Hoe kies je een aanvullende zorgverzekering als 55-plusser?
Als je ouder wordt, kun je meer zorgkosten krijgen. Misschien heb je dan niet genoeg aan de dekkingen in het basispakket, maar wil je graag een goede aanvullende verzekering afsluiten. Daarmee kun je bijvoorbeeld een betere medicijnvergoeding en (meer) fysiotherapie krijgen. Dit is waar 55-plussers aan moeten denken in verschillende situaties.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: 👴 Waar moet je op letten als je ouder wordt? 🩺 Waar moet je op letten als je chronisch ziek bent? 💊 Waar moet je op letten als je veel medicijnen nodig hebt? 🧠 Waar moet je op letten als je geestelijke gezondheidszorg nodig hebt?
Ook interessant voor jou: Keuzehulp aanvullende verzekering en tandartsverzekering
Dit is handig als je ouder wordt
Ouderen hebben gemiddeld meer zorg nodig dan jongeren. Maar wat je precies nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Hoe jong of oud je ook bent, met een zorgverzekering mag je er altijd op vertrouwen dat noodzakelijke medische kosten gewoon worden vergoed. Je kunt dus terecht bij de huisarts en je kunt behandeld worden in het ziekenhuis. Ook voorgeschreven medicijnen zitten in het basispakket. Het is wel verstandig om te kijken of het ziekenhuis van je keuze volledig vergoed wordt door je zorgverzekering. En verder betaal je voor ziekenhuiszorg en medicijnen een eigen risico. Voor medicijnen kan daar nog een eigen bijdrage bovenop komen.
Denk je dat je genoeg hebt aan de basisverzekering? Dan kun je het geld voor een aanvullende verzekering in je zak houden en daarvan eventuele extra zorgkosten betalen, mochten die toch nodig zijn. Bouw je liever wat extra zekerheid in, dan kun je een aanvullende verzekering kiezen. De volgende dekkingen kunnen daarin handig zijn.
Fysiotherapie. Denk je dat je het komend jaar behandelingen door een fysiotherapeut nodig hebt? Dan kan het slim zijn om je daarvoor aanvullend te verzekeren. Het basispakket vergoedt deze behandelingen meestal niet. Je kunt kiezen voor een klein aanvullend pakket met bijvoorbeeld 3 of 9 behandelingen of voor een wat royaler pakket. Hoe meer behandelingen, hoe duurder de aanvullende zorgverzekering.
Eigen bijdrage hoortoestel. Ben je toe aan een (nieuw) hoortoestel? Dan krijg je uit het basispakket maar 75 procent van de kosten vergoed. Met een aanvullende verzekering kun je ook de resterende 25 procent vergoed krijgen.
Brillen en lenzen. Ben je toe aan een nieuwe bril? Dan kun je met alleen het basispakket hooguit korting krijgen bij een bepaalde optiek-keten. Wil je een serieuze vergoeding, dan kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering met een brillenvergoeding. De vergoeding is doorgaans aan een maximum gebonden en geldt vaak maar één keer per twee of drie jaar.
Eigen bijdrage kunstgebit. De basisverzekering vergoedt maar een deel van de kosten van het kunstgebit. Een aanvullende verzekering kan (een deel van) het resterende bedrag vergoeden.
Sommige verzekeraars bieden speciale aanvullende polissen aan voor ouderen. Hierin zijn de hiervoor genoemde vergoedingen vaak standaard opgenomen. Ook kan zo’n zorgverzekering bepaalde extra’s bieden, zoals een jaarlijkse check-up, een app waarmee je huidkankerplekjes kunt opsporen of preventieve cursussen en trainingen. Wat er in ieder geval níet in zit zijn kraamzorg, vruchtbaarheidsbehandelingen en anticonceptie, dus daar betaal je niet onnodig voor. Een speciale ouderenpolis kan gunstig zijn, maar geen enkele oudere is het hetzelfde. Bekijk dus goed welke dekkingen de polis heeft en ga na of dat de dekkingen zijn die je nodig hebt.
©Theron/peopleimages.com
Dit is handig als je veel medicijnen nodig hebt
Gebruik je veel medicijnen, dan betaal je misschien wel ieder jaar 250 euro aan eigen bijdrage plus 385 aan eigen risico. Pas als je boven deze kosten uitkomt, krijg je de kosten van je medicijnen volledig vergoed. Aan het eigen risico valt niet te ontkomen, maar het bedrag van de eigen bijdrage kun je vergoed krijgen uit een aanvullende zorgverzekering. Dit kan verstandig zijn als je een hoge eigen bijdrage moet betalen voor de medicijnen die je gebruikt.
Sommige aanvullende pakketten geven ook een vergoeding voor medicijnen die helemaal niet door het basispakket worden vergoed. Dat zijn medicijnen waarvoor ook een goedkoper alternatief bestaat, dat wel wordt vergoed. Kies je toch voor het duurdere middel, dan moet je dit met alleen een basisverzekering altijd zelf betalen. Met een aanvullende verzekering kun je soms toch een vergoeding krijgen. Wil je je hiervoor verzekeren, kijk dan in het Reglement farmaceutische zorg van de zorgverzekeraar die je op het oog hebt of het geneesmiddel van je keuze inderdaad wordt vergoed.
©Liami
Welke zorgverzekering past bij jou?
Ontdek het met de zorgverzekeringvergelijkerDit is handig als je chronisch ziek bent
Heb je een chronische ziekte, zoals diabetes, reuma of COPD, dan heb je vaak extra zorgkosten die niet door het basispakket worden vergoed. Het verschilt per ziekte welke extra vergoedingen je nodig kunt hebben. Dit zijn punten om op te letten.
Voetverzorging. Bij diabetes en reuma kan voetverzorging door een podotherapeut of pedicure nodig zijn. Dit kan vergoed worden uit de aanvullende zorgverzekering.
Fysiotherapie. Bij verschillende chronische ziekten kan fysiotherapie de klachten verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren. Bij sommige aandoeningen wordt jaarlijks een aantal behandelingen vergoed uit het basispakket, bijvoorbeeld bij COPD, artrose aan de heup- en kniegewrichten en bij etalagebenen. Voor sommige andere chronische ziekten wordt fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed. Welke ziekten dit zijn, kun je vinden in bijlage 1 van het Besluit Zorgverzekering. Heb je een aandoening die niet op de lijst staat of wil je ook een vergoeding voor (een deel van) de eerste 20 behandelingen? Dan kan een aanvullende zorgverzekering handig zijn. De verzekeraar hoeft je niet automatisch te accepteren voor het meest uitgebreide pakket. Je kunt je dan alleen verzekeren voor een beperkt aantal behandelingen.
Alternatieve geneeswijzen. Acupunctuur kan soms verlichting geven bij reuma en artrose en andere aandoeningen met pijnklachten. Een aanvullende verzekering kan hiervoor een vergoeding geven.
Vergoeding lidmaatschap patiëntenvereniging. Sommige aanvullende zorgverzekeringen geven een vergoeding van een paar tientjes voor het lidmaatschap van een patiëntenvereniging. Als lid van een patiëntenvereniging kun je soms ook korting krijgen op een aanvullende zorgverzekering.
©WavebreakMediaMicro
Dit is handig als je geestelijke gezondheidszorg nodig hebt
Voor psychische problemen is de huisarts het eerste aanspreekpunt. Als de klachten eenvoudig te behandelen zijn, kan de huisarts je doorverwijzen naar een praktijkondersteuner. Als er meer aan de hand is, kun je ook doorverwezen worden naar een psycholoog of andere behandelaar binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Deze behandelingen worden vergoed door de basisverzekering. Je betaalt hiervoor een eigen risico.
Als je een naturapolis hebt, vergoedt je verzekeraar niet alle behandelaars. Wil je graag een specifieke behandelaar, bijvoorbeeld omdat die je eerder heeft behandeld of omdat die een korte wachtlijst heeft, dan vergoedt je zorgverzekeraar de kosten niet of slechts gedeeltelijk. Het is dus verstandig om na te gaan of de behandelaar van je keuze een contract heeft met je zorgverzekeraar. Wil je volledig vrij zijn in je keuze van een behandelaar, dan kun je een restitutiepolis nemen.
Bij sommige psychische problemen vergoedt de basisverzekering niets. Heb je bijvoorbeeld een burnout, relatieproblemen of ben je in de rouw, dan krijg geen psychische hulp vergoed. Sommige aanvullende zorgverzekeringen geven in deze gevallen wel een vergoeding voor counseling of psychosociale hulp. Ook zijn er aanvullende zorgverzekeringen met online (zelfhulp) modules, bijvoorbeeld voor rouwverwerking, somberheid en overgangsklachten.
Dit is handig als je mantelzorger bent
Zorg je voor je partner of voor je vader of moeder? Sommige aanvullende zorgverzekeringen geven hiervoor interessante dekkingen, zoals een cursus voor mantelzorgers of een mantelzorgmakelaar. Een mantelzorgmakelaar is een dienstverlener die je kan helpen met regelzaken. Een aanvullende verzekering kan ook een vergoeding geven voor respijtzorg. Dat is tijdelijke opvang voor je partner of ouder, zodat je zelf even kunt bijkomen.
©Evrymmnt
Zorgverzekeringen vergelijken
Vanaf 12 november tot het einde van het jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Ook kun je je polis bij je huidige zorgverzekeraar aanpassen. Wil je weten of het gunstig is om een andere verzekering te kiezen? Maak dan een vergelijking met de zorgverzekeringvergelijker van Kieskeurig.nl.