ID.nl logo
Krik je gezondheid op met Apple's HealthKit
© PXimport
Huis

Krik je gezondheid op met Apple's HealthKit

Met de nieuwe app Gezondheid in iOS 8 kun je in één oogopslag zien hoe het met je gaat, beweert Apple. Maar waarom willen we dat eigenlijk? Redacteur Bart Boersma testte het twee weken lang uit en hield een dagboek bij.

"Jij hebt zo te zien een goede vakantie gehad", zeggen mijn vrienden als ik thuiskom na een paar weken Zuid-Frankrijk. Het gaat helaas niet over mijn gezonde bruine huidje of uitgeruste staat van zijn, maar ze geven een vriendschappelijke klap op mijn iets te dikke buik. Etters.

Als ik na een paar weken die opmerking nog steeds krijg, begin ik mij te realiseren dat het meer is dan een post-vakantie-buikje. Ik sport nauwelijks meer en eet stokbroden en croissants alsof het werkende leven nog niet is begonnen. Als ik hijgend voor de tweede keer die week de lege flessen wijn naar de glasbak breng, denk ik: dit moet anders. Maar hoe?

Het antwoord komt niet veel later als ik mijn iPhone update naar iOS 8. Op mijn scherm staat ineens een icoontje met een hartje erin en eronder het woordje 'Gezondheid'. Natuurlijk! Gezond worden doe je met Gezondheid. Het leven is soms zo logisch. De nieuwe applicatie laat mij 'in één oogopslag zien hoe ik ervoor sta', aldus Apple. Maar hoe doet hij dat en helpt mij dit echt om mijn leven te beteren? Ik besluit ik hem twee weken te testen om die vragen te beantwoorden.

©PXimport

De voorbereiding

In Gezondheid kan ik een duizelingwekkend aantal parameters bijhouden. Niet alles is nuttig, daarom is het zaak een goede selectie te maken. Iemand met diabetes wil zeker zijn bloedsuikerspiegel weten, maar ik niet. Ook informatie over mijn eiwit- en ijzerinname is mij te gedetailleerd. Ik focus mij vooral op beweging, calorieën, gewicht en slapen.

Mijn iPhone 6 meet automatisch het aantal stappen dat ik zet, de afstand die ik afleg en het aantal verdiepingen dat ik met de trap bereik. De overige informatie haalt Gezondheid uit HealthKit, een soort verzamelbak aan gegevens die door andere applicaties worden toegevoegd.

Gezondheid geïsoleerd testen is daarom een beetje onzin. Ik bekijk ook of losse apps en apparaten mij helpen om weer fit te worden. Twee weken lang stel ik mijzelf vragen als: beweeg ik genoeg? Eet ik gezond? Slaap ik voldoende? Ben ik gestresst? En de duizenddollarvraag: hoeveel weeg ik?

Dag 1: goedemorgen

Op de eerste testdag word ik bruut gewekt door de app Sleep Time. Het is een kwartier vroeger dan normaal en ook mijn vriendin wordt er wakker van. Ze is boos en eist een verklaring: "Wat is dit voor app?". Sleep Time gebruikt de bewegingssensor van de iPhone om mijn slaappatroon te analyseren. 's Nachts ligt de iPhone op mijn matras en aan de hand van mijn bewegingen registreert hij of ik diep of licht slaap. In het halfuur voordat mijn wekker afgaat, maakt Sleep Time mij wakker als ik in mijn lichte slaapfase zit. Zo word ik fris en energiek wakker, is de bedoeling. Maar mijn vriendin is nog niet overtuigd, want ze vindt me nog steeds knorrig. "Als hij na een week niet werkt, moet hij uit", zegt ze dreigend.

Sleep Time

Prijs Gratis

Score 4 / 5

©PXimport

Dag 2: hartslagcoach

Zodra de wekker gaat, sneak ik uit bed, want ik heb geen zin in nog meer kritisch commentaar. In de woonkamer doe ik een hartslagmeter om en ga twee minuten op de grond liggen. Hartslagmeters schrikken mij normaal gesproken af. Ik associeer ze met onbegrijpelijke termen als 'anaerobe level' en ik verwacht dan ook dat ik een internetcursus nodig heb om te begrijpen hoe hij werkt. Maar met de Wahoo Tickrx en hartslagoortjes van Jabra Pulse hoeft dat gelukkig niet. Ze geven mij geen grafieken, maar berekenen aan de hand van mijn rusthartslag hoe hard ik moet lopen. Vandaar dat ik eerst op de grond lig.

Als ik even later in hardloop-outfit buiten sta, verbind ik de Jabra Pulse via bluetooth met mijn iPhone. In mijn oor zegt een zwoele vrouwenstem: "Heart rate detected". Dat stimuleert. Ook tijdens het lopen laat ze regelmatig van zich horen. Vooraf heb ik ingesteld op welk niveau ik wil trainen en als mijn hartslag boven dit niveau komt, remt ze me af. Ze is eigenlijk mijn persoonlijke coach. Hoe fijn is dat! Thuis word ik nog enthousiaster als ik de extra opties ontdek die Jabra Pulse mij als amateur biedt. Via een eenvoudige test (15 minuten liggen en dan opstaan en 15 seconden staan) meet hij of ik overtraind ben. Ook kan ik 1,6 kilometer wandelen zodat hij mijn zuurstofopname meet, als indicatie van mijn algehele fitheid. Jammer dat deze informatie niet wordt doorgezet naar HealthKit.

Jabra Sport

Prijs Gratis

Score 5 / 5

©PXimport

Dag 3: gewicht in de schaal

Er is iets geks aan de hand. Ik heb al drie dagen zin om me te wegen. Echt zin. Ik kijk er zelfs naar uit. Niet dat ik al veel ben afgevallen, maar op de weegschaal waan ik mij even in een Star Trek-film. Zodra ik mijn blote voeten op de glimmende sensoren van de zwartmatte iHealth plaats, fluister ik tegen mijzelf: "Beam me up, Scotty."

©PXimport

Op dat moment ligt mijn iPhone nog rustig op mijn nachtkastje. Pas als ik 's avonds op de bank naar DWDD kijk, besluit ik al mijn data van de afgelopen dagen te synchroniseren met de app My Vitals via wifi. Hij geeft mijn vetpercentage, bot- en spiermassa en BMI. Allemaal heel interessant, maar het belangrijkste bericht voor mij is toch: ik ben ietsepietsie afgevallen.

Het contrast met de degelijke weegschaal van Wahoo kan bijna niet groter. Die doet gewoon wat hij moet doen: mijn gewicht meten en doorzetten naar mijn iPhone. Als enig extraatje beoordeelt hij mijn BMI door een boos gezichtje te tonen. Dat neem ik hem niet in dank af.

iHealth My Vitals

Prijs Gratis

Score 4 / 5

©PXimport

Wahoo Wellness

Prijs Gratis

Score 3 / 5

©PXimport

Dag 4: calorieën

Mijn leven draait nu om calorieën. Mijn hartslag, mijn passen, mijn afstand, mijn eten, mijn work-out ... alles wordt omgezet in goede (actieve) en slechte (diëtische) calorieën. Mijn onvrede is dan ook groot als blijkt dat mijn potje squash vandaag niet wordt meegerekend, omdat ik mijn iPhone op de baan niet bij mij draag. Ook het bezoekje aan de sportschool van gisteren blijft onvermeld. Toch knak ik pas echt nadat ik de sit-ups, push-ups en springbewegingen heb gedaan van de app 7 Minute Workout. Na twaalf korte maar zware oefeningen, schat hij dat ik slechts 44 calorieën heb verbrand. "Waar doe ik dit eigenlijk voor?", verzucht ik.

7 Minute Workout

Prijs Gratis

Score 3 / 5

©PXimport

Dag 5: calorie-explosie

Actieve calorieën zijn vooral waardevol omdat MyFitnessPal ze oppikt uit HealthKit en aftrekt van de calorieën die ik eet. In de app sla ik alles op wat ik binnenkrijg: alle bananen, boterhammen, boerenkoolmaaltijden etc. Om mijn streefgewicht te halen, mag ik maximaal 1900 calorieën per dag binnenkrijgen. Maar vandaag explodeert die calorieteller dankzij bier, chips en een uitgebreide lunch. Mijn oplossing: Ik loop een extra rondje hard, zodat ik een buffertje opbouw. In tien kilometer heb ik 1.131 calorieën verbrand en dat staat volgens MyFitnessPal gelijk aan tien extra biertjes. Hoera!

Calorie Counter & Diet Tracker by MyFitnessPal

Prijs Gratis

Score 4 / 5

©PXimport

Dag 6: virtuele realiteit

Sommige dagen laten zich het beste vanuit twee werkelijkheden beschrijven. Eerst de virtuele. Ik ben erg goed bezig vandaag. De app Human, die mijn beweging continu bijhoudt, strooit met complimentjes. Via pushberichten laat hij weten dat ik 'awesome' en 'excellent' ben. Ook MyFitnessPal is erg tevreden, want ik zit zwaar in het groen qua calorieën en kan dus flink bunkeren als ik zou willen. Kebabje misschien?

Nu de werkelijkheid. Ik zit de hele dag in de auto of achter mijn bureau. Ik negeer pushberichten van MyFitnessPal, omdat ik het veel te druk heb. De reden dat ik toch genoeg beweging krijg? Een file op de A9, waardoor Human denkt dat ik fiets. Even later rij ik op de krappe Utrechtse grachtjes achter een fietser, wat hij herkent als hardlopen. De enige échte beweging krijg ik tijdens een concert als ik halfdronken meewieg op de maat van de muziek. Human noteert twee uur actief dansen. Ik laat het bier onvermeld. 's Avonds haal ik een kebabje en ga vervolgens tevreden slapen. You fool.

©PXimport

Dag 7: 30 minuten

Nadat ik me gisteren even niets van Human aantrok, moet ik toch concluderen dat het wel de fijnste app is die ik deze week gebruik. Hij ziet er visueel bijzonder fraai uit en is gebaseerd op het idee dat je minimaal 30 minuten per dag moet bewegen. Dat blijkt soms verrassend lastig te zijn. Vandaag kom ik bijvoorbeeld maar tot twintig. Twintig! Bedenk dat Human zelfs de wandelingetjes naar de wc en de kantine meetelt. Dit is een schrikbarend inzicht.

©PXimport

Maar de berichtjes van Human, hoe suf ze ook zijn, stimuleren mij. Ik pak vaker de fiets naar de supermarkt en in de pauzes ga ik met een collega een stukje wandelen. Iedere keer dat ik op mijn iPhone lees dat ik 30 of 60 minuten heb bereikt, krijg ik een tevreden gevoel. Het voordeel ten opzichte van een stappenteller is dat ik mij bij minuten iets kan voorstellen. Tien minuten fietsen betekent bijvoorbeeld naar de supermarkt op en neer. Maar wat zijn 10.000 stappen? Na zeven dagen heb ik daar nog steeds geen flauw benul van.

Human

Prijs Gratis

Score 4 / 5

©PXimport

Dag 8: zen-punten

Even rust. Even ontspannen. Ik adem en ik adem uit, op het ritme van de cirkels op mijn iPhone die groter worden en daarna weer kleiner. Iedere dag als ik thuiskom van mijn werk pak ik dit korte zen-momentje, waarbij mijn duim op de Zensorium ligt die onder in de iPhone is geplugd. Daarna krijg ik 'zen-punten' toebedeeld. Op de eerste dag kreeg ik er 44, wat betekent dat ik 'composed' ben. Dat is level 2 van de 4. Eigenlijk meet Zensorium mijn hartslagvariabiliteit. Hoe constanter het klopt, hoe relaxter ik ben, is de logica. Onzin? Misschien. Maar vandaag zit ik op bijna op level 3. Deze routine lijkt voor mij dus wel te werken.

Zensorium geeft mij ook 'vita-punten', die zijn gebaseerd op mijn hartslag, ademhalingsfrequentie en het zuurstofpercentage in mijn bloed. Hierin doe ik het gelukkig een stuk beter: 84, wat inhoudt dat ik 'fresh' ben. Die puntentelling klinkt kinderachtig, maar werkt wel. Een aparte meting zegt mij namelijk niet zoveel. Alleen jammer dat ik de punten niet in Gezondheid kan zien. Dat is meteen het nadeel van een eigen systeem.

Zensorium Tinké

Prijs: Gratis

Score 3,5 / 5

©PXimport

Dag 9: problemen

Mijn dashboard is leeg ... de openingspagina van Gezondheid toont opeens geen enkele gegevens meer en ik krijg ze met geen mogelijkheid terug. Wat nu? Ben ik alles kwijt? Gezondheid heeft qua PR een slechte start gemaakt, want het grote publiek kent het vooral van de bugs waar het in de eerste maanden mee te maken had. Enkele apps moesten zelfs uit de App Store worden verwijderd omdat ze niet goed werkten. Ook hadden veel bekende gezondheid- en fitnessapps nog geen update beschikbaar om een verbinding met HealthKit mogelijk te maken. Mijn huidige probleem van het lege dashboard komt ook vaker voor, leert een korte zoektocht op internet. De oplossing: wachten. Ik leef daarom een paar dagen in het donker.

©PXimport

Dag 10: toch weer squashen

Wát een goed nieuws! Nee, mijn dashboard is nog steeds leeg, maar ik blijk toch mijn calorieën te kunnen meten tijdens het squashen en fitnessen. Halverwege de week heb ik mijn fraaie hartslagoortjes van Jabra Sport omgeruild voor de eenvoudig ogende Wahoo Tickrx. Maar wat blijkt: hij heeft een geheugenfunctie. Zo kan ik ook mijn hartslag meten en calorieverbranding schatten als ik mijn iPhone niet bij me heb. Na afloop van het (gewonnen!) potje squash blijkt de Tickrx misschien zelfs wel té geavanceerd. Hij synchroniseert automatisch de gegevens als hij om je lichaam zit. Maar nu ik hem af heb gedaan, krijg ik dit met geen mogelijkheid voor elkaar. Ik zie geen andere oplossing dan hem maar weer om te doen.

Overigens heeft de Tickrx bijna net zo'n prettige coach-functie als de Jabra, al ontbreekt de zwoele vrouwenstem. Toch lijkt hij meer geschikt voor fanatieke renners. Na afloop weet ik bijvoorbeeld hoe hoog ik mijn voet optil tijdens het lopen en hoe lang hij contact met de grond maakt. Mijn gedachte hierbij: laat ik eerst maar eens fit worden, daarna bekommer ik mij wel om mijn techniek.

Wahoo Fitness

Prijs: Gratis

Score 4 / 5

©PXimport

Dag 11: bloeddruk

De grootste tegenvallers in mijn zelfmonitoringweek zijn ongetwijfeld de bloeddrukmeters. Niet omdat ze slecht werken, integendeel zelfs, maar ik heb eigenlijk geen idee wat ik met die informatie moet doen. Vandaag vind ik het genoeg en bel ik een huisarts. Ik vertel haar hoe ik iedere dag een bloeddrukmeter om mijn arm wikkel, verbind via bluetooth en toekijk hoe hij zichzelf opblaast en mijn arm afknelt. Dan lees ik haar mijn uitslagen. Zowel het resultaat in de app My Vitals van de iHealth bloeddrukmeter als die in de app Health Mate van Withings, worden als prima beoordeeld. Ze vertelt dat als er niet direct een aanleiding is om mijn bloeddruk te meten (en een 'buikje' is dat volgens haar niet), ik dit ook niet hoef te doen. Pas als ik bepaalde klachten krijgt, stress voel of echt overgewicht heb, kan het nuttig zijn als indicator.

Na dit telefoongesprek verwijder ik de bloeddrukmeters uit HealthKit mijn iPhone. Dat kan inmiddels weer, want Gezondheid is weer beschikbaar. Gelukkig zijn alle gegevens, ook die uit mijn 'donkere dagen', bewaard gebleven.

Health Mate

Prijs: Gratis

Score 3 / 5

©PXimport

Dag 12: anderhalve marathon?

Er klopt iets niet. Ik swipe zoals iedere avond even snel door de gegevens in Gezondheid als ik ontdekt dat ik vandaag bijna 60 kilometer heb hardgelopen en daarmee 6000 calorieën heb verbrand. Een nadere inspectie leert dat zowel de hartslagmeter, als Strava, als Human, als de iPhone stappenteller, de afstand hebben doorgezet naar HealthKit. Die heeft deze gegevens keurig bij elkaar opgeteld en voilà: ik heb anderhalve marathon gelopen. Dit is zorgwekkend. Bedenk dat MyFitnessPal al die gemeten calorieën ook inleest en er ontvouwt zich een spinnenweb aan dubbele en dus foutieve informatie.

Hoe los ik dit op? Ik besluit sommige gegevens niet langer door te zetten naar HealthKit. De stappenteller van de iPhone kan ik niet uitzetten, dus dit wordt mijn afstandsmeter. Human houdt voortaan als enige mijn actieve calorieën bij. De rest zet ik uit. De betekent helaas ook het einde van mijn 'squash-oplossing' met de Wahoo Tickrx hartslagmeter, omdat de metingen tijdens het hardlopen dubbel zullen tellen. Snik.

Dag 13: driegangenmenu

Als ik 's avonds in het restaurant zit, geef ik het definitief op. Hoe vermeld ik dit driegangenmenu in hemelsnaam in MyFitnessPal? Waarom heeft een restaurant niet een streepjescode naast elk gerecht op de menukaart?

Bijna twee weken heb ik heel trouw al mijn eetgegevens bijgehouden. Dit leek gemakkelijk, want ik scande de barcode van de producten en dan hoefde ik alleen de hoeveelheid ervan aan te passen. Maar zonder dat ik het door had, kwam de klad erin. Ik was te druk, te afgeleid of ik had gewoon geen zin. Dat kwam vooral door moeilijke lunches of diners. Want bij een ovenbroodje met gebraden kip, avocado en mayonaise moest ik die allemaal apart noteren. Dat wil niemand.

©PXimport

Dag 14: goedenavond

Een week kreeg ik van mijn vriendin met mijn wek-app. Het is nu twee weken later en mijn iPhone 6 kruipt nog steeds iedere avond bij mij in bed. Ik stap vaker uitgerust uit bed en ook mijn vriendin merkt dat ik minder knorrig ben. Verdwenen zijn de urenlange snooze-sessies waarna ik mij met halfdichte ogen naar de badkamer begeef en pas na drie koppen koffie een vrolijk gesprek kan voeren. De enige die nu nog knorrig wakker wordt, is mijn vriendin. Zij wordt immers nog steeds regelmatig uit haar diepe slaap gewekt. Waarvoor mijn excuses.

Conclusie

Fitness-apps helpen, wijst een blik op Gezondheid uit. Ik ben in twee weken namelijk twee kilo afgevallen. Maar belangrijker: ik vóel mij fitter. Dankzij Human beweeg ik bewuster, ik train beter met de hartslagmeters en ik sta zelfs relaxter op door Sleep Time. Mijn vrienden geven geen klappen meer op mijn buik. Heeft HealthKit hierbij geholpen? Gezondheid kan voor veel parameters niet op tegen de losse apps, die vaak meer diepgang en uitleg geven. Human biedt motivatie, MyFitnessPal zet actieve en eetcalorieën in één grafiek en Jabra Pulse leert mij meer over mijn hardloopsessie. Ten opzichte van al die informatie is Gezondheid niet meer dan een verzameling eendimensionale gegevens.

©PXimport

Maar dat is tegelijk ook zijn kracht. Het is voor de snelle samenvatting in de ochtend en avond. Eén blik is genoeg om te weten hoeveel je hebt bewogen, geslapen én gegeten. Het is als een uittreksel van een boek: het hele boek is interessanter, maar het kost ook meer tijd. Met een samenvatting kun je bovendien prima je examen halen.

Er is ook nog een ander, vaak onderbelicht aspect dat HealthKit in gang heeft gezet. Apps kunnen de gegevens uit HealthKit gebruiken voor een eigen analyse. Daar wordt op dit moment nog maar beperkt gebruik van gemaakt, maar bijvoorbeeld Sleepio, een app die je helpt met slaapproblemen, gebruikt de slaapuren uit HealthKit al wel. Ook wordt de informatie via HealthKit beter gestroomlijnd. Nu leven veel apps in hun eigen bubbel en bepalen ze zelf met welke apps ze een-op-een gegevens uitwisselen. Dat zorgt voor een wirwar aan dwarsverbanden.

In de toekomst zal veel via HealthKit gaan. Is dit revolutionair, zoals Apple beweert? Laat ik het een verlengde revolutie noemen. Apple stelt bedrijven al jaren in staat om producten te ontwikkelen die mij via de iPhone monitoren en mij helpen om gezonder te worden. Apple pakt nu de regie terug.

HealthKit op de iPhone 5

Nu er alweer twee nieuwe generaties iPhones zijn sinds de iPhone 5, denk je misschien dat HealthKit niet meer relevant is voor deze telefoon. Je hebt immers niet zo'n hypermoderne 'motion sensor' (bewegingssensor). Maar hoewel je niet álles kunt gebruiken, geeft HealthKit je ook met de iPhone 5 genoeg inzicht in je gezondheid.

Het belangrijkste verschil met de iPhone 6 is dat je stappen niet worden geteld en dat dit dus ook niet wordt omgezet naar je loopafstand en het aantal calorieën dat je hebt verbrand. Ook de intrigerende mogelijkheid om het traplopen bij te houden, is er niet. Dit betekent ook dat apps die gebruik maken van de stappenteller van de iPhone, dit niet zullen bijhouden, zoals Withings en MyFitnessPal.

Maar geen nood, er zijn genoeg alternatieven. Een app als Human houdt ook op de iPhone 5 keurig de hele dag je beweging bij. Dit wordt daarna ingelezen door MyFitnessPal, zodat je beweegcalorieën nog steeds van je eten worden afgetrokken.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk om een activiteitstracker aan te schaffen, die je bewegingen bijhoudt, zoals Nike+ Fuelband of Jawebone. Let er dan wel op hij verbonden kan worden met HealthKit. Het bekende Fitbit liet in oktober weten dit niet van plan te zijn.

©PXimport

Bedenk ook dat je met de iPhone 5 in de 'luxe-positie' verkeert dat je de keuze hebt om je stappen helemaal niet te meten. Bij de iPhone 6 kun je dit niet uitschakelen. Dat kan onhandig zijn, omdat tijdens de test bleek dat verschillende apps elkaar kunnen overlappen.

▼ Volgende artikel
Black Friday: waar vind je de beste elektronica-deals?
© Talita
Huis

Black Friday: waar vind je de beste elektronica-deals?

Zet 29 november in je agenda, want dan is het Black Friday! Voor techliefhebbers is dit een absolute topdag. Met elk jaar nóg spectaculairdere aanbiedingen scoor je geweldige deals op het gebied van laptops, telefoons, tablets en computerspulletjes. Spontaan shoppen kan, maar wie zich vooraf voorbereidt, loopt geen enkele mooie aanbieding mis!

Lees meer: Zo scoor je de beste deals tijdens de Amazon Prime Days


Black Friday

Je weet vast dat Black Friday bekend staat om zijn scherpe aanbiedingen, maar ken je de oorsprong van deze wereldwijde koopjesdag? Black Friday is over komen waaien vanuit Amerika, waar de dag direct volgt op Thanksgiving. Aangezien Thanksgiving altijd op een donderdag valt en veel Amerikanen er een lang weekend van maken, bleek deze vrijdag ideaal voor winkeliers om forse kortingen aan te bieden.

Hele weekend

Niet alleen deze vrijdag is het feest voor de consument, het hele weekend heb je kans op grote kortingen. De maandag na Black Friday heet Cyber Monday en dit is de dag waarop internetwinkels de laatste jaren hun grootste koopjes aanboden. Het is wel zo dat de verschillen tussen Black Friday en Cyber Monday beginnen te vervagen, je ziet tegenwoordig dat eigenlijk het hele weekend – van vrijdag tot en met maandag – de aanbiedingen je om de oren vliegen.

🚨 Meteen bookmarken: https://www.kieskeurig.nl/prijsdalers
Watch on YouTube

Focus op elektronica

Black Friday is hét moment om elektronica en computerapparatuur in te slaan. Alle grote (web)winkels doen mee en bieden stevige kortingen. In het verleden kon je al flink besparen op laptops, tv's en smartphones – en dat waren niet alleen oude modellen. Elke winkel heeft wel een speciale deal die tot de grote dag geheim wordt gehouden.

Ook audiofanaten komen aan hun trekken. Verwacht flinke kortingen op soundbars, koptelefoons en speakers. Daarnaast zijn er meestal mooie aanbiedingen voor computeraccessoires zoals muizen, headsets en toetsenborden. En niet te vergeten: externe harde schijven en smarthome-apparaten zoals camera's, lampen en deurbellen gaan ook vaak met korting de deur uit.

Op = op

Het is daarom belangrijk om snel te handelen. Zie je een aantrekkelijke aanbieding, aarzel dan niet en plaats het product direct in je winkelmandje. Het is niet verstandig om lang te wachten in de hoop dat een ander hetzelfde product net iets goedkoper aanbiedt, want dan loop je het risico mis te grijpen. Als een bekende winkel zoals Coolblue, MediaMarkt of Bol een laptop, smartphone of gameconsole met een aanzienlijke korting aanbiedt, wees er dan van bewust dat deze binnen enkele uren uitverkocht kunnen zijn. Tijdens deze periode is twijfelen dus geen goede strategie!

Voorbereiden

Wie slim wil shoppen, bereidt zich goed voor. Bekijk alvast de websites waar je normaal bestelt en schrijf je in voor hun nieuwsbrieven om geen deals te missen. Sommige grote winkels zoals MediaMarkt en Bol.com starten al geruime tijd vóór Black Friday met hun aanbiedingen.

Let op: sommige deals gelden de hele week, andere wisselen dagelijks. En kijk verder dan de bekende winkels – ook bij Kruidvat, Otto, Amazon.de en Wehkamp kun je verrassend goede aanbiedingen vinden, net als vorig jaar.

©Wesley Akkerman

Cashback en andere acties

Let tijdens dit weekend niet alleen op de prijs, maar ook op andere acties die naar boven komen drijven. Cashback-acties of kortingen op je volgende aankoop waren vorig jaar veelvoorkomende aanbiedingen. Ook is het mogelijk dat bepaalde producten deze week gratis worden aangeboden. Ben je op zoek naar een nieuwe laptop? Dan is het slim om te controleren of je er dit weekend gratis software bij krijgt, of misschien ontvang je bij een tablet wel een gratis toetsenbord of hoes.

Vals spelen

Pas op met 'nepkortingen'! Sommige winkels verhogen hun prijzen vlak voor Black Friday om de kortingen beter te laten lijken. Houd daarom nu al de prijzen bij van producten die je wilt kopen. Kieskeurig.nl is hierbij een handig hulpmiddel. Als je daar een product opzoekt, laat een groene pijl omlaag zien dat de prijs echt gedaald is. Hoe hoger het getal bij de pijl, hoe meer échte korting je krijgt vergeleken met de afgelopen dagen!

Kieskeurig

Je kunt natuurlijk ook gewoon op de website van Kieskeurig zoeken komend weekend. Prijsdatabases van alle bekende webshops worden constant automatisch geüpdatet en zo kun je meteen zien in welke winkel een moederbord, nieuwe pc of je volgende smartphone het goedkoopste is. Je vindt er 10 onmisbare tips voor het shoppen tijdens Black Friday, en op de Prijsdalers-pagina krijg je meteen de allerbeste deals te zien. Wil je de beste Black Friday-deals in je inbox, meld je dan op de site van Kieskeurig even aan voor de nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
© Action
Huis

5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

  1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
  2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
  3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
  4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
  5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

©Hombli

2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

©Lidl

4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


☃️Deze winter zit je niet in de kou: