ID.nl logo
Maak van je NAS een back-upserver
© PXimport
Zekerheid & gemak

Maak van je NAS een back-upserver

Het back-uppen van privédata op je Windows-pc is niet bepaald de leukste klus, maar het moet wel regelmatig gebeuren. Het beste stel je daarom automatische back-ups in. Door de back-ups weg te schrijven naar een NAS kies je voor extra zekerheid. Hoe configureer je jouw NAS als back-upserver?

Als Windows-gebruiker heb je keuze uit verschillende opties om automatisch back-ups naar je NAS weg te schrijven. In tegenstelling tot sommige voorgangers kan iedere editie van Windows 10 back-ups naar een NAS maken. Lees ook: De 19 beste NAS-apparaten die je kunt kopen.

Daarnaast leveren veel NAS-fabrikanten ook geschikte programma's voor Windows mee om dit klusje te klaren. Bezitters van een Synology-NAS doen een beroep op Cloud Station, terwijl QNAP hiervoor de applicaties NetBak Replicator en Qsync heeft ontwikkeld. In deze basiscursus behandelen we de verschillende programma's waarmee je een NAS instelt als back-upserver van jouw Windows-pc.

Deel 1 Back-up op iedere NAS

01 Windows Back-up

Bij eerdere Windows-versies is het lang niet altijd mogelijk om back-ups naar een netwerklocatie weg te schrijven. Bij Windows 7 Starter en Home Premium zit deze functie bijvoorbeeld niet standaard ingebakken. Gelukkig beseft ook Microsoft dat steeds meer particulieren een NAS gebruiken. Bij Windows 10 kun je met alle edities uit de voeten. Zet je NAS aan en creëer zo nodig een gedeelde map waarin je de back-up wilt bewaren. Navigeer op je pc naar Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Back-up en klik op Een station toevoegen. Windows laat nu een aantal netwerklocaties zien. Staat de gewenste doelmap nog niet in beeld? Klik dan op Alle netwerklocaties weergeven en wijs de juiste map aan.

©PXimport

01 Je bepaalt zelf in welke netwerkmap je de bestanden wilt opslaan.

02 Persoonlijke bestanden

Zodra je de juiste netwerkmap hebt geselecteerd, activeer je de schuifregelaar onder de optie Automatisch back-ups maken van mijn bestanden. Uiteraard bepaal je zelf welke gegevens je wilt back-uppen en wanneer je deze taak wilt uitvoeren. Klik hiervoor op Meer opties. Standaard schrijft Windows 10 ieder uur kopieën weg naar je NAS. Je past de frequentie eenvoudig aan, waarbij je bijvoorbeeld instelt dat je iedere tien minuten of eenmaal per dag een kopie van je persoonlijke bestanden wilt maken.

Verder stel je eventueel in hoe lang je de data op de NAS wilt bewaren. Voor de opslag van persoonlijke bestanden ligt de optie Voor altijd voor de hand. Scrol een stukje omlaag om te zien welke bronmappen er standaard tot de back-up behoren. Wellicht wil je niet alles bewaren. Klik in dat geval op een map en kies voor Verwijderen. Via Een map toevoegen wijs je alle bestandslocaties aan die je in de back-up wilt betrekken. Je kunt eventueel ook nog mappen uitsluiten. Handig voor het geval je bijvoorbeeld de inhoud van een submap niet naar je NAS wilt kopiëren. Klik op Nu back-up maken als je de taak meteen wilt uitvoeren.

©PXimport

02 Stel de gewenste frequentie voor in voor je automatische back-up.

RAID

Gebruik je een NAS met twee of meer schijven? Je beveiligt je bestanden dan eenvoudig tegen gegevensverlies. De techniek RAID (Redundant Array of Independent Disks) bewaart kopieën van alle data over meerdere schijven. RAID zelf is overigens geen back-up, want het gaat om kopie op hetzelfde apparaat. Het grote voordeel is dat je na het crashen van een schijf niet al je data opnieuw naar de NAS hoeft te kopiëren. Valt er een harde schijf uit, dan staan alle gegevens nog op de overige schijf of schijven. Bij een NAS met twee schijven vindt er middels RAID1 bijvoorbeeld gespiegelde opslag plaats, waarbij de tweede harde schijf een exacte kopie is van de eerste. Nadeel van deze methode is wel dat er minder opslagcapaciteit beschikbaar is, bij RAID1 zelfs maar de helft. Tijdens het aanmaken van een volume op je NAS kun je RAID eenvoudig activeren.

Deel 2 Back-up op Synology-NAS

03 Synology Cloud Station

De automatische back-upfunctie van Windows 10 is erg simpel en bovendien alleen maar geschikt voor eenrichtingsverkeer. Gebruikers van een Synology NAS die meer mogelijkheden wensen doen er goed aan om Synology's eigen back-upprogramma Cloud Station te gebruiken. Log in op je NAS en ga naar Package Center / Back-up. Kies bij Cloud Station voor Installeren. Voordat je de back-uptool gaat gebruiken, dien je eerst nog een instelling te activeren. Navigeer naar Configuratiescherm / Gebruiker / Geavanceerd en activeer de optie Gebruiker basismapservice inschakelen. Bevestig met Toepassen. Open de app Cloud Station vervolgens vanuit het hoofdmenu en klik zo nodig op Cloud Station hervatten.

©PXimport

03 Cloud Station werkt niet als de optie Gebruiker basismapservice niet is geactiveerd.

04 Doellocatie kiezen

Voordat je een back-uptaak op je Windows-pc instelt, is het eerst nodig om Cloud Station op je NAS te configureren. Via Rechten bepaal je welke gebruikers gemachtigd zijn om Cloud Station te gebruiken. Je vinkt hiervoor de juiste accounts aan en bevestigt daarna met Opslaan. Vervolgens stel je de doellocatie op je NAS in. Hierbij gaan we ervan uit dat je via Configuratiescherm / Gedeelde map al een doellocatie hebt aangemaakt met lees- en schrijfrechten voor het juiste gebruikersaccount.

Ga in Cloud Station naar Instellingen en selecteer de gewenste map. Na een klik op Inschakelen is de gedeelde map voor back-ups beschikbaar. Je Synology-NAS onthoudt meerdere versies van een bestand. Dat is bijvoorbeeld nuttig wanneer je een oude versie van een document of bewerkte foto boven water wilt halen. Het aanleggen van een versiegeschiedenis kost daarentegen wel veel extra schijfruimte. Standaard bewaart Cloud Station van ieder bestand de laatste 32 versies, maar dat kun je dus verminderen. Open het tabblad Andere en stel achter Maximum aantal versies de gewenste waarde in. Bevestig daarna met Toepassen.

©PXimport

04 Gedeelde map(pen) die dienen als back-uplocatie, wijs je eenvoudig aan Cloud Station toe.

Uitzonderingen

Met een gebruikerssynchronisatieprofiel sluit je bepaalde bestanden eenvoudig uit van de back-up. Dat is bijvoorbeeld handig indien je alleen foto's van je pc wilt back-uppen en niet zozeer documenten, video's en overige bestanden. Open Cloud Station op je NAS en ga naar Instellingen / Gebruikerssynchronisatieprofielen. Via Maken opent er een nieuw dialoogvenster.

Geef het synchronisatieprofiel een naam en stel de beoogde filters in. Je kiest bijvoorbeeld een maximale bestandsgrootte en haalt de vinkjes weg voor mediatypen die je niet wilt back-uppen. Ook kun je ervoor kiezen om specifieke bestandsextensies in de back-up te betrekken. Ga naar het tabblad Toegepaste gebruiker en selecteer het juiste gebruikersaccount. Klik als laatste tweemaal op Toepassen.

©PXimport

Cloud Station bevat een functie om specifieke bestanden niet in de back-up te betrekken.

05 Windows-client verbinden

Nu Cloud Station op de Synology-NAS is geïnstalleerd en geconfigureerd, heb je nog een client voor Windows nodig. Je opent hiervoor een downloadlink vanuit de app van Cloud Station. Klik op Overzicht en haal via Downloaden / Cloud Station downloaden voor Windows het benodigde installatiebestand binnen. Na voltooiing van de installatiewizard open je Synology Cloud Station op de pc. Via Nu starten klik je op het pictogram met het vergrootglas om verbinding met jouw NAS te maken. Vul daarna de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Als je een beveiligde verbinding wenst, zet je een vinkje voor SSL-gegevensoverdrachtcodering inschakelen. Klik op Volgende. Komt de verbinding niet tot stand? Verwijder het woord DiskStation achter het IP-adres of maak een QuickConnect ID aan (zie kader).

QuickConnect ID

Soms heeft de clientsoftware van Synology op je pc moeite om verbinding met de NAS te maken. Een mogelijke oplossing is het instellen van een QuickConnect ID. Het voordeel hiervan is dat je in plaats van een IP-adres middels een unieke identificatiecode verbinding maakt met je NAS. Hiermee kun je ook het netwerkapparaat buitenshuis benaderen. Open het Configuratiescherm en klik bij het onderdeel Connectiviteit op QuickConnect. Je zet daarna een vinkje voor QuickConnect inschakelen en maakt zo nodig een Synology-account aan. Ga akkoord met het privacybeleid en klik op OK. Je ontvangt een e-mail met een activeringslink waarop je dient te klikken. Nadat je een account hebt gecreëerd, verzin je een QuickConnect ID. Accepteer de voorwaarden en klik tot slot op Toepassen. Gebruik de zojuist aangemaakte toegangscode vervolgens om in te loggen bij Cloud Station.

©PXimport

Het aanmaken van een QuickConnect ID is handig wanneer je altijd en overal snel toegang wilt tot je Synology-NAS.

06 Back-up instellen

Zodra je bij de client van Cloud Station bent ingelogd, zijn er twee mogelijkheden om een back-up in te stellen. Via Snelle instelling maak je een synchronisatiemap op de pc aan. Alle bestanden die je hierin sleept, belanden automatisch in een map op je NAS. Bij deze 'Dropbox-methode' werkt de synchronisatie in twee richtingen. Indien je dus verse bestanden aan de NAS toevoegt, verschijnen die vanzelf in de synchronisatiemap op de pc.

Wil je bestaande mappen back-uppen naar een gedeelde bestandslocatie op je NAS? Kies dan voor Geavanceerde instelling en klik op Volgende. Aan de linkerkant selecteer je de map van de pc die je wilt back-uppen. Rechts selecteer je de doellocatie op je NAS. Via Volgende en tweemaal een klik op Voltooid stel je een permanente back-uptaak in, waarbij Cloud Station alle wijzigingen automatisch verwerkt. Op het bureaublad is er een snelkoppeling actief waarmee je rechtstreeks toegang hebt tot de synchronisatiemap. Vanuit een pictogram in het systeemvak volg je de voortgang van het synchronisatieproces. Het staat je overigens vrij om van meer bestandslocaties een back-up te bewaren. Kies in het hoofdscherm dan voor Synchronisatietaken / Maken en volg de instructies.

©PXimport

06 Selecteer in Synology Cloud Station de bronmap en doellocatie om de synchronisatie te starten.

Back-up op QNAP-NAS

07 QNAP

Net als Synology is QNAP een zeer bekende fabrikant van NAS'en. Deze fabrikant beschikt eveneens over eigen gereedschap om back-ups van belangrijke bestanden op je pc te maken. Voordat je begint, creëer je in de webinterface via Configuratiescherm / Gedeelde mappen op je NAS eerst een map waarin je de data wilt opslaan. Let hierbij op dat je lees- en schrijfrechten aan de juiste gebruiker toewijst. QNAP heeft diverse tooltjes voor Windows ontwikkeld. Surf hiernaartoe en selecteer het modelnummer en aantal schijven van jouw NAS. Klik op Programma om een lijst met beschikbare desktopapplicaties weer te geven. Bij NetBak Replicator for Windows klik je op de Europese downloadlink en voer je de installatie uit. Helaas is er geen Nederlandse vertaling van het programma beschikbaar. Tijdens de installatiewizard is het niet nodig om instellingen te wijzigen.

