ID.nl logo
Dit zijn de 7 leukste huisdierengames voor Android en iOS
© PXimport
Huis

Dit zijn de 7 leukste huisdierengames voor Android en iOS

De meeste mensen vinden huisdieren schattig en pluizig, maar er zijn ontzettend veel goede redenen om geen hond, kat, wurgslang of paard aan te schaffen. Toch belet niets je een virtueel huisdier op je mobieltje te verzorgen. Het simulatiegenre waarbij je een digitaal huisdier adopteert, is sinds de komst van de Tamagotchi nooit meer weg geweest. Hier zijn enkele leuke huisdierengames voor Android en iOS.

Tip 01: Fishdom - Aquariumtegels

Fishdom (iOS en Android) is een virtueel tropisch aquarium waarbij je de onderwaterwereld van je vissen moet decoreren met allerlei voorwerpen en plantjes. Je kunt al die onderdelen kopen met echt geld, maar dat is niet half zo leuk als geld verdienen door middel van spelletjes drie-op-een-rij. Trouwens, ieder tegelspelletje bevat nieuwe verrassingen en power-ups, zodat Fishdom zelfs verslavend wordt. De 3D-vissen die je mettertijd toevoegt, hebben ook ieder hun eigen karakter en dit brengt zelfs een vleugje humor in de game.

©PXimport

Tip 02: My Tamagotchi Forever - Terug naar de nineties

©PXimport

Van het spel dat in de jaren 90 op ieder schoolplein razend populair was, is er een remake uitgebracht voor mobiele platformen. In My Tamagotchi Forever (iOS en Android) zorg je voor een virtueel vriendje. Je voedt het, wast het, geeft het toilettraining en doet het nachtlampje uit voor het slapengaan. Ondertussen groeit de tama-baby naar peuter, naar tiener en tot hij volwassen wordt. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het ventje evolueert tot een Gozarutchi, een ninja-achtig figuurtje. Het is een spel dat je lang speelt. De evolutie van peuter naar tiener duurt pakweg 36 uur. Daarbij zijn er verschillende minigames in Tama Town die je kunt spelen met je gele vriendje. Ondertussen verdien je met de dagelijkse minigames virtuele munten en kun je de leukste momenten delen met vrienden. Je verdient ook geld door advertenties te bekijken en door de Tamagotchi te verzorgen. De game zit vol advertenties en microtransacties, maar ook hier hoeft je echt geen geld te betalen om tot op het einde te blijven genieten.

My Horse heeft zelfs een sociale component, omdat je ook de stallen van vrienden kunt bezoeken

-

Tip 03: My Horse - Stap, draf of galop

De ontwikkelaars van My Horse (Android, iOS) zijn erin geslaagd om de bewegingen, natuurlijke reacties en zelfs de ademhaling van een paard behoorlijk realistisch weer te geven. Je vindt in deze game geen animaties die domweg in lussen draaien. Het paard staart, draaft, snuift, trippelt, deinst achteruit zoals een echte viervoeter zou doen. Het gratis My Horse van MunkyFun is een realistisch paardensimulatiespel om je eigen paard vanaf de bank te verzorgen, te voeren en te trainen. Daarbij moet je de (virtuele) kosten in de gaten houden. Ondertussen zijn er ook activiteiten in de vorm van minigames die gebaseerd zijn op het trainen en verzorgen van je virtueel paard. Er zijn 32 verschillende verzorgtaken, van het uitmesten van de stal tot het vlechten van de manen. Als je die taken onvoldoende ter harte neemt, zal het geluk en de conditie van je paard afnemen. Bovendien zijn er springconcours waaraan je kunt deelnemen en waarbij je het precieze moment moet aangeven wanneer het paard de sprong inzet. Als je het heel goed doet, mag je zelfs naar de wereldkampioenschappen. De app heeft zelfs een sociale component, omdat je ook de stallen van vrienden kunt bezoeken. Het spel is gratis, maar als je het een langere tijd speelt, kom je toch wel in de verleiding om virtuele edelstenen aan te schaffen waarmee je uitrusting kunt kopen. Een pakket van 65 glimmers kost 3,49 euro, wat slechts een schijntje is van wat je aan een echt paard spendeert.

©PXimport

Tip 04: My Boo - Blauw bolletje

Boo is een blauw bolletje dat veel aandacht nodig heeft in My Boo (Android en macOS). Je moet hem goed voeden, wassen, op tijd laten slapen, zijn drolletjes opruimen en je moet je door twintig minigames heen werken, zoals een basketbalspel of het pianospel waarbij je de witte toetsen moet vermijden. Hoe verder je in zo’n spelletje komt, hoe meer je deze keutel kunt personaliseren met brillen, kapsels, pakken enzovoort. Het komt erop neer om Boo’tje gelukkig te maken met de juiste verzorging en affectie. Speel met hem, aai hem, laat hem trampolinespringen of tracht hem aan het lachen te brengen door hem te kietelen. Je kunt deze app volledig gratis spelen, maar ook hier zitten er achter iedere hoek in-app-aankopen.

©PXimport

Cthulhu is een simulatiegame dat in tegenstelling tot de rest helemaal niet schattig aanvoelt

-

Tip 05: Cthulhu Virtual Pet - Groene horror

©PXimport

Cthulhu Virtual Pet is een buitenbeentje onder de virtuele huisdierenspellen. De game voor Android en iOS is geïnspireerd op The Call of Chtulhu, een sciencefiction-horrorverhaal waarin de godheid Cthulhu een hoofdrol speelt. Ook in deze game moet je de godheid doorheen zijn jeugd naar volwassenheid begeleiden. En dat betekent dat je je door vijf minigames moet worstelen om Cthulhu happy en gezond te houden. Weet dat dit monster bekend staat omdat het zijn eigen dienaren opvreet als die hem niet op tijd voeden. Het is dus belangrijk om op zijn gezondheid en gewicht te letten. Je wilt een Cthulhu van ongeveer vijftig ton. Dit is een simulatiegame dat in tegenstelling tot de rest helemaal niet schattig aanvoelt. En dat is zeker te wijten (of te danken, hoe je het bekijkt) aan de 8bit-retrographics die je herkent van bij je oude Game Boy. Bovendien gaat de game op een andere manier om met reclame. Je moet bepaalde acties en beslissingen binnen een bepaalde tijd uitvoeren om advertenties te vermijden. Wat je je dus behoorlijk opjaagt.

Tip 06: My Talking Hank - Pup met camera

Nog een game in Tamagotchi-stijl is My Talking Hank (Android en iOS). Adopteer deze schattige puppy en weer moet je hem eten geven, op toilet zetten en op tijd in slaap wiegen. Hank heeft als hobby fotografie en wil andere grappige dieren op foto vastleggen. Daarom zal hij ze lokken met voedsel en speelgoed. Dit is een charmerende app en dat komt vooral door de uitstraling van de pup. Bovendien kun je het hondje ingesproken zinnen laten herhalen met een hoog stemmetje. Je kunt met minigames diamanten verdienen die je nodig hebt om op het eiland allerlei dingen aan te kopen. Uiteraard word je in de verleiding gebracht om een premium maandabonnement af te sluiten waarmee je sneller door het spel heen sjeest.

©PXimport

Tip 07: Pet Shop Story - Dierenwinkel

Ontwikkel je eigen dierenwinkel in Pet Shop Story (Android en iOS) en vul hem met zoveel mogelijk beestjes, variërend van honden tot katten en zelfs de meest exotische exemplaren. Door meer klanten aan te trekken en dieren te verkopen, kun je steeds meer uitbreiden. Je begint met hekjes te bouwen waarin je de verschillende soorten onderbrengt. Hoe hoger het niveau van het dier, hoe langer de uitbouw duurt. Het wordt echt interessant wanneer je bepaalde rassen kunt kruisen. Ook dit spel heeft een sociale component. Vrienden kunnen elkaar cadeaus sturen en elkaars winkels bekijken. Bovendien kunnen spelers de dierenwinkels van willekeurige leden van de gemeenschap bezoeken en met hun huisdieren communiceren. Hierdoor strijk je ervaringsbonussen op waarmee je hoger scoort in de community-lijst. Het spel is gratis te spelen, maar zoals in andere apps kun je in-app-aankopen doen met echt geld. Om te vermijden dat een huisgenoot je rekening plundert, beveilig je de betaling via een pincode in de instellingen van Google Play Store.

©PXimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
      © Rens Blom
      Huis

      Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

      Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

      Uitstekend
      Conclusie

      De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

      Plus- en minpunten
      • Eigen, luxe ontwerp
      • Goed scherm
      • Zes jaar beveiligingsupdates
      • Prijs-kwaliteitverhouding
      • Niet de snelste in zijn klasse
      • Moto AI niet altijd nuttig

      De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

      Opvallend ontwerp

      De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

      ©Rens Blom

      De Edge 60 Fusion valt lekker op.

      De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

      Complete smartphone

      We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

      ©Rens Blom

      Het grote scherm ziet er goed uit

      Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

      Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

      ©Rens Blom

      Camera's

      De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

      Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

      ©Rens Blom

      ©Rens Blom

      Zes jaar updates

      Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

      ©Rens Blom

      Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

      Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

      De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

      ▼ Volgende artikel
      WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
      © ID.nl
      Huis

      WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

      WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

      Praktisch wint het van nieuws

      De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

      Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

      Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

      Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

      WhatsApp niet weg te denken

      WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

      DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

      Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

      Social media dagelijks het meest geopend

      In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

      De 20 meest gedownloade apps in Nederland

      1: WhatsApp

      2: Google Maps

      3: DigiD

      4: YouTube

      5: Facebook

      6: Marktplaats

      7: Instagram

      8: Albert Heijn

      9: Spotify

      10: Bol

      11: PostNL

      12: Messenger

      13: NS

      14: Netflix

      15: Buienradar

      16: Tikkie

      17: Lidl Plus

      18: LinkedIn

      19: 9292

      20: ING