U kunt verschillende onderdelen van de gebruikersomgeving vergrendelen of zelfs uitschakelen, als u niet wilt dat ze worden aangepast. Wilt u niet dat de positie en grootte van de Windows-taakbalk worden aangepast?

In het Windows-register (Start, Uitvoeren en typ Regedit) gaat u naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced en hier kiest u Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde. Deze noemt u TaskbarSizeMove. Dubbelklik erop en typ een 0 in het vak Waardegegevens, waarna u op OK klikt. U kunt ook het rechtsklikken op de Windows-taakbalk uitschakelen, zodat u voorkomt dat het contextmenu met aanvullende opties verschijnt. Dit doet u in de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer. Kies Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde en noem deze NoTrayContextMenu. Dubbelklik erop, typ een 1 in het vak Waardegegevens en klik op OK. Ook kunt u het menu Start ‘bevriezen’, zodat medegebruikers er geen veranderingen in aan kunnen brengen. Blader naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer en kies NoChangeStartMenu. Klik erop met rechts en kies Wijzigen. In het vak Waardegegevens typt u een 1, waarna u op OK klikt. Alle aanpassingen doorgevoerd? Klik Bestand, Afsluiten om het register te verlaten. Start Windows nu opnieuw op.

© PXimport

Het menu van de rechtermuisknop kan achter slot en grendel worden gezet.

Zoek functie vergrendelen

Er kunnen nog meer onderdelen worden vergrendeld, zoals de functie Zoeken in de werkbalk van Windows. Blader naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\ Explorer. Kies Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde en noem deze NoShellSearchButton. Dubbelklik erop en geef een 1 op bij Waardegegevens. We gaan nog even verder, want ook de submappen rechts bovenin het menu Start kunt u verbergen, en wel via dezelfde sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\

Explorer. Kies Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde en noem deze NoStartMenuSubFolders. Dubbelklik erop en geef een 1 op in het vak Waardegegevens. Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000