Handmatig Windows-updates verwijderen doe je zo

© PXimport

Handmatig Windows-updates verwijderen doe je zo

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 5 augustus 2022 - 05:02

Aangepast: 25 november 2022 - 11:43

Wesley Akkerman

Over het algemeen is het verstandig Windows 10- en 11-aparaten helemaal up-to-date te houden. Maar het kan zijn dat een recent verschenen update voor problemen zorgt. En dan is het handig om te weten hoe je handmatig een Windows-update verwijderen kunt.

Je kunt dit bijvoorbeeld regelen via de Instellingenapp op je Windows 10- of Windows 11-computer. Open de Instellingen (Windows-toets plus i) en ga naar Bijwerken en beveiliging. Ga vervolgens naar het kopje Geschiedenis van updates weergeven. Die vind je onderaan de pagina Windows Update (als het goed is opent deze pagina automatisch nadat je Bijwerken en beveiliging opent). 

De eerste knop bovenaan de nieuwe pagina is Installatie van updates ongedaan maken. Dat is een blauwe regel tekst, die wellicht net wat minder goed leesbaar is met een zwarte achtergrond.

Wanneer je op de knop klik, dan kom je uit bij het Configuratiescherm, bij Programma’s en onderdelen. Hier zie je verschillende kopjes staan, waaronder Microsoft Windows. Dat is het kopje dat we nodig hebben. Selecteer de update die je wil verwijderen. Als je de meest recente update zoekt, klik dan eerst nog even op Geïnstalleerd op aan de bovenkant; dat zie je eerst de meest recent geïnstalleerde updates staan. 

Je selecteert een update met je rechtermuisknop en drukt vervolgens op het knopje Verwijderen. Windows vraagt dan aan je of je hier zeker van bent. Geef aan dat je dat bent en het systeem verwijdert de update die mogelijk voor problemen zorgt.

© PXimport

En wat als Windows 10 of 11 niet opstart?

Het kan zijn dat je zelfs te maken krijgt met opstartproblemen die dankzij een update veroorzaakt worden. Dan heb je gelukkig nog een laatste oplossing tot je beschikking, via Windows RE. Die afkorting staat voor Recovery Environment. Houd de uitknop ingedrukt wanneer je de pc afsluit via die knop en druk vervolgens die knop weer in om de pc in te schakelen. 

Op eenzelfde manier kun je ook de veilige modus van Windows bereiken. Zoek in dit blauwe menu de probleemoplosser op en ga naar de geavanceerde instellingen. Daar zie je een knop staan waarmee je updates kunt verwijderen.

Vervolgens krijg je de keuze om de meest recente update te verwijderen. Doe dat en probeer vervolgens de computer opnieuw op te starten om te kijken of je dit keer wel voorbij het opstartscherm komt. Je kunt helaas niet kiezen welke update je hier verwijdert, dus hopelijk is de meest recente Windows-update de boosdoener.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000