ID.nl logo
🏂 Binnenkort op wintersport? Check je reisverzekering!
© Javier brosch
Zekerheid & gemak

🏂 Binnenkort op wintersport? Check je reisverzekering!

Een reisverzekering is handig om te hebben als je op wintersport gaat. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Stel je voor dat je tijdens het snowboarden valt en je been breekt. Of dat je in een lawine terechtkomt en gered moet worden. Heb je al een doorlopende reisverzekering? Controleer dan goed of de dekking voldoende is. Kijk in ieder geval na of deze belangrijke kosten gedekt zijn!

 

In dit artikel leggen we je uit op welke punten je moet letten bij een reisverzekering wanneer je op wintersport gaat. Deze tips kun je gebruiken voor het controleren van je al afgesloten (doorlopende) reisverzekering of wanneer je een nieuwe reisverzekering gaat afsluiten. Je leest welke dekkingen je in ieder geval nodig hebt, welke valkuilen er zijn bij het kiezen van een reisverzekering en hoe je schade kunt voorkomen.

De voorjaarsvakantie valt dit jaar van 17 februari t/m 25 februari 2024 (regio's Noord en Midden) en van 10 februari t/m 18 februari 2024 (regio Zuid)

Lees ook: Met de auto op wintersport? Check de bandenregels van jouw bestemming!

Een leuk vooruitzicht, lekker naar de sneeuw! Natuurlijk sluit je voor vertrek een reisverzekering af, of misschien heb je al een doorlopende reisverzekering. Maar als je in de zomer een doorlopende reisverzekering hebt afgesloten, heb je misschien niet gelet op vergoedingen die je in de winter nodig hebt. Laat je niet verrassen en kijk je polis op tijd na.

©Sergey Mironov/ Sergeymironov.co

💡 Doorlopende reisverzekering of eenmalige reisverzekering? Ga je vaker in het jaar op vakantie of ga je wat langer weg? Dan is de kans groot dat een doorlopende reisverzekering voor jou de voordeligste optie is. Ga je als gezin minimaal drie weken op vakantie, dan kun je al een doorlopende reisverzekering vinden die goedkoper is dan een eenmalige. Voor alleenstaanden ligt die grens op vier weken.

Repatriëring tijdens de wintersport

Repatriëring is waarschijnlijk de belangrijkste dekking van je reisverzekering. Hiermee word je altijd naar huis gebracht, ook als je zelf niet meer kunt rijden of je vlucht later gaat. Elke reisverzekering biedt deze dekking. Maar let op: als je gerepatrieerd moet worden terwijl je aan het wintersporten bent, dan heb je een reisverzekering met wintersportdekking nodig. Een standaard reisverzekering volstaat dan vaak niet. Je zorgverzekering vergoedt alleen bij medische noodzaak.

Heb je een doorlopende reisverzekering zonder wintersportdekking? Vraag dan of je verzekeraar een wintersportmodule kan toevoegen. Dit kost wat extra premie, maar bespaar hier niet op. Zonder de juiste dekking betaal je flink uit eigen zak als het misgaat. 

💡 Wintersportdekking niet altijd nodig Ga je op vakantie naar de sneeuw om te wandelen, langlaufen of sleeën? Of zoek je het ijs op om te schaatsen? Dan is wintersportdekking meestal niet nodig.

Reddingsacties en vervoer vanaf de piste

Een wintersportdekking is onmisbaar als je een ongeluk krijgt op de piste. Ook reddings- en opsporingsacties vallen hieronder. Word je met een brancard ('banaan') naar beneden gebracht of met een helikopter opgehaald? Dan betaalt je reisverzekering de kosten. Bij sommige verzekeringen is wintersportdekking alleen niet genoeg, maar moet je ook kiezen voor de dekking medische of geneeskundige kosten. Hieronder valt dan het vervoer vanaf de piste naar het ziekenhuis. 

©Benjamin Nolte / noltemedia

💡 Reisverzekering of zorgverzekering? Een basiszorgverzekering vergoedt in heel Europa noodzakelijke zorg tegen het Nederlandse tarief. In landen waar de gezondheidszorg duurder is, krijg je toch niet meer dan het Nederlandse tarief vergoed. Dat risico loop je onder andere in Zwitserland en Oostenrijk. Je kunt na een ongeluk ook terechtkomen in een privékliniek. De kosten kunnen dan flink oplopen. Je kunt je op twee manieren verzekeren voor deze extra kosten: via een aanvullende zorgverzekering met Europa- of Werelddekking of met een dekking voor medische kosten op je reisverzekering. De dekking van je reisverzekering heeft een paar extra voordelen. Een reisverzekering vergoedt ook zaken die niet medisch noodzakelijk zijn, zoals extra reiskosten en hotelovernachtingen of juist een eerdere vlucht naar huis, omdat je met een blessure niet meer kunt genieten van je vakantie. Ook krijg je met een dekking van medische kosten het verplichte eigen risico van je zorgverzekering vergoed.

Bagage en skiuitrusting

Ongeacht of je je eigen ski- of snowboarduitrusting meeneemt of materiaal huurt: tijdens het wintersporten maak je gebruik van kostbare spullen. Het voordeel van een wintersportdekking is dat deze zaken vergoed worden als ze gestolen worden, zoekraken of beschadigd raken. Soms moet je voor deze vergoeding het onderdeel ‘bagage’ apart meeverzekeren. Het verschilt namelijk per verzekeraar of bagage standaard is meeverzekerd of dat je hiervoor zelf een keuze moet maken.

Verwacht bij schade of diefstal geen volledige vergoeding van de nieuwwaarde. Voor nieuwe spullen krijg je deze wel, maar bij oudere spullen krijg je een percentage op basis van de afschrijvingslijst van de verzekeraar. Vanaf een bepaalde leeftijd volgt zelfs geen enkele vergoeding meer. Ook geldt een maximumvergoeding per persoon/polis, variërend van enkele honderden tot duizenden euro's per maatschappij. Soms is extra dekking mogelijk voor je sportuitrusting.

©Sergey Novikov/serrnovik

Schade door misgelopen skidagen

Kun je na een ongeval geen gebruik meer maken van je skipas, geboekte skilessen en van je gehuurde materiaal? En heb je hier al wel kosten voor gemaakt? Met een wintersportdekking krijg je deze kosten vergoed. 

Let goed op deze valkuilen!

Privéklinieken

Na een ongeval in een wintersportgebied word je soms naar een dure privékliniek gebracht. Hoewel je op dat moment blij bent met de hulp, is het verstandig om eerst de alarmcentrale te bellen. Zo voorkom je dat je een handtekening zet voor peperdure en soms overbodige zorg. Overleg altijd eerst met je verzekeraar om zeker te weten dat de behandeling wordt vergoed. Zo voorkom je een hoge rekening voor onverwachte kosten.

Off-piste skiën

Buiten de piste skiën wordt vaak niet vergoed binnen de wintersportdekking. Ongelukken komen vaker voor bij off-piste skiën en reddingsacties zijn in dit gebied moeilijker en dus duurder. Het is een flinke kostenpost als je deze kosten zelf moet betalen. Sommige verzekeraars geven wel dekking voor buiten de piste skiën onder begeleiding van een gids.

Tijdelijke reisverzekering van je reisaanbieder

Als je een reis boekt bij een reisbureau of luchtvaartmaatschappij, kun je vaak ook meteen een reisverzekering afsluiten. Lekker makkelijk, want met één vinkje of muisklik is het geregeld. Maar dit soort verzekeringen zijn meestal niet de beste. Kies dus liever zelf je verzekering na een goede vergelijking van verschillende aanbieders.

©Dominic Ebenbichler | Dominicpix

 

Heb je nog skikleding nodig?

Bekijk het aanbod voor dames bij Bol

10 Tips om schade te voorkomen

Een reisverzekering is een must voor als het misgaat, maar schade voorkomen is beter. We geven 10 tips.

❄️ Zorg voor een goede voorbereiding, zodat je fit bent voor de sport die je wilt gaan doen.
❄️Houd je op de piste aan de regels.
❄️Zorg voor goede bescherming, zoals een helm en een rugbeschermer. Bij het snowboarden zijn ook polsbeschermers of handschoenen met polsbescherming aan te raden.
❄️Ga alleen off-piste skiën als je zeker bent van je eigen kunnen en als je hiervoor verzekerd bent.
❄️Heb je een camera waarmee je je afdaling vastlegt? Dat levert vast prachtige beelden op, maar laat je er tijdens het afdalen niet door afleiden.
❄️Markeer je ski-uitrusting, zodat je spullen in ieder geval niet per ongeluk worden meegenomen door iemand anders. Zet met onuitwisbare stift je naam op je snowboard of plak een sticker op je ski’s.
❄️Laat je ski’s niet als paar bij elkaar achter als je gaat pauzeren, maar zet beide ski’s apart ergens anders.
❄️Berg je ski’s in het hotel op in een kluis.
❄️Bel na een ongeluk zo snel mogelijk de alarmcentrale en vraag advies. Sla voordat je op vakantie gaat, dit nummer al op in je contacten.
❄️Stop op tijd. Wintersporten als je te moe bent, is vragen om problemen.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch