mee.

Princess 162655 Black Steel Raclette

De betaalbare Princess 162655 Black Steel Raclette valt bij heel wat Kieskeurig.nl-testers goed in de smaak, want zij beoordelen dit gourmetstel met een 8,3 (gemiddeld cijfer). Verschillende reviewers vinden het prettig dat dit apparaat zich makkelijk laat schoonmaken. De losse onderdelen kunnen bovendien in de vaatwasser. Een ander pluspunt is dat het gourmetstel volgens diverse gebruikers snel opwarmt. Niet vreemd, gezien het respectabele vermogen van 1300 watt.

Het gourmetstel heeft een riant bakoppervlak van 44 × 25 centimeter. Dankzij de stevige anti-aanbaklaag heb je geen bakboter of olie nodig om te grillen. Het apparaat leent zich prima voor een ruim gezelschap, want de productdoos telt acht (raclette)pannetjes met een houten handvat en evenzoveel spatels. Via een draaiknop reguleer je nauwkeurig de temperatuur. Overigens vindt een enkele tester het netsnoer wat aan de korte kant.

Tefal WokParty Duo PY5828

Wie met een groepje gezellig wil wokken, kan dit leuke kooktoestel van Tefal eens uitproberen. Er zijn zes diepe pannen bijgesloten. Dankzij de gekleurde markering op het handvat weet iedereen precies welk pannetje van hem of haar is. De bakplaat bevat ronde uitsparingen, waardoor de boel niet gaat schuiven. Hierin kun je trouwens ook prima mini-pannenkoeken bakken. Speciaal daarvoor is er een handige gietlepel inbegrepen. Verder telt de verpakking zes spatels.

De WokParty Duo PY5828 heeft een zogeheten Thermo-spot. Hieraan zie je in hoeverre het kooktoestel op temperatuur is. Met een vermogen van duizend watt hoef je niet zo lang te wachten. Tefal levert een receptenboek mee, zodat je inspiratie kunt opdoen. Klaar met tafelen? Stop dan alle losse accessoires in de vaatwasser. Handig is dat je het netsnoer, de spatels en de gietlepel in de onderkant kunt opbergen.

Lees ook: Zo voorkom en verwijder je vieze luchtjes na het gourmetten

Emerio PO-113255.4

Pizzaliefhebbers opgelet! De binnenzijde van de Emerio fungeert als een kleine oven. Op die manier kunnen maximaal zes personen hun eigen mini-pizza bakken. Met behulp van de bakspatel schuif je de lekkernij moeiteloos in de oven. Geen zin in pizza? In de zes bijgesloten pannetjes kun je allerlei andere gerechten klaarmaken. Bovendien bevindt zich bovenop een ronde grillplaat met een diameter van veertig centimeter. Daar kun je dus behoorlijk wat hapjes op kwijt!

De bediening heeft weinig om het lijf, want de behuizing bevat alleen een aan-uitknop. Met een riant vermogen van 1500 watt worden de gerechten goed warm. De maximale oventemperatuur bedraagt dan ook 250 graden. Volgens de fabrikant houdt de koepelvormige behuizing de warmte in de (pizza)over beter vast. Diverse accessoires zijn vaatwasserbestendig, zodat je na afloop niet zoveel tijd kwijt bent aan schoonmaken.

Princess 01.103080.01.001 Dinner4All

Als je met een groepje gaat gourmetten, staat het kooktoestel voor sommige personen wellicht te ver weg. Daar heeft Princess iets op bedacht. Met de Dinner4All bedient iedereen zijn eigen bakplaat van 250 watt. Even een satéstokje of biefstukje omdraaien is dus zo gepiept. Is het hapje eenmaal gaar, dan schuif je het zo op je eigen bordje. Princess levert hiervoor vier aardewerken-borden mee.

Je sluit de centrale unit aan op netstroom, waarna je hierop maximaal vier individuele gourmetstellen kunt aansluiten. Vermenging van smaken is dus verleden tijd! Plaats op deze unit eventueel de inbegrepen serveerschaal. Zo kan iedereen zijn of haar favoriete hapjes pakken. Wil je weten hoe andere gebruikers dit slimme gourmetstel beoordelen? Lees dan eens deze reviews op Kieskeurig.nl. Dit kooktoestel is als alternatief ook met twee individuele bakplaten te koop.