🏂 Binnenkort op wintersport? Check je reisverzekering!

© Javier brosch

🏂 Binnenkort op wintersport? Check je reisverzekering!

Geplaatst: 8 februari 2024 - 08:43

Aangepast: 8 februari 2024 - 08:45

José Mast

Een reisverzekering is handig om te hebben als je op wintersport gaat. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Stel je voor dat je tijdens het snowboarden valt en je been breekt. Of dat je in een lawine terechtkomt en gered moet worden. Heb je al een doorlopende reisverzekering? Controleer dan goed of de dekking voldoende is. Kijk in ieder geval na of deze belangrijke kosten gedekt zijn!

 

Lees ook: Met de auto op wintersport? Check de bandenregels van jouw bestemming!

Een leuk vooruitzicht, lekker naar de sneeuw! Natuurlijk sluit je voor vertrek een reisverzekering af, of misschien heb je al een doorlopende reisverzekering. Maar als je in de zomer een doorlopende reisverzekering hebt afgesloten, heb je misschien niet gelet op vergoedingen die je in de winter nodig hebt. Laat je niet verrassen en kijk je polis op tijd na.

Wintersport

© Sergey Mironov/ Sergeymironov.co

Repatriëring tijdens de wintersport

Repatriëring is waarschijnlijk de belangrijkste dekking van je reisverzekering. Hiermee word je altijd naar huis gebracht, ook als je zelf niet meer kunt rijden of je vlucht later gaat. Elke reisverzekering biedt deze dekking. Maar let op: als je gerepatrieerd moet worden terwijl je aan het wintersporten bent, dan heb je een reisverzekering met wintersportdekking nodig. Een standaard reisverzekering volstaat dan vaak niet. Je zorgverzekering vergoedt alleen bij medische noodzaak.

Heb je een doorlopende reisverzekering zonder wintersportdekking? Vraag dan of je verzekeraar een wintersportmodule kan toevoegen. Dit kost wat extra premie, maar bespaar hier niet op. Zonder de juiste dekking betaal je flink uit eigen zak als het misgaat. 

0

Powered by

logo

Reddingsacties en vervoer vanaf de piste

Een wintersportdekking is onmisbaar als je een ongeluk krijgt op de piste. Ook reddings- en opsporingsacties vallen hieronder. Word je met een brancard ('banaan') naar beneden gebracht of met een helikopter opgehaald? Dan betaalt je reisverzekering de kosten. Bij sommige verzekeringen is wintersportdekking alleen niet genoeg, maar moet je ook kiezen voor de dekking medische of geneeskundige kosten. Hieronder valt dan het vervoer vanaf de piste naar het ziekenhuis. 

Wintersport redding

© Benjamin Nolte / noltemedia

Bagage en skiuitrusting

Ongeacht of je je eigen ski- of snowboarduitrusting meeneemt of materiaal huurt: tijdens het wintersporten maak je gebruik van kostbare spullen. Het voordeel van een wintersportdekking is dat deze zaken vergoed worden als ze gestolen worden, zoekraken of beschadigd raken. Soms moet je voor deze vergoeding het onderdeel ‘bagage’ apart meeverzekeren. Het verschilt namelijk per verzekeraar of bagage standaard is meeverzekerd of dat je hiervoor zelf een keuze moet maken.

Verwacht bij schade of diefstal geen volledige vergoeding van de nieuwwaarde. Voor nieuwe spullen krijg je deze wel, maar bij oudere spullen krijg je een percentage op basis van de afschrijvingslijst van de verzekeraar. Vanaf een bepaalde leeftijd volgt zelfs geen enkele vergoeding meer. Ook geldt een maximumvergoeding per persoon/polis, variërend van enkele honderden tot duizenden euro's per maatschappij. Soms is extra dekking mogelijk voor je sportuitrusting.

Ski's en andere wintersportbagage

© Sergey Novikov/serrnovik

Schade door misgelopen skidagen

Kun je na een ongeval geen gebruik meer maken van je skipas, geboekte skilessen en van je gehuurde materiaal? En heb je hier al wel kosten voor gemaakt? Met een wintersportdekking krijg je deze kosten vergoed. 

Let goed op deze valkuilen!

Privéklinieken

Na een ongeval in een wintersportgebied word je soms naar een dure privékliniek gebracht. Hoewel je op dat moment blij bent met de hulp, is het verstandig om eerst de alarmcentrale te bellen. Zo voorkom je dat je een handtekening zet voor peperdure en soms overbodige zorg. Overleg altijd eerst met je verzekeraar om zeker te weten dat de behandeling wordt vergoed. Zo voorkom je een hoge rekening voor onverwachte kosten.

Off-piste skiën

Buiten de piste skiën wordt vaak niet vergoed binnen de wintersportdekking. Ongelukken komen vaker voor bij off-piste skiën en reddingsacties zijn in dit gebied moeilijker en dus duurder. Het is een flinke kostenpost als je deze kosten zelf moet betalen. Sommige verzekeraars geven wel dekking voor buiten de piste skiën onder begeleiding van een gids.

Tijdelijke reisverzekering van je reisaanbieder

Als je een reis boekt bij een reisbureau of luchtvaartmaatschappij, kun je vaak ook meteen een reisverzekering afsluiten. Lekker makkelijk, want met één vinkje of muisklik is het geregeld. Maar dit soort verzekeringen zijn meestal niet de beste. Kies dus liever zelf je verzekering na een goede vergelijking van verschillende aanbieders.

Off piste skieën

© Dominic Ebenbichler | Dominicpix

 

Heb je nog skikleding nodig?

Bekijk het aanbod voor dames bij Bol

10 Tips om schade te voorkomen

Een reisverzekering is een must voor als het misgaat, maar schade voorkomen is beter. We geven 10 tips.

❄️ Zorg voor een goede voorbereiding, zodat je fit bent voor de sport die je wilt gaan doen.
❄️Houd je op de piste aan de regels.
❄️Zorg voor goede bescherming, zoals een helm en een rugbeschermer. Bij het snowboarden zijn ook polsbeschermers of handschoenen met polsbescherming aan te raden.
❄️Ga alleen off-piste skiën als je zeker bent van je eigen kunnen en als je hiervoor verzekerd bent.
❄️Heb je een camera waarmee je je afdaling vastlegt? Dat levert vast prachtige beelden op, maar laat je er tijdens het afdalen niet door afleiden.
❄️Markeer je ski-uitrusting, zodat je spullen in ieder geval niet per ongeluk worden meegenomen door iemand anders. Zet met onuitwisbare stift je naam op je snowboard of plak een sticker op je ski’s.
❄️Laat je ski’s niet als paar bij elkaar achter als je gaat pauzeren, maar zet beide ski’s apart ergens anders.
❄️Berg je ski’s in het hotel op in een kluis.
❄️Bel na een ongeluk zo snel mogelijk de alarmcentrale en vraag advies. Sla voordat je op vakantie gaat, dit nummer al op in je contacten.
❄️Stop op tijd. Wintersporten als je te moe bent, is vragen om problemen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem