ID.nl logo
Review: BlackBerry Q10
© PXimport
Zekerheid & gemak

Review: BlackBerry Q10

De Q10 is BlackBerry’s tweede smartphone die op het nieuwe BlackBerry 10-besturingssysteem draait. Waar voorganger Z10 vooral aanvoelde als een poging de populaire iPhones en Galaxy’s te imiteren, is de Q10 weer volledig in lijn met BlackBerry’s traditionele toestellen. Maar is een smartphone met fysiek toetsenbord anno 2013 nog wel een meerwaarde? Ik ging de afgelopen weken op onderzoek uit.

Een nieuwe smartphone met een compleet qwerty-toetsenbord; BlackBerry-fans hebben er lang op moeten wachten. Sinds november 2011, om precies te zijn. Heeft BlackBerry zijn zakelijke mobieltjes in de tussentijd voldoende doorontwikkeld om de massaal weggelopen gebruikers terug te winnen? Aan de kwaliteit van dit toestel zal het in ieder geval niet liggen. Maar of BlackBerry ooit weer een succesnummer wordt onder zowel zakelieden als pre-paid-pingende jongeren, betwijfel ik zeer.

Klassieke BlackBerry

De Q10 ziet er uit als een klassieke BlackBerry. Een klein beeldscherm, een fysiek toetsenbord en een vrij dikke plastic behuizing met afgeronde hoeken. De smartphone ademt een en al zakelijkheid uit. Vooral de chroomkleurige rand en het patroontje op de achterkant maken het tot een toestel waar je in een vergadering zeker mee gezien mag worden.

Iedereen die ooit een BlackBerry heeft gebruikt, zal direct opvallen dat de bekende trackball op het toetsenbord ontbreek. De Q10 heeft namelijk een touchscreen, waardoor het navigeren met een onhandig balletje overbodig wordt. Ik heb de trackball dan ook geen seconde gemist, want browsen op internet gaat echt een stuk sneller en preciezer met een touchscreen.

©PXimport

Qua design doet de Q10 sterk denken aan de oude BlackBerry-toestellen.

Wat ik wel mis: de fysieke knoppen voor bellen, ophangen en BBM. Dit gebeurt nu allemaal via het touchscreen, wat het toch allemaal wat minder intuïtief maakt. Hierdoor heeft BlackBerry wel meer ruimte weten te creëren voor het touchscreen, want het 3,1 inch-display is het grootste scherm dat we ooit op een qwerty-telefoon van de fabrikant tegenkwamen. Het bekende led-lampje is overigens wel gewoon aanwezig, waardoor je dus in één oogopslag ziet of er berichten voor je klaarliggen.

E-mailen en App’en

Het was voor mij best even wennen om weer te moeten werken met een fysiek toetsenbord op een smartphone. Maar eenmaal ingewerkt, wist ik ook weer waarom ik het zo mis op de vele touchscreen-mobieltjes die ik de afgelopen jaren heb getest. Het typen van volledige e-mails is namelijk zo gebeurd en WhatsApp-gesprekken kan je vrijwel blind voeren.

De toetsen hebben een kleine inkeping, waardoor ze eenvoudig op de tast te vinden zijn. Ik snap dan ook werkelijk niet waarom BlackBerry eerst de Z10 op de markt heeft gebracht. De trouwe fans wachten immers al ruim anderhalf jaar op een nieuw qwerty-toestel, en BlackBerry laat zien dat ze daarin nog altijd meester zijn.

BlackBerry 10.1

De telefoon draait dus op het BlackBerry 10-besturingssysteem: versienummer 10.1. Tijdens mijn testperiode met de Z10 kwam ik er al achter dat dit nieuwe OS een flinke verbetering is ten opzichte van BlackBerry’s vorige OS, maar ik zag ook dat het nog gebukt ging onder enkele hardnekkige kinderziektes. Op de Q10 is dat beeld niet echt anders, al lijkt de 10.1-update toch voor wat verbetering te hebben gezorgd.

©PXimport

Met zijn 10,4 millimeter is de Q10 aan de dikke kant.

Het startscherm wordt gevuld met een soort informatietegels van alle apps die je op het toestel hebt openstaan. Dit maakt een erg efficiënte manier van multitasken mogelijk, waar de lopende apps op andere smartphones vaak naar de achtergrond worden gedrukt. De schermen rechts van dit overzicht worden gevuld met alle geïnstalleerde apps, het scherm links toont de BlackBerry Hub. Deze Hub is feitelijk je centrale inbox, waar werkelijk alle e-mails, BBM-berichten en updates van sociale media binnenkomen. En ja, dit kan al snel een onoverzichtelijke bedoeling worden.

De dualcore-processor in deze telefoon is alles behalve de snelste chipset, maar de Q10 loopt toch verbazingwekkend soepel. Oke, af en toe zie je een lichte hapering als je tussen apps schakelt of druk in de foto-app bezig bent, maar verder voelt het zeer solide. En dat terwijl een hardnekkig stotterend OS juist een van mijn grootste ergernissen was bij de Z10. Er zit schot in de zaak, en dat stemt mij zeker positief over de levensvatbaarheid van BlackBerry.

Beste van twee werelden?

Zoals ik eerder aan aantipte is het 3,1 inch-touchscreen een goede toevoeging. Het maakt het navigeren door het systeem (dat overigens enkel met aanrakingen kan worden bediend) erg eenvoudig. Hierbij zijn vooral de verschillende ‘gebaren’ belangrijk om bijvoorbeeld de BlackBerry Hub te openen als je in een app zit of vanuit software terug te keren naar het thuisscherm. Hierover heb ik in de Z10-review al uitgebreid verslag gedaan, dus lees dat artikel om meer te leren over het BlackBerry 10-besturingssysteem.

Het grootste manco van de Q10 is de ondersteuning van het platform door app-ontwikkelaars. BlackBerry World (de applicatiewinkel van BlackBerry) heeft namelijk nog een groot tekort aan kwaliteitsapps, en daarbij zijn sommige apps simpelweg niet compatibel met het vierkante scherm van deze Q10.

©PXimport

BlackBerry levert zijn beste toetsenbord tot op heden af.

Hoewel basic apps als Facebook en Twitter gewoon te downloaden zijn, ontbreken er veel apps die de telefoon tot een completer apparaat kunnen maken. Zo zijn er geen goede apps te vinden die de verschrikkelijk slechte kaarten-app vervangen en zoek ik ook altijd nog naar een goede browser. Nog flink wat werk aan de winkel dus.

Gewoon, prima foto’s

De 8 megapixel-camera op de achterkant is dezelfde als op de Z10. Hiermee zijn prima foto’s en video’s (1080p) te schieten, maar BlackBerry kan nog altijd niet meekomen met de kwaliteits-camera’s die we in de Galaxy S4, HTC One of Lumia 920 vinden. Aan de voorkant zit nog een 2 megapixel-sensor voor het voeren van videogesprekken. Ook handig is dat er naast een micro-usb-aansluiting een micro-hdmi-uitgang aanwezig is. De aanwezige 16 GB opslag is overigens uit te breiden met een microSD-kaartje.

Qua batterijprestaties blijft de telefoon ver achter bij oudere modellen uit de Curve en Bold-series. Weten we het nog? Die toestellen gingen vaak meerdere dagen mee op één enkele oplaadbeurt. De Q10 doet het zeker niet slecht, en gaat net als veel hedendaagse toestellen een volle dag mee. De belkwaliteit van de Q10 is uitstekend, en handsfree bellen kan middels de meegeleverde headset of de ingebouwde speaker. Voor de liefhebbers van snel mobiel internet ondersteunt de Q10 ook nog 4G-internet. Een zeer compleet toestel dus, maar daar is de prijs van 600 euro ook wel naar…

Conclusie

De Q10 is de smartphone waar de volharde BlackBerry-fans lang op hebben gewacht. Loop je nog altijd met een Bold 9900 of Curve 9350 rond, dan is er nu eindelijk een telefoon die als volwaardige opvolger gezien kan worden. Het fysieke toetsenbord bewijst nog altijd bestaansrecht te hebben in een tijd waar de iPhone 5 en Galaxy S4 de scepter zwaaien. Sterker nog, het is een van de grootste pluspunten van deze Q10. Het besturingssysteem kan echter nog wel wat aandacht van app-ontwikkelaars gebruiken, want het aanbod toegewijde BlackBerry-apps is treurig. Toch is dit op afstand het beste BlackBerry-toestel tot op heden, een waar zakelijke gebruikers zeker weer een aantal jaren mee vooruit kunnen. En dat zal ook wel moeten, want met zijn prijskaartje van 600 euro is de Q10 alles behalve schappelijk geprijsd.

BlackBerry Q10

Prijs € 599,-

Besturingssysteem BlackBerry 10.1

Scherm 3,1 inch (720 x 720 pixels)

Processor dualcore (1,5 GHz)

Geheugen RAM 2 GB

Opslag 16 GB (uitbreidbaar met microSD)

Accu 2100mAh

Camera voor 2 megapixel

Camera achter 8 megapixel

Afmetingen 120 x 67 x 10,4 millimeter

Gewicht 139 gram

Pluspunten

Geweldig qwerty-toetsenbord

Strak en zakelijk design

Verbeteringen BlackBerry 10.1

Mooi beeldscherm

Minpunten

Gebrek aan kwaliteitsapps

Prijs

SCORE: 8/10

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING