10 tips om verantwoord hout te stoken
De houtkachel binnen bepaalt voor veel mensen de sfeer in huis. De geur, het interieur, het knisperen van het hout, dat is allemaal hartstikke leuk. En in de zomer stoken we buiten de vuurkorf of bbq op. Gezellig! Maar zit er aan al die gezelligheid misschien een ruw randje?
In dit artikel lees je over:
- Hout stoken: je gezondheid, de buren en het milieu
- Wat duurzaam stoken inhoudt
- 10 tips zodat je verantwoord kunt stoken
Ook interessant: De beste apps voor een zwoele zomeravond
Eén uur autorijden of één uur hout stoken?
Ondanks dat het een echte sfeermaker is, is het buitenvuur toch niet zo onschuldig als het misschien lijkt. Want bij één uur lang stoken komt er wel 5 keer zoveel fijnstof vrij als bij één uur lang autorijden door de stad. Daarom is het belangrijk dat we op zo’n minst schadelijke manier hout stoken. In dit artikel lees je wat voor effect hout stoken heeft op je gezondheid, de buren en het milieu. En daarna geven we tien tips voor verantwoord stoken.
Je gezondheid
Bij het stoken van hout komen er giftige stoffen vrij als fijnstof, koolmonoxide en koolwaterstoffen. Deze stoffen hebben een negatief effect op de lucht die je inademt. Net als bij het inademen van rook, is de impact afhankelijk van hoelang je het inademt en wat er in de rook zit.
Vooral voor mensen die last hebben van aandoeningen als astma, COPD of bronchitis is het inademen van rook en giftige stoffen gevaarlijk omdat het de klachten verergert. Ook ouderen en kinderen kunnen last krijgen ervan. Zij lopen een groter risico op benauwdheid, hoesten en een slechtere longfunctie.
De buren
Verkeerd hout stoken kan voor vervelende situaties in de buurt zorgen. Door verkeerd te stoken kunnen giftige stoffen in de buurt blijven hangen.
In hoeverre de buurt last heeft van de rook, hangt af van de windrichting, snelheid en de luchtkwaliteit in de buurt. Soms kan de rook wegwaaien, maar is de luchtkwaliteit slecht waardoor mensen met longklachten er alsnog veel last van hebben.
Het milieu
Naast dat er stoffen vrijkomen die slecht zijn voor je gezondheid, komt er CO2 vrij. CO2 is een broeikasgas en dat ervoor zorgt dat warmte niet goed weg kan. De warmte blijft hangen, waardoor de aarde opwarmt. In een notendop is dit wat leidt tot klimaatverandering. Bovendien is een buitenvuur aanmaken niet erg duurzaam, omdat er veel warmte verloren gaat.
Neem geen risico en gebruik een aansteker
Steek je vuur veilig aan!
Bestaat er eigenlijk wel zoiets als duurzaam stoken?
Ja, gelukkig wel! Door het CO2 in de lucht in evenwicht te houden, warmt de aarde niet verder op. We kunnen het in evenwicht houden door hout te stoken dat uit klimaatverantwoord beheerde bossen komt. Bomen slaan CO2 op, waardoor het belangrijk is dat er niet meer hout gekapt wordt dan dat er groeit. Zo kunnen we de CO2 in de lucht in balans houden.
TIP Ondanks dat het aanplanten natuurlijk wel helpt, duurt het wel even voordat een zaadje is uitgegroeid tot een boom die CO2 opslaat. Maar klimaatverantwoorde bossen reguleren dit zo goed mogelijk. Met het hout uit deze bossen stook je dus duurzaam.
©Milan - stock.adobe.com
10 tips om verantwoord hout te stoken
Je hebt gelezen dat verkeerd stoken overlast geeft voor jezelf, de buren en het milieu. De volgende 10 tips helpen je om meer verantwoord en daardoor minder schadelijk te stoken.
Gebruik brandbare blokken van geperst hout zonder toevoegingen die bij voorbaat uit verantwoord beheerde bossen komen. Dat kun je zien aan het FSC- of PEFC-keurmerk.
Stook alleen goed, natuurlijk gedroogd hout en nooit hout dat bewerkt of geverfd is. Blijf al helemaal weg van het stoken van papier of karton. Dat is overigens zelfs verboden. Goed, natuurlijk gedroogd haardhout is aan de lucht gedroogd. Dit proces duurt vaak wel een paar jaar, afhankelijk van het soort hout. Vergis je niet met haardhout dat ovengedroogd is. Om dat hout te drogen wordt veel energie verbruikt en dat is natuurlijk niet zo goed voor het milieu als natuurlijk gedroogd hout. Soms is ovengedroogd hout ook nog te vochtig, dat zorgt voor meer rookontwikkeling en schadelijke stoffen tijdens de verbranding.
Meet het vochtgehalte van het hout met een vochtmeter. Tussen de 15% en 20% betekent dat het gebruikt kan worden. Vochtig hout brandt namelijk nooit helemaal op waardoor ongezonde stoffen loskomen. Natuurlijk hout drogen duurt vaak wel een paar jaar, maar dit proces zorgt wel voor een vochtgehalte onder de 15%. Ovengedroogd haardhout blijft meestal hangen tussen de 20% en 25%. Met een vochtmeter meet je dit dus.
Of kies voor bio-brandgel. Dat is een biologische brandstof waarmee je as en roetvrij stookt en bovendien voor maar weinig stank en luchtvervuiling zorgt.
Een goed alternatief voor traditionele bbq is een elektrische of gasbarbecue. Deze keuzes geven minder tot geen rook en dus minder overlast. Tegenwoordig vind je ook een elektrische of gas variant voor een vuurkorf.
Let ook op het formaat van de bbq of vuurkorf. Een groter formaat, een groter vuur en meer houtverbruik.
Minder stoken betekent minder overlast. Stook daarom niet elke dag, maar houd het stoken speciaal en kies belangrijke momenten uit.
Hoe minder rook, hoe beter! Dat doe je door hout te laten branden en niet te smoren. Dan komt er minder rook en schadelijke stoffen vrij. Houd het vuur op zo’n hoog mogelijke temperatuur door het hout losjes op te stapelen.
Wist je dat de manier waarop je stookt van invloed is op de hoeveelheid giftige stoffen die vrijkomt? Met de Zwitserse aanmaakmethode, die overigens door de brandweer geadviseerd wordt, werk je het minst schadelijk.
Let op de wind, de richting ervan en de snelheid. Komt de rook bij de buren terecht of blijft het hangen waardoor je de slechte stoffen langer inademt? Check daarom altijd de stookwijzer en het stookalert. Die vertellen je of het wel of niet verstandig is om de vuurkorf of bbq aan te zetten.
Ben jij een echte liefhebber van de vuurkorf of bbq en kan jij deze lente niet zonder deze sfeermakers? Met deze 10 tips beperk je de overlast voor jezelf, de buren en het milieu!
TIP
De Zwitserse aanmaakmethode werkt zo: Je stapelt het hout kruislings op elkaar, van dikke blokken onderin naar dunne houtjes bovenin en een aanmaakblokje erop. Vervolgens steek je het vuur van bovenaf aan.
©Dmytro Sheremeta