© Netzer Johannes
Binnenkort op wintersport? Check je reisverzekering!
Een reisverzekering is handig om te hebben als je op wintersport gaat. Je zult maar een ongeluk krijgen met je snowboard of gered moeten worden omdat je in een lawine belandt. Heb je al een doorlopende reisverzekering en denk je dat het met de dekking wel goed zit? Loop dan in ieder geval even deze belangrijke vergoedingen langs.
In dit artikel leggen we je uit op welke punten je moet letten bij een reisverzekering wanneer je op wintersport gaat. Deze tips kun je gebruiken voor het controleren van je al afgesloten (doorlopende) reisverzekering of wanneer je een nieuwe reisverzekering gaat afsluiten.
Lees ook: Op wintersport met de auto? Bereid je goed voor met deze tips
Een leuk vooruitzicht, lekker naar de sneeuw! Natuurlijk sluit je voor vertrek een reisverzekering af, of misschien heb je al een doorlopende reisverzekering. Maar als je in de zomer een doorlopende reisverzekering hebt afgesloten, heb je misschien niet gelet op vergoedingen die je in de winter nodig hebt. Laat je niet verrassen en kijk je polis op tijd na.
Repatriëring tijdens de wintersport
Repatriëring is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van je reisverzekering. Deze dekking zorgt ervoor dat je hoe dan ook weer thuiskomt, ook als je niet meer zelf kunt autorijden of als je geboekte vlucht pas over een week gaat. Iedere reisverzekering kent deze dekking, maar er zit één addertje onder het gras. Als je gerepatrieerd moet worden terwijl je aan het wintersporten bent, dan heb je een reisverzekering met wintersportdekking nodig. Een gewone reisverzekering is meestal niet genoeg. Op je zorgverzekering hoef je ook niet te rekenen, want die vergoedt alleen als er een medische noodzaak is.
Heb je al een doorlopende reisverzekering zonder wintersportdekking? Vraag je verzekeraar dan of je deze kunt upgraden met een wintersportmodule. Dat kost een beetje extra premie, maar bezuinig hier niet op. Je betaalt je blauw als je zelf voor de kosten opdraait.
© phpetrunina14 - stock.adobe.com
© POCHIU CORNEL poq - stock.adobe.com
Reddingsacties en vervoer vanaf de piste
Wintersportdekking is een must als je een ongeluk krijgt op de piste. Ook een reddings- of opsporingsactie valt onder deze dekking. Als je met een ‘banaan’ naar beneden wordt gebracht of met een helikopter wordt opgehaald, betaalt de reisverzekering de kosten. Bij sommige verzekeringen is wintersportdekking alleen niet genoeg, maar moet je ook kiezen voor de dekking medische of geneeskundige kosten. Hieronder valt dan het vervoer vanaf de piste naar het ziekenhuis.
© Sergey Mironov/ Sergeymironov.com
Bagage en skiuitrusting
Of je nu je eigen uitrusting meebrengt of gaat skiën of snowboarden met gehuurd materiaal: tijdens het wintersporten gebruik je altijd kostbare spullen. Het fijne van een wintersportdekking is dat deze zaken vergoed worden als je ze kwijtraakt of als ze worden gestolen of beschadigd raken. Soms moet je voor deze vergoeding het onderdeel ‘bagage’ apart meeverzekeren. Het verschilt namelijk per verzekeraar of bagage standaard is meeverzekerd of dat je hiervoor zelf een keuze moet maken.
Verwacht geen 100 procent vergoeding. Alleen van nieuwe spullen krijg je de nieuwwaarde terug. Bij oudere spullen krijg je een percentage van de nieuwwaarde vergoed. Hoe hoog dat percentage is, kun je vinden op de afschrijvingslijst van de verzekeraar. Vanaf een bepaalde leeftijd van je spullen krijg je niets vergoed. Er geldt ook een maximum vergoeding per persoon en/of per polis. De hoogte van dit maximum loopt nogal uiteen per verzekeraar. De één vergoedt een paar honderd euro, de ander een paar duizend. Soms kun je kiezen voor een extra dekking voor je sportuitrusting.
Schade door misgelopen skidagen
Kun je na een ongeval geen gebruik meer maken van je skipas, geboekte skilessen en van je gehuurde materiaal? En heb je hier al wel kosten voor gemaakt? Met een wintersportdekking krijg je deze kosten vergoed.
Let goed op deze valkuilen!
Privéklinieken
In wintersportgebieden kun je na een ongeluk in de sneeuw naar een privékliniek worden gebracht. Op dat moment ben je waarschijnlijk blij dat je hulp krijgt, maar je kunt toch beter eerst even de alarmcentrale bellen voordat je een handtekening zet voor de peperdure en soms onnodige zorg van een privékliniek. Overleg altijd met je verzekeraar, om er zeker van te zijn dat de zorg die je krijgt ook wordt vergoed.
Off-piste skiën
Buiten de piste skiën wordt vaak niet vergoed binnen de winterportdekking. Ongelukken komen vaker voor bij off-piste skiën en reddingsacties zijn in dit gebied moeilijker en dus duurder. Het is een flinke kostenpost als je deze kosten zelf moet betalen. Sommige verzekeraars geven wel dekking voor buiten de piste skiën onder begeleiding van een gids.
Tijdelijke reisverzekering van je reisaanbieder
Als je een reis boekt bij een reisbureau of luchtvaartmaatschappij, kun je vaak ook meteen een reisverzekering afsluiten. Lekker makkelijk, want met één vinkje is het geregeld. Maar dit soort verzekeringen zijn meestal niet de beste. Kies dus liever zelf je verzekering na een goede vergelijking van verschillende aanbieders.
Heb je nog skikleding nodig?
Bekijk hier het aanbod voor dames
© Andreas Lattke photalo
Schade voorkomen
Een reisverzekering is een must voor als het misgaat, maar schade voorkomen is beter. We geven 10 tips.
Zorg voor een goede voorbereiding, zodat je fit bent voor de sport die je wilt gaan doen.
Houd je op de piste aan de regels.
Zorg voor goede bescherming, zoals een helm en een rugbeschermer. Bij het snowboarden zijn ook polsbeschermers of handschoenen met polsbescherming aan te raden.
Ga alleen off-piste skiën als je zeker bent van je eigen kunnen en als je hiervoor verzekerd bent.
Heb je een camera waarmee je je afdaling vastlegt? Dat levert vast prachtige beelden op, maar laat je er tijdens het afdalen niet door afleiden.
Markeer je ski-uitrusting, zodat je spullen in ieder geval niet per ongeluk worden meegenomen door iemand anders. Zet met onuitwisbare stift je naam op je snowboard of plak een sticker op je ski’s.
Laat je ski’s niet als paar bij elkaar achter als je gaat pauzeren, maar zet beide ski’s apart ergens anders.
Berg je ski’s in het hotel op in een kluis.
Bel na een ongeluk zo snel mogelijk de alarmcentrale en vraag advies.
Stop op tijd. Wintersporten als je te moe bent, is vragen om problemen.
Powered by
