ID.nl logo
Dit zijn de beste gratis video-editors voor Windows
© PXimport
Huis

Dit zijn de beste gratis video-editors voor Windows

We filmen steeds vaker op onze smartphone en willen die video's na afloop in een handomdraai bewerken. Wil je video's bewerken maar niet betalen voor Adobe Premiere Pro of Sony Vegas? Hier vind je de beste 20 gratis videobewerkers.

01 Windows Movie Maker

Deze videobewerker van Microsoft is heerlijk eenvoudig te gebruiken, terwijl het toch alle functionaliteit aan boord heeft die je nodig hebt om mooie filmmontages te maken. Je laadt enkele filmbestanden in, geeft per filmpje het begin- en eindpunt aan, laat beelden mooi in elkaar overvloeien, voegt hier en daar animaties en effecten toe, zet dit alles in de gewenste volgorde en laat het eindresultaat door het programma genereren. Je kunt ook muziek of geluiden toevoegen en foto's in je montage verwerken. Een film direct uploaden naar online diensten als YouTube en Vimeo? Ja, dat kan ook.

©PXimport

Windows Movie Maker is niet meer beschikbaar als download. Mocht je nog ergens een versie hebben draaien dan kun je die gebruiken. De Windows 10-applicatie Foto's is het nieuwe bijgeleverde programma voor videobewerking van Microsoft, maar dit onderdeel is voor nogal wat mensen een geheim gebleven. Met de app rijg je als vanouds meerdere videoclips aan elkaar, terwijl je de beelden versiert met duidelijke titels, originele animaties en fraaie filters. Inmiddels is de videobewerkingsfunctie uitgebreid met interessante gereedschappen. In een ander artikel gaan we uitgebreid aan de slag met de ingebakken videobewerker van Windows 10.

02 MoviePlus Starter Edition

MoviePlus Starter Edition is een behoorlijk krachtige videobewerker. Leuk is dat je een zogenaamde picture-in-picture kunt maken, waarmee je feitelijk twee filmpjes tegelijk bekijkt. Bijvoorbeeld om een scéne gelijktijdig vanuit twee standpunten te tonen. Handig voor wie met meerdere actioncams werkt, of als je ook filmpjes van vrienden meeneemt in de montage. Om te kunnen downloaden moet je een e-mailadres achterlaten waarna je een licentiecode ontvangt. Let even op dat je geen ongewenste programma's mee installeert. Het programma herkent niet heel veel bestandsformaten, tenzij je er een codecpakket bij koopt. Gelukkig kun je filmpjes gratis omzetten met de programma's uit tips 10 en 11.

03 VSDC Free Video Editor

Niet de makkelijkste videobewerker, maar wel eentje met enorm veel mogelijkheden, waardoor je er niet snel mee uitgespeeld raakt. Zo zitten er diverse gereedschappen in waarmee je de beeldkwaliteit op smaak brengt en je kunt allerlei grafische elementen zoals rechthoeken en lijnen maar ook tekst toevoegen. Ook zitten er mooie effecten en overgangen in en is een picture-in-picture mogelijk. Dit is een soort Windows Movie Maker, maar dan uitgebreider en een tikkeltje ingewikkelder. Let tijdens installeren goed op dat je geen extra software installeert.

©PXimport

04 LightWorks

Dat deze videobewerker gebruikt is voor echte Hollywood-producties, schept meteen vertrouwen. Het programma is dan ook enorm uitgebreid en maakt een professionele indruk. Je kunt zelfs met meerdere mensen tegelijk aan je film werken. Het is wel precisiegereedschap waar je even rustig voor moet gaan zitten en dit is zeker geen programma voor beginners. Neem dus rustig de tijd om je goed in de materie te verdiepen. De gratis versie kan wel minder dan de commerciële versie. Zo is het aantal formaten waarin je films kunt bewaren beperkt. Je moet een account aanmaken om het programma aan de praat te krijgen.

©PXimport

05 Avidemux

Een kleine maar prettige opensource-videobewerker waarmee je filmpjes bijsnijdt of opdeelt in kleinere fragmenten. Het mooie is dat ze bij het opslaan niet opnieuw gecodeerd worden. Daardoor heb je totaal geen kwaliteitsverlies. Je kunt ook een aantal bewerkingen uitvoeren, zoals een uitsnede maken, roteren, verscherpen, ruis reduceren en zaken als belichting en kleuren bijstellen. In dat geval pas je het beeldmateriaal aan en is coderen uiteraard wel nodig.

06 Free Video Editor

Met dit programma kun je ongewenste delen uit een filmpje knippen, waarna je de nieuwe film opslaat zonder dat het opnieuw gecodeerd wordt. Je behoudt hiermee niet alleen de originele beeldkwaliteit, het opslaan gaat ook nog eens razendsnel. Je mag gerust stukjes uit het midden van de film wegknippen en bent dus niet beperkt tot alleen het begin of einde. Omzetten naar een ander formaat kan met dit programma ook. Voorheen heette dit programma Free Video Dub. Let ook nu weer op onnodige extra software tijdens de installatie.

07 VideoPad Video Editor

VideoPad is een krachtige videobewerker die met veel filmformaten kan omgaan, zowel wat betreft het inladen van bronmateriaal als het opslaan van het eindresultaat. Je hebt wel even de tijd nodig om je weg te vinden in dit programma, want er is enorm veel mogelijk. Je verdwaalt makkelijk tussen alle menuopties, tabbladen en pictogrammen. Toch went het best snel en maak je er binnen de kortste keren de mooiste films mee. Je kunt talloze filters en overgangen aanbrengen en wat betreft bewerkingen kun je zaken als belichting en kleuren haarfijn verbeteren.

Tips

Leuk al deze programma's, die bij elkaar honderden manieren bieden om je video's te bewerken, maar waar moet je beginnen als je eenmaal een tool gevonden hebt? In dit artikel gaan we wat uitgebreider in op de mogelijkheden van de populairste apps. Haal bepaalde fragmenten eruit, voorzie je video’s van een tekstboodschap of ondertiteling of pas er filters of effecten op toe.

08 ShotCut

Dit opensource-programma is beschikbaar voor meerdere platformen, waaronder uiteraard Windows. ShotCut is eenvoudig te gebruiken, terwijl het toch enorm veel functionaliteit aan boord heeft. Je kunt er het beeldmateriaal mee verbeteren, digitale beeldstabilisatie toepassen om trillerige filmpjes rustiger te maken en het programma ondersteunt nagenoeg alle filmformaten die je maar tegenkomt. Ook bij het opslaan van de eindfilm zijn er veel knopjes waar je aan kunt draaien, zodat je voor elk apparaat of medium films kunt genereren.

©PXimport

09 GoPro Studio

Steeds meer filmpjes worden tegenwoordig met een actioncam gedraaid. Met GoPro Studio kun je deze filmpjes op maat snijden, roteren of spiegelen en vervolgens bewerken. Maar ook als jij je films met een gewone camera of een smartphone schiet, kun je ze gewoon met dit programma bewerken. Je laadt enkele filmpjes in en daarna maak je een keuze uit de meegeleverde sjablonen of begin je vanaf scratch. Vervolgens plaats je de filmpjes in de gewenste volgorde op de tijdlijn en heb je de beschikking over uitgebreide bewerkingsmogelijkheden.

10 Freemake Video Converter

Niet ieder programma kan overweg met elk videoformaat. Heb jij al een paar mooie films gemonteerd, dan kun je bovendien met allerlei apparaten en videowebsites te maken krijgen die een bepaald filmformaat of een specifieke resolutie verwachten. In plaats van steeds een nieuwe film te genereren, wat nogal tijdrovend is, kun je een bestaand exemplaar dan snel even omzetten.

Snel een filmpje omzetten naar het gewenste formaat? Makkelijk met Freemake.

Dit programma herkent bijzonder veel filmformaten en je kunt direct uitkiezen voor welk apparaat of welke website je de film geschikt wilt maken. Let wel op dat er tijdens installeren geen ongewenste software meekomt.

11 Handbrake

Waar Freemake Video Converter weinig handmatige instellingen kent en het vooral van de kant-en-klare omzettingen moet hebben, kun je met Handbrake lekker zelf alle knoppen en regelaars bedienen. Dat maakt het programma wel wat lastiger te doorgronden. Gelukkig zijn er nog steeds een aantal profielen aanwezig om snel een film om te zetten voor je tablet of smartphone. Zo'n profiel kun je ook als startpunt gebruiken, waarna je naar hartenlust allerlei instellingen aanpast. Ook erg handig: Handbrake kan grote aantallen films als batch converteren.

12 iMovie

Sinds enkele jaren krijg je de videobewerker iMovie gratis als je een iPhone of iPad koopt. Dat is goed nieuws, wat deze app is zeer uitgebreid, zodat je de fraaiste films kunt monteren en bewerken. Je kiest wat filmpjes uit, zet ze op volgorde op de tijdlijn, bepaalt per exemplaar het begin- en eindpunt en voegt eventueel een hip filter toe. Je mag een film ook in kortere fragmenten knippen, dupliceren en de afspeelsnelheid aanpassen. Zeer veel mogelijkheden dus en dat gewoon op je mobiele apparaat van Apple.

©PXimport

13 Adobe Premiere Clip

Deze app is geschikt voor iPad en iPhone. Je kunt er filmpjes mee monteren en het beeld bewerken, waarna je het resultaat onder andere kunt delen op YouTube of opslaan in de Filmrol. Jouw werk wordt automatisch gesynchroniseerd tussen iPhone en iPad, zodat je zelf kunt bepalen wanneer je welk apparaat gebruikt om aan je films te werken. Je hebt hier wel een Adobe ID nodig, maar dit account kost je verder niets.

14 Movie Edit Touch

Met deze app van Magix bewerk en monteer je films op een Android-apparaat. Je laadt de filmpjes in, sleept ze in de juiste volgorde, kort ze eventueel in en kiest per filmpje een leuke overgang. Voeg nog even titels toe waar nodig en pas de belichting of het contrast aan. Staan je filmpjes rechtop? Geen probleem, je kunt ze roteren zodat alles in de liggende stand afspeelt. De gratis versie van de app is wat beperkt in mogelijkheden. Veel functionaliteit komt pas vrij na overstapt naar de betaalde premium-versie.

15 PowerDirector Mobile

Deze app heet PowerDirector op Android-apparaten en PowerDirector Mobile op Windows-apparaten. Ingeladen filmpjes krijg je meteen op de tijdlijn te zien. De volgorde bepaal je door de fragmenten te verslepen. Wil je een overgangseffect, dan tik je op het kleine filmstrip-pictogram tussen twee films in. Om een film te splitsen, zoek je eerst de juiste locatie op en tik je op het mes-pictogram. Het begin- en eindpunt van filmpjes is ook in te stellen en je kunt titels en leuke afspeeleffecten toevoegen. Pas zodra je overschakelt naar de volledige versie (circa 5 dollar) is er geen watermerk op gegenereerde films te zien.

©PXimport

16 Video Toolbox

De website van Video Toolbox kun je onder andere gebruiken om video's naar een ander formaat om te zetten, ze van een watermerk te voorzien, of om audio, video en ondertiteling uit elkaar te halen. Verder kun je een uitsnede van het beeld maken, films inkorten, of juist filmpjes aan elkaar plakken. De website ziet er wel nogal spartaans uit. Je upload eerst één of meerdere films of wijst online films aan, waarna je de actie selecteert die je wilt uitvoeren. Je krijgt 600 MB opslagruimte voor bronmateriaal en 1400 MB voor bewerkte films.

17 Magisto

Magisto is een online videodienst waarmee je op simpele wijze korte films maakt. Verwacht alleen geen uitgebreide videobewerker, dit gaat puur om het gemak en de eenvoud. Je kiest je video's, selecteert een thema dat je leuk vindt en voegt een passend muziekje toe. Magisto zoekt vervolgens zelf naar een aantal fraaie scenes en monteert dit tot een flitsend filmpje. In plaats van via de website te werken, kun je hier ook een app voor gebruiken op je iOS- of Android-apparaat, of Magisto als programma op je pc installeren.

18 WeVideo

Bij een online videobewerker moet je eerst je films uploaden. Dus hoe korter de films, des te sneller je aan de slag kunt. Nu mag je met de gratis versie van WeVideo sowieso maar vijf minuten per maand aan materiaal publiceren, dus is dat meteen opgelost. Na het aanmelden krijg je een eenvoudige videobewerker met een tijdlijn te zien. Je kunt de filmpjes roteren, spiegel en schalen. Ook zijn diverse effecten mogelijk en kun je muziek toevoegen. Je plaatst je films eventueel rechtstreeks op onder andere Vimeo, YouTube, Twitter, Facebook en Dropbox. Vind je de dienst erg fijn? Er zijn verschillende abonnementen waarmee je meer tijd kunt kopen.

19 Loopster

Bij de online bewerker Loopster krijg je drie gigabyte aan ruimte om je films in op te slaan. Upload je films en je kunt starten met de montage. Je kunt titels, overgangen en audio toevoegen en per filmpje bepalen waar het materiaal start en stopt. Het eindresultaat kun je delen op YouTube of Facebook, maar ook lokaal opslaan. De gratis versie heeft wel een aantal beperkingen. Zo wordt er een watermerk toegevoegd en kun je geen films in HD-kwaliteit genereren.

20 YouTube

Doorgaans bewerk je een video voordat je hem online deelt. Dat neemt niet weg dat het ook mogelijk is om dit pas achteraf te doen. Zo kun je op YouTube altijd nog muziek of een ondertiteling toevoegen. Dit doe je door in te loggen op Youtube Studio en vervolgens Content te selecteren in het linkermenu. Klik op de video die je wilt bewerken en daarna op Editor. Hier kun je zowel ondertitels als muziek toevoegen aan je video's.

Daarnaast kun je de beeldkwaliteit optimaliseren, denk aan belichting, contrast, verzadiging en kleurtemperatuur. Handig is dat je het origineel en de bewerking gelijktijdig ziet tijdens het afspelen. Andere slimme opties zijn het stabiliseren van onrustig beeld, afspelen in slow motion, het versnellen van een te trage timelapse en bijsnijden. Meerdere films combineren en overgangen en titels toevoegen kan ook.

Wil je meer weten over hoe YouTube Studio werkt, dan kun je daarvoor op deze pagina terecht. 

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING