Keuzehulp camera's: Digitale camera of smartphone?
Digitale spiegelreflex, superzoom of systeemcamera – zie jij door de bomen het bos ook niet meer? Dan ben je niet de enige. Veel websites gebruiken bovendien andere termen en er is op het moment gewoon ontzettend veel keus op het gebied van digitale camera’s. Wij helpen je daarom een handje op weg!
Tip 01: Smartphone
De gemiddelde smartphone is tegenwoordig voorzien van een prima smartphone-camera. Sommige recente modellen, zoals de iPhone Xs en Samsung Galaxy S10, hebben meerdere camera’s aan boord die samenwerken om betere foto’s te kunnen maken. Omdat deze camera’s in de behuizing van een smartphone beperkt ruimte hebben, kennen ze wel wat beperkingen. Zo is de sensor doorgaans extreem klein en kun je in de meeste gevallen niet erg veel functies handmatig instellen. Een smartphone-camera heeft vrijwel nooit optische zoom, waardoor je het moet doen met een digitale variant. Een derde nadeel van de camera op je smartphone is dat je er geen andere objectieven of accessoires op kunt aansluiten.
Als je merkt dat je te weinig kwaliteit uit je smartphone kunt halen, is het tijd om een échte camera aan te schaffen. Een snelle blik op een willekeurige website van een fotospeciaalzaak leert echter dat er veel verschillende soorten camera’s op de markt zijn. Wil je een klassieke spiegelreflex, ga je voor een compactcamera of is een superzoom-camera meer geschikt voor jouw doelen? Of is het misschien logischer om over te stappen op een systeemcamera? Wat ook niet meehelpt, is dat verschillende fabrikanten en winkels andere namen voor dezelfde camera’s gebruiken.
©PXimport
Compactcamera
De compactcamera is de digitale camera die je waarschijnlijk het best kent. Vrijwel iedereen heeft er ooit wel eentje gehad. Zeker in het tijdperk vóór de smartphone zat de compactcamera op vakantie standaard in de handbagage. Omdat smartphone-camera’s steeds beter zijn geworden, is de noodzaak voor een compactcamera er voor veel mensen echter niet meer. Veel oudere compactcamera’s kenden doorgaans weinig instelmogelijkheden en werden eigenlijk alleen in autofocusmodus gebruikt voor het snel schieten van een foto. Dat kun je tegenwoordig met een goede smartphone ook.
Tip 02: Spiegelreflexcamera
De ouderwetse spiegelreflexcamera is bij iedereen wel bekend. In de behuizing van de camera zit een spiegel tussen de lens en de sensor (of de film in het geval van een analoge spiegelreflexcamera). Een spiegelreflexcamera wordt ook wel aangeduid als slr (single lens reflex), de digitale variant ken je wellicht als dslr. Met een spiegelreflexcamera ben je zelf de baas over je lenzen/objectieven. Een echte dslr is namelijk te gebruiken met meerdere objectieven om voor elke situatie de optimale foto te kunnen maken. Afhankelijk van het model kun je met een spiegelreflexcamera ook goede video’s maken en heb je een enorme keus aan accessoires. De grootste nadelen van een dslr zijn uiteraard het formaat en de prijs. Voor een spiegelreflexcamera betaal je gemakkelijk een paar honderd euro.
©PXimport
Een systeemcamera heeft geen spiegelsysteem, maar je kunt wél lenzen verwisselen
-
Tip 03: Systeemcamera
De meest voor de hand liggende upgrade als je uitgekeken bent op je smartphone-camera is een systeemcamera, een populaire categorie die de laatste jaren steeds meer in trek is. Een systeemcamera heeft geen spiegelsysteem, maar in tegenstelling tot een compactcamera kun je op zo’n toestel wél lenzen verwisselen. Denk er echter aan dat de lenzen niet uitwisselbaar zijn tussen verschillende merken. Een Canon-objectief kun je niet zomaar op een Nikon-camera zetten en vice versa, al bestaan er wel adapters om lenzen van andere fabrikanten op je camera te kunnen zetten. Een systeemcamera is een stuk slanker dan een spiegelreflex. Een voordeel van een systeemcamera ten opzichte van een compactcamera is de sensor, die vaak veel groter is dan die van een compactcamera. Een systeemcamera heet in het Engels ook wel een ‘mirrorless camera’.
©PXimport
Tip 04: Superzoomcamera
De naam zegt het eigenlijk al: met een superzoomcamera kun je enorm ver inzoomen. We hebben het in dit geval bovendien over optische zoom. Een smartphone-camera kan weliswaar ook inzoomen, maar doet dat digitaal. Het resultaat is dat het ingezoomde deel alleen maar korreliger wordt. Vergelijk het met het openen van een foto in Photoshop, selecteer een gedeelte en zoom in met het programma. Het resultaat van je actie is dat het ingezoomde deel korrelig/gepixeld wordt. Een superzoomcamera kan daarentegen mechanisch inzoomen doordat er een echte zoomlens in zit. Je ziet bij sommige modellen dan ook dat de zoomlens ver uit het apparaat kan schuiven. Superzoom houdt in dat een camera een optische zoom van in elk geval 24x heeft, maar dat kan oplopen tot wel 125x – genoeg om de maan bedrieglijk groot vast te kunnen leggen. Mooi meegenomen is bovendien dat de lens gewoon in de camera vastzit; je hoeft dus geen aparte lenzen aan te schaffen.
©PXimport
Vrijwel alle camera’s op de markt hebben genoeg megapixels om knappe foto’s te kunnen maken
-
Tip 05: Sensor
Het is lastig om bij de aanschaf van een camera louter af te gaan op specificaties; je moet de apparaten echt zélf uitproberen om te kijken wat het best bij je past. Er zijn wel een paar wetmatigheden die kunnen aangeven of een bepaalde camera beter is dan een ander model. Wellicht een open deur, maar over het algemeen kun je stellen dat een camera met een grotere sensor betere foto’s maakt dan een toestel met een kleine sensor. Dat komt onder meer doordat een grotere sensor meer licht kan opvangen en hierdoor dus beter presteert in situaties met weinig licht. Er zijn echter ook situaties te bedenken waarin een kleinere sensor handiger is dan een grote. Een camera kan bijvoorbeeld sneller informatie uit een kleinere sensor lezen; dat kan handig zijn als je veel video opneemt. Bovendien zijn camera’s met een kleinere sensor vaak een stuk betaalbaarder.
©PXimport
Tip 06: Megapixels
Als je weet wat voor soort camera je wilt aanschaffen, is het tijd om naar de functies en specificaties van het toestel te kijken. Mensen zijn altijd geneigd om eerst naar het aantal megapixels te kijken. Op zich helemaal niet zo vreemd, maar vrijwel alle camera’s op de hedendaagse markt hebben genoeg megapixels om knappe foto’s te kunnen maken. De meeste compactcamera’s zijn al in staat foto’s van 18 megapixels of meer te schieten, met een high-end spiegelreflexcamera is het maken van een 40megapixel-foto geen enkel probleem. Daarbij komt dat het vergelijken van megapixels lastig is: een compactcamera met 20megapixel-sensor maakt immers vrijwel altijd minder goede foto’s dan een spiegelreflexcamera met een 16megapixel-sensor. Het aantal megapixels van een camera is bovendien ondergeschikt aan de kwaliteit en de grootte van de sensor, het autofocus-systeem én andere opties, zoals beeldstabilisatie. De kortste sluitertijd is tegenwoordig ook veel minder van belang dan vroeger. Elke camera is vandaag de dag wel in staat om een sluitertijd van 1/1000-seconde te realiseren.
©PXimport
Het aantal megapixels van een camera is ondergeschikt aan de kwaliteit en grootte van de sensor
-
Tip 07: Objectieven
Als je kiest voor een spiegelreflex- of systeemcamera, heb je opeens enorm veel keus wat betreft objectieven. Een objectief is het cilindervormige opzetstuk vóór op je camera met daarin de lenzen (de termen objectieven en lenzen worden vaak overigens kriskras door elkaar gebruikt). Elk objectief heeft een bepaalde aansluiting, ook wel mount genoemd: de Canon EOS-reeks gebruikt bijvoorbeeld de EF-mount, en de Sony systeemcamera’s hebben een E-mount. Vind je andere afkortingen bij de naam van het objectief, dan is dat meestal een afkorting voor een bepaalde eigenschap van die lens. EZ betekent bij Olympus bijvoorbeeld dat het objectief is uitgerust met elektromagnetische zoom.
