ID.nl logo
Zo kun je ruimte vrijmaken op je ssd
© PXimport
Zekerheid & gemak

Zo kun je ruimte vrijmaken op je ssd

Harde schijven worden steeds groter, en toch lopen ze vroeg of laat onvermijdelijk vol. Dat geldt des te meer als je een solid state drive (ssd) gebruikt die veel sneller, maar ook veel duurder is dan de traditionele mechanische harde schijf. Met deze trucs kun je ruimte vrijmaken op je ssd.

Tip 01: Comprimeren

Laat je niet op kosten jagen door een externe opslagschijf te kopen, maar comprimeer de bestanden zodat ze veel minder plaats innemen. In Windows zit een tool voor het comprimeren van bestanden en mappen die bijzonder vlot werkt. Op systemen met moderne processoren merk je geen of nauwelijks prestatieverlies. Het verschil met andere compressietools als 7-Zip, WinRAR of Bandizip is dat de bestanden blijven zoals ze zijn. CompactGUI is de grafische interface van het compact-commando waarin je onder meer zelf bepaalt of je de snelste of de meeste compacte compressie gebruikt.

Slank is verstandig

De inhoud van een ssd verstandig beheren is niet alleen een kwestie van zuinig omgaan met schijfruimte, je zorgt hiermee ook dat de ssd optimaal blijft presteren. Ssd’s worden namelijk trager naarmate je ze vol zet. Dat komt omdat een volle schijf veel gedeeltelijk gevulde blokken bevat, en data wegschrijven naar volle blokken gaat trager dan naar lege blokken. Voor de beste prestaties is niet meer dan 75 procent van de totale opslagcapaciteit benut.

©PXimport

Tip 02: Schijfopruiming

Een van de meest voor de hand liggende manieren om ruimte te winnen is ballast verwijderen door middel van het in Windows ingebouwde programma Schijfopruiming. Open het menu Start, typ Schijfopruiming en klik op OK. Je selecteert de schijf waar je ruimte wilt vrijmaken en daarna vink je de onderdelen aan die weg mogen. Met dit tooltje kun je veilig tijdelijke internetbestanden, offline webpagina’s en logboekbestanden wissen. Ook laat je tijdelijke bestanden verwijderen die een week of langer niet zijn aangesproken. Onderaan staat een tellertje dat aangeeft hoeveel schijfruimte je vrijmaakt. Valt het aantal gewonnen MB’s tegen, dan is er de optie Systeembestanden opschonen, waarmee je onder meer Windows-updates opruimt.

©PXimport

Tip 03: Rommel opruimen

Wil je nog meer ruimte vrijmaken, dan is BleachBit een aanrader. Deze tool om rommel op een computer te verwijderen is vergelijkbaar met CCleaner. Een belangrijk verschil is dat BleachBit opensource is. Het programma werkt ook in het Nederlands. De onderdelen die je kunt schoonmaken zijn verdeeld in categorieën als Systeem, Chrome en Firefox. Wanneer je winapp2.ini in deze tool ophaalt, kan BleachBit de restanten van 2.500 extra programma’s opruimen.

©PXimport

Tip 04: Skip sluimerstand

Sluimerstand, niet te verwarren met slaapstand, is eigenlijk overbodig als je een ssd hebt. In sluimerstand wordt de pc afgesloten nadat hij de inhoud van het geheugen heeft weggeschreven. Hierdoor kan de pc onmiddellijk doorgaan waar hij gebleven is en dat zorgt met een klassieke harde schijf inderdaad voor scherpere opstarttijden. Met een snelle ssd is die opstartwinst verwaarloosbaar. Door de sluimerstand uit te schakelen win je alweer ruimte. Geef in het zoekvak bij Start de term Opdrachtprompt in en start deze tool met de rechtermuisknop als administrator. Voer het commando powercfg -h off in en druk op Enter om de sluimerstand uit te schakelen.

