Zo kun je ruimte vrijmaken op je ssd
Harde schijven worden steeds groter, en toch lopen ze vroeg of laat onvermijdelijk vol. Dat geldt des te meer als je een solid state drive (ssd) gebruikt die veel sneller, maar ook veel duurder is dan de traditionele mechanische harde schijf. Met deze trucs kun je ruimte vrijmaken op je ssd.
Tip 01: Comprimeren
Laat je niet op kosten jagen door een externe opslagschijf te kopen, maar comprimeer de bestanden zodat ze veel minder plaats innemen. In Windows zit een tool voor het comprimeren van bestanden en mappen die bijzonder vlot werkt. Op systemen met moderne processoren merk je geen of nauwelijks prestatieverlies. Het verschil met andere compressietools als 7-Zip, WinRAR of Bandizip is dat de bestanden blijven zoals ze zijn. CompactGUI is de grafische interface van het compact-commando waarin je onder meer zelf bepaalt of je de snelste of de meeste compacte compressie gebruikt.
Slank is verstandig
De inhoud van een ssd verstandig beheren is niet alleen een kwestie van zuinig omgaan met schijfruimte, je zorgt hiermee ook dat de ssd optimaal blijft presteren. Ssd’s worden namelijk trager naarmate je ze vol zet. Dat komt omdat een volle schijf veel gedeeltelijk gevulde blokken bevat, en data wegschrijven naar volle blokken gaat trager dan naar lege blokken. Voor de beste prestaties is niet meer dan 75 procent van de totale opslagcapaciteit benut.
©PXimport
Tip 02: Schijfopruiming
Een van de meest voor de hand liggende manieren om ruimte te winnen is ballast verwijderen door middel van het in Windows ingebouwde programma Schijfopruiming. Open het menu Start, typ Schijfopruiming en klik op OK. Je selecteert de schijf waar je ruimte wilt vrijmaken en daarna vink je de onderdelen aan die weg mogen. Met dit tooltje kun je veilig tijdelijke internetbestanden, offline webpagina’s en logboekbestanden wissen. Ook laat je tijdelijke bestanden verwijderen die een week of langer niet zijn aangesproken. Onderaan staat een tellertje dat aangeeft hoeveel schijfruimte je vrijmaakt. Valt het aantal gewonnen MB’s tegen, dan is er de optie Systeembestanden opschonen, waarmee je onder meer Windows-updates opruimt.
©PXimport
Tip 03: Rommel opruimen
Wil je nog meer ruimte vrijmaken, dan is BleachBit een aanrader. Deze tool om rommel op een computer te verwijderen is vergelijkbaar met CCleaner. Een belangrijk verschil is dat BleachBit opensource is. Het programma werkt ook in het Nederlands. De onderdelen die je kunt schoonmaken zijn verdeeld in categorieën als Systeem, Chrome en Firefox. Wanneer je winapp2.ini in deze tool ophaalt, kan BleachBit de restanten van 2.500 extra programma’s opruimen.
©PXimport
Tip 04: Skip sluimerstand
Sluimerstand, niet te verwarren met slaapstand, is eigenlijk overbodig als je een ssd hebt. In sluimerstand wordt de pc afgesloten nadat hij de inhoud van het geheugen heeft weggeschreven. Hierdoor kan de pc onmiddellijk doorgaan waar hij gebleven is en dat zorgt met een klassieke harde schijf inderdaad voor scherpere opstarttijden. Met een snelle ssd is die opstartwinst verwaarloosbaar. Door de sluimerstand uit te schakelen win je alweer ruimte. Geef in het zoekvak bij Start de term Opdrachtprompt in en start deze tool met de rechtermuisknop als administrator. Voer het commando powercfg -h off in en druk op Enter om de sluimerstand uit te schakelen.
©PXimport
Tip 05: Applicaties snoeien
Programma’s wegsmijten die je nooit gebruikt levert uiteraard ook extra ruimte op, maar sommige applicaties nemen nu eenmaal weinig ruimte in beslag. Via het Configuratiescherm en dan Programma’s en onderdelen krijg je zicht op wat er allemaal op de pc is geïnstalleerd. In de kolom Grootte lees je het aantal MB’s dat deze software inneemt. Klik op de titel van de kolom om alle items volgens grootte te sorteren. Met de rechtermuisknop verwijder je de software die je liever kwijt dan rijk bent.
©PXimport
Tip 06: Systeemherstel trimmen
Systeemherstel is een krachtig middel om de computer bij problemen terug te zetten naar een punt in het verleden. Daarvoor neemt Systeemherstel als het ware een foto van hoe je systeem er op dat moment uitziet, maar zo’n herstelpunt heeft geen invloed op je documenten, muziek of afbeeldingen. Het systeem wist automatisch oude herstelpunten, maar hoe meer gigabytes je aan Systeemherstel toestaat, hoe meer herstelpunten het zal bewaren. In het Configuratiescherm klik je op Systeem en daarna open je Systeembeveiliging. In het tabblad Systeembeveiliging klik je op Configureren. Met een schuifregelaar geef je aan hoeveel schijfruimte je bereid bent op te offeren voor deze herstelpunten. Een procent meer of minder vertaalt zich onmiddellijk in gigabytes schijfruimte.
©PXimport
Tip 07: Analyse
WinDirStat maakt een analyse van de harde schijf zodat je duidelijk ziet hoe je de schijfruimte opslokt. Bij de installatie van deze freeware kun je de Nederlandse taalbestanden inladen, daarna verschijnt een dialoogvenster waarin je aangeeft welke gegevensdrager je wenst door te lichten. Het overzicht is duidelijk en bij elke extensie hoort een kleurtje. Bovenaan kun je navigeren zoals in Windows Verkenner. Terwijl je een map of bestand selecteert, markeert deze freeware de data in het bonte overzicht. Wanneer je met de rechtermuisknop op een bestand of map klikt, kun je de data verwijderen, het pad opvragen, openen in Verkenner of in Opdrachtprompt.
©PXimport
Tip 08: Slim opslaan
Sinds de Creators Update heeft Windows 10 een functie die automatisch schijfruimte vrijmaakt zonder dat je een hulpprogramma hoeft te openen. De functie heet nogal onlogisch Slim opslaan. Wat ons betreft had het beter ‘Schijfopruiming voor sloddervossen’ kunnen heten. Open via de Instellingen de keuze Systeem en klik dan links op Opslag. Bij de volgende stap geef je aan dat je Slim opslaan wilt inschakelen. Wanneer je klikt op Wijzigen hoe ruimte wordt vrijgemaakt lees je dat deze optie automatisch nutteloze tijdelijke bestanden wist, net als bestanden die meer dan 30 dagen in de prullenmand zitten.
©PXimport
Tip 09: Selectief synchroniseren
Uiteraard bewaar je ook bestanden en foto’s in de cloud, maar daarmee win je eigenlijk geen schijfruimte omdat alles wat je online bewaart meestal ook wordt gesynchroniseerd met je pc – tenzij je selectief synchroniseert. Dat betekent dat je aangeeft welke mappen de onlinedienst naar je laptop of desktop moet synchroniseren en welke mappen uitsluitend online beschikbaar blijven. Die laatste bestanden kun je dus wel steeds bereiken via het internet. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak. Klik dan op het tandwielpictogram en selecteer Voorkeuren. Daarna kom je in het venster om de Selectieve synchronisatie in te stellen.
©PXimport
OneDrive
Wat geldt voor Dropbox, geldt uiteraard ook voor OneDrive. Ook in deze cloudopslagdienst kies je welke mappen je daadwerkelijk downloadt en opslaat op de pc. Klik met de rechtermuisknop op het OneDrive-pictogram in het systeemvak en kies Instellingen. Klik op het tabblad Account en vervolgens op Mappen kiezen. Selecteer dan de mappen die je wilt synchroniseren met je computer. Via de webbrowser houd je toegang tot mappen die je niet via de OneDrive-site synchroniseert.
©PXimport