Veilig online winkelen: zo herken je een nepwebshop
Online shoppen; we kunnen niet meer zonder, zeker niet rond dagen als Black Friday, Sinterklaas en Kerst. Maar helaas zit niet achter iedere online webshop een legitieme partij. Je kunt dus genept worden, maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een nepwebshop? We hebben een aantal handige tips voor je waardoor ook jij snel kunt zien of je te maken hebt met een echte of nepwinkel.
Vooropgesteld: de meeste webshops die je op internet tegenkomt, zijn betrouwbare, legitieme webshops. Ze bestaan al een aantal jaar, hebben goede recensies op internet en hebben een naam hoog te houden. Maar nepwebwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond, dus de kans dat je er eentje tegenkomt is vrij groot. Bestel je er iets dan is je geld weg en krijg je je product nooit opgestuurd. Maar met onze tips herken je een nepwebshop sneller, een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Check de recensies
Het allereerst wat je doet als je een webshop tegenkomt is kijken welke recensies deze online winkel krijgt. Niet alleen vis je er zo de nepwebwinkels makkelijker uit, maar kun je aan de hand hiervan ook de beoordelingen lezen van bekendere websites, die wellicht ook een steekje laten vallen met betrekking tot de levering van een product. De beste reviewsites hiervoor zijn Kiyoh en Trustpilot. Shop je via een vergelijkingssite zoals Kieskeurig.nl, dan vind je ook daar de reviews terug van webshops. Ander voordeel via shoppen via een vergelijkingssite is dat je je daar sowieso geen zogen hoeft te maken dat je met een nepwebshop te maken hebt; dit soort shops worden namelijk niet toegelaten op Kieskeurig.nl, want webwinkels moeten daar aan strenge eisen voldoen.
Check het keurmerk
In Nederland zijn er twee keurmerken die aangeven of een webwinkel zich aan bepaalde voorwaarden houdt: Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Een webshop hoeft zich niet aan te sluiten bij dit keurmerk, maar als je het logo van een van deze twee keurmerken wel op de website ziet staan, kun je via de sites van de keurmerk checken of die betreffende webshop inderdaad bij hen is aangesloten. Staat de webwinkel er niet tussen, dan hebben ze ongeoorloofd gebruik gemaakt van het logo van het keurmerk.
Reviews op Google kunnen je eventueel ook helpen, maar het nadeel daarvan is dat via Google geplaatste reviews niet worden gecontroleerd op echtheid, terwijl bij de eerdergenoemde TrustPilot en Kiyoh de recensies aan extra controles onderhevig zijn, om zo nepreviews te voorkomen.
Website-adressen die bekend lijken
Nepwebwinkels maken soms gebruik van slinkse trucjes om de bezoeker te laten denken met een echte, bekende webshop te maken te hebben. Wat ze bijvoorbeeld vaak doen is een domeinnaam registreren die veel weg heeft van een officiële webshop, maar dat niet is. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld koppeltekens in de domeinnaam of maken ze misbruik van typefouten van mensen die denken een goede domeinnaam te hebben ingetypt, maar uiteindelijk belanden op een pagina van een nepwebshop.
Dieper onderzoek
Het kan natuurlijk zijn dat een webshop zo nieuw is dat er geen recensies beschikbaar van zijn, alhoewel de meeste online shoppers toch wel snel laten blijken als er iets niet klopt. Desondanks kan het zijn dat je aan de hand van (het ontbreken van) recensies toch even wil weten hoe de vork in de steel zit. De Nederlandse Politie zit hier ook bovenop, zij hebben een aparte lijst gepubliceerd met links naar webshops die niet te vertrouwen zijn, inclusief rekeningnummers die door deze malafide partijen worden gebruikt. Zeker de moeite waard om die lijst ook te controleren.
Nederlandse webshops staan altijd geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, waarbij je ook verdere informatie kunt vinden over hoe lang een bepaalde webshop bestaat, maar ook wie de eigenaar is. Iedere in Nederland geregistreerde webshop moet een Kamer van Koophandel-nummer hebben, dat nummer kun je invoeren op de site van de Kamer van Koophandel, waarna je meer informatie te zien krijgt over het bedrijf achter de online winkel.
Deze deals bestaan niet echt: dit is een website van de politie om aan te geven hoe een nepwebshop eruit kan zien qua te mooie aanbiedingen...
Ook domeinnamen zijn officieel geregistreerd, in Nederland vind je informatie over domeinnamen bijvoorbeeld bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Daar vul je een url in en de site komt terug met belangrijke gegevens over de eigenaar en de partij die de site namens de eigenaar heeft geregistreerd. Kijk hier vooral naar de datum van registratie, dan zie je hoe lang (of kort) de webshop al bestaat. Overigens doet SIDN zelf ook al veel aan het bestrijden van nepwinkels, zoals een zelfontwikkelde fake-detector.
Betaalvormen: kies voor de veiligste optie
Sommige nepwebshops vragen je bij een bestelling om het geld handmatig over te maken via een normale bankoverboeking. Doe dat nooit: de kans dat je je geld terugkrijgt is dan namelijk nihil, omdat jij zelf de overschrijving hebt uitgevoerd. In dat geval vergoedt je bank niets.
De veligste manier is natuurlijk om heleamaal niets te bestellen bij een webshop die je niet vetrouwt, maar kun je de verleiding voor die mooie aanbieding toch niet weerstaan, kies dan voor een betaling via een creditcard: die zijn namelijk vrijwel altijd verzekerd.
Krijg je je product niet opgestuurd, dan kan de creditcardmaatschappij de betaling terugdraaien en krijg jij je geld dus terug. PayPal biedt een soortgelijke regeling aan als je via deze betaaldienst een product koopt.
Tè lage prijzen
Nepwebshops adverteren vaak met bijzonder lage prijzen voor producten die normaliter veel meer kosten. Hierdoor hoeven er niet altijd alarmbellen af te gaan - het kan namelijk over een legitieme aanbieding gaan - maar wees wel alert. Zeker als het gaat om producten die net zijn verschenen, zoals in 2024 de nieuwste iPhone 16 of PlayStation 5 Pro: die kunnen natuurlijk nooit ten tijde van lancering honderden euro's goedkoper zijn dan de adviesprijs, hooguit een paar tientjes. We gaan toch nog maar even de dooddoener gebruiken: is het te mooi om waar te zijn, dan is dat het vaak ook.
Hieronder vind je een drietal echte iPhone 16-prijzen op Kieskeurig.nl, afkomstig van echte webshops:
Echte prijzen van echte producten bij echte webshops vind je op Kieskeurig.nl
Ook namen en merken van populaire e-bikes en fatbikes zijn bekende zoektermen waar nepwebshops zich op richten. Niet alleen door namen van bekende merken te gebruiken, maar ook door inferieure producten aan te bieden tegen extreem lage prijzen. Ook hier is het dus oppassen geblazen.
Toch opgelicht, wat nu?
Heb je je verleiding niet kunnen weerstaan en heb je toch betaald voor een product dat je niet hebt ontvangen? Doe dan altijd aangifte bij de politie: voor een webshop dat gevestigd is in Nederland kan zo makkelijker opgerold worden en is de kans dat je je geld misschien terugkrijgt wel iets groter. Voor buitenlandse oplichtingssites wordt het al ietsje lastiger, maar ook dan doe je er goed aan om aangifte te doen, en melding te maken van de webshop bij bijvoorbeeld Consuwijzer.