Review LG OLED65C9PLA - Nieuwe tv met oud beeld
Ten opzichte van het vorige model uit 2018 is de LG OLED65C9PLA qua schermpaneel niet veranderd. Toch is er het een en ander vernieuwd aan deze oled-tv van LG.
Of je nu fan bent van film, sport of gaming, met deze 65 inch OLED-tv van LG haal je erg mooie beelden in huis. Het perfecte zwart en rijke kleuren en zijn uitstekend gekalibreerd zodat je geniet van mooie, natuurlijke beelden, en intense HDR-weergave. De goede bewegingsscherpte en lag input-lag zijn prima troeven voor gamers. De OLED65C9PLA is wat basis beeldprestaties betreft niet echt veranderd ten opzichte van de 2018 C8. De maximale helderheid en het kleurpalet zijn ongewijzigd. Maar dit 2019 model biedt wel degelijk wat vernieuwingen. Zo zijn er de HDMI 2.1 aansluitingen, een primeur. De vernieuwde Alpha 9 beeldprocessor brengt een aantal goede verbeteringen op vlak van beeldkwaliteit. En met WebOS 4.5 is het gebruiksgemak van smart tv alweer wat beter. In het najaar zou ThinQ AI ook Nederlands moeten ondersteunen. Ook de prijs is goed, al blijft het een duidelijk premium product. Zolang de modellen van vorig jaar beschikbaar zijn, kan je die zeker nog overwegen als de kost een belangrijke factor is.
- Beeldkwaliteit
- Lage input-lag voor gamers
- Vier HDMI-aansluitingen
- WebOS 4.5 smart tv met Magic Remote
- Bewegingsscherpte
- Helderheid
- Geen ondersteuning voor Nederlands in ThinQ AI
- Geen ondersteuning voor HDR10+
Het superslanke OLED-scherm van de C9 staat op een sierlijke centrale voet, afgewerkt in geborsteld metaal. De verbinding met het toestel mocht iets steviger, nu breng je het met een lichte tik aan het wiebelen.
De tv is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, en als eerste fabrikant heeft LG voor volledige HDMI 2.1 aansluitingen gekozen. Ze ondersteunen ALLM (Auto Low Latency Mode), VRR (Variable Refresh Rate), eARC (enhanced ARC) en HFR 4K (High Frame Rate). De hoofdtelefoonaansluiting achteraan is lastig te bereiken. Een alternatief is een Bluetooth hoofdtelefoon.
Beeldkwaliteit
Bij een OLED-scherm levert elke pixel zelf licht, en kan individueel uitgeschakeld worden zodat hij perfect zwart is. OLED-tv’s hebben daardoor een ongeëvenaard, bijna oneindig contrast. De tweede generatie Alpha9 beeldprocessor zorgt voor uitstekende upscaling, met veel detail, en werkt netjes ruis weg. Een nieuwe instelling ‘Soepele gradaties’ werkt hinderlijke kleurbanden weg. LG introduceert nu ook ‘AI beeld’, waarbij het kunstmatige intelligentie technieken gebruikt om het beeld aan te scherpen, maar het effect was bijzonder klein. De nieuwe processor levert ook beter detail in snel bewegende beelden. De Bioscoop beeldmode is bijzonder nauwkeurig gekalibreerd. Het beeld toont veel zwartdetail, heeft een rijk, aangenaam kleurpalet en natuurlijke huidstinten.
HDR
De perfecte zwartwaarde, enorm contrast en rijk kleurpalet maken OLED een uitstekende keuze voor HDR. De maximale helderheid is onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Voldoende om een indrukwekkend HDR-beeld te creëren, maar minder krachtig dan de betere LCD-tv’s. Ook hier is de Bioscoop mode uitstekend gekalibreerd.
Deze LG biedt ondersteuning voor HDR10, HLG en Dolby Vision, en dat garandeert een zeer ruim aanbod HDR-content, zowel op Netflix, Amazon Video, YouTube als Ultra HD Blu-ray. HDR10+ ontbreekt, maar dat vangt LG op door zijn eigen ‘Dynamic Tone Mapping’ toe te passen. Die analyseert het beeld in real-time om de weergave te optimaliseren. Dankzij verbeteringen in de analyse zijn de beelden iets helderder. ‘AI Helderheid’ past de HDR weergave ook aan op basis van het omgevingslicht. Kijk je overdag HDR-content, dan maakt hij de schaduwnuances wat beter zichtbaar zonder de rest van het beeld nadelig te beïnvloeden.
©PXimport
Smart TV
WebOS 4.5 is een uitstekend smart tv platform dat je op overzichtelijke en speelse wijze toegang biedt tot alle bronnen, apps en functies. Deze nieuwe versie gebruikt minder en kleinere iconen, en alle externe ingangen staan bij elkaar in het ‘Thuisdashboard’. In de loop van het jaar komt er ook ondersteuning voor AirPlay 2. ThinQ AI, de slimme spraakassistent, ondersteunt helaas nog steeds geen Nederlands, maar dat zou volgens LG in het najaar veranderen.
Remote
De Magic Remote ligt prima in de hand, en je beweegt een cursor op het scherm door er eenvoudig naar te wijzen. Kleine bewegingen volstaan en de cursor volgt nauwkeurig. Zo klik je snel de gewenste tegels aan, of navigeer je vlot door de menu’s. Vind je dat gedoe met aanwijzen maar niks, dan zijn er nog genoeg toetsen aanwezig op de remote om je tv op de klassieke manier te bedienen. De remote is uitgerust met een microfoon waarmee je zoekopdrachten kunt inspreken, en heeft sneltoetsen voor Netflix en Amazon. Ten opzichte van vorig jaar is er ook een toets voor Rakuten TV bijgekomen, en een play/pauze toets.
Geluidskwaliteit
Om je film soundtracks een extra zetje te geven ondersteunt de C9 Dolby Atmos, het geluidsformaat waarbij ook geluid van boven je lijkt te komen. Desondanks mag je van 2.2 kanaals speakers met 40 Watt vermogen geen echte surroundervaring verwachten. Wat ze wel leveren is een aangename klank met zelfs een tikje ruimtelijkheid. De basweergave is degelijk, zodat muziek en soundtracks mooi vol klinken. Probeer ook de ‘One Touch Sound Tuning’ even uit, daarmee verbeter je de klank op basis van de akoestiek van de kamer. De ‘AI Sound’ instelling moet een betere surround creëren, maar het voordeel leek ons beperkt.
Conclusie
Of je nu fan bent van film, sport of gaming, met deze 65 inch OLED-tv van LG haal je erg mooie beelden in huis. Het perfecte zwart en rijke kleuren en zijn uitstekend gekalibreerd zodat je geniet van mooie, natuurlijke beelden, en intense HDR-weergave. De goede bewegingsscherpte en lag input-lag zijn prima troeven voor gamers.
De OLED65C9PLA is wat basis beeldprestaties betreft niet echt veranderd ten opzichte van de 2018 C8. De maximale helderheid en het kleurpalet zijn ongewijzigd. Maar dit 2019 model biedt wel degelijk wat vernieuwingen. Zo zijn er de HDMI 2.1 aansluitingen, een primeur. De vernieuwde Alpha 9 beeldprocessor brengt een aantal goede verbeteringen op vlak van beeldkwaliteit. En met WebOS 4.5 is het gebruiksgemak van smart tv alweer wat beter. In het najaar zou ThinQ AI ook Nederlands moeten ondersteunen. Ook de prijs is goed, al blijft het een duidelijk premium product. Zolang de modellen van vorig jaar beschikbaar zijn, kan je die zeker nog overwegen als de kost een belangrijke factor is.