©PXimport

Tip 05: Applicaties snoeien

Programma’s wegsmijten die je nooit gebruikt levert uiteraard ook extra ruimte op, maar sommige applicaties nemen nu eenmaal weinig ruimte in beslag. Via het Configuratiescherm en dan Programma’s en onderdelen krijg je zicht op wat er allemaal op de pc is geïnstalleerd. In de kolom Grootte lees je het aantal MB’s dat deze software inneemt. Klik op de titel van de kolom om alle items volgens grootte te sorteren. Met de rechtermuisknop verwijder je de software die je liever kwijt dan rijk bent.

©PXimport

Tip 06: Systeemherstel trimmen

Systeemherstel is een krachtig middel om de computer bij problemen terug te zetten naar een punt in het verleden. Daarvoor neemt Systeemherstel als het ware een foto van hoe je systeem er op dat moment uitziet, maar zo’n herstelpunt heeft geen invloed op je documenten, muziek of afbeeldingen. Het systeem wist automatisch oude herstelpunten, maar hoe meer gigabytes je aan Systeemherstel toestaat, hoe meer herstelpunten het zal bewaren. In het Configuratiescherm klik je op Systeem en daarna open je Systeembeveiliging. In het tabblad Systeembeveiliging klik je op Configureren. Met een schuifregelaar geef je aan hoeveel schijfruimte je bereid bent op te offeren voor deze herstelpunten. Een procent meer of minder vertaalt zich onmiddellijk in gigabytes schijfruimte.

©PXimport

Tip 07: Analyse

WinDirStat maakt een analyse van de harde schijf zodat je duidelijk ziet hoe je de schijfruimte opslokt. Bij de installatie van deze freeware kun je de Nederlandse taalbestanden inladen, daarna verschijnt een dialoogvenster waarin je aangeeft welke gegevensdrager je wenst door te lichten. Het overzicht is duidelijk en bij elke extensie hoort een kleurtje. Bovenaan kun je navigeren zoals in Windows Verkenner. Terwijl je een map of bestand selecteert, markeert deze freeware de data in het bonte overzicht. Wanneer je met de rechtermuisknop op een bestand of map klikt, kun je de data verwijderen, het pad opvragen, openen in Verkenner of in Opdrachtprompt.

©PXimport

Tip 08: Slim opslaan

Sinds de Creators Update heeft Windows 10 een functie die automatisch schijfruimte vrijmaakt zonder dat je een hulpprogramma hoeft te openen. De functie heet nogal onlogisch Slim opslaan. Wat ons betreft had het beter ‘Schijfopruiming voor sloddervossen’ kunnen heten. Open via de Instellingen de keuze Systeem en klik dan links op Opslag. Bij de volgende stap geef je aan dat je Slim opslaan wilt inschakelen. Wanneer je klikt op Wijzigen hoe ruimte wordt vrijgemaakt lees je dat deze optie automatisch nutteloze tijdelijke bestanden wist, net als bestanden die meer dan 30 dagen in de prullenmand zitten.

©PXimport

Tip 09: Selectief synchroniseren

Uiteraard bewaar je ook bestanden en foto’s in de cloud, maar daarmee win je eigenlijk geen schijfruimte omdat alles wat je online bewaart meestal ook wordt gesynchroniseerd met je pc – tenzij je selectief synchroniseert. Dat betekent dat je aangeeft welke mappen de onlinedienst naar je laptop of desktop moet synchroniseren en welke mappen uitsluitend online beschikbaar blijven. Die laatste bestanden kun je dus wel steeds bereiken via het internet. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak. Klik dan op het tandwielpictogram en selecteer Voorkeuren. Daarna kom je in het venster om de Selectieve synchronisatie in te stellen.

©PXimport

OneDrive

Wat geldt voor Dropbox, geldt uiteraard ook voor OneDrive. Ook in deze cloudopslagdienst kies je welke mappen je daadwerkelijk downloadt en opslaat op de pc. Klik met de rechtermuisknop op het OneDrive-pictogram in het systeemvak en kies Instellingen. Klik op het tabblad Account en vervolgens op Mappen kiezen. Selecteer dan de mappen die je wilt synchroniseren met je computer. Via de webbrowser houd je toegang tot mappen die je niet via de OneDrive-site synchroniseert.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch