ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Mining-hardware: De basics

Het genereren, ofwel minen van bitcoins is technisch gezien niet zo complex als je misschien denkt. Als je over een recente game-pc of stevige thuiscomputer beschikt, heb je waarschijnlijk al de hardware in huis om ermee te beginnen. In dit artikel vertellen we je meer over de basics van mining-hardware.

Door: Stephan Overbeeke en Nada Overbeeke

Voordat je begint met minen is het handig om basale kennis te hebben van de relevante en irrelevante componenten binnen je systeem als het op mining aankomt. Traditioneel is de processor het werkpaard van de computer, en de grafische kaart vooral voor spelletjes. Hoewel applicaties als Adobe Photoshop en Premiere Pro wel degelijk gebruik kunnen maken van de grafische kaart ter ondersteuning, profiteren ze het meest van een zware processor. Een Intel Core i7 of een Ryzen 7-cpu voltooit taken veel sneller dan een eenvoudige Pentium plus een dikke grafische kaart. De traditionele desktopprocessor is niet enkel een capabele rekenmachine, het is vooral ook een slimme chef van je systeem die tal van taken op zich neemt.

Een grafische kaart doet dat niet, maar in berekeningen op gebied coin-mining is een moderne grafische kaart wel eindeloos veel krachtiger dan welke moderne processor dan ook. Hoewel het niet onmogelijk is om met je cpu te minen, levert het slechts een fractie op van het resultaat van zelfs een redelijk eenvoudige grafische kaart. Die is in dit soort specifieke taken honderden of zelfs duizenden malen sneller.

Het nettoresultaat van cpu-mining bedraagt slechts luttele eurocenten per dag. Tevens is het resulterende stroomverbruik dermate buiten proporties dat de kosten-batenverhouding sterk negatief is. Wel prettig voor de serieuzere miner: welke processor je daadwerkelijk in je mining-rig zet maakt niet uit: of je nu een dikke Intel Core i9 gebruikt, of een instap-Celeron toepast, het heeft praktisch geen invloed op je resultaat.

Mining-videokaart en voeding

Alles staat of valt zodoende met de juiste grafische kaart of videokaart. Dat was jaren geleden ook zo voor bitcoin-mining, totdat de zogenaamde ASIC’s (Application Specific Integrated Circuit) in het leven werden geroepen. Deze specifiek voor bitcoin-mining ontworpen apparaten waren dermate veel efficiënter dat het minen met je doorsnee grafische kaart niet langer rendabel was, en dat betekende het einde van mining door consumenten toentertijd. Doordat deze ASIC’s echter alleen in staat waren specifieke berekeningen uit te voeren – en dus enkel om specifieke coins te minen – zagen we een enorme toename in de zogeheten altcoins: alternatieve coins voor de bitcoin.

Veel van de moderne altcoins zijn gebaseerd op berekeningen waarvoor nog geen ASIC’s bestaan, of zijn dusdanig opgebouwd dat een ASIC-oplossing onmogelijk is of onwaarschijnlijk zal zijn gezien de inmiddels zeer versnipperde markt voor coins. Er zijn er inmiddels honderden altcoins met een marktwaarde van miljoenen of zelfs miljarden euro, en als gevolg hiervan zal minen met grafische kaarten voorlopig dus wel blijven bestaan.

©PXimport

Heb je in de afgelopen jaren een capabele gamecomputer gekocht, dan is de kans groot dat je al klaar bent om te beginnen met minen. Met veel recente kaarten in het middensegment of hoge segment kun je minen, zij het met iets lagere opbrengst. Andere onderdelen in je systeem zijn nauwelijks interessant. Zo maakt het niet uit of je een ssd of harde schijf hebt, welke monitor of randapparatuur eraan hangt, en je hoeft ook niet veel geheugen te hebben.

De voeding is wel relevant, minen verbruikt tenslotte flink wat stroom. Maar als je nu een werkend compleet systeem hebt, zal dat normaliter voor het minen ook moeten voldoen. Op dit punt is het wel handig om bijvoorbeeld de gratis MSI Afterburner-applicatie te installeren. In deze software kunnen we de temperatuur van de grafische kaart inzien, eventueel de ventilatorsnelheid aanpassen om oververhitting te voorkomen en de prestaties tunen.

Heb je momenteel nog geen grafische kaart? Dan zul je er eerst een moeten aanschaffen voor je met minen kunt beginnen. Als je huidige computer geen grafische kaart heeft, bestaat ook de kans dat je voeding niet in staat is om de vereiste kracht te leveren, of dat deze niet de juiste stekkers heeft om hem aan te sluiten.

Voor een systeem met een enkele grafische kaart uit de getoonde grafiek, kun je uit de voeten met een voeding die in staat is om 450 watt te leveren. Goedkope voedingen beloven echter veelal wel hoge vermogens, maar kunnen dat zelden echt leveren. Twijfel je aan je voeding, dan raden wij altijd aan in een goede voeding te investeren, denk aan modellen zoals de Seasonic Focus- of Prime-series, of de Corsair RMx-modellen.

Crypto-wallet kiezen

Nu de hardware klaar is, moeten we een wallet kiezen: een portemonnee om onze te minen muntjes in op te slaan. Een wallet is een gevoelig onderwerp, want net als een echte portemonnee kun je die kwijtraken en moet je goed nadenken aan wie je die toevertrouwt. En gaat je digitale portemonnee kapot, dan moet je het geld er wel uit kunnen halen. Dit maakt de walletkeuze één van de voornaamste zaken om echt even bij stil te staan.

Je wallet is altijd onderdeel van het netwerk waardoor transacties mogelijk worden, maar waar die wallet daadwerkelijk staat opgeslagen, daar ben je vrij in. Je kunt software op je computer of je telefoon installeren die als wallet functioneert, maar er zijn ook specifieke hardware-wallets: usb-sticks specifiek gemaakt om cryptocoins om op te slaan, zoals bijvoorbeeld de KeepKey, Ledger en Trezor. Zowel hard- als softwarewallets bieden back-upmogelijkheden voor het geval er iets met je computer of wallet gebeurt. Beide heb je zelf in de hand, maar hoewel hardware-wallets geld kosten, bieden ze wel betere bescherming tegen diefstal of misbruik.

De snelste en eenvoudigste manier om een wallet te openen, vinden we online. Er zijn tal van websites waar je wallets kunt aanmaken, met uiteraard het vraagstuk of die sites te vertrouwen zijn. Wil je jouw digitale centen daar stallen. Ondanks dat absolute zekerheid simpelweg niet bestaat, zijn er wel enkele grote bakens van licht op het donkere internet. Coinbase bijvoorbeeld is één van de grootste namen met al jarenlang een uitstekende reputatie, omdat zij van al hun klanten identificatie vereisen en dit streng controleren. Ook BitGo is een grote gerenommeerde partij, waar klanten die echt anoniem willen blijven iets meer ruimte hebben.

De voorbereidingen zijn getroffen, het minen kan beginnen. Hoe dat er uit ziet, vertellen we in een volgend artikel.

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.