Bad of douche? Oven of fornuis? ID.nl rekent voor wat goedkoper is
Dé vraag met de huidige energieprijzen: hoe kun je besparen? Veel mensen nemen een douche in plaats van dat ze het bad laten vollopen. Gebruiken geen warmtekussen, maar een kruik. Warmen liever een magnetronmaaltijd op dan de pannen op het (gas)vuur te zetten. Maar scheelt dat werkelijk zo veel op de rekening? ID.nl heeft het doorgerekend.
We onderzochten van verschillende huishoudelijke apparaten wat je werkelijke verbruik is, en of een alternatief je veel geld kan besparen. In dit artikel lees je vergelijkingen tusse: douche & bad | water koken in een pan & waterkoker | kruik & warmtekussen | oven & fornuis | magnetron & waterkoker.
Lees ook: Goed nieuws voor koukleumen: dit bespaar je met een warmtedeken of -kussen
Douche of bad?
De zuinigste manier van jezelf wassen, is een écht korte douchebeurt. Zo'n 3 tot 5 minuten, op een niet al te hoge temperatuur zal altijd veel minder gas verbruiken dan een bad. Maar, de meeste mensen douchen langer dan 3 tot 5 minuten. Of ze genieten van het comfort van een heerlijke regendouche, waarbij ze fors meer water verbruiken. Douche je 9 minuten onder een 'normale douche', dan stroomt er ongeveer 70 liter warm water weg. In een bad gaat gemiddeld zo'n 120 liter warm water. Omgerekend staan een kwartier douchen en een het nemen van een bad gelijk aan elkaar.
Let op: We gaan in dit artikel uit van het bedrag dat de overheid heeft vastgesteld voor het energieprijsplafond. Dat betekent dat we voor één kWh stroom 40 cent rekenen en voor een kuub gas 1,45 euro. Het kan zijn dat jouw werkelijke tarieven lager liggen, of juist hoger als je al boven het prijsplafond zit qua verbruik.
Wil je weten wat voor jou het beste alternatief is, dan moet je vooral kijken naar de duur. Even een maskertje in je haar, of gewoon uitgebreid genieten van het warme water, en je bent zó een kwartier verder. Ter indicatie: gemiddeld doucht men 7,4 minuut, en in een bad ligt men zo'n 20 tot 30 minuten.
Als je kijkt naar de kosten, dan verbruik je tijdens een korte douchebeurt van 5 minuten zo’n 0,2 kuub gas. Dat kost je in dat geval 29 cent. Een meer gangbare douchebeurt van 9 minuten komt neer op zo'n 52 cent. Een bad nemen kost je echt fors meer; zo'n 1,16 euro. Maar, daar geniet je vaak ook aanzienlijk langer van.
©torwaiphoto
Tip
Wil je zorgen dat ook je huisgenoten/gezin zo kort mogelijk doucht? Koop een douche-zandloper. Deze laat zien wanneer je 5 minuten doucht en helpt je een duurzamere keuze te maken.
Water koken versus de waterkoker
Er wordt vaak als tip gegeven om bij het koken geen pan water op te zetten, maar eerst de waterkoker te gebruiken. Klopt dat? Ja. Waterkokers zijn het meest efficiënt in het verwarmen van je water.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Kook je 1 liter water in een pan op het gas, dan verbruik je daar ongeveer 0,03 kuub gas mee en dat is dus 4,35 cent. Gebruik je de waterkoker, dan ben je 0,16 kWh aan stroom kwijt (6,4 cent aan stroom). Echter hangt het wel af van het type waterkoker dat je gebruikt.
Sommige varianten verbruiken meer energie dan andere. Gaan we dus van het energieplafond uit, dan is het niet goedkoper om water te koken in de waterkoker. Wel is het zo dat je met een waterkoker preciezer de hoeveelheid water kunt koken die je nodig hebt. In een pan of fluitketel doe je al vaak wat meer water dan je nodig hebt om droogkoken te voorkomen.
Voor thee, soep en om mee te koken: de waterkoker
Kies een grote, kleine of instelbare: de keuze is reuze
Kruik versus elektrisch kussen
Een kruik opwarmen kan vrij goedkoop: omdat er een liter (en soms zelfs minder dan dat) in gaat, kun je ervoor kiezen om een pannetje water op te zetten en voor 4,35 cent je water te koken. Een elektrisch kussen opladen kost 0,1 kwH en dat staat gelijk aan ongeveer 4 cent. Echter geldt hier hetzelfde als bij de waterkoker: koop je een zuiniger elektrisch kussen waar het opladen bijvoorbeeld 0,03 kwH kost, dan zit je er voor 1,5 cent warmpjes bij.
Tip
Let er bij een kruik op dat je hem niet tot de nok toe vult en geen kokend water gebruikt. Het water moet eigenlijk net onder de kook zijn.
Ovengerecht versus pangerecht
Een half uur een gerecht in de oven bakken kost zo'n 0,50 kWh aan energie (dus 20 cent), terwijl een gerecht een half uur in de pan opwarmen 0,16 kuub gas kost. Dat komt uit op 23,2 cent. Een ovengerecht maken lijkt dus goedkoper als je onder het energieplafond blijft, maar een oven heeft ook nog voorverwarmtijd nodig, dus in de praktijk zal het elkaar niet veel ontlopen. Een wokbrander is veel sneller, maar verbruikt ook flink meer gas dan een gewone gaspit.
©Oliver-Marc Steffen
Magnetronmaaltijd of waterkoker
Meer nog dan bij andere gadgets weet je bij de magnetron ongeveer wat het verbruik is. Je stelt dat immers zelf in: je geeft aan dat de magnetron moet verwarmen op 700 watt of meer en vervolgens kies je hoe lang hij dat moet doen. Je kunt dus heel specifiek inzien wat een maaltijd uit de magnetron kost. Een magnetronmaaltijd die 5 minuten moet opwarmen verbruikt 0,058 kWh en en dat is dus 2,3 cent. Noodles opwarmen met water uit de waterkoker kost 6,4 cent Slim gemaakt dus, die keuze.
Conclusie
Je ziet, vaak gaat het om hele kleine bedragen en zijn comfort en gemak veel doorslaggevender. Alleen maken vele kleintjes bij elkaar wel wat uit. Maakt het je niet uit, of kun je makkelijk wennen aan een ander gedrag: dan weet je met deze vergelijkingen beter welke keuze je kunt maken en heb je meer inzicht gekregen in wat de werkelijke kosten zijn van alledaagse handelingen.
Welke warmtepomp past bij jou?
⏱ DE SUPERKORTE UITLEG
① Klik op de knop hieronder of op deze link. ② Vul de gegevens van je woning, verwarming, isolatie en gezinsgrootte in. ③ Krijg een overzicht van alle warmtepompen die geschikt zijn voor jouw woning. ④ Bekijk per warmtepomp alle informatie en vraag eventueel meteen een offerte aan.
🔋 Wil je een uitgebreidere uitleg? Lees dan verder.
Weten welke warmtepomp bij jou past?
Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!