ID.nl logo
Een nas beveiligen in 14 stappen
© PXimport
Zekerheid & gemak

Een nas beveiligen in 14 stappen

Elke nas staat tjokvol belangrijke bestanden. Dat geldt voor vrijwel elke nas, hoe verschillend die verder in prestaties en functionaliteit ook is. Deze bestanden (denk aan foto’s, documenten en back-ups) zijn vaak van groot belang en mogen niet verloren gaan. Daarom zijn ze juist ook op de nas gezet. Wat vaak wordt vergeten is dat dan wel de nas goed beveiligd moet zijn. Een nas beveiligen kun je in 14 stappen doen.

Meer weten over nas'en? In dit artikel lees je wat bij recentelijk de beste nas vonden, en op deze pagina verzamelen we alle nas-artikelen bij elkaar.

Nas’en danken hun populariteit aan de grote opslagruimte en het gemak waarmee je de bestanden centraal kunt opslaan en delen. Een nas maakt (zeker voorzien van meerdere schijven) al snel een professionele indruk … zo’n apparaat moet wel goed en veilig zijn, toch? Maar schijn bedriegt: een nas kan heel veilig zijn en goed voor de opgeslagen bestanden zorgen, maar daar moet je wel wat voor doen. De nas moet eerst goed ingericht en goed beveiligd worden, en daarna moet de correcte werking goed bewaakt worden. Anders kan wat de beste plek lijkt voor alle gegevens ook juist een enorme kwetsbaarheid zijn … wat men in het bedrijfsleven ook wel een ‘single point of failure’ noemt.

Stap voor stap

Synology, QNAP, Netgear, Asustor, Drobo en Western Digital: zoveel nas-merken en allemaal met een eigen besturingssysteem. Die besturingssystemen lijken soms functioneel als twee druppels water op elkaar, maar om ze te configureren werkt het toch telkens net even anders. Die verschillen maken het onmogelijk in dit artikel exact voor elk nas-besturingssysteem aan te geven hoe een bepaalde functie uit- of ingeschakeld moet worden. Daarom volstaan we met het benoemen van de belangrijke zaken voor de beveiliging van een nas. Online en in de nas-documentatie vind je alle benodigde specifieke uitleg.

01 Software en updates

Een belangrijk onderdeel van elke nas is de software op de nas. Deze bestaat uit twee of drie delen: het besturingssysteem (in dit verband ook wel firmware genoemd), de officiële uitbreidingen en mogelijk ook nog onofficiële uitbreidingen. Voor de firmware raden we aan niet te ver achter te lopen en liefst niet al te lang na het uitkomen van een nieuwe versie, die te installeren. Je kunt dit zelfs automatiseren door de nas zelf te laten controleren op updates en nieuwe firmware, en deze daarna te laten installeren. Een andere optie is wel direct downloaden, maar pas installeren wanneer jij dat aangeeft. Omdat je weleens hoort dat nieuwe updates of nieuwe firmware problemen geven, is dat ook een prima optie. Wacht echter niet te lang, net zoals Windows bevatten ook de besturingssystemen nas-apparaten weleens fouten die er met deze updates uitgehaald worden. Gebruik liefst wel altijd de download en installatiefunctie van de nas, deze controleert ook op de herkomst van de firmware en of de download onbeschadigd is. Lees de release notes die met een nieuwe firmware meekomen en waarin informatie over de nieuwe versie en de compatibiliteit staat.

©PXimport

02 Uitbreidingen

Behalve de firmware zijn er nog twee soorten software op de nas, de officiële uitbreidingen en de onofficiële uitbreidingen. De officiële uitbreidingen staan in de app-store van de nas. Deze worden standaard door de nas-fabrikant of partners aangeboden, en doorlopen een kwaliteitscontrole voor ze in de app-store komen. Update deze altijd zo snel mogelijk en liefst automatisch. Ben je van plan ook nog uitbreidingen uit alternatieve bronnen geïnstalleerd, besef dan dat deze niet op kwaliteit zijn gecontroleerd door de nas-fabrikant en dat je daardoor meer risico loopt. Er zijn best veel goede onofficiële uitbreidingen, maar voordat je deze gaat updaten is het belangrijk de compatibiliteit te beoordelen door de release notes en forummeldingen te lezen.

©PXimport

03 Gebruikers

Op de nas is standaard een groep Users of Gebruikers aanwezig. Maak voor alle gebruikers van de nas een nieuw account aan en maak ze lid van deze standaardgroep Users of Gebruikers. Maak geen gewone gebruikers lid van de Administrators-groep. Afhankelijk van de nas die je gebruikt kun je behalve gebruikersnaam en wachtwoord ook aanvullende opties instellen zoals het moeten wijzigen van het wachtwoord bij de eerste keer inloggen. Tevens kun je toegang geven of weigeren tot bepaalde mappen op de nas, evenals bepaalde functies toekennen zoals het kunnen inloggen op het bureaublad van de nas, of het gebruik van de ftp-server, de File Station en de bestandsverkenner. Wees niet te royaal met rechten, je kunt altijd later nog nieuwe toekennen.

©PXimport

04 Gewone gebruiker

Maak ook voor jezelf een account aan in de groep Users of Gebruikers, en gebruik dat alle keren dat je de nas normaal gebruikt. Gebruik dit account ook om netwerkverbindingen te maken met een map op de nas. Log alleen in als Administrator wanneer je echt de configuratie van de nas moet aanpassen. Afhankelijk van het merk nas kun je extra opties instellen zoals het verzenden van een mail aan de nieuwe gebruiker met daarin de accountgegevens of de gebruiker verplichten bij de eerste keer inloggen het wachtwoord aan te passen. Voor het wachtwoord zelf kun je een wachtwoordbeleid instellen dat minimumeisen stelt aan de lengte en complexiteit ervan.

Weg met de admin

Ook hackers weten dat het beheerdersaccount van een nas bijna standaard admin heet. Daarmee zijn ze al half binnen. Je kunt de beveiliging verder verbeteren door dit account uit te schakelen en een ander account aan te maken dat je gebruikt voor het aanpassen van de configuratie van de nas. Log in als admin en maak in de groep Administrators een nieuwe gebruiker met een sterk wachtwoord. Noteer de gebruikersnaam en het wachtwoord in een wachtwoordkluis zoals KeePass. Log daarna uit als standaard-admin en weer in met het nieuwe account. Controleer of je admin-rechten hebt en zo ja, open dan weer het onderdeel Gebruikers, selecteer het oude admin-account en schakel het uit.

©PXimport

05 Minder kwetsbaar

De meeste nas-apparaten bieden behalve opslagruimte ook nog een groot aantal andere functies. Dat kunnen standaardfuncties zijn zoals ftp, maar ook later toegevoegde diensten zoals een downloadfunctie of een mediaspeler. Een belangrijke stap in de beveiliging van de nas is het uitschakelen van alle functies die je niet gebruikt. Bovendien helpt dit de prestaties van de nas te verbeteren. Een functie die niet actief is, gebruikt geen processortijd, geen geheugen en kan ook niet misbruikt worden. Log in op de nas en open de app-store (Package Center, App Central of hoe het onderdeel op jouw nas heet waarmee je extra functies aan de nas kunt toevoegen). Hier zijn de geïnstalleerde uitbreidingen te zien. Verwijder de uitbreidingen die je niet gebruikt of indien je twijfelt, schakel ze eerst een tijdje uit. Controleer ook het onderdeel Configuratie op algemene functies die je zou kunnen uitschakelen. Wees hier wel alerter, anders dan de geïnstalleerde uitbreidingen raken deze standaardonderdelen sneller de werking van de nas.

©PXimport

06 Inbraak voorkomen

Om te voorkomen dat door eindeloos het wachtwoord te gokken iemand toegang forceert tot de nas kun je accounts en/of ip-adressen blokkeren die een te groot aantal foutieve inlogpogingen doen. De precieze werking verschilt per merk nas. Bij Synology heet het Automatisch Blokkeren en geldt het voor een hele reeks Synology-onderdelen zoals bij het verkrijgen van toegang tot de nas, maar ook bij diverse communicatieprotocollen zoals ssh, telnet en ftp, en bij het proberen toegang te krijgen tot onderdelen als File Station, Photo Station en nog veel meer. QNAPs netwerktoegangsbeveiliging biedt hetzelfde, maar met de mogelijkheid het per protocol in te schakelen. Deze functies werken op ip-adres. Wil je gebruikersaccounts met teveel foutieve inlogpogingen blokkeren, kies dan voor Accountbeveiliging. Je kunt ervoor kiezen na een aantal dagen een blokkade weer op te heffen.

©PXimport

07 Verplicht https

Standaard beheer je de nas via de browser. Je logt dan via http in op de webinterface van de nas. Communicatie via http is echter niet versleuteld en kan dus eenvoudig worden afgeluisterd, en dat geldt ook voor het administrator-account en het wachtwoord. Je kunt dit voorkomen door de nas telkens als er onbeveiligd contact wordt gemaakt met de webinterface, deze om te leiden naar het wel versleutelde https. Dat is veiliger en, door het automatisch door de nas te laten afhandelen, net zo makkelijk. Omdat de nas niet over een echt ssl-certificaat beschikt, maar een zelfgemaakt exemplaar gebruikt, geven bijvoorbeeld Chrome en Firefox wel een foutmelding, maar je kunt de url van de nas als uitzondering toevoegen. De verbinding is dan wel beveiligd, maar de identiteit van de nas wordt dan niet via het certificaat bewezen (wat binnen je eigen thuisnetwerk ook helemaal niet uitmaakt).

©PXimport

08 Logging

Een belangrijk onderdeel van de beveiliging is weten wat er op de nas gebeurt. Je kunt dat te weten komen door in de logboeken te kijken, de vastlegging van alle gebeurtenissen op de nas. Afhankelijk van het soort gebeurtenis gebeurt dat standaard, zoals bij de systeemmeldingen, of moet je die apart activeren, zoals bij gebeurtenissen van gebruikers of verbindingen die met het systeem worden gemaakt. Zodra je als admin inlogt op de nas krijg je de belangrijkste meldingen direct te zien maar voor echt alle meldingen moet je bij de Logboeken zijn. Af en toe deze gebeurtenissen even nalopen en scannen op de ergste of meest verdachte meldingen, verhoogt de beveiliging van de nas.

©PXimport

09 Melding via e-mail

Om te voorkomen dat je een echt belangrijke melding mist of er te laat op reageert, kun je de nas je laten waarschuwen. Je krijgt dan per e-mail een waarschuwing toegestuurd en weet dan dat je nadrukkelijk even naar de gezondheid en veiligheid van de nas moet kijken. Om de mail te versturen is behalve het mailadres waar het bericht naartoe gestuurd moet worden ook een geldige smtp-server of mailservice nodig. Gebruik je één van de standaard services, moet je daarop eenmalig inloggen of je inloggegevens configureren. Het is verstandig om met een testbericht te controleren of de nas ook echt mail kan versturen. Afhankelijk van het merk nas kun je ook kiezen voor sms of een andere pushservice.

©PXimport

10 S.M.A.R.T.

Bij beveiliging denken we vooral aan hackers, maar bij een nas is het noodzakelijk verder te kijken. Voor de beveiliging van de gegevens op de nas is het namelijk nadrukkelijk nodig ook naar de hardware te kijken en die geregeld te controleren. En dat geldt vooral voor de harde schijven in de nas. Elke harde schijf gaat ooit stuk en dus is het belangrijk de gezondheid van elke schijf te monitoren. De nas gebruikt hiervoor s.m.a.r.t (self-monitoring analysis and reporting technology), een techniek om de gezondheid, temperatuur en de verbruiksstatus van een harde schijf te beoordelen, en wanneer een kritische waarde wordt overschreden, alarm te slaan. Je kunt de levensduur van de schijven al flink verhogen door speciale nas-schijven te gebruiken zoals de Western Digital Red en Seagate IronWolf. Deze zijn geoptimaliseerd voor gebruik in een nas. De laatste hebben zelfs een eigen gezondheidssysteem dat nog verder gaat dan s.m.a.r.t..

©PXimport

Raid

RAID is één belangrijke redenen om een nas te kopen. Met raid maak je van twee of meer schijven één opslagcapaciteit die de bestanden op de nas beschermt tegen het falen van één of meer harde schijven. Er zijn meerdere raid-niveaus, in het algemeen geldt dat hoe meer schijven hoe beter de data beveiligd is. Voor een nas met twee schijven en waarop belangrijke gegevens staan, is alleen raid1 de goede keuze, bij vier schijven is raid5 de goede keuze. Ook een automatische raid waarbij de nas zelf de hoogste bescherming kiest voldoet prima. Voorbeelden hiervan zijn Synology SHR, Netgear X-RAID of BeyondRAID van Drobo. Informatie over de schijfindeling vind je in de Opslagmanager of het Opslagbeheer. Jbod (just a bunch of disks) en raid0 bieden géén extra bescherming van de gegevens! Vooral raid0 niet. Gaat er dan een schijf stuk, dan zijn álle gegevens verloren. Veranderen van type raid is in veel gevallen alleen mogelijk door alle data van de nas te verwijderen (de data moet dan tijdelijk elders opgeslagen worden).

