ID.nl logo
Online securitytrends: terugblik op 2023 en verwachtingen voor 2024
© Sfio Cracho
Zekerheid & gemak

Online securitytrends: terugblik op 2023 en verwachtingen voor 2024

Terugkijkend op 2023 zien we verschillende online securitytrends en ontwikkelingen. Deze geven een beeld van de online dreigingen die ons in 2024 te wachten staan. Aan het begin van het nieuwe jaar praten de experts van Bitdefender je helemaal bij.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Bitdefender

Cybercriminelen gaan steeds slimmer te werk. Hun inkomsten blijven groeien, terwijl de pakkans nog steeds laag is. De trend naar professionalisering en de commercialisering van criminele tools en diensten heeft zich in 2023 doorgezet. In dit artikel kijken we naar de trends van het afgelopen jaar, 2023, en kijken we vooruit naar wat we in 2024 op dit gebied kunnen verwachten.

De wereld digitaliseert in een hoog tempo. Bedrijven moeten met deze trend meegaan om relevant te blijven. Door de digitalisering van bedrijfsprocessen verzamelt elke organisatie alsmaar meer gegevens. Onze persoonlijke gegevens staan verspreid over heel de wereld in een groeiend aantal dataverzamelingen. Niemand heeft nog zich op wíe wáár gegevens over ons bijhoudt. Criminelen profiteren daarvan.

Afpersingsaanvallen steeds ernstiger 

Cybercriminelen zetten steeds zwaarder in op afpersing. Ransomware-aanvallen combineren zij met data-diefstal, om onder dreiging van publicatie losgeld af te persen. De laatste trend is om steeds sneller tot publicatie over te gaan. Daardoor lopen we allemaal een hoger risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude.

©mavoimages

Toename gebruik kunstmatige intelligentie

Cybercriminelen misbruiken nieuwe technieken zoals kunstmatige intelligentie en machine learning. Hiermee blijven zij bijvoorbeeld langer onopgemerkt bij het binnendringen van bedrijfsnetwerken en maken zij phishing nog overtuigender. Daarnaast zien we ook dat er ook steeds méér phishingaanvallen uitgevoerd worden. Deze factoren samen verhogen de kans dat je slachtoffer wordt van phishing, ook in 2024.

Cybercrime as a service

In 2023 steeg het aanbod van cybercrime as a service: het uitvoeren van cybercrime-aanvallen in opdracht van criminelen die zelf over weinig technische kennis beschikken. 'Gewone' criminele organisaties voegen op deze manier cybercrime toe aan hun verdienmodel, waardoor het aantal cyberaanvallen nog harder groeit.

Wereldwijde personeelstekorten

Veel organisaties kampen met personeelstekorten. Bedrijven staan onder druk door afnemende budgetten en de groeiende dreiging van cybercriminaliteit, terwijl zij moeite hebben om hun vacatures te vervullen. Hierdoor stijgt het risico van datadiefstal - en dat betekent voor ons dat het risico op identiteitsfraude groter wordt.

Mobiele apparaten minder veilig

Apple en Google worden verplicht de toegang voor apps van derden makkelijker te maken. Dit kan een negatieve impact hebben op de veiligheidscontrole van apps en daarmee het beveiligingsniveau van je telefoon of tablet.

©Kiattisak

Multichannel phishing

Phishingaanvallen worden nog geavanceerder. De laatste trend is multichannel phishing, de inzet van verschillende kanalen naast elkaar. Bijvoorbeeld een gecombineerde aanval via e-mail, social media en telefonisch. Doordat een potentieel slachtoffer vanaf meerdere kanten benaderd wordt, neemt de geloofwaardigheid van een phishingaanval toe. We moeten daardoor nóg meer op onze hoede zijn, zowel bij het lezen van e-mail als op social media zoals Facebook en Instagram.

Beïnvloeding via social media

In 2024 gaat meer dan de helft van de wereldbevolking naar de stembus. In 2024 houden veel landen wereldwijd verkiezingen, van IJsland tot Zuid-Afrika, en van Finland tot Taiwan. Belangrijke verkiezingen zijn de presidentsverkiezing in de US, de verkiezing van het Europees Parlement en verkiezingen in India.

Er zal daarom veel geld gaan naar beïnvloeding en naar de ontwikkeling van technologie die hiervoor nodig is. Kunstmatige intelligentie verhoogt het gevaar aanzienlijk: denk bijvoorbeeld aan voice cloning en deepfakes.

Cybercriminelen nemen de ideeën en technieken over voor hun eigen doelen. Voor ons betekent dit een nog groter risico om slachtoffer te worden van phishing en identiteitsfraude.

©A_B_C

Naïviteit en schaamte

Uit recent onderzoek blijkt dat veel Nederlanders denken dat zij makkelijk phishing herkennen en hun persoonlijk risico laag inschatten. Tegelijk ziet de politie een trend dat slachtoffers van phishing vaak uit schaamte geen aangifte doen.

❗ Het onderschatten van risico's vergroot de kans dat je slachtoffer wordt. Denk niet dat het jou niet zal overkomen.

Grootste dreigingen

Het komend jaar zijn voor ons de grootste dreigingen identiteitsfraude en phishing. Onze gegevens staan bij organisaties en criminelen richten zich juist op diefstal van die dataverzamelingen. De kans op diefstal van jouw gegevens groeit hierdoor, met een hoger risico op identiteitsfraude als gevolg. Het aantal phishingaanvallen blijft stijgen en de aanvallen worden steeds vernuftiger. Verwacht niet dat je ze allemaal kunt herkennen en er niet intrapt.

Bescherm jezelf

Bitdefender werkt voortdurend aan de beveiliging van je identiteit en je data en ontwikkelde de unieke Bitdefender Digital Identity Protection. Deze waarschuwt wanneer je identiteit is blootgesteld zodat je snel actie kunt nemen.

Onafhankelijke onderzoeken tonen iedere keer weer aan dat Bitdefender de beste bescherming biedt, ook tegen zerodays en ransomware. Bescherm al je apparaten - personal computer, laptop, telefoon en tablet - met behulp van Bitdefender Premium Security.

Bitdefender Premium Security biedt de beste antimalware- en antivirusbescherming. Daarnaast bevat het een VPN met sterke encryptie. En met de geavanceerde anti-phishing die is ingebouwd in Bitdefender Premium Security bescherm je jezelf tegen phishing.

De betrouwbare Bitdefender passwordmanager is belangrijk voor je cyberbeveiliging. Met de passwordmanager gebruik je makkelijk voor elke site en voor elk account een ander uniek wachtwoord. Dit vermindert het risico van het misbruik van een gestolen wachtwoord. Zelf hoef je alleen het hoofdwachtwoord te onthouden. Verder laat een passwordmanager zich niet bedotten door nagemaakte inlogpagina's, waardoor de bescherming tegen phishing versterkt wordt.

Wij wensen je een veilig 2024!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare draadloze hoofdtelefoon, bluetooth-speaker, radio of soundbar? Vandaag hebben we vijf interessante audioproducten voor je gespot.

JBL Tune 770NC

Zoek je een goede bluetooth-koptelefoon met noise-cancelling? De zwarte uitvoering van de JBL Tune 770NC is op het moment van schrijven spotgoedkoop! Als je liever een ander kleurtje wilt, kies je als alternatief voor een witte, blauwe of paarse versie. Deze kleurstellingen zijn eveneens betaalbaar. De Tune 770NC heeft zachte kussens die volledig over je oren vallen. Wel zo comfortabel, want hierdoor ervaren je oren geen hinderlijke drukpunten. Gunstig is de ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking. Op drukke plekken filtert deze draadloze koptelefoon storende achtergrondgeluiden weg.

De Tune 770NC heeft twee audiodrivers van veertig millimeter met een volledig bereik. Op een volledig opgeladen accu kun je tot ongeveer 44 uur luisteren. Zet je noise-cancelling uit, dan bedraagt de maximale luistertijd zelfs zeventig uur. Heb je een lekker muziekalbum opstaan terwijl iemand je opbelt? Pauzeer dan de audioweergave en voer handsfree een gesprek. Tot slot loont het de moeite om de JBL Headphones-app op een smartphone te installeren. Met behulp van diverse equalizerinstellingen stel je daarmee jouw favoriete geluid in.

Xiaomi Redmi Buds 5

Voor enkele tientjes koop je deze volledig draadloze oordopjes van Xiaomi. Je kiest tussen een zwarte, witte en lichtblauwe uitvoering. Ondanks de lage aanschafprijs ondersteunt de Redmi Buds 5 noise-cancelling. Ideaal voor wie zich in een drukke omgeving even wil concentreren. Volgens de fabrikant filteren de in-ears tot 46 decibel van de geluiden om je heen weg. Het werkt vooral bij laagfrequentie audiogolven, zoals motoren van voertuigen. Je kunt zelf de mate van actieve ruisonderdrukking instellen.

Xiaomi belooft op een enkele acculading een luistertijd van tien uur. Verder kun je de oordopjes met de bijgesloten oplaadcase tot driemaal volledig opladen. Kortom, de Redmi Buds 5 hebben pas na zo'n veertig uur luisteren netstroom nodig. Heb je vaak haast, dan is de snellaadfunctie ideaal. Na vijf minuten opladen kun je weer twee uur luisteren. Via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde stuur je de in-ears makkelijk aan. Sla bijvoorbeeld een liedje over, wijzig het volume of neem een inkomend gesprek aan. Als laatste is het lichte gewicht van slechts 5,3 gram per oordopje een pluspunt. Dit maakt de Redmi Buds 5 geschikt voor lange luistersessies.

Philips TAB5309/10

Met de Philips TAB5309/10 schaf je een betaalbare soundbar én subwoofer aan. Beide apparaten zijn draadloos met elkaar verbonden, waardoor je geen kabels hoeft te trekken. Als je met de afstandsbediening een hoog basniveau selecteert, voel je drukke scènes van films, series en games letterlijk trillen. Uiteraard activeer je net zo makkelijk een 'zachtere' basweergave. De achterzijde telt drie aansluitingen, namelijk HDMI-ARC, s/pdif (optisch) en 3,5mm-audiojack. Je kunt dus elke televisie aansluiten.

Met een lengte van 76,6 centimeter past de TAB5309/10 bij zo'n beetje elke beeldbuis. Plaats de soundbar op een televisiemeubel of hang hem met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur. Eenmaal aangesloten wissel je tussen verschillende geluidsinstellingen, namelijk film, muziek en stadion. Bovendien versterk je zo nodig stemmen, zodat je mensen op televisie beter kunt verstaan. Je gebruikt deze soundbar eventueel ook voor het luisteren van muziek. Verbind hiervoor een smartphone via bluetooth en stream je favoriete Spotify-afspeellijsten. Als alternatief kun je ook een usb-stick of externe harde schijf met audiobestanden aansluiten.

Lees ook: Welke bluetooth-speaker past bij mij?

JBL Clip 5

De JBL Clip 5 is een van de goedkoopste bluetooth-speakers die je momenteel kunt kopen. Dit product is in zo'n beetje alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, namelijk zwart, roze, rood, legergroen, wit, paars en blauw. Gunstig is de IP67-gecertificeerde behuizing, want stof, zand en water kunnen niet binnendringen. Hang de Clip 5 via de geïntegreerde karabijnhaak dus gerust in de douchecabine of neem de compacte luidspreker mee naar het strand. Dankzij het lichte gewicht van 285 gram neem je het apparaatje overal mee naartoe. Via de JBL Portable-app op een smartphone pas je desgewenst diverse geluidsopties aan.

De ingebouwde accu kun je via de bijgesloten usb-c-kabel opladen. Luister vervolgens twaalf uur onafgebroken naar muziek, podcasts en/of radio. Is de accu toch onverhoopt leeg? Druk dan op de zogeheten Play Boost-knop voor nog eens drie uur luisterplezier. Verder heeft de voorzijde knopjes om het volume te reguleren en de audioweergave te pauzeren. Ten slotte is het mogelijk om twee Clip 5-speakers draadloos te koppelen. Zo luister je naar een voller geluid. Je leest hier enkele reviews van andere gebruikers.

Philips TAR5005/10

Wil je een goedkope FM-/DAB+-radio met wekkerfunctie kopen? Momenteel bieden enkele webshops dit fraaie exemplaar van Philips voor minder dan vijftig euro aan. Via de lange telescopische antenne aan de achterzijde vergroot je de kans op een goede radio-ontvangst. Kies wel een locatie dicht bij het stopcontact, want de TAR5005/10 heeft geen accu. In de houten klankkast is een audiodriver van ruim zes centimeter verantwoordelijk voor het geluid.

Bovenop de behuizing tref je een behoorlijk uitgebreid bedieningspaneel. Hiermee sla je tot twintig voorkeurzenders in het geheugen op. Je kunt daarnaast het volume wijzigen en een wekker instellen. Configureer zo nodig twee alarmen op verschillende tijdstippen. Verder kan de TAR5005/10 zichzelf na een bepaalde periode automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld na 15, 60 of 120 minuten. De voorkant heeft een display waarop je de tijd, het radiostation en zenderinformatie kunt aflezen. Deze (design)radio meet slechts 15,5 × 9,5 × 10,9 centimeter, zodat je vast wel een mooi plekje kunt vinden.

▼ Volgende artikel
Zo kies je de beste muziekstreamingdienst uit
© TheVisualsYouNeed
Huis

Zo kies je de beste muziekstreamingdienst uit

Tegenwoordig bestaan er een hoop muziekstreamingdiensten, die allemaal net even een ander aanbod hebben of andere prijzen hanteren. Hoe bepaal je nou welke dienst de beste voor jou is? Met de tips in dit artikel moet dat een stuk gemakkelijker worden.

Hier moet je op letten om jouw ideale muziekstreamingdienst te vinden:

  1. De kosten
  2. Exclusieve muziek of artiesten
  3. Hoe gemakkelijk ontdek je muziek?
  4. De audiokwaliteit
  5. Apps op verschillende platformen
  6. Andersoortige content beschikbaar?

Lees ook: Zo vind je de ideale Spotify-playlist voor elke gelegenheid

Aangezien je maandelijks moet betalen voor een muziekstreamingdienst is het handig om zeker te weten dat je achter je keuze staat. Bij de meeste diensten kun je meestal een proefabonnement afnemen, maar mogelijk is dat niet genoeg tijd om te bepalen of dit dé dienst voor jou is. En je wilt ook niet 'gewoon voor Spotify' gaan, omdat iedereen dat doet – je wilt een dienst hebben die voldoet aan jouw verwachtingen. Met de tips in dit artikel kun je een gedegen keuze maken. Dat begint natuurlijk bij de maandelijkse kosten van een abonnement.

De kosten

Met een muziekstreamingdienst is het mogelijk naar miljoenen nummers te luisteren. Soms kun je dat doen met een abonnement dat met advertenties ondersteund wordt en waar je verder dus niet voor hoeft te betalen, maar in de meeste gevallen moet je rekenen op maandelijkse kosten van tussen de 10 en 15 euro. Let ook eventueel op gezinsabonnementen: die zijn iets duurder, maar die kun je wellicht delen met familie of vrienden. Sommige abonnementen bieden allerlei extra's aan. Met YouTube Music krijg je toegang tot YouTube Premium (en andersom) en ook Amazon heeft een optie waar Prime bij inbegrepen zit.

©StockPhotoPro

Exclusieve muziek of artiesten

Wat je betaalt is belangrijk, maar waar je naar luistert is van groter belang. Met exclusieve artiesten en nummers kunnen muziekstreamingdiensten zich onderscheiden. Probeer daarom eerst te achterhalen of de muziek van jouw favoriete artiesten wel aanwezig is bij de dienst die je op het oog hebt. Daarnaast speelt de grootte van de catalogus een rol. Spotify heeft bijvoorbeeld meer dan 100 miljoen nummers in de catalogus, terwijl Tidal opschept met meer dan 110 miljoen liedjes. De kans is groot dat daar iets tussen zit waar je graag naar luistert.

Hoe gemakkelijk ontdek je muziek?

Natuurlijk is luisteren naar je favoriete artiesten prima, maar zo nu en dan iets nieuws ontdekken kan ontzettend waardevol zijn. De grootte van een catalogus is bovendien ook alleen belangrijk als je daar iets mee kunt. Biedt een dienst persoonlijke aanbevelingen aan? Maakt het afspeellijsten op basis van je luistergedrag? En is de interface wel intuïtief en toegankelijk genoeg voor het ontdekken van nieuwe muziek? Iets om mee te nemen in je keuze dus!

De audiokwaliteit

De audiokwaliteit is niet voor iedereen even belangrijk. Voor sommigen klinkt Spotify prima, terwijl anderen de voorkeur geven aan diensten als Tidal of Qobuz. Wil je hierop letten, kijk dan naar het aantal kbit/s: hoe hoger dat getal, hoe beter de kwaliteit. Ook de resolutie speelt een belangrijke rol. 16-bit en 44.1 kHz staat gelijk aan cd-kwaliteit, wat vaak als minimale standaard wordt beschouwd. Voor hogere kwaliteit kun je kijken naar resoluties zoals 24-bit en 96 kHz of 192 kHz, die meer detail en dynamiek bieden. Zorg wel dat je audioapparatuur hebt die deze hogere resoluties en bandbreedtes aankan.

©Proxima Studio

Apps op verschillende platformen

Voordat je ergens een abonnement afsluit, kan het handig zijn te kijken naar het appaanbod. Biedt de muziekstreamingdienst die jij wilt uitproberen wel een app aan op het platform dat je wilt gebruiken? Dan bedoelen we niet alleen op systemen als Android en iOS, maar ook op verschillende mediaspelers, home cinema-systemen of je soundbar. Meestal tref je die informatie aan op de website van een fabrikant, en anders staat het op de doos.

Andersoortige content beschikbaar?

Bedenk ook hoeveel waarde je hecht aan extra content op een muziekstreamingdienst. Misschien wil je gewoon muziek luisteren, afspeellijsten maken en af en toe wat nieuws horen – en dat is helemaal prima. Maar sommige gebruikers willen ook podcasts beluisteren in dezelfde app, of audioboeken. Dan kun je tijdens een lange autorit bijvoorbeeld luisteren naar de epische gevechten van Lord of the Rings.