Het Europese CE-logo versus het Chinese CE-logo: een onderscheidend onderscheid
Het Europese CE-logo dat we alleen op producten vinden die zijn goedgekeurd voor veilig gebruik in de Europa ken je waarschijnlijk wel. Maar wat veel mensen niet weten is dat er nog zo'n logo bestaat dat sprekend lijkt op de bekende Europese versie, maar toch een heel andere betekenis heeft. In dit artikel duiken we dieper in de betekenis en de verschillen tussen deze twee logo's.
Het Europese CE-logo, een bekend symbool in de wereld van productie en handel, staat voor "Conformité Européene" oftewel Europese Conformiteit. Het logo is een verklaring van de fabrikant dat het product voldoet aan de essentiële eisen van de relevante Europese gezondheids-, veiligheids- en milieubeschermingswetgeving. Je kunt het zien als een zegel van goedkeuring dat aangeeft dat het product veilig is voor gebruik en verkoop binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Het Europese CE-logo is verplicht bij alle producten die binnen de EER op de markt verschijnen, het is geen vrijblijvend beeldmerk, maar het is ook geen keurmerk; het wordt dus niet toegepast op producten die op een bepaalde manier zijn getest, bijvoorbeeld zoals het Kema Keurmerk (inmiddels Dekra) dat wel is.
Verplicht
Het Europese CE-logo is verplicht op een groot scala aan producten, te weten:
Verplicht Het Europese CE-logo is verplicht op een groot scala aan producten en apparaten, te weten:
- speelgoed
- machines
- bouwproducten
- elektrische en elektronische apparatuur
- drukvaten en gastoestellen
- meet- en weegapparatuur
- persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondmaskers en veiligheidsbrillen
- vuurwerk en explosieven voor civiel gebruik
- transportmiddelen zoals motorvoertuigen, liften of kabelbanen)
- medische hulpmiddelen
Nòg een CE-logo
Wat je echter vast nog niet wist is dat er een ander CE-logo bestaat, dat ook nog eens een vrijwel exacte kopie is van het 'originele' Europese CE-logo. Chinese fabrikanten hebben namelijk een eigen CE-logo ontwikkeld. De betekenis van dàt logo zegt echter helemaal niks over veiligheid of enige vorm van goedkeuring, maar staat domweg voor 'China Export' en heeft dus een heel ander doel. Het Chinese CE-logo is een merkteken dat aangeeft dat het product is vervaardigd voor export uit China. Het is geen indicatie van naleving van enige veiligheids- of kwaliteitsnormen en wordt niet erkend door de Europese Unie of enige andere regelgevende instantie buiten China. Kortom: elk product dat in China wordt gemaakt en vanuit dat land naar andere landen wordt geëxporteerd, kan dus zijn voorzien van dat Chinese CE-logo. Het Chinese CE-logo is jaren geleden gelanceerd zodat producenten gemakkelijk kunnen aantonen dat het product in China is gemaakt. De keuze voor een CE-logo door China is alles behalve toevallig. De Chinezen weten maar al te goed dat een bekend logo vertrouwen opwekt bij de consument. En dus kwamen ze jaren geleden voor een logo dat net geen exacte kopie is van het CE-keurmerk.
Zoek de verschillen
Als je het niet weet is het echter heel gemakkelijk om niet te kunnen zien wat het verschil is. Als je even snel kijkt zie je namelijk niet wat er anders is aan dat Chinese logo ten opzichte van de originele versie. Het belangrijkste verschil tussen de twee logo's - naast hun betekenis - is het ontwerp. Hoewel ze op het eerste gezicht identiek lijken, is er een subtiele variatie in de afstand tussen de "C" en de "E". In het Europese CE-logo is de afstand groter en zijn de letters verbonden in een halve cirkel, terwijl in het Chinese CE-logo de letters dichter bij elkaar staan en parallel zijn. Dat beste kunnen we illustreren met de onderstaande afbeelding.
In bovenstaand voorbeeld is links het originele 'Conformité Européene'-logo, rechts het Chinese 'China Export'-logo. Als je dat logo dus ziet staan op een product, bijvoorbeeld op een adapter of vlakbij een stekker - de plek waar zo'n logo meestal staat - moet je goed kijken naar de ruimte tussen de letters 'C' en 'E'. Bij het originele Europese logo staan de letters verder uit elkaar en ligt de 'E' eigenlijk tegen de volledige cirkel van de 'C' aan. Bij het Chinese logo liggen die letters juist weer dichter op elkaar en loopt de virtuele doorgetrokken cirkellijn precies tot aan het einde van het liggende middelste streep je van de 'E'.
Een andere valkuil is ook dat het Chinese logo er misschien juist 'netter' uitziet, omdat de letters mooier ten opzichte van elkaar zijn uitgelijnd; de Europese versie ziet er door de grotere afstand door sommigen juist minder 'professioneel' uit. Toch is het linker logo het officiële beeldmerk voor producten die zijn toegestaan om op de Europese te worden uitgebracht.
Grote gevolgen
De subtiele verschillen tussen deze logo's kunnen echter grote gevolgen hebben. Een product met het Chinese CE-logo dat wordt verkocht in de EER, kan worden beschouwd als niet-conform en kan worden onderworpen aan sancties en boetes. Voor consumenten, maar ook voor importeurs en distributeurs is het dus belangrijk om het onderscheid tussen deze twee logo's te begrijpen. Consumenten zouden bovendien gevaar kunnen oplopen als ze zo'n product via bijvoorbeeld een webshop bestellen waarvan niet duidelijk is waar het zich bevindt.
Ook wanneer er gevaarlijke problemen ontstaan met een product dat niet is voorzien van het Europese CE-logo, kan het nog lastig voor een consument uitpakken om bijvoorbeeld recht te halen bij een fabrikant en op ondersteuning te rekenen.
Niet illegaal
Het grootste probleem van het CE-logo dat door Chinese bedrijven kan worden gebruikt, is dat het niet illegaal is om zo'n beeldmerk op producten te zetten. Bovendien zou het ook kunnen voorkomen dat je op een product twee van dit soort logo's kunt aantreffen; het echte Europese kenmerk en de Chinese versie. Het blijft dus altijd goed opletten, maar zelfs het oorspronkelijke Europese logo kan natuurlijk worden nagemaakt. Zorg er dus altijd voor dat je je producten bestelt bij een webshop dat zich bij voorkeur in Europa heeft gevestigd om er zeker van te zijn dat je geen malafide product(en) in huis haalt.