©PXimport

11 R-sync

Bij raid1 heb je, als beveiliging tegen uitval van een schijf, een kopie op een tweede schijf in dezelfde nas. Maar met de functie rsync synchroniseer je de hele nas of een deel ervan, naar een tweede nas. Die tweede nas kan op hetzelfde netwerk zitten, maar mag ook bij vrienden of familie heel ergens anders staan. Besef wel dat als de tweede nas buiten je eigen netwerk staat, dat je in je router via nat een poort (meestal 873) moet openzetten. En dat moet uiteraard ook in de router op de andere locatie.

Rsync werkt op bijna elke nas identiek. Activeer de rsync-server, bepaal een gebruikersnaam en wachtwoord en maak een gedeelde map aan om te synchroniseren. Rsync werkt heel efficiënt, na de eerste kopieerslag worden alleen nog de wijzigingen verstuurd. Heb je veel data, doe dan in elk geval de eerste rsync met de nas-apparaten op hetzelfde netwerk.

©PXimport

12 Cloud-back-up

Heb je geen tweede nas bij de hand, maar wil je wel de gegevens ook buiten het eigen huis bewaren, dan is cloud-back-up een optie. Je gebruikt dan de opslagruimte van één van de bekende cloudopslagsystemen zoals Microsoft OneDrive, Google Drive of Strato Hi-Drive. Voor veel van deze diensten zijn er apps beschikbaar: dat is een kwestie van installeren, een account toevoegen en je kunt back-uppen. QNAP en Synology bieden beide een back-upprogramma dat al deze diensten verenigt. Dat maakt het nog makkelijker. Synology heeft inmiddels ook een eigen cloud-back-updienst: Synology C2. Bedenk wel dat een beetje nas meestal veel meer bestanden bevat dan je gratis bij deze diensten kunt neerzetten. Wil je veel back-uppen, dan zal dat niet gratis zijn.

13 Lokale back-up

Misschien minder sexy, maar zeker zo handig is een back-up naar een via usb aangesloten externe schijf. Elke nas kan het en het is van alle back-upmogelijkheden vaak de snelste en in elk geval de meest overzichtelijke. Indien nodig kun je dit op een nog professionelere manier doen door niet te werken met normale schijven en een usb-dockingstation, maar te kiezen voor de RDX-oplossing van Tandberg Data. Verwisselbare schijven in een compacte behuizing mét overschrijfbeveiliging en een handig via usb 3.0 aan te sluiten schijfstation.

Als je ervoor kiest om meer dan één lokale back-up via usb te maken, dan kun je de schijven roteren en zorgen dat er altijd één buitenshuis wordt bewaard. Die kun je dan bewaren bij een familielid of een goede vriend (iemand die je vertrouwt, want het gaat wel om belangrijke data).

©PXimport

14 Is er nog meer?

©PXimport

Als je alle punten op deze checklist bent afgelopen, dan is de nas zeker beter beveiligd, en dat geldt ook voor de gegevens op de nas. Toch lijkt het alsof je altijd nog meer kunt doen, al betreft het dan handelingen waar niet iedereen het nut van inziet. Zo zou je ook antivirus op de nas kunnen installeren. Synology biedt bijvoorbeeld gratis het op ClamAV-gebaseerde Antivirus Essential (ClamAV heeft overigens niet zo’n beste reputatie) en kun je betaald zowel bij Synology als QNAP ook McAfee gebruiken. Maar over de zin of onzin van antivirus op een nas zijn de experts het nog niet eens?

Een andere optie is versleuteling van de schijven. De hele schijf of alleen een volume. Enerzijds is dat een geruststellende gedachte voor als je schijven gestolen worden of je de nas op een externe locatie staat, anderzijds wordt de nas er een stuk langzamer door en kan het lastig zijn om nog bestanden te herstellen als er ooit is misgaat met zo’n schijf.

▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl