ID.nl logo
Dit is er mogelijk met Google Assistent, Siri, Cortana en Alexa
© PXimport
Huis

Dit is er mogelijk met Google Assistent, Siri, Cortana en Alexa

In dit artikel leggen we uit hoe de vier populairste spraakassistenten (Google Assistent, Siri, Cortana en Alexa) werken en geven we per assistent drie handige commando’s.

Tip 01: HomeKit

Siri is de digitale spraakassistent van Apple die al sinds 2011 is geïntegreerd in de iPhone. Later is de assistent ook beschikbaar gekomen voor de iPad, iPod en andere Apple-elektronica zoals de MacBook en HomePod-speaker. Siri werkte in het begin alleen in het Engels maar spreekt en verstaat sinds een paar jaar ook Nederlands. Het digitale hulpje is alleen beschikbaar op Apple-producten en werkt dus niet op Android, Windows en andere besturingssystemen. Je activeert de assistent door ‘Hey Siri’ te zeggen tegen je toestel.

Handig aan Siri is dat je de assistent kan gebruiken om met je stem domotica te bedienen. Dit werkt via de Woning-app op je iOS-apparaat. Domoticaproducten die HomeKit-gecertificeerd zijn, koppel je aan de Woning-app. Kijk vervolgens welke Siri-commando’s je kunt gebruiken, want die verschillen uiteraard per product. Siri kan onder andere slimme stopcontacten en lampen aan- en uitzetten en de thermostaat bedienen. Het is ook mogelijk om een slim deurslot te openen of te vergrendelen. Houd er rekening mee dat goedkopere domoticaproducten van minder bekende merken doorgaans geen HomeKit-ondersteuning hebben.

Tip 02: Boodschappenlijst

Boodschappenlijstjes zijn ontzettend handig, maar een papieren kladje kan tegenwoordig echt niet meer. Het kan namelijk slimmer, bijvoorbeeld met Siri. Maak in de Herinneringen-app (iOS) een lijstje aan genaamd Boodschappen en je kunt met je stem producten aan de lijst toevoegen. Zeg bijvoorbeeld ‘Hey Siri, voeg een wit brood en 500 gram tomaten toe aan de lijst boodschappen’. Loop je in de winkel en wil je even kijken of je alle boodschappen al in je mandje hebt zitten? Vraag Siri dan om de lijst Boodschappen te openen in de Herinneringen-app.

©PXimport

Zet de lichten aan en uit door tegen je telefoon of speaker te praten

-

Tip 03: Bankieren 3.0

Praktisch elke bank heeft een eigen bankieren-app, zodat je te allen tijde op je telefoon of tablet je saldo kunt bekijken en betaalopdrachten kunt versturen. Een groeiend aantal betaal/bank-apps laat je dat ook via je stem doen, wat op iOS-devices via Siri gaat. Zeg bijvoorbeeld ‘Hey Siri, doe een betalingsverzoek met Tikkie’ en de assistent vraagt keurig aan wie je geld wil vragen, om welk bedrag het gaat en wat de omschrijving is. En voor bank-apps zoals die van ING vraag je ‘Hey Siri, maak geld over via Bankieren’. Siri wil dan even van je weten hoeveel geld je wilt overmaken en naar wie.

Tip 04: Google Translate

De Google Assistent ging jarenlang door het leven als Google Now, en werd in 2016 omgedoopt tot Assistent. Toen sprak de butler alleen Engels, maar sinds de zomer van 2018 werkt hij ook in het Nederlands. Assistent werkt onder andere op Android-apparaten, Chromebooks, ondersteunde slimme speakers en smart-tv’s. De Assistent-app is ook beschikbaar op iOS-apparaten, al is de integratie (vanwege Apples beperkingen) niet zo volledig als op Android. Je roept de digitale hulp op met ‘Hey Google’ of ‘OK Google’.

De Assistent maakt gebruik van Google Translate, de bekendste (en beste?) digitale vertaaldienst die er is. Translate is naadloos geïntegreerd in de Assistent, waardoor je met simpele commando’s tal van vertalingen te horen en te zien krijgt. Vraag bijvoorbeeld ‘Hey Google, vertaal ik wil een pizza kopen met pepperoni in het Duits’ en binnen een seconde spreekt de Assistent de Duitse vertaling uit. Die krijg je ook in beeld op je telefoon, en met een druk op de knop galmt hij nogmaals uit je luidspreker. Dergelijke vertalingen werken in tal van (exotische) talen, wat erg handig is als je op reis bent.

©PXimport

Tip 05: Bedien domotica

©PXimport

Zoals veel digitale assistenten kan ook Google Assistent je domotica bedienen via stemcommando’s. Zorg ervoor dat je slimme producten de Assistent ondersteunen, leg de koppeling via de betreffende app en controleer de beschikbare commando’s. Je kunt de ondersteunde smarthome-producten dan handsfree bedienen. Vraag je thermostaat bijvoorbeeld om de verwarming hoger te zetten of geef je Hue-lampen een gezellig kleurtje. Dat gaat via: ‘Hey Google, maak de lichten oranje’. Het is ook mogelijk om de verlichting (ook van andere merken) in specifieke ruimtes in je huis te regelen. Zeg bijvoorbeeld ‘Hey Google, dim de lichten in de slaapkamer’ of ‘Hey Google, doe het licht aan in de woonkamer’.

Google Translate kan op jouw verzoek woorden en zinnen vertalen en uitspreken

-

Tip 06: Muziekherkenning

Een paar jaar geleden gebruikten we massaal de Shazam-app om onbekende muziek te identificeren. Aardig, maar tegenwoordig kan het sneller en eenvoudiger. Hoor je een nummer dat je niet kent? Zeg ‘Hey Google, welk nummer is dit?’ en de assistent gebruikt de microfoon van je smartphone (of ander apparaat) voor muziekherkenning. Doorgaans krijg je binnen een paar seconden antwoord in de vorm van de titel, de artiest(en) en relevante info als de releasedatum en genres. Assistent geeft ook snelkoppelingen naar streamingsdiensten zodat je het nummer direct kunt opslaan.

Assistenten op slimme speakers

In een poging om de slimme assistent meer en beter in ons dagelijks leven te introduceren, maken techfabrikanten ook muziekspeakers waar hun assistent in geïntegreerd is. Amazon had vier jaar geleden de primeur met zijn Echo, en verkoopt inmiddels een arsenaal Echo-modellen, waaronder een versie met een beeldscherm. Andere bedrijven, zoals Sonos, bieden ook speakers met de Alexa-assistent aan. In 2016 bracht Google de Home uit, gevolgd door varianten met andere afmetingen en een met een display. Ook hier geldt dat andere merken, waaronder Sony en JBL, Google Assistent-speakers verkopen. Apple verkoopt de HomePod, de enige speaker met Siri. Apple staat andere fabrikanten niet toe Siri te integreren in hun speakers. Microsoft laat andere fabrikanten de Cortana-assistent wél gebruiken, maar daar is weinig interesse in. Op dit moment kun je in Nederland alleen speakers met Alexa en Google Assistent kopen.

Tip 07: Zoek bestanden

De Cortana-assistent van Microsoft maakte vier jaar geleden zijn debuut op Windows Phone 8.1. Later kwam Cortana naar meer platformen, waaronder Android en iOS. Uiteraard werkt de assistent ook op Microsofts Windows 10 voor computers. De digitale hulp spreekt nog geen Nederlands: je moet in het Engels praten en krijgt in die taal antwoord. Sterker nog: wil je Cortana in Windows 10 gebruiken, dan moet het besturingssysteem ook op de Engelse taal en regio zijn ingesteld. Activeer Cortana door ‘Hey Cortana’ te zeggen tegen je apparaat.

Een bestand zoeken op je computer (of aangesloten geheugendrager) kan soms een flinke opgave zijn. Want hoe heet die map ook alweer, en wanneer heb ik dat bestand aangemaakt of verplaatst? Cortana kan je op die Windows 10-computer helpen. Je vraagt de assistent om naar bestanden in een specifieke periode te zoeken. Zeg bijvoorbeeld ‘Hey Cortana, find me movies from December 2016’ of ‘Hey Cortana, find documents from last month’. De assistent gebruikt de zoekfunctie van Windows en laat je vervolgens relevante resultaten zien.

©PXimport

Tip 08: Specifieker zoeken

Deze tip borduurt voort op de vorige en gebruikt opnieuw Cortana op je Windows 10-pc. Zorg ervoor dat de assistent correct is ingesteld en je kunt met de juiste commando’s zeer gericht zoeken naar specifieke documenten, foto’s, video’s en andere bestanden. Weet je (een deel van) de bestandsnaam, gebruik dan ‘Hey Cortana, find all documents called Tips&Trucs 2018’ om alle bestanden met de naam ‘Tips&Trucs 2018’ te vinden. Handig, al werkt het commando minder goed met een lastige en/of typisch Nederlandse bestandsnaam. Cortana snapt immers geen Nederlands.

©PXimport

Cortana werkt niet in het Nederlands, waardoor je je commando’s in het Engels moet geven

-

Tip 09: Herinneringen

Elke digitale assistent kan herinneringen (reminders) maken, en Cortana is daar geen uitzondering op. Omdat de butler alleen in het Engels werkt, moet je je herinnering in die taal aanmaken. Dat is een minpunt ten opzichte van Siri en Google Assistent, maar voor wie dat geen probleem is, is Cortana een goed geheugensteuntje. Vraag ‘Hey Cortana, remind me to clean my office next Monday’ of zeg ‘Hey Cortana, remind me to congratulate Martijn with his new job when he texts or calls me’. De herinnering-functie werkt met locaties, tijdstippen en personen.

Tip 10: Alexa’s mogelijkheden

Alexa is de digitale spraakassistent van Amazon en kwam vier jaar geleden uit voor Amazons eerste slimme speaker. In de jaren erna is Alexa ook beschikbaar gekomen voor andere apparaten, waaronder Windows 10, Android en slimme speakers van geselecteerde bedrijven. Alexa werkt ook op iOS, zij het in beperkte mate – Apple houdt de assistent beperkt omdat het liever heeft dat gebruikers voor Siri kiezen. Je start Alexa door ‘Alexa’ te zeggen.

Heb je een Fitbit-wearable om je gezondheid bij te houden? Dan zul je je statistieken checken op het apparaatje zelf of in de Fitbit-app, maar wist je dat er ook een derde (handsfree) optie is? Alexa werkt namelijk ook samen met Fitbit. Heb je een slimme speaker met Alexa geïntegreerd of de Alexa-app op je apparaat, zoek in de Alexa-app dan de Fitbit-skill. Installeer de skill en log in om de Fitbit-koppeling te maken.

Je vraagt vervolgens ‘Alexa, ask Fitbit, gevolgd door je commando. Zeg bijvoorbeeld ‘Alexa, ask Fitbit how much I weigh’ of ‘Alexa, ask Fitbit how I slept last night’.

©PXimport

Tip 11: Bedien Plex-server

Plex is een populaire mediaserver-softwaredienst voor (professioneler) thuisgebruik. Op Plex kun je onder andere foto’s, muziek en video’s kwijt en dit alles stream je eenvoudig naar al je gekoppelde apparaten. Dat kan via je computer of de Plex-app, maar de dienst ondersteunt ook een Alexa-skill. Installeer de Plex-skill via de Alexa-app, koppel de diensten en je kunt Plex voortaan met je stem bedienen. Enkele handige commando’s zijn ‘Alexa, ask Plex to play (vul hier je favoriete serie, film of fotoalbum in)’ en ‘Alexa, ask Plex tot change my player to (het apparaat waarop je wil kijken)’.

©PXimport

Telefoon kwijt? Vraag de Echo-speaker om hem te laten rinkelen

-

Tip 12: Vind je smartphone

Grote kans dat je je smartphone weleens kwijt bent. Vaak ligt hij gewoon ergens in huis, in de auto of op kantoor, maar vind hem maar eens (snel) terug. Gelukkig heb je hier handige gadgets voor, bijvoorbeeld de Tile. Deze bluetooth-tracker is te koppelen aan je smartphone, en heeft ook een Alexa-skill (download hem via de Alexa-app). Ben je je telefoon kwijt, vraag Alexa dan (op een Echo-speaker of een ander vooraf ingesteld apparaat) om je toestel te vinden. ‘Alexa, ask Tile to find my phone’ en je smartphone maakt een hard geluid, ook als hij op stil staat. Wil je de laatst bekende locatie van je toestel weten, dan vraag je ‘Alexa, ask Tile to locate my phone’. Dit commando werkt overigens ook met de Google Assistent, waarbij je ‘Alexa’ uiteraard moet vervangen door ‘Hey Google’.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING