ID.nl logo
Overstap Windows 7: Linux Mint installeren
© PXimport
Zekerheid & gemak

Overstap Windows 7: Linux Mint installeren

Ook in de toekomst blijven machines met Windows 7 gewoon nog werken. Helaas geeft Microsoft geen updates meer vrij, waardoor het gebruik na 14 januari 2020 meer gevaar oplevert. Voor gaten in de beveiliging ontwikkelt het Amerikaanse softwarebedrijf bijvoorbeeld geen oplossingen meer. Hackers zien ongetwijfeld hun kans schoon en zullen vermoedelijk profiteren van slecht beveiligde computers. Laat het niet zover komen!

Microsoft adviseert de meeste gebruikers om een nieuw Windows 10-apparaat aan te schaffen. Wil je je dierbare computerapparatuur liever niet afdanken? Houd je centen in je portemonnee en ga aan de slag met het veelbelovende gratis besturingssysteem Linux Mint.

Let op:Wanneer je de stappen in dit artikel uitvoert, verwijder je Windows 7 inclusief alle data van het systeem. Om die reden is het belangrijk om een back-up te maken van persoonlijke bestanden als documenten, foto’s, video’s en muziek.

Lees ook:10 tips voor de perfecte back-up

Wat is Linux Mint?

De naam Linux jaagt bij menigeen nog altijd de stuipen op het lijf. Veel mensen vrezen namelijk voor ingewikkeld gedoe met ellenlange commando’s. Gelukkig bestaan er tegenwoordig uiterst gebruiksvriendelijke Linux-distributies met een grafische interface. Zo weten zelfs de meest verstokte Windows-gebruikers vaak hun weg in Linux Mint moeiteloos te vinden. Linux Mint lijkt zelfs een beetje op Windows 7. De menuknop linksonder geeft je bijvoorbeeld toegang tot een browser, tekstverwerker en fotobewerker. Net als bij Windows voeg je eenvoudig extra programma’s aan het besturingssysteem toe, zoals Skype en Spotify.

Er bestaan verschillende versies van Linux Mint, namelijk Xfce, Mate en Cinnamon. Laatstgenoemde versie is het meest compleet en oogt ook nog eens erg fraai.

Systeemeisen Linux Mint De systeemeisen vallen erg mee. Een redelijke processor in combinatie met 1 GB ram zijn al voldoende om dit besturingssysteem aan de praat te krijgen. Overigens raden de ontwikkelaars 2 GB werkgeheugen aan, zodat je geen last hebt van vertragingen. Verder heb je 15 GB vrije schijfruimte nodig, al zal dat op de meeste pc’s en laptops geen enkel probleem zijn.

Linux Mint downloaden

Linux Mint is beschikbaar als 32bit- en 64bit-variant. Het ligt maar net aan het processortype van de computer welke versie je nodig hebt. Voor de installatie op een wat ouder systeem ligt een 32bit-versie meestal voor de hand, maar daar kun je beter niet blindelings van uitgaan. Open het hulpprogramma Configuratiescherm en ga achtereenvolgens naar Systeem en beveiliging en Systeem. Achter Type systeem zie je snel genoeg welke versie je momenteel gebruikt. Surf vervolgens naar linuxmint.com/download.php en klik achter Cinnamon op 32-bit of 64-bit. Vervolgens verschijnt er een lijst met links waar je het installatiebestand van Linux Mint kunt ophalen.

©PXimport

Voor een snelle bestandsoverdracht kies je bij voorkeur voor een Nederlandse downloadserver, bijvoorbeeld die van NLUUG of Triple IT. Scrol hiervoor een stukje omlaag tot halverwege de pagina. Je bewaart het iso-bestand van een kleine 2 GB ergens op de harde schijf.

Opstartbare usb-stick maken

Een nieuw besturingssysteem kun je op grofweg twee manieren installeren, namelijk vanaf een opstartbare dvd of usb-stick. Niet alle laptops en pc’s hebben een optisch station ingebouwd. Een usb-poort is wél op ieder systeem beschikbaar, mits het geen systeem uit de ‘prehistorie’ betreft. Om die reden leggen we uit hoe je de installatie van Linux Mint vanaf een opstartbare usb-stick in gang zet. Je hebt hiervoor een stickie van minimaal 4 GB nodig. Bedenk goed dat je alle bestaande data op dit opslagmedium kwijtraakt.

Het creëren van een opstartbare usb-stick vereist speciale software. Surf naar balena.io/etcher en klik op de groene knop Download for Windows om Etecher te downloaden. Het programma is overigens ook voor macOS en Linux beschikbaar, dus je kunt ook vanaf andere systemen de opstartbare usb-stick maken. Je voert onder Windows het exe-bestand uit om de installatie in orde te maken. Open het programma en selecteer via Select image het zojuist gedownloade iso-bestand.

Wees er zeker van dat in het midden de beoogde usb-stick staat gemarkeerd. Is dat niet het geval, wijs dan via Change het correcte opslagmedium aan. Bevestig als laatste met Flash! om de opstartbare usb-stick te maken. Deze taak duurt zo’n tien minuten. Na afloop verschijnt de melding Flash Complete! in beeld.

Opstartmenu computer aanpassen

De bedoeling is dat je de installatiestick direct met de pc of laptop opstart. Je dient hiervoor in het systeemmenu van de computer de usb-stick als eerste opstartstation te selecteren. Dit systeemmenu heet in computerjargon het bios of de uefi. Je bereikt het systeemmenu door na het inschakelen van de machine op een specifieke sneltoets van het toetsenbord te drukken. Welke sneltoets dat precies is, verschilt per systeem. Wanneer je F2, F10 en/of Delete uitprobeert, zit je meestal wel goed.

Eenmaal gelukt, zoek je de opstartinstellingen op. Kijk of je ergens een kopje Bootmenu ziet staan en selecteer vervolgens de usb-stick als eerste opstartstation. Na de aanpassing voer je een herstart uit. Na enkele ogenblikken verschijnt het Linux Mint-logo in beeld.

©PXimport

Vrijblijvend testen

Voordat je Linux Mint installeert en Windows 7 dus definitief van de hand doet, kijk je eerst vrijblijvend rond in dit leuke besturingssysteem. Er verschijnt namelijk eerst een live-omgeving in beeld. Deze tijdelijke interface wordt rechtstreeks vanaf de usb-stick uitgevoerd. Zie het als een voorproefje. Je merkt na enige tijd waarschijnlijk dat de navigatiestructuur in grote lijnen met die van Windows 7 overeenkomt. Klik linksonder maar eens op het Linux Mint-logo en ontdek welke standaardprogramma’s er allemaal beschikbaar zijn. Bij gebruik van een laptop bekijk je rechtsonder de resterende accucapaciteit, terwijl je via het luidsprekerpictogram het volume regelt.

Je kunt alvast een netwerkkabel in de computer prikken. Bij verbinding met wifi klik je rechtsonder op het pictogram met de twee pijltjes. Kies de juiste netwerknaam en voer het bijbehorende wachtwoord in. Bevestig met Connect. Overigens is de live-omgeving Engelstalig, maar dat is na afloop van de definitieve installatieprocedure niet meer het geval. Linux Mint is namelijk volledig Nederlandstalig.

Linux Mint installeren

Hoog tijd om de definitieve installatie te starten. Klik binnen de live-omgeving op het bureaubladpictogram Install Linux Mint. In het eerste scherm selecteer je Nederlands, waarna je met Verder doorklikt naar het volgende venster. Als het goed is staat de juiste toetsenbordindeling al gemarkeerd, namelijk Engels (VS).

In het volgende scherm vul je zo nodig de (draadloze) netwerkinstellingen in, wanneer je dat in het vorige venster nog niet had gedaan. Vink daarna de optie Installeer programmatuur van derden voor videokaarten en draadloze netwerkkaarten, Flash, MP3 en andere mediasoorten aan. Hiermee plukt Linux Mint waar mogelijk geschikte stuurprogramma’s van het web. Dat komt de werking van de computer ten goede. Na een muisklik op Verder beslist je op welke manier u de installatie wilt uitvoeren.

©PXimport

Linux Mint geeft als het goed is aan dat er al een besturingssysteem (Windows 7) actief is. Het is mogelijk om een dualboot-systeem met twee besturingssystemen te realiseren, maar dat raden we gezien de beperkte houdbaarheidsdatum van Windows 7 af. Markeer Wis schijf en installeer Linux Mint en bevestig met Verder. Bij Schijf kiezen bepaal je op welke harde schijf je Linux Mint installeert. Let bij aanwezigheid van meerdere schijven dus even goed op.

Klik op Installeer nu. Mogelijk komt er nog een waarschuwing tevoorschijn dat je met deze handeling alle bestaande data op de harde schijf vernietigt.

Gebruikersaccount aanmaken

Tijdens de installatieprocedure creëer je meteen een account. Via Verder geef je eerst je huidige locatie op. Klik nogmaals op Verder en vul alle gebruikersaccount-gegevens in. Zo typ je je echte naam en gebruikersnaam. Ook je computer krijgt een koosnaampje. Uiteraard beveilig je het account met een sterk wachtwoord. Bedenk onderaan of je het systeem automatisch wilt aanmelden of dat je liever telkens een wachtwoord invult.

Haal nu gerust even koffie, want het duurt even voordat Linux Mint alle systeembestanden heeft weggeschreven. Na afloop kun je definitief met dit fraaie besturingssysteem aan de slag. Verwijder de opstartbare usb-stick uit de computer en voer een herstart uit. Linux Mint start nu op en is klaar voor gebruik. Veel plezier met je nieuwe besturingssysteem!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: