Koopwijzer: alles over oortjes
Een headset waarop u in hifi-kwaliteit van muziek wilt genieten, moet aan andere eisen voldoen dan een exemplaar dat achtergrondmuziek laat horen terwijl u hardloopt. Welke headset past het beste bij u?
Een headset waarop u in hifi-kwaliteit van muziek wilt genieten, moet aan andere eisen voldoen dan een exemplaar dat achtergrondmuziek laat horen terwijl u hardloopt. Welke headset past het beste bij u? Wij laten zien waar u op moet letten.
Standaard oortjes
©CIDimport
Wat zegt u?!
Met een headset voorkomt u dat anderen kunnen 'meegenieten' van uw muziek maar loopt u wel een verhoogt risico op gehoorschade. Blijvende schade ontstaat al wanneer er gedurende acht uur of langer naar 80 dB wordt geluisterd. Elke 3 dB extra volume halveert de tijd en vanaf 100 dB kan er acute gehoorschade optreden. En dat terwijl sommige mp3-spelers en headsets tot 135 dB kunnen produceren. We raden u dan ook aan om op te passen. Checken of uw gehoor nog in orde is? Surf dan naar www.oorcheck.nl.Als u een mp3-speler of mediaspeler aanschaft, krijgt u daar meestal oortjes bij en daar zult u wellicht genoegen mee nemen als u slechts af en toe zachtjes naar muziek luistert op uw werkkamer of in de trein. Echter, indien u er vooral mee gaat hardlopen, kan het te wensen overlaten - met als grootste probleem dat ze steeds uit uw oren vallen. De oplossing is een nieuwe en betere oortelefoon kopen.
Welke modellen zijn er?
In de categorie oortelefoons zijn er diverse modellen te vinden: de oordopjes met rubberen of siliconen kussentjes, de zogenaamde canalphones met een oorhaakje dat op het bovenste stuk van de oren rust en de oorschelpen met bevestiging over het hoofd of achter de nek. Oortelefoons die u in uw gehoorkanaal aanbrengt, worden ook wel met de term in-ear aangeduid. Daarnaast zijn er uiteraard ook grote hoofdtelefoons beschikbaar - u weet wel, van het soort dat DJ's gebruiken. Deze zijn prima voor gebruik binnenshuis maar zullen u tijdens het sporten waarschijnlijk vooral in de weg zitten.
Aansluitmogelijkheden
De meeste headsets beschikken over een mini-jack stekker voor de verbinding met uw pc of muziekspeler. Heeft uw headset ook een microfoon, dan is er nog een extra mini-jack stekker (vaak roze) aanwezig. Wie zijn headset alleen voor de pc wil gebruiken, kan ook overwegen om een model aan te schaffen dat via usb kan worden aangesloten. Voordeel is dat met name de opnamen met de microfoon stukken beter zijn en dat u 'm - vaak in tegenstelling tot een normale headset - gewoon aan de voorzijde van de pc kunt inprikken. Er zijn ook nog draadloze modellen die met bluetooth of infrarood werken en die als voordeel hebben dat u meer bewegingsvrijheid hebt. Daar staat - vanwege het gebruik van batterijen of accu - tegenover dat u ze gedurende een beperkt tijdsbestek kunt gebruiken.
Met of zonder microfoon?
Wilt u de headset ook gebruiken voor bijvoorbeeld Skype? Dan is een uitvoering met een aanhangende microfoon erg handig. Wilt u professionele audio-opnamen maken, dan raden we u aan om er een te nemen die over een ingebouwde versterker beschikt. Nog beter is in dat geval een losse studiomicrofoon. Gaat u voor een headset met ingebouwde microfoon? Check dan even of u de microfoon opzij kunt schuiven als u deze niet gebruikt. Hiermee voorkomt u dat u de headset af moet zetten als u bijvoorbeeld iets wilt drinken.
Wat is noise cancellation?
Headsets die beschikken over noise cancellation kunnen achtergrondgeluiden (deels) wegfilteren. Dit kan op twee manieren. Allereerst kan de headset zo ontworpen zijn dat achtergrondgeluiden niet langer hoorbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gesloten hoofdtelefoon waarbij de schelpen uw oren geheel bedekken. Dit wordt 'passief' wegfilteren genoemd. Daarnaast is er ook een groep die op een 'actieve' manier achtergrondgeluiden te lijf gaat. Dat gebeurt door het produceren van antigeluid (tegenovergestelde geluidsgolven) waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciale microfoon en een microprocessor. Deze laatste vorm van noise cancellation werkt eigenlijk alleen goed wanneer er sprake van een monotoon achtergrond geluid, bijvoorbeeld tijdens een lange vliegreis.
Wat is nog meer belangrijk?
Niets is frustrerender dan bij het in gebruik nemen van uw headset ontdekken dat het snoer aan de korte kant is. Zeker wanneer uw computer onder uw bureau staat en de audioaansluitingen zich aan de achterzijde bevinden is een snoer van tenminste drie meter aan te bevelen. Let er goed op waar eventuele knoppen, bijvoorbeeld voor het regelen van het volume, zich bevinden. Zitten ze op een logische plek en zijn ze makkelijk te bedienen?
Gamers
Voor gamers zijn er ook nog headsets met force feedback en surround. In het eerste geval trilt de headset door lage tonen - basvibratie - hetgeen voor een realistischer ervaring moeten zorgen. Bij surround wordt via de software of door extra speakers een ruimtelijker effect bereikt.
Wat past het beste bij mij?
Welke headsets voor u geschikt zijn, kunt u uiteindelijk zelf het best bepalen. Het belangrijkste is dat de hoofdtelefoon goed blijft zitten en dat zal meestal wel het geval zijn met een nekbeugel, dit in tegenstelling tot de oordopjes die vaker uitvallen. Deze laatste sluiten daarentegen goed af voor betere geluidsprestaties, maar helaas dermate goed dat u tijdens bijvoorbeeld het hardlopen naderend verkeer later hoort, wat dan weer tot onveilige situaties kan leiden.
Prioriteit bepaalt model
Het is dus maar net of uw prioriteit bij muziek, games, Skypen of bij sportprestaties ligt. Tot slot: wanneer u voor de oortjes kiest en ze blijken bij het sporten niet goed te zitten, hebben we een paar tips voor u voordat u naar de winkel stapt om een nieuw paar aan te schaffen: doe een zweetband of plak een stukje tape over uw oren; span het snoertje onder uw kin goed aan; of doe eerst de draadjes over uw oren en dan pas de dopjes erin.
Dit artikel komt uit Computer Idee 07, jaargang 2009.