ID.nl logo
Hoe kies je een aanvullende zorgverzekering als 55-plusser?
© Luciano
Zekerheid & gemak

Hoe kies je een aanvullende zorgverzekering als 55-plusser?

Als je ouder wordt, kun je meer zorgkosten krijgen. Misschien heb je dan niet genoeg aan de dekkingen in het basispakket, maar wil je graag een goede aanvullende verzekering afsluiten. Daarmee kun je bijvoorbeeld een betere medicijnvergoeding en (meer) fysiotherapie krijgen. Dit is waar 55-plussers aan moeten denken in verschillende situaties.

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: 👴 Waar moet je op letten als je ouder wordt? 🩺 Waar moet je op letten als je chronisch ziek bent? 💊 Waar moet je op letten als je veel medicijnen nodig hebt? 🧠 Waar moet je op letten als je geestelijke gezondheidszorg nodig hebt?

Ook interessant voor jou: Keuzehulp aanvullende verzekering en tandartsverzekering

Dit is handig als je ouder wordt

Ouderen hebben gemiddeld meer zorg nodig dan jongeren. Maar wat je precies nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Hoe jong of oud je ook bent, met een zorgverzekering mag je er altijd op vertrouwen dat noodzakelijke medische kosten gewoon worden vergoed. Je kunt dus terecht bij de huisarts en je kunt behandeld worden in het ziekenhuis. Ook voorgeschreven medicijnen zitten in het basispakket. Het is wel verstandig om te kijken of het ziekenhuis van je keuze volledig vergoed wordt door je zorgverzekering. En verder betaal je voor ziekenhuiszorg en medicijnen een eigen risico. Voor medicijnen kan daar nog een eigen bijdrage bovenop komen.

Denk je dat je genoeg hebt aan de basisverzekering? Dan kun je het geld voor een aanvullende verzekering in je zak houden en daarvan eventuele extra zorgkosten betalen, mochten die toch nodig zijn. Bouw je liever wat extra zekerheid in, dan kun je een aanvullende verzekering kiezen. De volgende dekkingen kunnen daarin handig zijn.

  • Fysiotherapie. Denk je dat je het komend jaar behandelingen door een fysiotherapeut nodig hebt? Dan kan het slim zijn om je daarvoor aanvullend te verzekeren. Het basispakket vergoedt deze behandelingen meestal niet. Je kunt kiezen voor een klein aanvullend pakket met bijvoorbeeld 3 of 9 behandelingen of voor een wat royaler pakket. Hoe meer behandelingen, hoe duurder de aanvullende zorgverzekering.

  • Eigen bijdrage hoortoestel. Ben je toe aan een (nieuw) hoortoestel? Dan krijg je uit het basispakket maar 75 procent van de kosten vergoed. Met een aanvullende verzekering kun je ook de resterende 25 procent vergoed krijgen.

  • Brillen en lenzen. Ben je toe aan een nieuwe bril? Dan kun je met alleen het basispakket hooguit korting krijgen bij een bepaalde optiek-keten. Wil je een serieuze vergoeding, dan kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering met een brillenvergoeding. De vergoeding is doorgaans aan een maximum gebonden en geldt vaak maar één keer per twee of drie jaar.

  • Eigen bijdrage kunstgebit. De basisverzekering vergoedt maar een deel van de kosten van het kunstgebit. Een aanvullende verzekering kan (een deel van) het resterende bedrag vergoeden.

Sommige verzekeraars bieden speciale aanvullende polissen aan voor ouderen. Hierin zijn de hiervoor genoemde vergoedingen vaak standaard opgenomen. Ook kan zo’n zorgverzekering bepaalde extra’s bieden, zoals een jaarlijkse check-up, een app waarmee je huidkankerplekjes kunt opsporen of preventieve cursussen en trainingen. Wat er in ieder geval níet in zit zijn kraamzorg, vruchtbaarheidsbehandelingen en anticonceptie, dus daar betaal je niet onnodig voor. Een speciale ouderenpolis kan gunstig zijn, maar geen enkele oudere is het hetzelfde. Bekijk dus goed welke dekkingen de polis heeft en ga na of dat de dekkingen zijn die je nodig hebt.

©Theron/peopleimages.com

Dit is handig als je veel medicijnen nodig hebt

Gebruik je veel medicijnen, dan betaal je misschien wel ieder jaar 250 euro aan eigen bijdrage plus 385 aan eigen risico. Pas als je boven deze kosten uitkomt, krijg je de kosten van je medicijnen volledig vergoed. Aan het eigen risico valt niet te ontkomen, maar het bedrag van de eigen bijdrage kun je vergoed krijgen uit een aanvullende zorgverzekering. Dit kan verstandig zijn als je een hoge eigen bijdrage moet betalen voor de medicijnen die je gebruikt.

Sommige aanvullende pakketten geven ook een vergoeding voor medicijnen die helemaal niet door het basispakket worden vergoed. Dat zijn medicijnen waarvoor ook een goedkoper alternatief bestaat, dat wel wordt vergoed. Kies je toch voor het duurdere middel, dan moet je dit met alleen een basisverzekering altijd zelf betalen. Met een aanvullende verzekering kun je soms toch een vergoeding krijgen. Wil je je hiervoor verzekeren, kijk dan in het Reglement farmaceutische zorg van de zorgverzekeraar die je op het oog hebt of het geneesmiddel van je keuze inderdaad wordt vergoed.

©Liami

Welke zorgverzekering past bij jou?

Ontdek het met de zorgverzekeringvergelijker

Dit is handig als je chronisch ziek bent

Heb je een chronische ziekte, zoals diabetes, reuma of COPD, dan heb je vaak extra zorgkosten die niet door het basispakket worden vergoed. Het verschilt per ziekte welke extra vergoedingen je nodig kunt hebben. Dit zijn punten om op te letten.

  • Voetverzorging. Bij diabetes en reuma kan voetverzorging door een podotherapeut of pedicure nodig zijn. Dit kan vergoed worden uit de aanvullende zorgverzekering.

  • Fysiotherapie. Bij verschillende chronische ziekten kan fysiotherapie de klachten verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren. Bij sommige aandoeningen wordt jaarlijks een aantal behandelingen vergoed uit het basispakket, bijvoorbeeld bij COPD, artrose aan de heup- en kniegewrichten en bij etalagebenen. Voor sommige andere chronische ziekten wordt fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed. Welke ziekten dit zijn, kun je vinden in bijlage 1 van het Besluit Zorgverzekering. Heb je een aandoening die niet op de lijst staat of wil je ook een vergoeding voor (een deel van) de eerste 20 behandelingen? Dan kan een aanvullende zorgverzekering handig zijn. De verzekeraar hoeft je niet automatisch te accepteren voor het meest uitgebreide pakket. Je kunt je dan alleen verzekeren voor een beperkt aantal behandelingen.

  • Alternatieve geneeswijzen. Acupunctuur kan soms verlichting geven bij reuma en artrose en andere aandoeningen met pijnklachten. Een aanvullende verzekering kan hiervoor een vergoeding geven.

  • Vergoeding lidmaatschap patiëntenvereniging. Sommige aanvullende zorgverzekeringen geven een vergoeding van een paar tientjes voor het lidmaatschap van een patiëntenvereniging. Als lid van een patiëntenvereniging kun je soms ook korting krijgen op een aanvullende zorgverzekering.

©WavebreakMediaMicro

Dit is handig als je geestelijke gezondheidszorg nodig hebt

Voor psychische problemen is de huisarts het eerste aanspreekpunt. Als de klachten eenvoudig te behandelen zijn, kan de huisarts je doorverwijzen naar een praktijkondersteuner. Als er meer aan de hand is, kun je ook doorverwezen worden naar een psycholoog of andere behandelaar binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Deze behandelingen worden vergoed door de basisverzekering. Je betaalt hiervoor een eigen risico.

Als je een naturapolis hebt, vergoedt je verzekeraar niet alle behandelaars. Wil je graag een specifieke behandelaar, bijvoorbeeld omdat die je eerder heeft behandeld of omdat die een korte wachtlijst heeft, dan vergoedt je zorgverzekeraar de kosten niet of slechts gedeeltelijk. Het is dus verstandig om na te gaan of de behandelaar van je keuze een contract heeft met je zorgverzekeraar. Wil je volledig vrij zijn in je keuze van een behandelaar, dan kun je een restitutiepolis nemen.

Bij sommige psychische problemen vergoedt de basisverzekering niets. Heb je bijvoorbeeld een burnout, relatieproblemen of ben je in de rouw, dan krijg geen psychische hulp vergoed. Sommige aanvullende zorgverzekeringen geven in deze gevallen wel een vergoeding voor counseling of psychosociale hulp. Ook zijn er aanvullende zorgverzekeringen met online (zelfhulp) modules, bijvoorbeeld voor rouwverwerking, somberheid en overgangsklachten.

Dit is handig als je mantelzorger bent

Zorg je voor je partner of voor je vader of moeder? Sommige aanvullende zorgverzekeringen geven hiervoor interessante dekkingen, zoals een cursus voor mantelzorgers of een mantelzorgmakelaar. Een mantelzorgmakelaar is een dienstverlener die je kan helpen met regelzaken. Een aanvullende verzekering kan ook een vergoeding geven voor respijtzorg. Dat is tijdelijke opvang voor je partner of ouder, zodat je zelf even kunt bijkomen.

©Evrymmnt

 Zorgverzekeringen vergelijken

Vanaf 12 november tot het einde van het jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Ook kun je je polis bij je huidige zorgverzekeraar aanpassen. Wil je weten of het gunstig is om een andere verzekering te kiezen? Maak dan een vergelijking met de zorgverzekeringvergelijker van Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: