Xbox One - Microsofts antwoord op de PlayStation 4
Een klein jaar nadat Sony met de PlayStation 4 naar Nederland kwam, brengt Microsoft deze maand de opvolger van de Xbox 360 uit: de Xbox One. Het is moeilijk om de twee titanen niet met elkaar te vergelijken.
Sony en Microsoft proberen met hun consoles hetzelfde te bereiken: een zo compleet mogelijke media-ervaring bieden. Niet alleen moet je er games op kunnen spelen, er moeten ook mogelijkheden zijn om van je televisieseries, muziek en films te genieten.
Het geduld van Nederlandse Xbox-gamers werd wel even op de proef gesteld, toen zij vorig jaar met zienderogen moesten concluderen dat 'next-gen' nog niet voor hun was weggelegd. In 21 landen kwam de console vorig jaar al uit, maar België en Nederland moesten tot september van dit jaar wachten. Reden van de vertraging is onder andere de tijd die het nam om de console aan te passen voor de Nederlandse taal.
Geen grote vernieuwingen
Toegegeven: de stap naar next-gen is minder groot dan zeven jaar geleden, toen de PlayStation 3 de PS2 opvolgde en Microsoft de Xbox 360 uitbracht. Alleen al de Blu-ray-technologie van de PS3 deed menigeen watertanden. Niets aan de Xbox One laat zien dat er dergelijke grote innovaties in het apparaat te vinden zijn, ondanks dat de naam 'Xbox One' staat voor het van de grond af aan opnieuw opbouwen van de console. Gelukkig blijven er alsnog genoeg redenen over om voor next-gen te kiezen.
Niet aantrekkelijk
Eerst maar eens de console zelf onder de loep nemen. De Xbox One is een bakbeest. De console is zwaar en ietwat lomp, zeker in verhouding tot de PlayStation 4 en zelfs nog ten opzichte van de Xbox 360, die 10 procent kleiner is. Ook de enorme AC-adapter hangt jammer genoeg nog steeds aan het snoer.
Men speculeert dat het grotere design te maken heeft met een verbeterde koeling. De veelvoorkomende Red Ring-problemen bij de 360 ontstonden door oververhitting van het apparaat. Met de One lijkt dat verleden tijd.
©PXimport
De Xbox One is een bakbeest, vergeleken met andere consoles.
Minder krachtig dan PS4
Duiken we dieper in de console, dan vinden we een AMD 8-core Jaguar CPU en een 2.1GHz DDR3 RAM. Hier legt de One het helaas af tegenover de PlayStation 4. De grafische processor is bijna de helft minder krachtig (kloksnelheid 853MHz tegenover 1,152MHz), waardoor in theorie de PS4 meer taken tegelijk kan uitvoeren en mooiere visuele effecten kan weergeven. Een DDR3 RAM wordt dan weer vaak gebruikt in wat goedkopere pc's, terwijl de GDDR5 RAM van de PlayStation 4 ontworpen is voor de zwaardere grafische taken. Zoals gamen dus.
Of het nu een afgeleid probleem is van de mindere specificaties of niet, de console heeft best lang nodig om op te starten. Een tijdlang zit je naar een groen scherm te staren, terwijl het apparaat zich opstart. Schakel je de energiebesparende functie uit dan is dit probleem verholpen, maar het betekent ook dat de console altijd op stand-by blijft staan.
Dashboard
Eenmaal opgestart, valt meteen het overzichtelijke dashboard op. Microsoft brengt de tegels van Windows 8 naar de console. In een overzicht zie je tegels die leiden naar je Xbox Live-profiel, Achievements, laatst gespeelde games en de Xbox Store. Het is zelfs mogelijk een persoonlijke startpagina te creëren, genaamd Pins, waarmee je je favoriete games en toepassingen vastpint op het dashboard.
©PXimport
Het dashboard van de Xbox One is gebaseerd op de Windows 8-tegels en wordt daarmee een stuk overzichtelijker dan het menu van de 360.
Vooral tijdens het spelen van games valt op dat je alsnog niet zo snel kunt schakelen tussen bijvoorbeeld Achievements en berichten als je zou wensen. Je moet eerst door diverse menu's om bij je berichten, vrienden en Achievements te komen, wat eveneens korte laadtijden met zich meebrengt. Het had allemaal wat vloeiender gemogen, zeker omdat de One in dit opzicht weinig verbeteringen biedt ten opzichte van zijn voorganger.
Kinect
Wel vind je veel verbeteringen op het gebied van de Kinect. Microsoft speelt heel erg in op het besturen van de console met je stem. Door middel van stemcommando's zet je de Xbox uit, schakel je eenvoudig tussen games of andere toepassingen, neem je dingen op en deel je content met je vrienden. De mogelijkheden zijn niet eindeloos, maar weet je alle commando's uit je hoofd, dan wordt het besturen van de console toch een sneller en makkelijker proces. De Kinect-senor herkent zelfs de spieren in je lichaam en ziet aan je gezicht wie je bent, waardoor je automatisch op je console inlogt als je voor de camera gaat zitten.
Ondersteunt niet de Nederlandse taal
Een veelgenoemd kritiekpunt is dat Kinect nog geen Nederlandse stemcommando's begrijpt. Dat is best wel een kwalijke zaak, omdat Microsoft er juist een jaar extra voor uittrok om de console te optimaliseren voor de Nederlandse taal. Nu moet je in het Engels (of Duits) de commando's uitspreken. Hoewel dit alsnog prima werkt, brengt het toch ook weer andere ongemakkelijkheden met zich mee. Stel je Kinect in op Engels, dan stel je de geografische locatie in op Groot-Brittannië, waardoor je de Nederlandse Xbox One Store niet meer inkomt. Het is te hopen dat Microsoft hier snel met een oplossing voor komt.
©PXimport
De Kinect is sterk verbeterd en herkent aan je gezicht wie je bent.
Het wil overigens niet zeggen dat er daadwerkelijk geen verbeteringen zijn doorgevoerd in het jaar dat Microsoft sleutelde aan de Nederlandse versie van de One. Zo is het makkelijker geworden om met vrienden te gamen, kun je externe harde schijven aansluiten en biedt de console ondersteuning aan veel meer videoformaten (waaronder 3D-Blu-ray). De echte muziekliefhebber zal daarnaast blij zijn met de optie om gekochte cd's af te spelen: dit is tot op de dag van vandaag niet mogelijk op de PlayStation 4. Overigens ondersteunen beide consoles nog geen mp3-tjes.
Games
De Xbox One mag dan als console in theorie minder krachtig zijn dan de PS4, het belangrijkste is dat je er alsnog onbezorgd op kunt spelen. Zoals we gewend zijn van Microsoft, heeft het bedrijf weer wat exclusieve deals kunnen sluiten. Halo mag natuurlijk niet ontbreken en daar komen er dit jaar zelfs twee nieuwe games van uit (waaronder een verzameling oude Halo-titels). Verder kun je vanaf 3 oktober weer racen in Forza Horizon 2 en komt er een Fable Legends Multiplayer bèta in diezelfde maand.
©PXimport
Forza Horizon 2 laat zien dat Microsofts console op grafisch vlak toch best kan meekomen.
Een noemenswaardige console-exclusieve game die nu al verkrijgbaar is, is Titanfall. In dit schietspel neem je het online op tegen zowel soldaten als titanen. Met dit spel laat Microsoft zien wat de Xbox One online waard is. Titanfall is simpelweg een zeer vermakelijke game. De vroege versie van Forza Horizon 2 weet dan vooral op grafisch gebied te overtuigen.
©PXimport
In Titanfall kruip je in de huid van een piloot en klim je in titans om de strijd online te beslechten.
Conclusie
Komt er, nu we de Xbox One en de PlayStation 4 toch een beetje met elkaar vergeleken hebben, een winnaar uit de bus? Ja en nee. Microsofts console legt het qua specificaties af, met name door de minder krachtige grafische processor en het RAM-geheugen. Dit verschil is voor de gemiddelde gamer waarschijnlijk niet te merken, wellicht enkel wanneer hij zijn console opstart (dit duurt redelijk lang) of wanneer hij tijdens het spelen korte laadtijden ziet bij het scrollen door menu's.
Voor welke console je uiteindelijk kiest, is sterk afhankelijk van je voorkeur aan games. Ben je een grote Halo- of Forza-fan, dan kun je eigenlijk niet kiezen voor een PlayStation 4. En doordat de consoles aan elkaar gewaagd zijn, kun je gelukkig je koopkeuze laten afhangen van de games je graag speelt. Het wil niet zeggen dat de One geen minpunten kent. Kinect ondersteunt nog geen Nederlandse taal (terwijl dat juist een van de redenen van het uitstel was!) en het logge bakbeest van Microsoft is lang niet zo mooi vormgegeven als Sony's slankere evenknie. Maar voor de Xbox-liefhebber mag dat de speelpret niet drukken.
Xbox One -------- **Prijs:** € 399,- **RAM:** 8GB DDR3, kloksnelheid: 2133MHz, bandbreedte: 68.26 GB/s + 32MB eSRAM, bandbreedte: 204 GB/s **Flash-geheugen:** 8GB **CPU:** 8 Core AMD custom CPU, frequentie: 1.75 GHz **GPU-kloksnelheid:** 853 MHz **Opslag:** 500 GB harde schijf, ondersteuning voor externe harde schijf **USB:** USB 3.0 x3
- Exclusieve games
- Vernieuwde interface
- Kinect 2.0
- Media-systeem
- Log apparaat
- Geen Nederlandse stemcommando’s