08 NetBak Replicator instellen

Zodra je QNAP NetBak Replicator opstart, verschijnt er een configuratiewizard om de doellocatie van de back-up in te stellen. Kies voor Start en selecteer de juiste NAS in het netwerk. Via Next verschijnt de mappenstructuur van het netwerkapparaat in beeld. Wanneer er locaties ontbreken, vink je eventueel de optie Show all folders aan. Nadat je de doellocatie van de back-up hebt geselecteerd, is het noodzakelijk om de gebruikersnaam en het wachtwoord van je NAS in te vullen.

Sluit de wizard af met Finish. Je gaat nu de back-up activeren. Kies in het hoofdscherm voor Advanced Mode om alle instellingen van NetBak Replicator te tonen. In het deelvenster onder Auto-Backup Source is het nu zaak om de juiste mappen op de pc voor de automatische back-up te selecteren. Wil je liever niet dat je NAS bestanden verwijdert die je al op de pc hebt gewist? Zet in dat geval een vinkje voor Do not delete files at the backup destination. Via Start Auto-Backup activeer je de back-uptaak. Zodra je nieuwe bestanden aan de bronmap toevoegt, kopieert het programma ze in het vervolg direct naar je NAS. Houd er rekening mee dat NetBak Replicator alleen geschikt is om back-ups in één richting weg te schrijven. Wijzigingen in de doelmap op je NAS hebben geen invloed op de bronmap van je pc. Wens je liever synchronisatie in twee richtingen, dan is het raadzaam om stap 10 te bestuderen.

©PXimport

08 Met behulp van NetBak Replicator bewaar je eenvoudig kopieën van waardevolle bestanden op je NAS.

09 Overige back-upfuncties

Naast het instellen van een automatische back-up die wijzigingen direct verwerkt, gebruik je NetBak Replicator ook om back-ups vooruit te plannen. Dat is bijvoorbeeld bruikbaar wanneer je aan het einde van de werkdag telkens een volledige back-up in het netwerk wilt opslaan. Navigeer naar Schedule Backup en selecteer de bronlocatie(s) op je pc. De software berekent meteen de totale bestandsomvang. Via Create folder for each backup bewaar je iedere back-up desgewenst in een aparte map. Geef onder Start de gewenste startdatum en het tijdstip aan. Klik daarna op Frequency Settings en vink de optie Repeat on selected day aan. Bepaal met Hourly (ieder uur), Daily (dagelijks), Weekly (wekelijks) of Monthly (maandelijks) hoe vaak je de back-up wilt herhalen. Via OK / Add / Ja plan je een nieuwe taak in.

©PXimport

09 Gebruik NetBak Replicator om een automatische back-up in te plannen.

Time Machine

Gebruikers van OS X beschikken over de applicatie Time Machine om een reservekopie van bestanden naar een externe opslaglocatie weg te schrijven. Dat gebeurt overigens erg frequent, want standaard maakt Apples besturingssysteem ieder uur een back-up. Gunstig is dat zowel QNAP als Synology ondersteuning voor Time Machine hebben ingebouwd.

In het besturingssysteem van Synology maak je hiervoor eerst een aparte gebruiker aan met een opslaglimiet. Hiermee voorkom je dat de back-ups de volledige capaciteit van je NAS opslokken. Via Configuratiescherm / Bestandsservices activeer je de optie Mac-bestandsservice inschakelen. Wijs vervolgens de juiste doelmap aan en bevestig met Toepassen. Op een NAS van QNAP navigeer je achtereenvolgens naar Back-upmanager / Time Machine, waarna je een vinkje plaatst voor Time Machine ondersteuning aanzetten. Vul zo nodig de juiste inloggegevens in, zodat Time Machine op je Mac verbinding met je NAS kan maken. Klik als laatste op Toepassen

©PXimport

Ook bezitters van een Mac bewaren eenvoudig back-ups op een NAS.

10 Qsync

Wie meerdere systemen gebruikt, wil natuurlijk overal toegang tot zijn of haar persoonlijke bestanden. In dat geval is er synchronisatie in twee richtingen vereist. De server (jouw NAS) houdt de inhoud van de back-upmap op alle aangemelde systemen gelijk. Met de applicatie Qsync regel je dat eenvoudig. Klik in de webinterface van je QNAP NAS op Qsync Central Station 2.0 en doorloop alle vensters van de introductiewizard.

Via Gebruikers geef je de juiste accounts toestemming om Qsync te gebruiken. Ga vervolgens naar Gedeelde mappen en bepaal de doellocatie van de back-upbestanden. Vergeet niet om de wijzigingen te activeren via Toepassen. Je keert daarna weer terug naar het overzicht. Je kunt aan de hand van het Windows- of OS X-logo de benodigde client naar de computer downloaden en installeren. Start het programma op.

Via de knop Zoeken maak je verbinding met het netwerkapparaat, waarna je de juiste inloggegevens invult. Bevestig met Toepassen en bekijk of de juiste gedeelde map van je NAS in beeld verschijnt. Je klikt vervolgens op het plusteken en koppelt een lokale map aan het QNAP-apparaat. De inhoud van beide locaties is voortaan altijd identiek. Klik een aantal keer op Volgende om de wizard af te ronden. De synchronisatietaak is nu actief.

©PXimport

10 Je koppelt een lokale bestandslocatie aan de gedeelde map op je NAS.Wil je weten wat de beste NAS voor jou is? Computer!Totaal heeft liefst negentien NAS-apparaten onder de loep genomen. De volledige test en de resultaten ervan vind je hier.

▼ Volgende artikel
Review Eufycam S3 Pro – Krachtig en flexibel
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Eufycam S3 Pro – Krachtig en flexibel

De Eufycam S3 Pro is een discrete beveiligingscamera die in beelden in hoge resolutie opneemt – of dat nu overdag of 's nachts is. De camera's gebruiken hiervoor geen schijnwerper of infraroodlampjes, waardoor je in de avond niet ziet dat er gefilmd wordt.

Fantastisch
Conclusie

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die we niet tof vinden aan de Eufycam S3 Pro. Het grootste nadeel is de prijs van het systeem. Net als veel andere elektronica zijn ook de camera's van Eufy flink duurder geworden. Maar je haalt wel kwaliteit in huis: zowel aan de binnen- als buitenkant. Wie op zoek is naar krachtige en flexibele beveiligingscamera's voor in huis, doet er goed aan deze geteste bundel te overwegen. Helemaal wanneer die eenmaal in prijs gezakt is.

Plus- en minpunten
  • Beeldkwaliteit
  • Bouwkwaliteit
  • Zonnepanelen
  • Geen abonnement
  • Lange accuduur
  • Zo geïnstalleerd
  • Toegankelijke app
  • Prijs

Voor deze recensie testen we een compleet pakket van de Eufycam 3S Pro. Die bundel bestaat uit twee camera's en een basisstation (variant S380), en kost 649 euro. Je kunt de camera's echter ook los kopen voor 279 euro per stuk. Dat is niet mals, laten we dat vooropstellen. Maar wat je ervoor terugkrijgt, is behoorlijk veel. Bovendien is het genoemde pakket compleet genoeg voor de meeste huishoudens, waardoor je later waarschijnlijk geen kosten meer hebt.

©Wesley Akkerman

Camera's koppelen aan basisstation

Beide camera's zijn in staat in de 4K-resolutie op te nemen, zowel overdag als in de avond. De beelden die ze opnemen, worden vervolgens opgeslagen op de genoemde Homebase. Standaard levert Eufy (onderdeel van Anker) 16 GB aan interne opslagruimte. Dat is niet heel veel gezien de videokwaliteit, maar gelukkig kun je zelf een ssd in het station parkeren. En anders ben je in staat een harde schijf via een usb-kabel aan te sluiten, voor extra opslagmogelijkheden.

Als je veel beelden wilt opslaan en bewaren, dan kan het zijn dat je nog een kleine investering moet doen. Maar dat gebeurt dan slechts éénmalig. Je zit niet vast aan een of ander (opslag)abonnement als je daar geen behoefte aan hebt. Verder is het zo dat Eufy alle kabels en ophangmogelijkheden meelevert. Ook goed om te weten: het basisstation ondersteunt tevens andere camera's van het merk, evenals deurbellen. Je kunt tot zestien producten koppelen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Kwaliteit van de camera's

De camera's stralen op twee punten kwaliteit uit: zowel aan de buitenkant als de binnenkant. De behuizing is gemaakt van stevig kunststof, dat in ons geval een val van twee hoog naar beneden overleefde. Tijdens het ophangen van de camera liet ik hem vallen; de camera landde weliswaar op een zacht grasveld, maar dan nog had het fout kunnen aflopen. Verder zijn de producten beschermd tegen regen en stof dankzij het IP67-certificaat.

Waar het natuurlijk meer om te doen is, is de beeldkwaliteit. Met dit systeem neem je beelden op in 4K, waardoor alles er haarscherp uitziet. Je kunt bovendien behoorlijk ver inzoomen, maar dan loopt die kwaliteit logischerwijs wat klappen op. Op de screenshots is dan nog steeds goed te zien wat je vastlegt, gelukkig. Om accuduur en opslagruimte te besparen kun je de resolutie naar beneden bijschakelen; dan neem je bijvoorbeeld in 1080p op.

Nachtvisie met kleur

Hoewel meer beveiligingscamera's gewoon nachtvisie met kleur ondersteunen, is dit toch een belangrijke en unieke functie van de Eufycam S3 Pro. De camera's kunnen de beelden namelijk zonder hulp van een extra flitser of schijnwerper opnemen. Ook is er geen infraroodverlichting aanwezig. Er is wel een schijnwerper aanwezig voor het geval het nodig is. Al is het maar voor het afschrikkende effect, op het moment dat een dief de bewegingssensor activeert.

In onze situatie vinden we echter dat de beelden zonder extra verlichting vanuit het systeem er mooier uitzien dan met. Wanneer de lamp niet aangaat, dan ogen de avondbeelden een stuk rustiger en natuurlijk. Staat die wel aan, dan ontstaat er een soort gloed die onprettig oogt. Dat gezegd hebbende, kun je in beide gevallen perfect zien wat er om je huis gebeurt. En zo'n schijnwerper kan een goede back-up zijn als er te weinig licht zou zijn.

Blijven filmen door zonne-energie

Hoewel je de camera's zowel binnen als buiten kunt gebruiken, en op beide plekken perfect kunt filmen, komen ze beter tot hun recht wanneer je ze buiten ophangt. Op de bovenkant zit van elke camera zit namelijk een zonnepaneel waarmee je hem van oneindig veel energie voorziet. Eén uur zon per dag is goed voor 24 uur gebruik. Daarnaast kun je de camera's ook via usb-c opladen. Eufy belooft dat de accu van 1300 mAh, na volledig opladen, het 365 dagen uithoudt.

Het feit dat de camera's op een batterij werken én via de zon opgeladen worden, betekent ook dat je veel vrijheid hebt met betrekking tot het ophangen. Het enige waar je een beetje rekening mee moet houden, is de zon – maar voor de rest ben je vrij om ze overal te installeren waar je wilt. Over de installatie gesproken: dat is binnen enkele minuten gepiept. De app begeleidt je langs alle benodigde stappen; je ben hier binnen een half uurtje wel mee klaar.

©Wesley Akkerman

De Eufycam S3 Pro maakt daarnaast gebruik van kunstmatige intelligentie om bijvoorbeeld onderscheid te maken tussen mensen, dieren en voertuigen, waardoor je heel precies weet wat er precies in de omgeving gebeurt. Het systeem is bovendien in staat een video te monteren van beelden die afkomstig zijn van meerdere camera's. Loopt er dus iemand van camera één naar camera twee, dan krijg je daar een goed overzicht van binnen de overzichtelijke app.

Eufycam S3 Pro kopen?

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die we niet tof vinden aan de Eufycam S3 Pro. Het grootste nadeel is de prijs van het systeem. Net als veel andere elektronica zijn ook de camera's van Eufy flink duurder geworden. Maar je haalt wel kwaliteit in huis: zowel aan de binnen- als buitenkant. Wie op zoek is naar krachtige en flexibele beveiligingscamera's voor in huis, doet er goed aan deze geteste bundel te overwegen. Helemaal wanneer die eenmaal in prijs gezakt is.


▼ Volgende artikel
Zo vergeet je geen enkele verjaardag meer!
© Cristina - stock.adobe.com
Huis

Zo vergeet je geen enkele verjaardag meer!

Facebook heeft weliswaar aan populariteit verloren, maar toch blijft het een handige bron om op de hoogte te blijven van de verjaardagen van vrienden en kennissen. Nog handiger is het om een overzicht op te vragen van aankomende verjaardagen.

In dit artikel laten we zien hoe je de verjaardagen van je vrienden op Facebook in het oog kunt houden:

  • Open de profielpagina van een vriend en zoek zijn/haar verjaardag op
  • Zoek op mobiel naar 'verjaardagen' of 'birthdays' voor een accurate lijst
  • Laat meldingen sturen wanneer je vrienden jarig zijn

Lees ook: Facebook en Instagram zonder reclames: dit kost het en zo werkt het

Desktop

Om de verjaardag van een specifieke vriend te bekijken, open je zijn/haar profiel, tik je op Info bekijken en zoek je zijn of haar verjaardag onder de Algemene gegevens. Houd er rekening mee dat de verjaardag van een contact niet wordt weergegeven als hij of zij ervoor gekozen heeft om die informatie niet te delen op zijn of haar profiel.

Je kunt de verjaardagskalender van je Facebook-vrienden zowel op de desktop- als mobiele versie van Facebook bekijken. Open de Facebook-website en klik in de linkerzijbalk op Evenementen. Vervolgens kun je in de zijbalk Verjaardagen selecteren. De verjaardagen van je vrienden verschijnen nu op het scherm, te beginnen met de verjaardagen die op de dag van de zoekopdracht vallen, gevolgd door recente en aankomende verjaardagen.

Wanneer je met de muisaanwijzer over een profielfoto gaat, zie je de verjaardag.

Mobiele versie

De manier om de verjaardagskalender te tonen in de mobiele Facebook-app is onlangs veranderd. Er is geen specifieke knop meer om dit op te vragen. Toch kun je een verjaardagskalender op je telefoon of tablet tonen als je op het vergrootglas tikt waarmee je zoekopdrachten invoert. In het zoekvak typ je dan ‘verjaardagen’ of ‘birthdays’. Ook dan verschijnt er een lijst met de verjaardagen van je Facebook-vrienden in dezelfde volgorde als bij de desktopversie van de website.

Bekijk de komende verjaardagen.

Meldingen

Handig is het natuurlijk wanneer je een melding ontvangt over de mensen die vandaag de kaarsjes mogen uitblazen. Standaard is die optie actief, tenzij je deze hebt uitgeschakeld. Schakel de functie in door Facebook te openen, te klikken op je profielfoto en te navigeren naar Instellingen en privacy. Daar open je de Instellingen. Onder het kopje Voorkeuren selecteer je Meldingen. Bij de keuze Welke meldingen je ontvangt activeer je de optie Verjaardagen. Hier bepaal je niet alleen of je de meldingen voor de verjaardagen wilt ontvangen, je kunt ook aangeven hoe je de meldingen wilt ontvangen. Je kan kiezen tussen Pushmeldingen, E-mail en Sms.

Hoe wil je een melding ontvangen van iemands verjaardag?