Domme slimme meter: zo check je je werkelijke verbruik (en voorkom je dat je te veel betaalt!)
Na onderzoek van keuringsinstantie Kiwa in opdracht van Netbeheer Nederland blijkt dat sommige slimme elektriciteits- en gasmeters teveel verbruik meten als werkelijk wordt gebruikt. En als die incorrecte standen worden doorgegeven aan je energieleverancier, dan betaal je te veel.
Als je denkt dat een slimme meter vanwege het digitaal meten van je verbruik juist nauwkeuriger is in het doorgeven van de standen, dan heb je het mis. Onlangs werd bekend dat tal van digitale slimme meters voor gasverbruik een tot wel 30 procent hoger verbruik meten dan werkelijk is afgenomen. Ook het stroomverbruik blijkt bij sommige modellen slimme meters hoger te zijn afgesteld. Een steekproef van keuringsinstantie Kiwa liet zien dat er van 1,3 miljoen gecontroleerde gasmeters zo'n 30.000 modellen moesten worden vervangen. Dit ging zowel om verouderde exemplaren als defecte meters.
Modellen van de markt gehaald
Kiwa heeft niet gecommuniceerd welke merken of modellen slimme meters verkeerde standen doorgeven. Ook is niet bekend welke modellen ook daadwerkelijk van de markt zijn gehaald. Wel zijn er dus 30.000 exemplaren vervangen bij woningen waar wel een verkeerd verbruik werd gemeten. Er waren ook situaties waarin slimme meters een te laag verbruik doorgaven en ook die modellen zijn vervangen.
In 2018 waren er gevaarlijkere problemen, waarbij netbeheerder Enexis zo'n 50.000 slimme meters moest vervangen omdat deze meters gas lekten.
Stroomverbruik controleren
De enige manier om te achterhalen of jouw slimme meter een verkeerd verbruik meet, is door zelf wat steekproeven te doen. Dat heeft wel wat voeten in de aarde. Wat betreft stroom: allereerst moet je een elektrisch apparaat hebben waarvan je weet wat het verbruik is. Bijvoorbeeld een waterkoker of strijkijzer.
Stel dat de waterkoker een vermogen heeft van 3000 Watt, dan betekent dit dat het apparaat 3 kW verbruikt. Nu wil je controleren of het verbruik van de waterkoker goed wordt gemeten door je slimme meter: schakel eerst alle groepen in de stoppenkast uit.
Vervolgens schakel je één groep weer in: de groep waarop de waterkoker is aangesloten. Let wel: voor een pure meting gebruik je bij een groep waarop geen andere permanent ingeschakelde apparaten (zoals een koelkast of cv-ketel) zijn aangesloten. Is de waterkoker aangezet, dan moet het vermogen van 3000 Watt overeenkomen met een verbruik van 3kW op de slimme meter. Kleine afwijkingen naar boven of beneden zijn normaal, want het vermogen kan op sommige punten iets pieken of later weer wat zakken. Het gaat vooral om het gemiddelde.
SLIMME METER: ALTIJD IETS HOGER VERBRUIK Omdat digitale meters tot op de watt of kuub nauwkeurig bijhouden wat het verbruik is (althans, de goed-afgestelde modellen), hebben de meeste huishoudens over het algemeen een iets hogere rekening. De oude draaischijftechniek van de analoge meters was namelijk iets minder nauwkeurig en rondde vaker af naar beneden. Met een slimme meter betaal je dus op een eerlijkere manier wat je verbruikt, maar dat werkt dus soms in je nadeel.
Gasverbruik controleren
Het controleren van je gasverbruik is wat sneller te realiseren, want in een doorsnee huishouden zijn er meestal maar twee apparaten die gas verbruiken: een cv-ketel of het gasfornuis. Als je beide apparaten respectievelijk uitschakelt en loskoppelt, wordt er geen gas verbruikt en zou de meter dus stil moeten staan.
Als je je cv-ketel laat werken, dan is het echter wel lastig om te controleren of het verbruik van de cv-ketel overeenkomt met wat de slimme gasmeter weergeeft, dus in dat opzicht kun je alleen maar kijken of de meter blijft doorlopen als je niks verbruikt.
©ulkan
Meter laten controleren door netbeheerder
Zie je erg grote afwijkingen, dan kan het zijn dat de slimme meter moet worden vervangen. Dat kan niet zomaar: je moet de netbeheerder eerst langs laten komen om een extra controle uit te laten voeren. Daaraan kunnen kosten zijn verbonden, hoeveel die zijn is afhankelijk van de netbeheerder. Hieronder vind je per netbeheerder de links naar de benodigde informatie. De kosten voor de metercontrole liggen rond de 500 euro.
Weet je niet zeker wie jouw netbeheerder is? Dat kun je hier opzoeken.
Als blijkt dat de slimme meter inderdaad defect is en het verbruik verkeerd wordt berekend, moet deze worden vervangen. Daaraan zijn voor de gebruiker geen kosten aan verbonden. Bovendien krijg je het bedrag dat je hebt betaald voor het uitvoeren van de meting, terug van de netbeheerder.
AFSTAPPEN VAN SLIMME METER Belangrijk voor iedereen die wordt gevraagd door de netbeheerder om over te stappen van een analoge meter naar een slimme meter: als je eenmaal 'ja' hebt gezegd op de plaatsing van die meter, kun je niet meer terug. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld een jaar lang gebruik te maken van een slimme meter en deze daarna weer terug te laten vervangen door een analoog model.
Te veel betaald bedrag terugkrijgen
Als inderdaad blijkt dat je slimme meter het verbruik verkeerd heeft gemeten, dan heb je naast de kosten voor het aanvragen van de initiële meting ook recht op teruggave van de teveel betaalde energierekening. Hoe veel je terugkrijgt wordt berekend aan de hand van het verbruik van vóór de plaatsing van de slimme meter.
P.S. Heb je een slimme meter? Denk dan ook eens na over een slimme thermostaat. Op Kieskeurig.nl kun je verschillende modellen met elkaar vergelijken.