ID.nl logo
Waarop moet je letten bij de aanschaf van een drone?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een drone?

Drones zijn mateloos populair. Toch is het belangrijk beslagen ten ijs te komen, als je aan de slag gaat met een drone. Dat begint al bij de aankoop en gaat door tot en met het eigenlijke vliegen. Waarop moet je letten bij de aanschaf van een drone en hoe ga je er vervolgens mee om voor maximaal vliegplezier? Wij praten je in één keer bij.

Tip 01: Categorieën

Oriënteer je je op een nieuwe drone, dan krijg je te maken met een groot aanbod. Toch zijn alle drones in een categorie onder te verdelen. Drones voor beginners zijn relatief eenvoudig te besturen en kunnen bovendien tegen een stootje. Daarbij zijn deze drones relatief betaalbaar. De tweede categorie bestaat uit de hobbydrones. Deze zijn op het gebied van functies iets uitgebreider, onder meer op het gebied van camera’s en vliegbereik. Ben je een professionele vlieger, dan kom je uit bij de professionele (camera)drones. Deze drones hebben een hoger prijsniveau, maar hebben ook betere specificaties, vooral op het gebied van de camera en de prestaties van de accu. Ben je op zoek naar een drone om mee te ‘racen’, dan kom je uit bij racedrones. Uiteraard blinkt deze categorie uit in het halen van hoge vliegsnelheden.

©PXimport

Let op dat de accu niet zwaarder is dan het maximale gewicht waarmee de drone kan opstijgen

-

Tip 02: Accu

De accu vormt een belangrijk onderdeel van een drone. Deze bepaalt immers hoelang je drone in de lucht kan blijven en hoeveel vliegminuten je kunt maken. Hoe langer, hoe beter. Controleer daarbij ook de prijs van extra accu’s: het is handig om direct een of meer extra accu’s aan te schaffen, zodat je deze tijdens je vliegavonturen kunt verwisselen en hiermee je vliegtijd kunt uitbreiden.

De prestatie van een drone worden bepaald door de ‘discharge-rating’. Hoe hoger de rating, hoe beter. Bij accu’s wordt in de productkenmerken vaak vermeld hoe de discharge-capaciteiten van de accu zijn.

De capaciteit van een accu bepaalt hoelang deze het volhoudt. De capaciteit wordt aangeduid met een mAh-rating (een afkorting van het Engelse ‘milliampere hour’). Het geeft aan hoeveel milliampère de accu voor een uur kan leveren. Kies een accu met de hoogste capaciteit, maar let altijd op de grootte (en daarmee het gewicht) van de accu. Het gewicht mag niet hoger zijn dan het maximale gewicht waarmee de drone kan opstijgen. Neem in deze berekening ook de andere onderdelen en hun gewicht mee.

©PXimport

Tip 03: Reserveonderdelen

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Loopt je drone schade op, dan ben je afhankelijk van een reparatie of het zelf aanschaffen van reserveonderdelen. Onderzoek voordat je een drone aanschaft of er voldoende reserveonderdelen voor het model beschikbaar zijn. Bekijk ook hoe duur de reserveonderdelen zijn. Je voorkomt hiermee dat je je laat verleiden tot de aankoop van een relatief goedkope drone, maar vervolgens met hoge kosten te maken krijgt in geval van schade. Ditzelfde geldt voor de reparatiekosten: hoe staat het met de ondersteuning en het beschikbare reparatienetwerk van de fabrikant? Deze factoren en de uitkomst hiervan kan betekenen dat een iets duurdere drone een slimmere keuze is, zodat je zeker bent van goede ondersteuning.

©PXimport

Onderzoek altijd hoe het staat met de beschikbaarheid van reserveonderdelen

-

Tip 04: Bereik

Bij de keuze van een geschikte drone let je op het maximale bereik van de drone. Met andere woorden: wat is het maximale bereik tussen de zender van de drone en de drone zelf? Per drone verschilt het bereik en hierbij geldt: hoe groter, hoe beter. Vergeet echter niet dat je ook te maken hebt met de visuele regels bij het gebruik van een drone. De drone mag niet hoger vliegen dan 120 meter en je moet de drone continu kunnen volgen met je ogen (zie ook tip 9). Reikt het technische bereik van de drone veel verder, dan heb je hier als consument in de praktijk weinig aan.

©PXimport

Tip 05: Camera

De camera van de drone bepaalt uiteraard de kwaliteit van de foto’s en video’s die je met je drone opneemt. In de praktijk vormt de camera een groot onderdeel van de prijs van de drone. Weeg af of je een vaste camera of juist een verwisselbare camera kiest. Dat laatste biedt meer flexibiliteit, bijvoorbeeld als je op een later moment besluit om de camera naar een beter model op te waarderen.

Ga je voor stabiele beelden, kies dan voor een gimbal. Een gimbal is een mechanisme waaraan de camera wordt bevestigd en dat ervoor zorgt dat de camerabewegingen vloeiend verlopen, ongeacht de bewegingen van de drone. Het resultaat hiervan zijn strakke beelden en flink minder zichtbare last van trillingen in het beeld. Een stabilisatiehulpje dus.

©PXimport

Fotootje!

Even filmen of een foto maken? Houd dan rekening met de privacy van anderen. Zonder toestemming van de gebruiker mag je in elk geval niet filmen of fotograferen in particuliere ruimten. Bijvoorbeeld: het is niet toegestaan over een vakantiehuisje vliegen dat door een gezin wordt gehuurd, terwijl zij daar aan het zonnen zijn in de tuin. Tenzij je het ze vraagt en ze hebben er geen problemen mee. Met een portie gezond verstand kom je overigens een heel eind: bedenk telkens voordat je de camera activeert of dit op prijs wordt gesteld.

Tip 06: Vervoeren

Bescherm je kostbare investering en zorg altijd voor een goede tas waarin je je drone vervoert. Gelukkig zijn er inmiddels flink wat aanbieders die kwalitatieve tassen aanbieden voor je drones en andere accessoires, zoals extra accu’s. Fabrikanten zoals PolarPro en Lowepro maken sterke tassen voor je drone. Ben je van plan de drone mee te nemen naar wat ruigere gebieden, dan kun je ook kiezen voor een draagkoffer, waarmee je drone nóg beter beschermd is. Stel je meer prijs op flexibiliteit, dan kies je voor een speciale rugzak waarin je je drone opbergt. Veel dronefabrikanten bieden inmiddels ook eigen beschermende tassen en koffers. Probeer van een combinatiedeal gebruik te maken, waarbij je de tas tegelijk aanschaft met je drone.

©PXimport

Bespaar nooit op een degelijke tas of koffer voor het vervoer van je drone

-

Tip 07: Extra’s

Drones kunnen functies hebben die het vliegen eenvoudiger maken. Probeer sowieso te voorkomen dat je drone het signaal verliest als het buiten bereik van de zender raakt. Maar sommige drones hebben een handige ‘return to home’-functie. Valt het signaal onverhoopt weg, dan kan de drone automatisch terugvliegen naar het startpunt. Ook kan de drone terugkeren naar een punt dat je vooraf hebt ingesteld.

Een andere, waardevolle functie is de ‘headless-modus’. Deze optie helpt je – als beginnende dronepiloot – bij het besturen van de drone. Als een drone van je af vliegt, dan kun je deze relatief makkelijk besturen: je duwt de stick van de zender naar voren en je drone vliegt naar voren. Duw je de stick naar links, dan vliegt de drone naar links. Vliegt de drone echter niet van je af, maar juist naar je toe? Dan is alle besturing omgekeerd. De stick naar rechts bewegen terwijl de drone op je af vliegt, zorgt ervoor dat de drone naar links beweegt. Dankzij de headless-modus hoef je je hierover geen zorgen meer te maken. Als de neus van de drone van richting verandert, wordt dit automatisch gecompenseerd door het systeem. Je hoeft de oriëntatie van de drone dus niet meer zelf in de gaten te houden. De headless-modus wordt ook wel CF-modus genoemd. CF is de afkorting van Care Free (zorgeloos). Zo voorkom je dat je per ongeluk de verkeerde richting stuurt. De headless-modus is voor beginnende vliegers een uitkomst.

Tip 08: Opslag

Ga je serieus met een drone aan de slag om foto’s en video’s te maken, zorg dan ook voor voldoende opslagmogelijkheden. Sommige drones hebben een intern geheugen. Het later vergroten van deze capaciteit is vaak niet mogelijk. Bedenk dus van te voren goed wat een bruikbare opslagcapaciteit voor je is. Als er gebruik wordt gemaakt van geheugenkaarten (meestal micro-sd-kaarten), schaf dan een aantal extra kaarten aan. In het veld kun je de geheugenkaarten dan relatief eenvoudig omwisselen als de ene kaart gevuld is. Wil je nog meer gemak, dan kies je voor een drone waarmee je de opgenomen foto’s en video’s draadloos naar je telefoon of tablet kunt versturen.

Denk bovendien aan een back-upschijf voor je beeldmateriaal. Een externe schijf of ssd geeft je de mogelijkheid om de beelden veilig op te slaan en te archiveren. Goed voorbeeld hiervan is de Samsung Portable SSD T5, die in verschillende formaten beschikbaar is. Om de beelden van de drone naar de schijf te kopiëren, heb je wel een laptop nodig waarop je de geheugenkaart inleest of waar je de drone direct via usb aan koppelt.

Wil je niet afhankelijk zijn van een laptop en maakt de drone gebruik van een geheugenkaart? Met een externe harde schijf met ingebouwde kaartlezer (zoals de Store ‘n’ Go USB 3.0 van Verbatim) verplaats je bestanden zonder tussenkomst van een laptop. Controleer altijd of het type geheugenkaart door de externe schijf wordt ondersteund.

©PXimport

Tip 09: Regels

Als je een drone bestuurt, heb je te maken met regels. Onderschat deze niet: eventuele boetes bij overtredingen kunnen in de papieren lopen en belangrijker: bij verkeerd gebruik van je drone ontstaan er gevaarlijke situaties. De afgelopen jaren zijn de regels flink aangescherpt. Als hobbypiloot van een drone val je in elk geval onder de regels van het modelvliegen. Dat betekent dat je tijdens een dronevlucht de drone voortdurend in het zicht hebt. Je vliegt je drone alleen tijdens daglicht en zorgt ervoor dat de drone niet hoger dan 120 meter vliegt. In de praktijk is het verstandig om de drone niet verder dan 500 meter (horizontaal) bij je vandaan te laten vliegen. Je weet dan zeker dat je de drone onder controle houdt. Ook bij de keuze waar je vliegt, heb je te maken met regels. Je mag niet vliegen boven mensenmassa’s, wegen en spoorwegen en gebouwen. Als je de regels tot op de letter volgt, betekent dit dat je alleen boven open vlakten mag vliegen. Houd daarbij een minimale afstand van 50 meter tot obstakels aan.

Let ook goed op de no-flyzones als je in de buurt van bijvoorbeeld een vliegveld bent. Je moet minimaal drie kilometer verwijderd blijven van zulke gebieden. Gelukkig bestaat er een online kaart waarop de verboden gebieden zijn aangegeven. De kaart geeft verschillende regio’s aan: verboden, beperkt toegestaan en natuurgebieden. Realiseer je ook dat drones altijd voorrang moeten verlenen aan de andere gebruikers van het luchtruim: denk aan helikopters en luchtballonnen.

©PXimport

Over de grens!

Je nieuwe drone gaat uiteraard mee op de eerstvolgende vakantie. Loop geen risico en ga voorbereid op reis. Ook in het buitenland is het vliegen met een drone aan regels gebonden. Deze regels verschillen per land en zijn ook lang niet altijd gelijk aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Zo mag je in België alleen vliegen boven privéterreinen en mag je niet hoger stijgen dan 10 meter. Het gewicht van de drone mag maximaal 1 kilo zijn. Controleer ook de dekking van je verzekering, voordat je je reis begint.

Tip 10: Verzekeren

Voordat je met een drone de lucht in gaat, controleer je of je goed bent verzekerd. Tot nu toe is het nog niet verplicht om een speciale verzekering voor een drone af te sluiten, zolang je geen commerciële dronepiloot bent. Zorg ervoor dat je aansprakelijkheidsverzekering goed is geregeld en controleer de voorwaarden. Niet altijd vallen alle schades die door een drone zijn toegebracht, onder een polis. Wees op de hoogte van eventuele uitzonderingen, zodat je op alles bent voorbereid.

Ook kun je overwegen om de drone zelf te verzekeren tegen schade. Dat blijkt in de praktijk geen overbodige luxe. Welke mogelijkheden je hebt, is afhankelijk van de leverancier van de drone. Goed voorbeeld hiervan is fabrikant DJI, die het programma Care Refresh aanbiedt. Bij schade aan de drone geeft dit programma recht op een vervangende drone, nadat je een kleine meerprijs hebt betaald. Daaraan is wel een limiet gekoppeld: maximaal tweemaal per jaar kun je een schadegeval aanmelden. Diefstal wordt niet vergoed. Hoeveel je voor de premie betaalt, is afhankelijk van de gebruikte drone.

©PXimport

Tip 11: Oefenen

Het besturen van een drone leer je het snelst door veel vlieguren te maken. Daarnaast kun je gebruikmaken van een flightsimulator, die door fabrikant DJI wordt aangeboden. Met de simulator – voor piloten van vliegtuigen is het principe al langer bekend – kun je verschillende situaties nabootsen en hiermee je vliegvaardigheden verbeteren. Je vindt de nieuwste versie van de vliegsimulator hier. Er zijn verschillende uitvoeringen van de simulator beschikbaar, maar wij kunnen prima uit de voeten met de gratis variant. Hiermee kun je consumentendrones besturen.

©PXimport

Kooptips

Drones zijn er in verschillende categorieën en er is altijd wel een drone die bij je wensen en budget past. Het aantal drones breidt gestaag uit en daarmee ook de onderlinge prijsverschillen per winkel. Voordat je tot daadwerkelijke aanschaf overgaat, vergelijk je online de prijzen, bijvoorbeeld via www.kieskeurig.nl/drone.

Soort: Beginner

Ryze Tello Prijs: € 89,- Ben je nieuw op het gebied van drones en wil je niet te veel geld uitgeven? De Ryze Tello is een prettige en compacte drone met eenvoudige vliegeigenschappen. Je betaalt er minder dan honderd euro voor. De drone is uitgerust met een ingebouwde camera die op 720p uitzendt. De drone heeft een bereik van 100 meter en je kunt er per acculading zo’n 13 minuten mee vliegen.

©PXimport

Soort: Hobby

Parrot Anafi Prijs: 700,- Fabrikant Parrot timmert hart aan de weg met drones voor consumenten. De Anafi is daarvan een goed voorbeeld. De drone heeft een 4K-camera aan boord, wat ervoor zorgt dat je thuiskomt met scherpe beelden, die je ook nog goed kunt nabewerken zonder veel kwaliteitsverlies. Opvallend is dat de camera 180 graden kan draaien. Bovendien kan de drone je volgen terwijl je beweegt. Het apparaat blijft ongeveer 25 minuten in de lucht.

©PXimport

Soort: Gevorderd

DJI Mavic Pro Prijs: 900,- Deze drone is geschikt voor de veeleisende gebruiker. De drone is uitgerust met sensoren die het apparaat tijdens de vlucht laten uitwijken voor obstakels. Aan het einde van een vlucht kan het apparaat zelf terugkeren naar het beginpunt. Dat is wel zo prettig, omdat je kostbare investering hiermee wordt beschermd. Je kunt de drone bovendien eenvoudig vervoeren, dankzij het ontwerp met inklapbare armen. De accu biedt 27 minuten vliegtijd, dus je kunt er even mee vooruit.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch