ID.nl logo
TomTom Go Basic – Beter dan Google Maps?
© PXimport
Zekerheid & gemak

TomTom Go Basic – Beter dan Google Maps?

Tegenwoordig kun je op vrijwel elke smartphone een navigatie-app als Google Maps installeren om deze te gebruiken als navigatiesysteem in de auto of op de motor. Dit weerhield TomTom er echter niet van om toch een nieuw navigatiesysteem op de markt te brengen, dit keer in de vorm van de TomTom Go Basic. Maar hoe relevant is zo’n product anno 2018? Ik ga op reis en ik neem mee: de TomTom Go Basic.

Met de komst van innovaties als Android Auto en Apple CarPlay wordt het steeds veiliger om te navigeren in het autoverkeer met je smartphone. Toch heeft niet iedereen dergelijke functies in zijn auto, aangezien het niet standaard in elke nieuwe auto zit en er simpelweg ook mensen de weg op gaan in een wat oudere auto. Ook auto’s die wel ingebouwde navigatie hebben, geven lang niet allemaal real-time informatie over de verkeerssituatie en het updatebeleid kan enorm verschillen per fabrikant. In veel gevallen moet je hiervoor naar de dealer of moet je dit zelf doen met USB-sticks of SD-kaartjes. Kortom: men grijpt al snel naar de smartphone voor autonavigatie met apps als Google Maps of Waze. Kan de TomTom Go Basic Go concurreren met de smartphone? Wij reden naar Berlijn om antwoord te geven op die vraag.

Installatie

De TomTom verwelkomt je met het bijna nostalgische trommelgeluidje, waarna je gelijk kunt beginnen met het instellen van het navigatiesysteem. Zo kun je je thuisadres opgeven, het adres van je werk en andere belangrijke plekken waar je vaak naartoe navigeert. Als je het menu oproept, kun je deze plekken eenvoudig selecteren als eindbestemming. Bij het aanzetten van de TomTom op een andere plek dan je thuisadres, berekent de TomTom Go Basic automatisch de route naar huis. Je hoeft alleen maar te bevestigen dat je naar huis gaat en je kunt gelijk wegrijden. De interface sluit mooi aan op de onlangs vernieuwde TomTom GO Mobile-app.

©PXimport

Dit soort handigheidjes zijn onmisbaar voor de TomTom Go Basic. Je kunt de TomTom Basic Go namelijk niet eenvoudig lospakken van de plek waar je ‘m bevestigt, waardoor het typen op het scherm van de TomTom een stuk lastiger is dan op je smartphone. Het scherm is ook niet zo responsief als je gewend bent van je smartphone. De TomTom Go Basic is dan ook vooral handig voor de dagelijkse ritten, of de verre eindbestemming waar je meerdere uren over doet. Op de momenten dat ik op één dag naar vijf verschillende adressen moest rijden, voelde de bediening namelijk vrij stroef aan. Ik ben al snel geneigd om de naam van een plek in te voeren, maar die staat lang niet altijd als Point of Interest (POI) in het systeem. Ik moest dus eerste googelen naar het exacte adres van het hotel in Berlijn, en dat invoeren in de TomTom.

De TomTom Go Basic kun je aanschaffen in twee uitvoeringen, namelijk eentje met een 5-inch scherm en een 6-inch scherm. De resolutie van het scherm is vrij laag, vooral gezien het prijspunt. Wel is het scherm wel helder genoeg om ook in de felle zon goed te kunnen aflezen.

MyDrive

Gelukkig lost de bijbehorende app veel van deze problemen op. Door de TomTom MyDrive-app te downloaden voor Android of iOS, kun je je smartphone koppelen via bluetooth met de TomTom. Je kunt ook een adres invoeren de app en deze naar het apparaat sturen, wat de bediening een stuk makkelijker maakt. De MyDrive haalt via internet de verkeersinformatie binnen en stuurt deze via bluetooth naar de TomTom Go Basic. Als je de smartphone een keer hebt verbonden via de app, gebeurt dit automatisch als je je bluetooth aanzet in de buurt van de TomTom. Je hoeft niet eens de app te openen; MyDrive stuurt de verkeersinformatie op de achtergrond naar het navigatiesysteem. Vooral bij het navigeren naar bestemmingen die in je favorieten staan, is het handig dat je niet altijd je smartphone erbij hoeft te pakken.

De TomTom kan ook binnenkomende berichten als WhatsAppjes voorlezen, en je kunt kiezen uit verschillende standaardantwoorden. Zo kun je aangeven dat je aan het rijden bent, of dat je er zo aankomt. Het is niet mogelijk om de tekst van de berichten op het scherm te tonen, en dat is eigenlijk maar goed ook.

Onderweg

De informatie die je krijgt is vrij uitgebreid. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen vertragingen die veroorzaakt worden door ongelukken, wegwerkzaamheden of simpelweg drukte op de weg. Ook snellere routes worden duidelijk aangegeven en de TomTom geeft een luide melding als deze dichterbij komen. In de rechterbalk wordt aangegeven hoe ver weg of dichtbij iets op de route is. Je ziet wel hoeveel kilometer het nog tot de eerstvolgende verkeerssituatie is, maar het inschatten van de afstand van kortere routes of andere files is wat lastig.

©PXimport

De TomTom laat zien hoe snel je rijdt en geeft de maximumsnelheid aan voor de weg waarop je rijdt - mits die er is. Ook bij wegwerkzaamheden waarbij de maximumsnelheid tijdelijk was gewijzigd past de TomTom zich snel aan. Pieptonen bij het overschrijden van de snelheid kun je uitzetten. Wat je vooral niet wil uitzetten zijn de pieptonen voor naderende flitsers, die toont de TomTom namelijk ook. Tijdens onze autovakantie bewees de TomTom met deze functies meerdere keren zijn waarde. De maximumsnelheid op provinciale wegen kan nogal eens verschillen, en de TomTom paste na elk gepasseerd bord de maximumsnelheid direct aan. Op dergelijke wegen kun je regelmatig verrast worden door gecamoufleerde flitsers, en we werden dan ook een handjevol keren gewaarschuwd voor flitsers die we zelf pas zagen toen we er voorbij waren.

De TomTom Go Basic heeft een ingebouwde accu, die vooral bedoeld is voor korte ritten. Na iets minder dan een uur krijg je de melding dat de batterij leeg is en moet de TomTom aan de kabel. Dit kan via USB, of de bijgeleverde 12v-adapter. Wanneer je de TomTom Go Basic aan de kabel hebt en je zet de auto uit, schakelt de TomTom zichzelf na enkele seconden ook automatisch uit. Dit kun je overigens eenvoudig annuleren, als je even een uurtje de accu van de TomTom wil gebruiken om bijvoorbeeld je smartphone op te laden. Als je tussendoor stopt en de TomTom schakelt zichzelf wel uit of je zet de TomTom zelf onderweg uit, dan hervat die automatisch de route. Bij het aanzetten van de auto start de TomTom namelijk automatisch op, mits je deze aan de kabel hebt liggen. Anders moet je deze zelf aanzetten.

Europa

Bij de aankoop van een TomTom Go Basic krijg je gratis een kaart van Europa, die zichzelf (voor altijd!) automatisch update. Deze kan de TomTom binnenhalen via WiFi, wat een enorm pluspunt is. Als je auto te ver weg staat van je thuisnetwerk, neem je de TomTom gewoon mee naar binnen en druk je op ‘updaten’ als je de melding krijgt. Deze updates zijn pakweg 6 GB groot, dus doe dit niet last-minute voordat je op autovakantie gaat. Je kunt de geüpdatete kaart vervolgens verkennen met TomTom Road Trips. In de app kun je verschillende leuke routes vinden in heel Europa voor de auto of motor, die je gelijk naar de TomTom Go Basic kunt sturen.

Let wel dat je levenslang updates krijgt voor de Europese kaarten en verkeersinformatie, maar dat de flitsermeldingen onderdeel zijn van een proefperiode van 3 maanden.

TomTom vs Google Maps

We hebben de route die de TomTom voor ons uitstippelde regelmatig vergeleken met die van Google Maps. Beide systemen gaven dezelfde kortere routes aan als die er waren, waardoor we al snel volledig durfden te vertrouwen op de TomTom. Zelf vond ik het heel fijn dat de TomTom onderscheid maakte tussen stukken waar je langzaam moest rijden door wegwerkzaamheden of door drukte. Veel andere apps op de smartphone geven in beide gevallen wel de vertraging door, maar niet hoe dit veroorzaakt wordt. Vooral wegwerkzaamheden stonden merkbaar vaker juist vermeld op de TomTom, terwijl er volgens Google Maps niets aan de hand was. Die telde simpelweg enkele minuten bij het tijdstip van aankomst op als je een kwartier niet harder dan 80 kilometer per uur mocht rijden. Bij korte ritten ging het gelijk op, maar bij de lange rit naar Berlijn was de TomTom aanzienlijk beter in het inschatten van de aankomsttijd voor vertrek.

©PXimport

Waar je bij de TomTom ook geen last van hebt, is dat je navigatie verdwijnt op het moment dat je gebeld wordt. Ook bedekken notificaties van berichten geen belangrijke informatie, zoals dit wel vaak het geval is bij Google Maps. Ook zal de TomTom je heel wat geld kunnen besparen door meldingen van een naderende flitser en de maximumsnelheid.

Conclusie

De TomTom Go Basic voelt bijna nostalgisch aan, maar heeft toch genoeg handigheidjes om er een modern navigatiesysteem van te maken. Het automatisch versturen van verkeersinformatie is handig – en broodnodig om mensen ervan te overtuigen om hun smartphone in te ruilen voor een TomTom – en de informatie is in sommige gevallen zelfs betrouwbaarder dan Google Maps. Vooral door meldingen als de maximumsnelheid en naderende flitsers kan de TomTom voor langere ritten op onbekend terrein vertrouwder aanvoelen. Hoewel het invoeren van bestemmingen wat stroef kan verlopen, kan het een enorme verademing zijn om je smartphone gewoon weg te kunnen leggen als je in de auto stapt naar huis of werk. Toch zal de TomTom gezien het prijspunt vooral interessant zijn voor reizigers die bovengemiddeld ver van hun werk wonen, of graag op autovakantie gaan.

Oké
Conclusie

**Prijs:** 179,95 euro **Scherm:** 6-inch (15 cm) touchscreen, 480 x 272 pixels **Connectiviteit:** Bluetooth, WiFi **Geheuge:n** 16 GB, uitbreidbaar met micro-SD **Website:** [www.tomtom.com/nl](https://www.tomtom.com/nl_nl/drive/car/products/go-basic-6-inch/)

Plus- en minpunten
  • Details van vertraging
  • Verkeersinformatie wordt automatisch opgehaald
  • Levenslang kaartupdates
  • WiFi
  • Bediening soms wat stroef
  • Kent niet alle plekken
  • Flitsermeldingen proefabonnement
▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl