Online securitytrends: terugblik op 2023 en verwachtingen voor 2024

© Sfio Cracho

Online securitytrends: terugblik op 2023 en verwachtingen voor 2024

Geplaatst: 14 januari 2024 - 17:53

Partnerredactie

Terugkijkend op 2023 zien we verschillende online securitytrends en ontwikkelingen. Deze geven een beeld van de online dreigingen die ons in 2024 te wachten staan. Aan het begin van het nieuwe jaar praten de experts van Bitdefender je helemaal bij.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Bitdefender

De wereld digitaliseert in een hoog tempo. Bedrijven moeten met deze trend meegaan om relevant te blijven. Door de digitalisering van bedrijfsprocessen verzamelt elke organisatie alsmaar meer gegevens. Onze persoonlijke gegevens staan verspreid over heel de wereld in een groeiend aantal dataverzamelingen. Niemand heeft nog zich op wíe wáár gegevens over ons bijhoudt. Criminelen profiteren daarvan.

Afpersingsaanvallen steeds ernstiger 

Cybercriminelen zetten steeds zwaarder in op afpersing. Ransomware-aanvallen combineren zij met data-diefstal, om onder dreiging van publicatie losgeld af te persen. De laatste trend is om steeds sneller tot publicatie over te gaan. Daardoor lopen we allemaal een hoger risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude.

Beeld voor Bitdefender: man met laptop

© mavoimages

Toename gebruik kunstmatige intelligentie

Cybercriminelen misbruiken nieuwe technieken zoals kunstmatige intelligentie en machine learning. Hiermee blijven zij bijvoorbeeld langer onopgemerkt bij het binnendringen van bedrijfsnetwerken en maken zij phishing nog overtuigender. Daarnaast zien we ook dat er ook steeds méér phishingaanvallen uitgevoerd worden. Deze factoren samen verhogen de kans dat je slachtoffer wordt van phishing, ook in 2024.

Cybercrime as a service

In 2023 steeg het aanbod van cybercrime as a service: het uitvoeren van cybercrime-aanvallen in opdracht van criminelen die zelf over weinig technische kennis beschikken. 'Gewone' criminele organisaties voegen op deze manier cybercrime toe aan hun verdienmodel, waardoor het aantal cyberaanvallen nog harder groeit.

Wereldwijde personeelstekorten

Veel organisaties kampen met personeelstekorten. Bedrijven staan onder druk door afnemende budgetten en de groeiende dreiging van cybercriminaliteit, terwijl zij moeite hebben om hun vacatures te vervullen. Hierdoor stijgt het risico van datadiefstal - en dat betekent voor ons dat het risico op identiteitsfraude groter wordt.

Mobiele apparaten minder veilig

Apple en Google worden verplicht de toegang voor apps van derden makkelijker te maken. Dit kan een negatieve impact hebben op de veiligheidscontrole van apps en daarmee het beveiligingsniveau van je telefoon of tablet.

Beeld voor Bitdefender: man met smartphone en email-phishing-warning

© Kiattisak

Multichannel phishing

Phishingaanvallen worden nog geavanceerder. De laatste trend is multichannel phishing, de inzet van verschillende kanalen naast elkaar. Bijvoorbeeld een gecombineerde aanval via e-mail, social media en telefonisch. Doordat een potentieel slachtoffer vanaf meerdere kanten benaderd wordt, neemt de geloofwaardigheid van een phishingaanval toe. We moeten daardoor nóg meer op onze hoede zijn, zowel bij het lezen van e-mail als op social media zoals Facebook en Instagram.

Beïnvloeding via social media

In 2024 gaat meer dan de helft van de wereldbevolking naar de stembus. In 2024 houden veel landen wereldwijd verkiezingen, van IJsland tot Zuid-Afrika, en van Finland tot Taiwan. Belangrijke verkiezingen zijn de presidentsverkiezing in de US, de verkiezing van het Europees Parlement en verkiezingen in India.

Er zal daarom veel geld gaan naar beïnvloeding en naar de ontwikkeling van technologie die hiervoor nodig is. Kunstmatige intelligentie verhoogt het gevaar aanzienlijk: denk bijvoorbeeld aan voice cloning en deepfakes.

Cybercriminelen nemen de ideeën en technieken over voor hun eigen doelen. Voor ons betekent dit een nog groter risico om slachtoffer te worden van phishing en identiteitsfraude.

Beeld voor Bitdefender: vrouw met smartphone

© A_B_C

Naïviteit en schaamte

Uit recent onderzoek blijkt dat veel Nederlanders denken dat zij makkelijk phishing herkennen en hun persoonlijk risico laag inschatten. Tegelijk ziet de politie een trend dat slachtoffers van phishing vaak uit schaamte geen aangifte doen.

❗ Het onderschatten van risico's vergroot de kans dat je slachtoffer wordt. Denk niet dat het jou niet zal overkomen.

Grootste dreigingen

Het komend jaar zijn voor ons de grootste dreigingen identiteitsfraude en phishing. Onze gegevens staan bij organisaties en criminelen richten zich juist op diefstal van die dataverzamelingen. De kans op diefstal van jouw gegevens groeit hierdoor, met een hoger risico op identiteitsfraude als gevolg. Het aantal phishingaanvallen blijft stijgen en de aanvallen worden steeds vernuftiger. Verwacht niet dat je ze allemaal kunt herkennen en er niet intrapt.

Bescherm jezelf

Bitdefender werkt voortdurend aan de beveiliging van je identiteit en je data en ontwikkelde de unieke Bitdefender Digital Identity Protection. Deze waarschuwt wanneer je identiteit is blootgesteld zodat je snel actie kunt nemen.

Onafhankelijke onderzoeken tonen iedere keer weer aan dat Bitdefender de beste bescherming biedt, ook tegen zerodays en ransomware. Bescherm al je apparaten - personal computer, laptop, telefoon en tablet - met behulp van Bitdefender Premium Security.

Bitdefender Premium Security biedt de beste antimalware- en antivirusbescherming. Daarnaast bevat het een VPN met sterke encryptie. En met de geavanceerde anti-phishing die is ingebouwd in Bitdefender Premium Security bescherm je jezelf tegen phishing.

De betrouwbare Bitdefender passwordmanager is belangrijk voor je cyberbeveiliging. Met de passwordmanager gebruik je makkelijk voor elke site en voor elk account een ander uniek wachtwoord. Dit vermindert het risico van het misbruik van een gestolen wachtwoord. Zelf hoef je alleen het hoofdwachtwoord te onthouden. Verder laat een passwordmanager zich niet bedotten door nagemaakte inlogpagina's, waardoor de bescherming tegen phishing versterkt wordt.

Wij wensen je een veilig 2024!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten