ID.nl logo
Het Europese CE-logo versus het Chinese CE-logo: een onderscheidend onderscheid
Zekerheid & gemak

Het Europese CE-logo versus het Chinese CE-logo: een onderscheidend onderscheid

Het Europese CE-logo dat we alleen op producten vinden die zijn goedgekeurd voor veilig gebruik in de Europa ken je waarschijnlijk wel. Maar wat veel mensen niet weten is dat er nog zo'n logo bestaat dat sprekend lijkt op de bekende Europese versie, maar toch een heel andere betekenis heeft. In dit artikel duiken we dieper in de betekenis en de verschillen tussen deze twee logo's.

Het Europese CE-logo, een bekend symbool in de wereld van productie en handel, staat voor "Conformité Européene" oftewel Europese Conformiteit. Het logo is een verklaring van de fabrikant dat het product voldoet aan de essentiële eisen van de relevante Europese gezondheids-, veiligheids- en milieubeschermingswetgeving. Je kunt het zien als een zegel van goedkeuring dat aangeeft dat het product veilig is voor gebruik en verkoop binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Het Europese CE-logo is verplicht bij alle producten die binnen de EER op de markt verschijnen, het is geen vrijblijvend beeldmerk, maar het is ook geen keurmerk; het wordt dus niet toegepast op producten die op een bepaalde manier zijn getest, bijvoorbeeld zoals het Kema Keurmerk (inmiddels Dekra) dat wel is.

Verplicht

Het Europese CE-logo is verplicht op een groot scala aan producten, te weten:


Verplicht Het Europese CE-logo is verplicht op een groot scala aan producten en apparaten, te weten:

  • speelgoed
  • machines
  • bouwproducten
  • elektrische en elektronische apparatuur
  • drukvaten en gastoestellen
  • meet- en weegapparatuur
  • persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondmaskers en veiligheidsbrillen
  • vuurwerk en explosieven voor civiel gebruik
  • transportmiddelen zoals motorvoertuigen, liften of kabelbanen)
  • medische hulpmiddelen

Nòg een CE-logo

Wat je echter vast nog niet wist is dat er een ander CE-logo bestaat, dat ook nog eens een vrijwel exacte kopie is van het 'originele' Europese CE-logo. Chinese fabrikanten hebben namelijk een eigen CE-logo ontwikkeld. De betekenis van dàt logo zegt echter helemaal niks over veiligheid of enige vorm van goedkeuring, maar staat domweg voor 'China Export' en heeft dus een heel ander doel. Het Chinese CE-logo is een merkteken dat aangeeft dat het product is vervaardigd voor export uit China. Het is geen indicatie van naleving van enige veiligheids- of kwaliteitsnormen en wordt niet erkend door de Europese Unie of enige andere regelgevende instantie buiten China. Kortom: elk product dat in China wordt gemaakt en vanuit dat land naar andere landen wordt geëxporteerd, kan dus zijn voorzien van dat Chinese CE-logo. Het Chinese CE-logo is jaren geleden gelanceerd zodat producenten gemakkelijk kunnen aantonen dat het product in China is gemaakt. De keuze voor een CE-logo door China is alles behalve toevallig. De Chinezen weten maar al te goed dat een bekend logo vertrouwen opwekt bij de consument. En dus kwamen ze jaren geleden voor een logo dat net geen exacte kopie is van het CE-keurmerk.

Zoek de verschillen

Als je het niet weet is het echter heel gemakkelijk om niet te kunnen zien wat het verschil is. Als je even snel kijkt zie je namelijk niet wat er anders is aan dat Chinese logo ten opzichte van de originele versie. Het belangrijkste verschil tussen de twee logo's - naast hun betekenis - is het ontwerp. Hoewel ze op het eerste gezicht identiek lijken, is er een subtiele variatie in de afstand tussen de "C" en de "E". In het Europese CE-logo is de afstand groter en zijn de letters verbonden in een halve cirkel, terwijl in het Chinese CE-logo de letters dichter bij elkaar staan en parallel zijn. Dat beste kunnen we illustreren met de onderstaande afbeelding.

Links het Europese logo, rechts het misleidende 'Chinese Export'-logo.

In bovenstaand voorbeeld is links het originele 'Conformité Européene'-logo, rechts het Chinese 'China Export'-logo. Als je dat logo dus ziet staan op een product, bijvoorbeeld op een adapter of vlakbij een stekker - de plek waar zo'n logo meestal staat - moet je goed kijken naar de ruimte tussen de letters 'C' en 'E'. Bij het originele Europese logo staan de letters verder uit elkaar en ligt de 'E' eigenlijk tegen de volledige cirkel van de 'C' aan. Bij het Chinese logo liggen die letters juist weer dichter op elkaar en loopt de virtuele doorgetrokken cirkellijn precies tot aan het einde van het liggende middelste streep je van de 'E'.

Een andere valkuil is ook dat het Chinese logo er misschien juist 'netter' uitziet, omdat de letters mooier ten opzichte van elkaar zijn uitgelijnd; de Europese versie ziet er door de grotere afstand door sommigen juist minder 'professioneel' uit. Toch is het linker logo het officiële beeldmerk voor producten die zijn toegestaan om op de Europese te worden uitgebracht.

Grote gevolgen

De subtiele verschillen tussen deze logo's kunnen echter grote gevolgen hebben. Een product met het Chinese CE-logo dat wordt verkocht in de EER, kan worden beschouwd als niet-conform en kan worden onderworpen aan sancties en boetes. Voor consumenten, maar ook voor importeurs en distributeurs is het dus belangrijk om het onderscheid tussen deze twee logo's te begrijpen. Consumenten zouden bovendien gevaar kunnen oplopen als ze zo'n product via bijvoorbeeld een webshop bestellen waarvan niet duidelijk is waar het zich bevindt.

Ook wanneer er gevaarlijke problemen ontstaan met een product dat niet is voorzien van het Europese CE-logo, kan het nog lastig voor een consument uitpakken om bijvoorbeeld recht te halen bij een fabrikant en op ondersteuning te rekenen.

Niet illegaal

Het grootste probleem van het CE-logo dat door Chinese bedrijven kan worden gebruikt, is dat het niet illegaal is om zo'n beeldmerk op producten te zetten. Bovendien zou het ook kunnen voorkomen dat je op een product twee van dit soort logo's kunt aantreffen; het echte Europese kenmerk en de Chinese versie. Het blijft dus altijd goed opletten, maar zelfs het oorspronkelijke Europese logo kan natuurlijk worden nagemaakt. Zorg er dus altijd voor dat je je producten bestelt bij een webshop dat zich bij voorkeur in Europa heeft gevestigd om er zeker van te zijn dat je geen malafide product(en) in huis haalt.

▼ Volgende artikel
4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2
© Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com
Huis

4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Met de release van iOS 18.2 en 18.3 heeft Apple een aantal kleinere aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, die wellicht minuscuul maar desondanks waardevol zijn. Te klein voor een enkel artikel, maar groot genoeg voor een overzicht van vier nieuwe functies.

In dit artikel brengen we de volgende onderdelen onder de aandacht. Deze opties werken vanaf 18.2 of 18.3; dat staat erbij vermeld.

  1. Volumebalk terugbrengen naar het vergrendelde scherm
  2. Oogtracking activeren voor navigatie door de menu’s
  3. iPhone opnieuw opstarten via het controlepaneel
  4. Helderheid zaklamp aanpassen via controlepaneel

Ook interessant om te lezen: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android).

Volumebalk op het vergrendelscherm

Terwijl iOS 16 nog in het teken stond van een gestroomlijnde ervaring, is dat met iOS 18 wel anders. In het kader van personalisatie brengt Apple allerlei zaken terug die het eerder verwijderde, zoals de volumebalk op het vergrendelscherm. Daarmee kun je het volume digitaal aanpassen.

Als je iOS 18.2 of hoger op je iPhone hebt staan, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen om die balk terug te plaatsen op het vergrendelde iPhone-display.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol totdat je Audio en visueel ziet staan en klik daarop

  • Zet naast Toon altijd volumeregeling de schakelaar om (zodat die een kleurtje krijgt)

  • Als je nu een liedje met een muziekspeler afspeelt, zie je een volumebalk onder de media-informatie op het vergrendelde scherm staan.

Oogtracking activeren

Deze functie werd iets eerder geïntroduceerd, maar is dus ook beschikbaar met versie 18.2 en 18.3: oogtracking. Dat is eveneens een toegankelijkheidsoptie, en hiermee kun je de iPhone met je ogen bedienen. Superhandig voor mensen die minder met hun handen kunnen doen. Je hebt hiervoor wel minimaal een iPhone SE 3 of iPhone 12 nodig. Door de onderstaande stappen op te volgen, activeer je de oogbediening.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol naar Oogtracking en tik daarop

  • Zet nu de schakelaar om naast Oogtracking (helemaal bovenaan)

  • Volg de test op, zodat de iPhone de tracking kan instellen

Nu kun je de iPhone met je ogen bedienen. De stip in beeld volgt jouw blik. Als je ergens anderhalve seconde op focust, zal de iPhone een actie uitvoeren (zoals een knop indrukken).

Als je een lui oog hebt, zoals de schrijver dezes, dan kan de kalibratie falen. Dan is het een idee om het luie oog te sluiten en de test uit te voeren met het 'goede oog'. Vervolgens moet je de smartphone ook bedienen met alleen dat oog (dus het andere moet dicht blijven). Dat kan vermoeiend zijn, dus in dat geval kan een ooglapje een oplossing zijn.

Opnieuw opstarten vanuit controlepaneel

Een iPhone opnieuw opstarten was tot op heden best omslachtig. Voorheen moest je de volume- en powerknoppen tegelijk indrukken en wachten totdat het daarvoor bestemde scherm omhoog komt. En anders moest je het via de reguliere instellingen regelen (via Instellingen > Algemeen > Zet uit). Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Wanneer je iOS 18.3 installeert, krijg je toegang tot een derde optie die alles een stuk toegankelijker maakt.

  • Haal het controlepaneel naar beneden

  • Rechts bovenin zie je nu een powerknop staan

  • Houd die knop ingedrukt

  • Schuif de knop in beeld naar rechts

  • Start de iPhone nu opnieuw op

Helderheid zaklamp instellen

Tot slot werpen we een blik op de zaklamp van de iPhone. Met de meest recente iPhones is het mogelijk zowel de helderheid als de breedte van de lichtstraal aan te passen. Met oudere modellen kun je alleen het eerstgenoemde bijstellen. In beide gevallen bereik je de opties voor de zaklamp gelukkig op dezelfde manier.

De helderheid van de ledflitser aanpassen kan een onverwacht voordeel opleveren: je hebt immers niet altijd de felste stand nodig. Zeker niet als het pikkedonker is; dan volstaat een minder verblindend licht ook nog weleens.

  • Zet de zaklamp aan. Dat kan op twee manieren: op het vergrendelscherm tik je daarvoor op het juiste symbool (links onderin). Anders regel je dat via het Controlepaneel door op de zaklampknop te tikken.

  • Op moderne iPhones zie je nu een zaklamp in beeld komen. Hier kun je naar links en naar rechts vegen om de breedte aan te passen. Als je nu omhoog of omlaag veegt, pas je de helderheid aan. Op oudere iPhones werkt dat net even anders. Dan zie je een gelaagde balk in beeld staan. Door op de verschillende lagen te tikken, pas je aan hoe fel het licht is.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl: