ID.nl logo
Laptop kopen? Hier moet je op letten
© PXimport
Zekerheid & gemak

Laptop kopen? Hier moet je op letten

Laptops lijken tegenwoordig veel langer mee te gaan dan vroeger, simpelweg doordat de systeemeisen niet meer zo snel groeien als voorheen. Daarom moet je een laptop kopen die bij je past, je zult er namelijk de komende jaren mee moeten werken. Maar waar moet je eigenlijk op letten? We zetten de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij.

Tip 01: Type apparaat

Het allereerste dat goed is om jezelf af te vragen is of je wel op zoek moet gaan naar een laptop. Wat ga je precies doen met het apparaat? Ben je van plan games erop te gaan spelen, hd-video’s te kijken en (zware) applicaties zoals Photoshop te gebruiken, dan is een laptop wel noodzakelijk. Maar wil je alleen maar wat mailen en surfen, dan is een netbook waarschijnlijk meer dan voldoende. Maar als dat het geval is, dan heb je misschien ook wel genoeg aan een tablet. Tablets zijn in de afgelopen jaren eindeloos veel beter en sneller geworden en ze zijn in sommige gevallen prima als alternatief voor een computer. Het voordeel is dat een tablet vele malen minder kost dan een laptop en in veel gevallen ook nog eens een stuk makkelijker mee te nemen is. Het is echter niet een beslissing die je zomaar even snel zou moeten nemen. Denk goed na welke applicaties je vaak gebruikt en controleer of die programma’s ook beschikbaar zijn voor de tablet, en binnen welk platform. Wie weet heb jij dan helemaal geen laptop meer nodig.

©PXimport

Tip 02: Wat heb je nodig

Voordat we overgaan op specificaties, eerst even een tip die je een klein fortuin kan schelen. Denk goed na over hoeveel geld je aan je laptop kwijt wilt zijn. Zoals gezegd kan een netbook niet heel veel meer aan dan wat surfen en e-mailen. Maar wanneer je een paar honderd euro meer neertelt voor een laptop, dan heb je al vrij snel een machine waarmee je behoorlijk wat kunt doen, zelfs zwaardere games kunt draaien enzovoort. Natuurlijk kun je helemaal losgaan en een laptop kopen van 2000 euro die fenomenale prestaties biedt, maar tenzij je een professioneel gamer bent of werkt in de audiovisuele industrie is dat alsof je een Ferrari koopt om mee naar de supermarkt te rijden. Denk goed na over het budget dat je wilt besteden en ga pas dan kijken naar laptops waar je interesse in hebt. Dat scheelt je geheid een paar honderd euro.

©PXimport

Tip 03: Gewicht

We beginnen met het gewicht. Dat lijkt misschien niet het meest relevante onderdeel om mee te beginnen, maar dat ís het wel. Een laptop koop je namelijk vaak niet om alleen maar op één vaste plek in je kamer te zetten, daar hebben we namelijk desktops voor. Dit betekent dat je een laptop waarschijnlijk met enige regelmaat bij je zult dragen en dan gaan de grammen al snel tillen. Nu moeten we erbij zeggen dat laptops tegenwoordig een stuk lichter zijn dan een aantal jaar geleden, maar wanneer je een laptop koopt met een groot display (zie volgende tip) en flink wat technische snufjes aan boord, dan kun je al snel een behoorlijk gewicht hebben om mee te sjouwen. Onze tip, ga naar de winkel en houd de laptop een minuutje in je handen. Pas dan krijg je een goed beeld van hoe zwaar het apparaat is dat je bij je wilt gaan dragen.

©PXimport

Een groot display is mooi, maar natuurlijk ook een stuk zwaarder

-

Tip 04: Display

Vijf jaar geleden schreven we in deze checklist dat het belangrijk was om na te denken over de grootte van het beeldscherm. Dat vinden we nog steeds, maar er is nog een belangrijke factor bijgekomen: resolutie. Maar eerst even de omvang. Een groot display is fijn als je van plan bent te gamen op je laptop, video’s te monteren of gewoon films te bekijken, maar je moet wel onthouden dat dat je die omvang en dat gewicht ook allemaal met je mee moet slepen. Ook hiervoor geldt dat je het echt even moet uitproberen. Een scherm van 17 inch zou namelijk zomaar eens te groot kunnen zijn voor wat je zoekt, en 13 inch veel te klein. Hoezeer we ook naar een wereld toe gaan waarin we alles online bestellen, dit is echt iets dat je met eigen ogen moet zien voor je kunt beslissen. Hetzelfde geldt dus voor de resolutie. Ga je voor een 4K, kies je een MacBook omdat je een Retina-display wil? Weet dan dat je daar flink voor betaalt, en de vraag is of je na verloop van tijd echt nog wel verschil ziet (we kunnen je zeggen dat het snel went). De vraag is dus simpelweg: wat heb je ervoor over?

©PXimport

Tip 05: Kijkhoek/reflectie

De keuzes met betrekking tot het display gaan verder dan alleen de afmeting en de resolutie. Wanneer je altijd in je eentje met je laptop aan de slag gaat, zal de kijkhoek je niet zoveel interesseren. Maar als je laptop een apparaat is dat de televisie vervangt en je vindt het fijn om bijvoorbeeld in bed samen Netflix te kijken dan is het heel storend als één van de twee het beeld niet goed kan zien vanwege een belabberde kijkhoek. Helaas zien we bij extreem weinig laptops iets over de kijkhoek staan in de specificaties. Dat betekent dat je dit eerst met eigen ogen zult moeten beoordelen, of actief zult moeten opzoeken in een recensie. Kijk dan ook meteen even naar eventuele ontspiegeling van het beeldscherm. Dat is iets waar je veel aan zult hebben, zeker als je van plan bent om buiten in de zon te gaan werken.

©PXimport

Tip 06: Opslag

Een jaar of tien geleden zouden we je aangeraden hebben om een laptop te kopen met zoveel mogelijk opslagcapaciteit, of in ieder geval een externe harde schijf aan te schaffen voor het opslaan van je gegevens. Dat is inmiddels niet meer nodig. We raden aan om niet teveel te beknibbelen op de interne harde schijf. Afhankelijk van wat je ermee gaat doen, wil je natuurlijk wel al je programma’s kunnen installeren zonder je druk te hoeven maken om hoeveel ruimte je nog hebt. Maar je bestanden, je foto’s en je documenten kun je tegenwoordig prima in de cloud opslaan. Parkeer je bestanden op Dropbox of Google Drive, en het enige dat je nodig hebt is internet om overal bij te kunnen. Dat laatste is tegenwoordig écht geen probleem meer. Van intercity tot aan Starbucks, overal kun je gratis online en anders zijn er altijd nog betaalde hotspots of desnoods je eigen wifi-hotspot via je smartphone. Maar zelfs als je veel met video gaat werken raden we je aan geen gigantische harde schijf te nemen, 500 tot 750 GB is meer dan genoeg. Voor je bestanden is het gebruik van een externe schijf namelijk veel verstandiger, zeker voor als je laptop gestolen wordt of beschadigd raakt.

©PXimport

De meeste laptops hebben een prima ingebouwde videokaart

-

Tip 07: Belangrijke specs

We hebben al eerder aangegeven dat systeemeisen, en daarmee de specificaties van computers en laptops al enige tijd redelijk stilstaan. Het wordt allemaal wel beter, maar de tijd dat je om de twee jaar een geheugenmodule moest bijprikken om je software te kunnen draaien, die ligt wel achter ons. Qua geheugen zien we op dit moment drie categorieën laptops: 4 GB, 8 GB en 16 GB. De indeling is eenvoudig: met 4 GB kun je redelijk wat doen, maar geen zware zaken, met 8GB kun je gaan denken aan fotobewerking en middelzware games, en met bij 16 GB heb je een krachtpatser die ook zware videobewerking aankan. De videokaart speelt daar natuurlijk ook een belangrijke rol in. Ook deze hardware is tegenwoordig standaard vrij goed, al moet je er rekening mee houden dat als je flink wilt gamen of zware foto’s en video’s wilt bewerken, je ten minste 8 GB aan videogeheugen nodig hebt. Het loont altijd de moeite om te Googelen naar recensies van de videokaart van de laptop die je op het oog hebt.

©PXimport

Tip 08: Snelheid

Wanneer we het gaan hebben over processoren en snelheid, dan kunnen we daar een heel artikel over volschrijven. Er zijn ontzettend veel soorten processoren op de markt, en dan is het aantal kernen (cores) ook nog eens belangrijk voor de snelheid. In plaats van je hierin te verdiepen en je blind te staren op processor-benchmarks, raden we je aan om praktisch te blijven en te denken in prijsklassen. Onder de 500 euro heb je een laptop die prima is, maar niet heel snel. Tussen de 500 en 1000 euro heb je een laptop die waarschijnlijk meer dan voldoende snelheid heeft voor alles dat je als gemiddeld persoon zou willen doen met je laptop. En boven de 1000 euro heb je een laptop waar zelfs professionals enthousiast van worden. Het heeft overigens weinig zin om hiervoor naar de winkel te gaan en de laptop uit te proberen, want je kunt hem daar niet vergelijken. Dit is echt een onderdeel waarbij je het beste kunt zoeken naar recensies (online en in computermagazines), vergelijkende tests, recensies op Kieskeurig, enzovoort.

©PXimport

Tip 09: Accu

Hij staat halverwege dit artikel, maar de capaciteit van de accu van je laptop is natuurlijk wel één van de belangrijkste eigenschappen. Immers, je hebt er weinig aan als je lekker met je laptop in de trein zit, en na twee uur is de accu al leeg. Gelukkig is deze eigenschap een van de meest eenvoudige om uit te zoeken, want de meeste fabrikanten zetten keurig bij de specificaties hoe lang de laptop meegaat zonder op te laden. Natuurlijk wordt er wel een beetje gesjoemeld met die cijfers (optimale omstandigheden enzovoort), maar je kunt ervan uitgaan dat een laptop die volgens de fabrikant tien uur meegaat zonder opgeladen te hoeven worden, in werkelijkheid niet na zes of zeven uur uitvalt (en als dat wel zo is, dan heb je reden genoeg om je geld terug te vragen). Staar je overigens niet blind op cijfers als het gaat om de capaciteit van de batterij, want een grote batterij kan toch snel leeg raken door bijvoorbeeld een energieslurpend display.

©CIDimport

Steeds minder laptops hebben een ingebouwde kaartlezer

-

Tip 10: Kaartlezer

Deze tip is niet voor iedereen relevant, maar als hij dat wel is, dan is dit typisch iets waar je spijt van kunt krijgen als je er niet van tevoren over na hebt gedacht. Een kaartlezer kost natuurlijk geen fluit en het is niet heel ingewikkeld om die via USB aan te sluiten op je laptop. Maar als je zo’n ding heel erg vaak gebruikt, en je koopt een laptop met weinig usb-poorten, dan kan het dus betekenen dat je in de knel komt met al je usb-accessoires. In dat geval is het veel handiger als je kaartlezer gewoon is ingebouwd in je laptop. Door het streven naar steeds dunnere laptops zijn er echter steeds minder laptops waarin de kaartlezer is ingebouwd, dus dat is echt wel iets om even op te letten.

©PXimport

Tip 11: Webcam

In een tijd waarin we massaal videobellen op onze smartphones is de noodzaak van een webcam enigszins afgenomen, maar dat wil niet zeggen dat hij volledig onbelangrijk is. Zo is Skypen via je laptop soms veel handiger dan skypen via je smartphone, omdat je je handen vrij hebt en ondertussen gewoon met je laptop aan de slag kunt. Deze tip is dan ook heel eenvoudig: let op of er een webcam ingebouwd zit in de laptop die je voor ogen hebt, want het zou jammer zijn als je achteraf er graag eentje had gewild. Andersom kan natuurlijk ook: wil je juist géén webcam, dan is het misschien beter om er eentje te kiezen zonder, zodat je ook niet de hele tijd een webcam hoeft af te plakken die je toch niet gebruikt (afplakken is tegenwoordig helaas noodzakelijk in verband met meekijkende hackers).

©PXimport

Tip 12: Dvd-speler

Dan een gewetensvraag. Als je een laptop koopt, wil je daar dan een dvd/blu-ray-speler in of niet? Je eerste reactie zal waarschijnlijk zijn: natuurlijk! Maar vraag jezelf eens af hoe lang het geleden is dat je daadwerkelijk een dvd in je computer hebt gestoken? Voor software is dat extreem achterhaald, drivers en programma’s downloaden we tegenwoordig gewoon. Voor films en series zou het nog wel kunnen, maar de kans is groot dat je die tegenwoordig ook allemaal gewoon kijkt via een streaming-dienst. Als dat zo is, dan is het de moeite waard om te kijken naar een ultradunne laptop. Mooier, strakker, minder om mee te slepen, en weer een component minder die kapot kan.

©PXimport

Tip 13: Behuizing

Tot slot nog even een tip die misschien niet zo heel erg van invloed is op het gebruiksgemak, maar wel op de duurzaamheid van je laptop. Kijk even goed naar de behuizing. Is het een plastic behuizing die gemaakt is uit verschillende delen, of een aluminium behuizing uit één stuk? Hoewel een plastic behuizing niet slecht hoeft te zijn, zullen dit soort behuizingen (waar je ook minder voor betaalt) sneller barsten vertonen als er bijvoorbeeld per ongeluk een keer iets tussen de laptop zit wanneer je hem dicht probeert te klappen. Ze zijn doorgaans ook minder stevig dan metalen exemplaren. De duurzaamheid van de behuizing is iets waar we doorgaans graag iets meer voor betalen, de laptop moet immers zo lang mogelijk mee. Ook is de stevigheid meer van belang als je de laptop vaak meeneemt in plaats van voornamelijk thuis gebruikt.

©PXimport

Kooptips

Je weet nu waar je allemaal rekening mee kunt houden wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe laptop. Maar wat voor laptops zijn er eigenlijk op de markt? We hebben er drie voor je uitgezocht, één in het instapsegment, éen in het middensegment en één in het topsegment.

Soort: HP Chromebook 11-v001nd

Prijs: € 199,- Nog geen tweehonderd euro is natuurlijk geen geld voor een netbook, maar je krijgt natuurlijk wel waar je voor betaalt. Je kunt er geen Windows-programma’s op draaien, maar wel prima surfen en mailen, tekstverwerken enzovoort. Zwaardere applicaties draaien en gamen kun je op deze chromebook met 4 GB geheugen echt vergeten, maar daar is hij dan ook niet voor bedoeld.

Soort: Lenovo Yoga 520

Prijs: € 769,- Deze laptop dankt de naam Yoga aan het feit dat je hem allerlei kanten op kunt draaien voor verschillende doeleinden. Met deze laptop kun je prima foto’s bewerken, video’s bekijken, middelzware programma’s draaien en middelzware games spelen. Met z’n Intel Core i5-processor (1600 MHz) en 8 GB geheugen is dit een prima laptop in het middensegment. Zware videobewerking kun je hierop niet doen, maar voor de rest staat deze laptop z’n mannetje wel.

©PXimport

Soort: MacBook Pro 15-inch

Prijs: € 2.797,91 In het topsegment kunnen we niet om de Apple MacBook Pro heen: een oerdegelijke machine met een prachtig design en een supersterke body. De MacBook Pro heeft ook behoorlijke specs: een retina-display van 15-inch, een batterijduur van 10 uur, een Intel (dual) Core i5-processor op 2,3 GHz en voor de graphics een Radeon Pro 555. Je betaalt je blauw, maar dan heb je wel wat. En Windows-liefhebbers: met een geldige licentie kun je naast macOS ook Windows installeren en gebruiken.

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.