Europol pakt tientallen verdachten achter DDoS-aanvallen op

Autoriteiten uit dertien verschillende landen hebben samengewerkt om 34 verdachten aan te houden, die mogelijk achter verscheidene DDoS-aanvallen hebben gezeten. Ook de Nederlandse politie werkte daaraan mee, meldt Europol.

De meeste verdachten zijn nog geen 20 jaar oud. Europol verdenkt ze ervan software te hebben gekocht of gehuurd waarmee vervolgens websites, servers diensten werden platgelegd. Daarvoor hoefden ze niet ver te zoeken, dergelijke tools zijn vrij gemakkelijk online te vinden. De operatie van Europol vond plaats tussen 5 en 9 december. 

Lees ook: Hoe een IoT-botnet 'het internet' offline legde

Op weg helpen

Naast een boete willen de autoriteiten de jongeren juist ook op weg helpen om hun IT-vaardigheden in te zetten voor het goede. Volgens Europol weten de jonge hackertjes helemaal niet hoeveel schade ze eigenlijk aanrichten, maar kan hun kennis op dit gebied ze wel op weg helpen bij hun verdere IT-carriére. 

Netspoof

Eerder dit jaar bleek nog dat DDoS-aanvallen telkens vaker voorkomen en dat de gemiddelde aanval ook zwaarder is en langer duurt. Doordat de tools gewoon online worden aangeboden, is de instapdrempel voor jonge 'script kiddies' lager dan ooit. Hetzelfde geldt voor ransomware. Ook gijzelsoftware 'as a service' is in opkomst en laat iedereen de cybercrimineel uithangen.

Europol kwam de verdachten op het spoor dankzij een eerder onderzoek naar zo'n dienst, Netspoof. De jongeren die nu zijn aangehouden, kwamen naar voren als betalende klanten uit die database, schrijft Bleeping Computer. Overigens een lucratieve business voor de beheerder achter de dienst, die er tienduizenden euro's aan overhield - voor ook hij opgepakt werd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten