Koopgids VR-headsets
Virtual reality headsets zijn er in vele vormen en maten en elk jaar komen er weer nieuwe VR-brillen bij. Van nog geen tientje tot duizenden euro’s, VR is er voor elk budget. Op deze pagina vind je alles wat je over virtual reality moet weten om de juiste keuze te maken.
©CIDimport
Uit welke VR-headsets kan ik kiezen?
©CIDimport
Virtual Reality headsets zijn onder te verdelen in drie categorieën. De headsets die een pc of spelcomputer als krachtbron gebruiken. Deze VR-headsets leveren over het algemeen de beste vr-ervaring op en beschikken over positional trackingsysteem wat een veel realistischere ervaring oplevert. De headsets die een smartphone gebruiken als krachtbron zijn een stuk minder krachtig dan een pc, maar Samsung weet met hun Gear VR toch een bijzondere VR-ervaring te bieden. Helaas mist deze vorm van VR wel de positional tracking en kun je dus alleen zittend deze headsets gebruiken. Het laatste type headset werkt autonoom. De huidige generatie van deze autonome headsets zijn vergelijkbaar met de Gear VR, maar toekomstige modellen, zoals de Oculus Quest, zullen ook beschikken over positional tracking.
Is virtual reality op de pc niet ontzettend duur?
©CIDimport
Toen virtual reality een aantal jaar geleden voor het eerst op de consumentenmarkt verscheen, was een zeer krachtige computer nodig om de hoge resolutieschermen in de VR-brillen aan te kunnen sturen. De kosten van zowel een vr-headset als de hardware liep al snel in de duizenden euro’s. Nu 4K langzaam gemeengoed wordt en de techniek van toen alweer achterhaald is, is het totale prijskaartje voor virtual reality al flink gezakt.
De systeemeisen verschillen per headset. Maar over het algemeen geldt wel hoe sneller en uitgebreider de pc hoe beter de ervaring. Met de volgende minimale systeemeisen ben je in staat zijn virtual reality applicaties en hardware te gebruiken:
Minimale systeemeisen Oculus Rift
Processor: Intel Core i3-6100 of AMD Ryzen 3 1200 / AMD FX 4350
Videokaart: NVIDIA GTX 960 of AMD Radeon R9 290
RAM: 8 GB
Aansluitingen: Eenmaal HDMI 1.3, eenmaal USB 3.0, tweemaal USB 2.0
Minimale systeemeisen HTC Vive
Processor: Intel Core i5-4590 of AMD FX 8350
Videokaart: NVIDIA GTX 970 of AMD Radeon R9 290
RAM: 4 GB
Aansluitingen: Eenmaal HDMI 1.4 of DisplayPort 1.2, eenmaal USB 2.0
Minimale systeemeisen Windows 10 Mixed Reality
Processor: Intel Core i5 7200U
Videokaart: Intel HD Graphics 620 of NVIDIA MX150/965M
RAM: 8 GB
Aansluitingen: Eenmaal HDMI 1.4 of DisplayPort 1.2, eenmaal USB 3.0, bluetooth 4.0-ontvangt (voor controllers).
PC aangestuurde headset
©CIDimport
De headsets die via de pc worden aangestuurd bieden veruit de beste VR-ervaring op dit moment. De drie belangrijkste spelers zijn: HTC met de Vive, Facebook en Oculus met de Rift en Microsoft met de Mixed Reality headsets van verschillende fabrikanten. Hoewel de uiteindelijke ervaring in grote lijnen hetzelfde is, loopt de onderliggende techniek enorm uiteen. Met name de manier waarop de positie van de headset en de controllers bepaald wordt. Voor de Oculus Rift dienen twee camera’s (sensoren) op het bureau geplaatst te worden die IR-leds op de headset volgen om de positie te bepalen. Voor de HTC Vive dienen twee basisstations aan weeszijde van de speelruimte gemonteerd te worden. De Mixed reality hebben alle sensoren ingebouwd in de headset. Elke techniek heeft zo zijn voor- en nadelen, maar de uiteindelijke speelervaring is voor wie niet al te kritisch is vrijwel identiek.
Smartphone aangestuurde headsets
©CIDimport
Deze vorm van virtual reality kun je zo duur maken als je wil. Je kunt van een pizzadoos al een Google Cardboard VR-headset maken. Dat is prima voor incidenteel gebruik, maar leent zich niet voor uren kijkplezier. Daarvoor kun je het beste aankloppen bij Samsung. De Gear VR is in samenwerking met Oculus gemaakt en heeft een enorme voorsprong op de rest. Zo kan je met de Gear VR Netflix kijken in een gigantische virtuele thuisbioscoop. Het nadeel is wel dat je een smartphone van Samsung nodig hebt om deze te gebruiken. Heb je deze niet, dan kun je naast een zelf geknutselde headset bijvoorbeeld ook kiezen voor een kant-en-klare oplossing als de VR Box of Carl Zeiss ONE Plus. Hierin passen vrijwel alle moderne smartphones. Het enige waar je nog op moet letten is of de smartphone beschikt over een Gyroscope, Accelerometer en Magnetometer.
Spelcomputers en VR
©CIDimport
Sony heeft met hun PlayStation VR-headset het grootste deel van de virtual realitymarkt in handen. Zij hebben slim ingespeeld op de destijds hoge kosten van VR en een headset ontwikkeld die, door gebruik te maken van oude technieken, voor een gereduceerde prijs aangeboden kon worden. Daarbij was ook geen dure pc-hardware nodig, want de PlayStation VR wordt aangesloten op de PlayStation 4 spelcomputer. Binnenkort voegt ook Nintendo zich aan het lijstje spelcomputers met virtual reality ondersteuning toe. De meer op Google Cardboard gebaseerde VR-bril is vooral bedoeld voor kinderen die van een stuk karton zelf op een innovatieve manier kennis kunnen maken met de techniek.
Autonome VR-headset
©CIDimport
Sommige noemen de zelfstandig werkende headsets een doorbraak voor virtual reality. Deze headsets hebben geen telefoon en geen pc nodig en hebben alle benodigde hardware die in de headset is ingebouwd. De huidige generatie heeft veel weg van de Gear VR. Ze hebben geen positional tracking en kunnen alleen zittend gebruikt worden. De Oculus Go is op dit moment de beste keuze in deze categorie. Op dit moment zijn de betere headsets zoals de Lenovo Mirage Solo en Oculus Quest nog niet vrij verkrijgbaar. Wie nog even geduld heeft zal met de laatstgenoemde ook de mogelijkheid krijgen rond te lopen en daarmee een volledige VR-ervaring opdoen, zonder aan een computer of telefoon gebonden hoeven te zijn.