ID.nl logo
Review LG OLED65C9PLA - Nieuwe tv met oud beeld
© PXimport
Zekerheid & gemak

Review LG OLED65C9PLA - Nieuwe tv met oud beeld

Ten opzichte van het vorige model uit 2018 is de LG OLED65C9PLA qua schermpaneel niet veranderd. Toch is er het een en ander vernieuwd aan deze oled-tv van LG.

Fantastisch
Conclusie

Of je nu fan bent van film, sport of gaming, met deze 65 inch OLED-tv van LG haal je erg mooie beelden in huis. Het perfecte zwart en rijke kleuren en zijn uitstekend gekalibreerd zodat je geniet van mooie, natuurlijke beelden, en intense HDR-weergave. De goede bewegingsscherpte en lag input-lag zijn prima troeven voor gamers. De OLED65C9PLA is wat basis beeldprestaties betreft niet echt veranderd ten opzichte van de 2018 C8. De maximale helderheid en het kleurpalet zijn ongewijzigd. Maar dit 2019 model biedt wel degelijk wat vernieuwingen. Zo zijn er de HDMI 2.1 aansluitingen, een primeur. De vernieuwde Alpha 9 beeldprocessor brengt een aantal goede verbeteringen op vlak van beeldkwaliteit. En met WebOS 4.5 is het gebruiksgemak van smart tv alweer wat beter. In het najaar zou ThinQ AI ook Nederlands moeten ondersteunen. Ook de prijs is goed, al blijft het een duidelijk premium product. Zolang de modellen van vorig jaar beschikbaar zijn, kan je die zeker nog overwegen als de kost een belangrijke factor is.

Plus- en minpunten
  • Beeldkwaliteit
  • Lage input-lag voor gamers
  • Vier HDMI-aansluitingen
  • WebOS 4.5 smart tv met Magic Remote
  • Bewegingsscherpte
  • Helderheid
  • Geen ondersteuning voor Nederlands in ThinQ AI
  • Geen ondersteuning voor HDR10+

Het superslanke OLED-scherm van de C9 staat op een sierlijke centrale voet, afgewerkt in geborsteld metaal. De verbinding met het toestel mocht iets steviger, nu breng je het met een lichte tik aan het wiebelen.

De tv is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, en als eerste fabrikant heeft LG voor volledige HDMI 2.1 aansluitingen gekozen. Ze ondersteunen ALLM (Auto Low Latency Mode), VRR (Variable Refresh Rate), eARC (enhanced ARC) en HFR 4K (High Frame Rate). De hoofdtelefoonaansluiting achteraan is lastig te bereiken. Een alternatief is een Bluetooth hoofdtelefoon.

Beeldkwaliteit

Bij een OLED-scherm levert elke pixel zelf licht, en kan individueel uitgeschakeld worden zodat hij perfect zwart is. OLED-tv’s hebben daardoor een ongeëvenaard, bijna oneindig contrast. De tweede generatie Alpha9 beeldprocessor zorgt voor uitstekende upscaling, met veel detail, en werkt netjes ruis weg. Een nieuwe instelling ‘Soepele gradaties’ werkt hinderlijke kleurbanden weg. LG introduceert nu ook ‘AI beeld’, waarbij het kunstmatige intelligentie technieken gebruikt om het beeld aan te scherpen, maar het effect was bijzonder klein. De nieuwe processor levert ook beter detail in snel bewegende beelden. De Bioscoop beeldmode is bijzonder nauwkeurig gekalibreerd. Het beeld toont veel zwartdetail, heeft een rijk, aangenaam kleurpalet en natuurlijke huidstinten.

HDR

De perfecte zwartwaarde, enorm contrast en rijk kleurpalet maken OLED een uitstekende keuze voor HDR. De maximale helderheid is onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Voldoende om een indrukwekkend HDR-beeld te creëren, maar minder krachtig dan de betere LCD-tv’s. Ook hier is de Bioscoop mode uitstekend gekalibreerd.

Deze LG biedt ondersteuning voor HDR10, HLG en Dolby Vision, en dat garandeert een zeer ruim aanbod HDR-content, zowel op Netflix, Amazon Video, YouTube als Ultra HD Blu-ray. HDR10+ ontbreekt, maar dat vangt LG op door zijn eigen ‘Dynamic Tone Mapping’ toe te passen. Die analyseert het beeld in real-time om de weergave te optimaliseren. Dankzij verbeteringen in de analyse zijn de beelden iets helderder. ‘AI Helderheid’ past de HDR weergave ook aan op basis van het omgevingslicht. Kijk je overdag HDR-content, dan maakt hij de schaduwnuances wat beter zichtbaar zonder de rest van het beeld nadelig te beïnvloeden.

©PXimport

Smart TV

WebOS 4.5 is een uitstekend smart tv platform dat je op overzichtelijke en speelse wijze toegang biedt tot alle bronnen, apps en functies. Deze nieuwe versie gebruikt minder en kleinere iconen, en alle externe ingangen staan bij elkaar in het ‘Thuisdashboard’. In de loop van het jaar komt er ook ondersteuning voor AirPlay 2. ThinQ AI, de slimme spraakassistent, ondersteunt helaas nog steeds geen Nederlands, maar dat zou volgens LG in het najaar veranderen.

Remote

De Magic Remote ligt prima in de hand, en je beweegt een cursor op het scherm door er eenvoudig naar te wijzen. Kleine bewegingen volstaan en de cursor volgt nauwkeurig. Zo klik je snel de gewenste tegels aan, of navigeer je vlot door de menu’s. Vind je dat gedoe met aanwijzen maar niks, dan zijn er nog genoeg toetsen aanwezig op de remote om je tv op de klassieke manier te bedienen. De remote is uitgerust met een microfoon waarmee je zoekopdrachten kunt inspreken, en heeft sneltoetsen voor Netflix en Amazon. Ten opzichte van vorig jaar is er ook een toets voor Rakuten TV bijgekomen, en een play/pauze toets.

Geluidskwaliteit

Om je film soundtracks een extra zetje te geven ondersteunt de C9 Dolby Atmos, het geluidsformaat waarbij ook geluid van boven je lijkt te komen. Desondanks mag je van 2.2 kanaals speakers met 40 Watt vermogen geen echte surroundervaring verwachten. Wat ze wel leveren is een aangename klank met zelfs een tikje ruimtelijkheid. De basweergave is degelijk, zodat muziek en soundtracks mooi vol klinken. Probeer ook de ‘One Touch Sound Tuning’ even uit, daarmee verbeter je de klank op basis van de akoestiek van de kamer. De ‘AI Sound’ instelling moet een betere surround creëren, maar het voordeel leek ons beperkt.

Conclusie

Of je nu fan bent van film, sport of gaming, met deze 65 inch OLED-tv van LG haal je erg mooie beelden in huis. Het perfecte zwart en rijke kleuren en zijn uitstekend gekalibreerd zodat je geniet van mooie, natuurlijke beelden, en intense HDR-weergave. De goede bewegingsscherpte en lag input-lag zijn prima troeven voor gamers.

De OLED65C9PLA is wat basis beeldprestaties betreft niet echt veranderd ten opzichte van de 2018 C8. De maximale helderheid en het kleurpalet zijn ongewijzigd. Maar dit 2019 model biedt wel degelijk wat vernieuwingen. Zo zijn er de HDMI 2.1 aansluitingen, een primeur. De vernieuwde Alpha 9 beeldprocessor brengt een aantal goede verbeteringen op vlak van beeldkwaliteit. En met WebOS 4.5 is het gebruiksgemak van smart tv alweer wat beter. In het najaar zou ThinQ AI ook Nederlands moeten ondersteunen. Ook de prijs is goed, al blijft het een duidelijk premium product. Zolang de modellen van vorig jaar beschikbaar zijn, kan je die zeker nog overwegen als de kost een belangrijke factor is.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.