ID.nl logo
Zekerheid & gemak

TP-Link Kasa Smart review: Lampen en camera's

Onder de noemer Kasa brengt TP-Link verschillende ‘Smart Devices’ op de markt. Die bedien je allemaal met dezelfde app. Wij testen de Kasa Smart Light Bulb, Kasa Cam en Kasa Cam Outdoor. Hoe vlot en gebruiksvriendelijk functioneert het allemaal? Lees het in deze TP-Link Kasa Smart review.

Het Kasa-ecosysteem bestaat uit verschillende soorten draadloos verbonden pluggen, verdeelstekkers, schakelaars, lampen en camera’s. Alles werkt samen via wifi en de Kasa Smart-app voor Android vanaf v4.1 en iOS vanaf v9.3. De Kasa Smart Devices zijn ook te koppelen aan Amazon Echo, Dot, Tap en Google Assistent, zodat je ze met je stem kan bedienen.

Heb je al een TP-Link-account, bijvoorbeeld van een router of mesh-systeem, dan werkt die ook met de app Kasa Smart. Heb je zo’n account niet, dan maakt je een nieuwe gebruiker aan door je e-mailadres en locatie in te vullen en een wachtwoord te kiezen. Apparaten toevoegen is simpel. Klik op het plusteken rechtsboven en selecteer Add a device (de app is Engelstalig). Je kunt allerlei apparaten van TP-Link toevoegen, zoals camera’s, smart-plugs, smart-bulbs, smart-switches, smart-routers, range-extenders en sensoren.

Niet alle apparatuur is in Nederland/België al (officieel) verkrijgbaar. Maar het productgamma breidt mondjesmaat uit. We gaan straks aan de slag met de Kasa Cam KC120, maar tegen de tijd dat je dit leest zal ook de kleinere en goedkopere uitvoering Kasa Spot KC100 in Europa verkrijgbaar zijn. Die heeft ook een resolutie van 1080p, maar neemt op met maximaal 15 fps, tegenover 30 fps voor de besproken duurdere camera’s.

Slimme led-lampen

TP-Link verkoopt verschillende soorten led-lampen die met de Kasa Smart-app werken. Wij testten de KL120 (regelbaar wit) en de KL130 (regelbaar veelkleurig). Stop de lamp in een E27-socket, wacht vijf seconden tot hij drie keer knippert en druk dan op Next. Geef de app locatietoestemming. Wacht tot de lamp in het draadloze netwerk gevonden wordt. De app verwijst je vervolgens naar de wifi-instellingen van je smartphone of tablet, waar je het onbeveiligde draadloze netwerk van de lamp selecteert.

Daarna kies je het draadloze netwerk waarmee de lamp een beveiligde verbinding moet gaan maken. Vul je wifi-wachtwoord in en druk op Join. Het leggen van de verbinding duurt enkele seconden. Overigens kun je de lamp alleen verbinden met een beveiligd wifi-netwerk. Als het netwerk niet beveiligd is, werkt de verbinding niet.

©PXimport

©PXimport

Geef de lamp een naam, bijvoorbeeld Gang en druk op Next. Kies een passend pictogram (je krijgt de keuze uit twaalf pictogrammen, je kunt ook zelf iets toevoegen). Bewaar de configuratie door op Save te drukken. De lamp staat nu in het apparatenoverzicht van de Kasa-app. Je kunt hem via de app in- of uitschakelen door op het stroompictogram te drukken. Druk je op de naam van de lamp, dan kom je terecht in het configuratiescherm. Je favoriete instellingen kan je bewaren met ‘shortcuts’.

Er is al een sneltoets genaamd Auto-White die ervoor zorgt dat de lamp de kleur en helderheid van de zon gedurende de dag volgt. Daarnaast zijn enkele basiskleuren voorgeprogrammeerd (100% oranje, rood, groen, blauw). Door het wijzigen van de helderheid, de kleur en de kleurtemperatuur creëer je je eigen voorinstellingen voor het soort licht.

Verder mag je zoveel ‘events’ (schema’s) configureren als je creativiteit het toelaat. Je bepaalt dan op welke tijden en dagen de lamp in welke tinten of kleuren brandt en/of welke ‘presets’ geactiveerd worden. Ook is het mogelijk om de lamp bij stroomuitval automatisch te laten terugkeren naar de recentste toestand (uit of aan, met de laatst gekozen kleur).

Ten slotte kun je in de app het energieverbruik bekijken: dagelijks, wekelijks, maandelijks en (voorspeld) jaarlijks. Ook toont dit onderdeel de energiebesparing van de led-lamp in vergelijking met een gewone 60watt-lamp (per dag en jaarlijks).

In de praktijk

De mogelijkheden zijn uitgebreid en het vrij regelen van de kleur is leuk, maar aan het schemagedeelte kan TP-Link nog enkele verbeteringen toevoegen. Het zou bijvoorbeeld handig zijn de lampen automatisch te kunnen in- en uitschakelen afhankelijk van het tijdstip van zonsopkomst en -ondergang. Nu kan dat alleen maar op een bepaalde tijd. Ook zou een gedeeltelijke ‘random’-instelling handig zijn, zodat je, als je op reis gaat, lampen kunt laten in- en uitschakelen alsof er bewoners thuis zijn. De slimme stekkers van Kasa (Smart Plugs) ondersteunen dit overigens wél al.

De app ondersteunt productgroepen. We creëren een ‘lampengroep’ waar we onze beide lampen aan toevoegen. Die kun je dan in één keer gezamenlijk in- en uitschakelen, helderheid en kleur(temperatuur) wijzigen (voor zover het gebruikte type dit ondersteunt). Jammer genoeg is het momenteel nog niet mogelijk een groep lampen in een schema te gieten: ruimte voor verbetering in de app dus.

Kasa Cam Smart Home Camera (KC120)

We testen het systeem met meer producten dan alleen lampen. De Kasa Cam Smart Home Camera (KC120) is een compacte bewakingscamera voor gebruik binnenshuis, qua design vergelijkbaar met de Nest Indoor camera. Hij neemt op in full hd, 1080p. Je krijgt bewegings- en geluidsmeldingen, zowel overdag als ’s nachts, op je smartphone binnen. Je kunt tot vier detectiegebieden instellen.

Handmatig of volgens schema schakel je de detectie en/of het beeld of geluid in en uit. Automatische regeling van de camera via geodetectie wordt niet ondersteund. De camera kan dus niet automatisch inschakelen als je de deur uit bent. Je kunt het beeld draaien als dit beter uitkomt voor de montage, maar spiegelen is niet mogelijk. Evenmin is het mogelijk digitaal in te zoomen. Video kan wel worden gestreamd naar apparaten die Alexa of Google Assistent ondersteunen, zoals Fire TV en Chromecast

©PXimport

Als je je smartphone of tablet in landschapsrichting draait, verschijnt het videobeeld automatisch full-screen. Tik je op het beeld, dan verschijnt een menu met de opname- en praatknop (en bij de buitencamera ook nog de sireneknop, daarover straks meer). Je kunt praten met iemand door de groene microfoonknop ingedrukt te houden. Die tweewegcommunicatie tussen camera en smartphone werkt goed, met duidelijk verstaanbare stemmen aan beide kanten, voor wat de camera betreft tot op een afstand tot zes meter.

De Kasa Cam voeg je op dezelfde manier toe aan de app als alle andere slimme Kasa-apparatuur. De app helpt je desgewenst met beeld en tekst bij het monteren van de camera met behulp van het meegeleverde bevestigingsmateriaal. Je schroeft de wandplaat vast en klikt er de camera met zijn magnetische voet op vast.

Kasa Cam Outdoor Smart Outdoor Security Camera (KC200)

De Kasa Cam Outdoor Smart Outdoor Security Camera (KC200) is in essentie de buitenversie van de KC120. De technische specs zijn vrijwel identiek, het design is anders. De buitencamera is wit en bolvormig in plaats van zwart en schijfvormig, en de 2,8 meter lange stroomkabel is aan achterkant van de camera vast gemonteerd. TP-Link leende het uiterlijk van beide camera’s duidelijk bij de camera’s van Nest.

De buitencamera zelf is sproei- en stofdicht volgens de IP65-normen. De meegeleverde usb-voeding is dat niet en moet dus ofwel binnen in het stopcontact worden gestoken, of je moet zelf zorgen voor een weerbestendige usb-voeding voor in een buitenstopcontact.

Ook bij deze camera wordt het nodige bevestigingsmateriaal meegeleverd. Dat bestaat uit een kleine ronde plastic basis waarin je de voet vastklikt die op zijn beurt de camera magnetisch vasthoudt. Het camerahuis zit dus magnetisch vast in zijn beugel en kan door iedereen losgetrokken worden. Voldoende hoog monteren is daarom de boodschap.

©PXimport

Overigens kun je de stroomkabel aan de binnenkant van de voet monteren, zodat de camera wel losgetrokken kan worden, maar niet meegenomen, tenzij iemand ook nog eens de stroomkabel zou doorknippen. Maar helemaal fraude-ongevoelig is het design toch niet. Ter vergelijking: de vergelijkbare buitencamera van Nest is alleen van zijn voet te verwijderen met een speciaal meegeleverd tooltje.

De installatieprocedure verloopt identiek aan de KC120. De eerste verbinding leg je binnen. Pas daarna verplaats je de KC200 naar zijn definitieve buitenlocatie. De app geeft hierover enkele voor de hand liggende tips: niet in direct zonlicht hangen, 2 à 3 meter hoog (maar de app geeft hiervoor uitsluitend de Angelsaksische maten ‘7 à 10 feet’) en de stekker binnen insteken of beveiligen tegen regen. Houd er overigens rekening mee dat er een gewone usb-a-plug op het einde van de kabel zit en dat er dus een vrij forse uitsparing in muur of kozijn gemaakt moet worden om de kabel binnen te trekken.

De buitencamera heeft iets extra’s ten opzichte van de binnencamera: een ingebouwde sirene die maximaal 80 dB lawaai produceert. In de app kun je het volume en de duur van de sirene zelf regelen. Krijg je een alarm binnen, dan kun je de sirene via een drukknop in de app inschakelen. Automatisch laten inschakelen bij beweging- en/of geluidsdetectie is momenteel niet mogelijk.

©PXimport

Nog een extra is dat de buitencamera in tegenstelling tot de binnencamera het digitaal zoomen van beelden ondersteunt: 2x voor 360p, 6x voor 720p en 8x voor 1080p. Het nut hiervan is omwille van de relatief lage sensorresolutie echter beperkt. Hier merk je het goedkopere basisontwerp van de TP-Link-camera tegenover de Nest-camera’s. Die laatste nemen ook in full hd op, maar hebben intern een videosensor met hogere resolutie waardoor digitaal inzoomen een beter resultaat geeft.

De Kasa-camera’s bewaren video’s altijd in een beveiligde cloud, lokale opslag wordt niet ondersteund. Kasa Care is een cloudabonnement met drie niveaus. Op het moment van schrijven is het abonnement nog in testfase, de betaalde abonnementen zijn nog niet beschikbaar. Het Basic-abonnement is wel al actief. Dat bewaart tot twee dagen videogeschiedenis en is gratis.

Conclusie

De Kasa Smart-app is opvallend gebruiksvriendelijk. Het is jammer dat die nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Je kunt de slimme apparatuur groeperen en via unieke namen met je stem bedienen dankzij de verbinding met Amazon Alexa en Google Assistent. Kasa lijkt echter ook een ‘work-in-progress’. Zo is het Amerikaanse productengamma voorlopig nog veel uitgebreider dan het Europese. Dat heeft natuurlijk met regulering en allerlei goedkeuringen te maken.

De functionaliteit en dan in het bijzonder de samenwerking tussen de verschillende slimme apparaten kan eveneens worden verbeterd. Als de camera een alarm genereert, zou die bijvoorbeeld de lampen moeten kunnen inschakelen. Dat is aangekondigd, maar tijdens de review functioneerde het nog niet. Al met al is de de Kasa-apparatuur wel gebruiksvriendelijk én erg betaalbaar.

Goed
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Eenvoudige installatie
  • Simpel te gebruiken
  • Stembediening
  • Geen Nederlandse beheerinterface
  • Dikke vaste usb-plug op uiteinde kabel buitencamera
  • Niet alle Kasa-apparatuur al in Nederland leverbaar
▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen


 

▼ Volgende artikel
Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op
© RossandHelen
Huis

Een inbouwoven of -magnetron plaatsen? Zo meet je de nismaten goed op

Als je een inbouwoven of magnetron wilt plaatsen, begint alles met het opmeten van de nis, oftewel de uitsparing in je keukenkast waar het apparaat in moet komen. Die afmetingen moeten tot op de millimeter kloppen, anders past je nieuwe oven of magnetron niet. Hoe je dat aanpakt en waar je op moet letten, lees je hier. Geen stress: het is makkelijker dan het lijkt!

In dit artikel lees je:

✔ Wat nismaten zijn en waarom ze belangrijk zijn ✔ Hoe je de hoogte, breedte en diepte van de nis nauwkeurig opmeet ✔ Wat de standaard afmetingen zijn van ovens, magnetrons en combimagnetrons ✔ Welk type inbouwapparaat het best past bij jouw keuken en kookstijl

Wat zijn nismaten eigenlijk?

De nismaten van je keuken zijn de binnenafmetingen van de ruimte waarin je de oven of magnetron wilt inbouwen. Je meet dus niet het apparaat zelf, maar de kast waar hij in moet komen. De nismaten bestaan uit drie onderdelen: hoogte, breedte en diepte. De meeste inbouwapparaten zijn afgestemd op standaardmaten, maar er zijn ook uitzonderingen – vooral als je keuken iets ouder is of als je kiest voor een compact model.

Een oven past meestal in een nis van 60 centimeter breed. De hoogte varieert, afhankelijk van het soort apparaat. Zo zijn inbouwovens meestal 60 centimeter hoog, maar compacte modellen van 45 centimeter komen ook vaak voor. Magnetrons hebben doorgaans een hoogte van 38 of 45 centimeter. Combimagnetrons – de handige alleskunners – vallen meestal in de categorie van 45 centimeter hoog.

Zo meet je de nismaten op

De hoogte van de nis meet je van de bovenkant tot de onderkant van de uitsparing. Gebruik een rolmaat en trek die strak – zo krijg je een nauwkeurige meting. Dit is vooral belangrijk bij het kiezen tussen een compacte oven of een standaardmodel.

De breedte van de nis meet je van de linker- naar de rechterkant. Ook hierbij geldt: strak meten voor een betrouwbaar resultaat. De meeste apparaten hebben een standaardbreedte van 60 centimeter, maar het is altijd slim om te controleren wat jouw keuken precies toelaat.

De diepte van de nis is de afstand van de voorkant van de kast tot de achterwand. Zet je rolmaat dus helemaal achterin de nis en trek hem naar voren toe. De meeste ovens en magnetrons passen met een diepte van zo’n 55 tot 60 centimeter, maar ook hier geldt: meten is weten.

Het opmeten gaat het makkelijkst als de nis leeg is – dus als er geen apparaat meer in zit. Zo weet je zeker dat je met de juiste afmetingen werkt.

©Surachetsh

Wat past het beste bij jou?

Heb je je nismaten eenmaal duidelijk in beeld, dan kun je gericht gaan zoeken. Kook en bak je graag en wil je graag taarten, ovenschotels of braadstukken maken? Dan is een volwaardige inbouwoven precies wat je nodig hebt. Gebruik je de oven vooral voor opwarmen, ontdooien of simpele gerechten, dan is een magnetron waarschijnlijk voldoende.

Wil je het beste van beide werelden in één apparaat? Dan is een combimagnetron een slimme keuze. Die heeft de functies van zowel een oven als een magnetron en bespaart je daarmee ruimte – handig, zeker in kleinere keukens.

Klaar om te kiezen?

Als je de afmetingen van je nis goed hebt gemeten én weet welk type apparaat het best bij jouw kookstijl past, kan het eigenlijk niet meer misgaan. Je bent klaar om een oven of magnetron uit te zoeken die niet alleen perfect in je keuken past, maar ook perfect bij jou.