©PXimport
Tip 08: Objectief kiezen
Voor verschillende fotografiedoelen kun je verschillende objectieven gebruiken. Een zoom-objectief met een brandpuntsafstand van 18 tot 55 mm is bijvoorbeeld zeer geschikt voor landschapsfotografie en portretten. Wil je verder kunnen inzoomen, bijvoorbeeld voor het fotograferen van dieren, dan kies je een lens met een grote brandpuntsafstand, bijvoorbeeld 55 tot 200 mm. Onthoud: hoe kleiner de brandpuntsafstand, des te meer je van de omgeving in beeld kunt krijgen (ook wel groothoek).
Als je hebt bepaald wat voor soort objectief je voor jouw foto’s nodig hebt, dan heb je nog altijd de keus uit tientallen opties. Een belangrijk aspect van een objectief is het diafragma, dat wordt aangeduid met f/ of F. Een lage waarde, bijvoorbeeld f/1,8, staat voor een grote diafragma-opening, wat zorgt dat er veel licht op de sensor van de camera kan vallen. Hoe lager de waarde, hoe duurder meestal het objectief.
©PXimport
De meeste moderne camera’s hebben tegenwoordig wifi ingebouwd
-
Tip 09: Draadloos
Als je snel foto’s van je camera naar je computer wilt kunnen kopiëren, doe je dat via een sd-kaartje. Vrijwel alle camera’s hebben een sd-sleuf. Soms is het ook handig om foto’s direct naar je e-mail of een clouddienst te kunnen uploaden. Hiervoor heeft een camera uiteraard wifi nodig. De meeste moderne camera’s hebben die optie tegenwoordig gelukkig. Over het algemeen kunnen veel modellen je foto meteen online delen op bijvoorbeeld Flickr, Instagram of Facebook. Ook is het mogelijk om foto’s via wifi naar je smartphone of tablet te sturen; hiervoor moet je dan een app van de fabrikant downloaden.
Let wel: niet alle wifi-opties werken bij elk model. Het is dus aan te raden om even te kijken wat je precies met het toestel dat je op het oog hebt op het gebied van wifi wilt doen. Naast wifi hebben sommige camera’s ook nfc (near field communication) en bluetooth aan boord voor draadloze uitwisseling of besturing met bijvoorbeeld een afstandsbediening. Sommige camera’s beschikken bovendien over een gps-module. Zo kun je in je fotobewerkingsprogramma later eenvoudig zien waar een foto precies is genomen.
©PXimport
Video
Wil je met je digitale camera ook video’s kunnen opnemen, dan moet je op zoek naar een camera met een goede autofocus, zodat het object of de persoon die je filmt altijd in de voorgrond blijft. Wil je semiprofessioneel met video aan de slag, dan is het slim om te kijken naar speciale videofuncties van een camera. Zo is het een voordeel als de camera in 4K kan filmen en hij ondersteuning biedt voor verschillende framerates.
©PXimport
Kooptips
Hieronder vind je onze keus aan digitale camera’s. Zie je jouw favoriete model er niet bij staan? Geen probleem: er zijn zo veel camera’s op de markt dat het eigenlijk ondoenlijk is een selectie van drie te maken.
Canon EOS 2000D
Prijs: € 359,- Voor nog geen 400 euro heb je al een knappe spiegelreflexcamera in je bezit. De 2000D heeft verwisselbare lenzen en standaard wordt al een 18-55mm f/4.0-5.6 IS STM-objectief meegeleverd. De 24,1megapixel-camera heeft bovendien wifi aan boord, is uitgerust met een 3inch-display en heeft een interne flitser.
©PXimport
Nikon Coolpix P1000
Prijs: € 1095,- Wil je extreem ver kunnen inzoomen met je nieuwe camera? Ga dan voor de Nikon Coolpix P1000 met een absurd grote zoom van 125x. Hij kan van een brandpuntsafstand van 24,3 mm tot wel 3000 mm. De camera biedt raw-ondersteuning. Met deze camera kun je bovendien 4K-video schieten.
Panasonic Lumix DC-GH5
Prijs: € 1669,- Met de GH5-systeemcamera kun je niet alleen perfecte foto’s maken, je neemt er ook 4K-video mee op; het apparaat heeft daarvoor zelfs geavanceerde beeldstabilisatie. Het display is kantelbaar en daarom ook geschikt voor vloggers. Onderwater kun je er niet mee fotograferen, maar spatwaterdicht is het toestel wel.
©PXimport