Waarom software-updates essentieel zijn voor je online veiligheid
Updates lijken soms misschien een vervelende onderbreking van je dagelijkse routine, maar ze zijn heel erg belangrijk voor de beveiliging van je apparaten en gegevens. Het uitstellen of negeren van updates kan namelijk grote gevolgen hebben. In dit artikel leggen we je uit waarom het regelmatig uitvoeren van updates een van de belangrijkste manieren is om jezelf te beschermen tegen cyberaanvallen.
Partnerbijdrage - In samenwerking met Bitdefender
Om je op weg te helpen in je digitale veiligheid is het eerst belangrijk te weten wat de mogelijke gevolgen zijn van het uitstellen van updates en hoe cybercriminelen misbruik maken van verouderde software. Daarna geven we je graag de nodige praktische tips om ervoor te zorgen dat je nooit meer een update mist. Ook leggen we uit hoe Bitdefender kan helpen bij het automatiseren van deze processen, zodat je altijd en overal beschermd bent tegen de nieuwste bedreigingen.
Waarom zijn updates zo belangrijk?
Aanbieders van software en apparaten zijn continu bezig hun producten verder te ontwikkelen. Door middel van updates komen de nieuwste ontwikkelingen bij jou terecht. Dit gaat niet alleen om nieuwe functionaliteiten, maar ook om het oplossen van ontdekte kwetsbaarheden in de software of het beter beveiligen van je data. Door je apparaten en software up-to-date te houden, zorg je er dus voor dat je niet alleen de nieuwste functies hebt, maar vooral ook de beste beveiliging binnen handbereik.
Het belang van updaten geldt voor alle apparaten die verbonden zijn met een netwerk. Hierbij gaat het dus niet alleen om je computer en smartphone, maar bijvoorbeeld ook om netwerkprinters, tablets, routers of een NAS. Installeer je geen updates op je apparaten? Dan veroudert de software en dat maakt je kwetsbaar. Cybercriminelen zoeken namelijk naar kwetsbaarheden in verouderde software om zo binnen te komen in jouw systemen. Door je apparaten en software up-to-date te houden, verklein je de kans op virussen en ben je beter beschermd tegen aanvallen van cybercriminelen.
Belangrijke redenen om updates uit te voeren:
✅ Door middel van updates worden kwetsbaarheden en beveiligingslekken gedicht, wat digitale inbraken helpt te voorkomen.
✅ Updates brengen vaak nieuwe features met zich mee, waardoor je altijd de nieuwste mogelijkheden van software kunt gebruiken.
✅ Bepaalde bedrijven en instanties, zoals banken en de overheid, vereisen vaak de nieuwste versies, omdat alleen daarmee veilige verbindingen kunnen worden gegarandeerd.
✅ Updates kunnen ook zorgen voor betere prestaties van je digitale apparaten. Zo kan een update er bijvoorbeeld voor zorgen dat je accu langer meegaat of je telefoon weer sneller functioneert.
©Hani Eriani & Partners Photography
Tips om je apparaten up-to-date te houden
Allereerst is het belangrijk regelmatig te controleren of al je apparaten en software up-to-date zijn. Vergeet daarbij niet om verder te kijken dan je computer en/of smartphone. Ook netwerkprinters, tablets en routers kunnen een risico vormen wanneer deze niet up-to-date zijn. Denk ook aan slimme apparaten in huis, zoals een slimme deurbel, rookmelder of televisie. Als criminelen toegang weten te krijgen tot één apparaat, kunnen zij mogelijk via je thuisnetwerk ook bij andere apparaten en gegevens komen.
Om je te helpen je veiligheid te verhogen, hebben we een aantal tips voor je verzameld:
💡 Schakel automatische updates in, zodat je apparaten en software altijd gebruikmaken van de nieuwste versies.
💡 Negeer meldingen met betrekking tot automatische updates niet! Soms kan een melding irritant lijken of net even niet handig uitkomen, maar zorg dat je aangekondigde updates altijd zo snel mogelijk installeert. Het liefst doe je dit binnen maximaal 24 uur. Zeker als het gaat om een beveiligingsupdate.
💡 Zet de notificaties van leveranciers nooit uit. Zorg dat je notificaties tijdig ontvangt, zodat je updates snel na het moment van de release kunt installeren.
💡 Kies bij voorkeur voor software en systemen van leveranciers die regelmatig updates aanbieden. Hoe actueler en alerter de makers en leveranciers zijn als het gaat om het updaten en de veiligheid van hun aanbod, hoe beter de beveiliging van jouw systemen.
💡 Gebruik daarom geen software van een leverancier die geen updates meer uitbrengt. Het risico op kwetsbaarheden is veel hoger in software die niet meer wordt onderhouden.
💡 Bepaal wie verantwoordelijk is voor het updaten van apparaten. Heb je in huis gedeelde apparaten? Zorg er dan voor dat duidelijk is wie de beveiliging en benodigde updates in de gaten houdt.
💡 Update nieuwe apparaten direct. Een nieuw apparaat kan soms een aantal updates achterlopen. Check daarom bij een nieuw apparaat altijd of er een update beschikbaar is.
💡 Vergeet de router niet. De zwakste schakel is vaak je router, zo blijkt uit een campagne van de overheid. Van alle slimme apparaten wordt de router echter het vaakst vergeten. Via je router kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot andere slimme apparaten in je huis. Zorg er dus voor dat je ook de router beveiligt met de laatste update..
Altijd veilig met Bitdefender
Veilig online blijven begint met het updaten van je apparaten, maar wil je ervoor zorgen dat je apparaten en gegevens nog beter beveiligd zijn? Dan biedt de beveiligingssoftware van Bitdefender uitkomst. Deze software scant je systeem voortdurend op mogelijke bedreigingen en voorkomt dat cybercriminelen binnendringen. Meldingen van Bitdefender houden je daarbij op de hoogte of updates succesvol zijn uitgevoerd en of er malware of kwetsbaarheden zijn gedetecteerd.
Breid je digitale beveiliging eventueel verder uit met de overige tools van Bitdefender. Met de Password Manager genereer en beheer je eenvoudig complexe wachtwoorden. Bitdefender Premium VPN creëert een versleutelde tunnel voor je internetverkeer, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om toegang te krijgen tot je gegevens. En Bitdefender Firewall voegt een extra beschermingslaag toe, door inkomende en uitgaande pogingen tot ongewenste verbindingen te blokkeren. Zo vorm je eenvoudig een krachtig schild tegen de dreiging van digitale aanvallen.