ID.nl logo
Dit zijn de beste Adobe Illustrator alternatieven
© PXimport
Huis

Dit zijn de beste Adobe Illustrator alternatieven

Inmiddels ken je genoeg online alternatieven voor Adobe Photoshop om je foto’s te verfraaien, maar wat als je een leuk ontwerp wil maken op basis van digitale tekeningen? De standaard voor de professionele designer is Adobe Illustrator, maar voor de thuisgebruikers is dit pakket te duur en te complex. Gelukkig is er een schat aan online applicaties om vectortekeningen te maken, waarbij je niet eens iets op je pc hoeft te installeren. Wij geven je acht programma’s waar je zonder al te veel studie mee aan de slag kunt.

Tip 01: Gravit Designer

We zoeken nog steeds naar dat addertje in het gras. Het lijkt namelijk te mooi om waar te zijn dat een snelle en krachtige vectorontwerper als Gravit Designer helemaal gratis is. Maar toch is het zo. Gravit Designer werd in juni overgenomen door Corel, een concurrent van Adobe. De webapp werkt in alle belangrijke browsers én er zijn desktopversies voor Mac, Windows, Linux en Chrome OS. Je mag het programma rustig een basisversie van Illustrator noemen. Bovendien gebruikt dit programma een aantal sneltoetsen die identiek zijn aan de software van Adobe. De bibliotheek met instructiefilmpjes helpt je om het programma onder de knie te krijgen. Bovenop de uitgebreide set tools, krijg je een complete collectie aan vooraf ontworpen vormen, illustraties, pictogrammen en lijnen die je in je ontwerpen kunt gebruiken. Wel zo handig is dat je je ontwerp in de cloud van Gravit Designer kunt opslaan, zodat je op ieder denkbare locatie aan je project verder kunt werken.

©PXimport

Je kunt Gravit Designer gerust een basisversie van Illustrator noemen

-

Tip 02: Omzetten naar vector

Gravit Designer heeft een slimme functie om raster- of bitmap-afbeeldingen om te zetten in een vectorafbeelding. Gebruik hiervoor de functie Modify / Path / Vectorize image. Hiermee converteer je dus gemakkelijk een jpg- of png-plaatje tot een vectortekening die je vervolgens als dusdanig verder kunt bewerken. Het resultaat van je project kun je als pdf bewaren, als jpg of png of svg (scaleble vector graphics), wat een gangbaar vectorformaat is.

Om het je gemakkelijk te maken, heeft Gravit Designer negentien vooringestelde lay-outs voor het maken van ontwerpen op papier, vijftien presets voor inhoud op sociale media, acht voor webdesign, zeven voor tablets en zes voor smartphones. Alles is eenvoudig toegankelijk, waardoor het platform een uitstekende optie is voor beginners. Eén avondje studeren volstaat om met dit programma mooie dingen te kunnen maken.

©PXimport

Vector of raster

Dit artikel gaat specifiek over toepassingen om vectorafbeeldingen te maken en bewerken. Een foto is bijvoorbeeld een rasterafbeelding en geen vector. Maar wat is het verschil tussen beide? Veel gebruikers vertalen deze vraag als: wat is het verschil tussen Adobe Photoshop en Illustrator? Het eerste programma is zo ongeveer het slagschip om fotobewerkingen te maken, terwijl illustratoren en tekenaars juist naar het tweede programma grijpen. Daar waar een raster- of bitmap-afbeelding is opgebouwd uit pixels, stippen in een bepaalde kleur, is een vector een lijn een tussen twee punten, gebaseerd op een wiskundige formule. Met vectoren kun je verschillende vormen maken, bijvoorbeeld door een lijn van punt A naar punt B in een hoek van 42 graden te trekken. De software tekent de lijn aan de hand van een berekening tussen de twee gemaakte punten in plaats van met pixels. Deze techniek laat meteen zien waarom foto’s dus nooit uit vectoren opgebouwd kunnen worden.

Tip 03: Vectr

Is de leercurve van Gravit Designer je toch te steil, dan bevalt Vectr je misschien beter. Het programma is beschikbaar voor Windows-pc’s, computers met Linux en Chromebooks. Je kunt Vectr gratis downloaden naar je pc of online gebruiken. Vectr moet het vooral hebben van zijn eenvoud wat betreft het maken van snelle vectorontwerpen. Dat is direct al te zien, doordat er qua uitleg alleen maar een mini-tutorial aangeboden wordt. Vectr is vooral geschikt om coverpagina’s voor sociale media te maken. Er zijn vooraf ingestelde documentsjablonen en het is gemakkelijk om foto’s te importeren of tekst toe te voegen. ‘Makkelijker’ betekent in dit geval helaas ook minder functioneel dan bij Gravit Designer (zie tip 1). Wel nieuw in Vectr is dat elke afbeelding zijn eigen unieke internetadres heeft dat je met iedereen kunt delen. Ook handig is het raster dat je op het canvas kunt plaatsen waarop je de objecten kunt vastklikken. Bovendien kan Vectr goed overweg met lagen. Met een simpele sleepbeweging plaats je het ene object boven het andere. Uiteraard kun je de afgewerkte ontwerpen exporteren naar png, jpeg of svg.

©PXimport

Voordelen van vector

Vectorafbeeldingen bestaan uit meetkundige objecten zoals lijnen, cirkels of curves die door parameters zoals het beginpunt, eindpunt, straal, kantlengte, lijndikte, kleur en vulpatronen worden gedefinieerd. Moderne vector-tekenprogramma’s geven zelfs kleurverloop en transparantie weer. Het grote voordeel van vectorafbeeldingen ten opzichte van rasterplaatjes is dat je zo’n vector naar wens kunt vergroten zonder kwaliteitsverlies, omdat de opgeslagen parameters gewoon worden omgerekend naar de nieuwe afmeting. De weergavegrootte van een vectorafbeelding heeft geen invloed op de bestandsgrootte, die wordt bepaald door het aantal opgeslagen parameters.

©PXimport

De leercurve van Figma is steil, maar er is weinig dat je niet met het programma voor elkaar kunt krijgen

-

Tip 04: Figma

Figma is gericht op de gebruiker die eigenlijk reeds vertrouwd is met Illustrator. Ook dit programma komt met zowel een desktopversie (macOS, Windows en Linux) als webeditie. Met een gratis lidmaatschap mag je drie projecten maken en in een team met twee leden samenwerken. Figma is gebouwd om interfaces te ontwerpen en werkt heel nauw samen met bestanden die gemaakt zijn in Sketch. Er zijn trouwens ook mobiele apps voor iOS en Android zodat je je ontwerpen ook op locatie kunt bekijken of kunt laten zien aan anderen. De leercurve van Figma is steil, maar er is weinig dat je niet kunt doen met Figma. Het programma ondersteunt Google Fonts en al je eigen geïmporteerde offline lettertypen. Bovendien kun je componenten opslaan om die later te gebruiken in andere projecten. Heb je een ontwerp afgerond, dan kun je je werk exporteren als png, jpg of svg of je kunt de stijl kopiëren als css-code.

©PXimport

Svg

De typische vectorformaten zijn svg, eps, ai, cdr en wmf. Standaard gaan vrijwel alle online vector-editors voor het svg-formaat. Het fijne hieraan is dat je eenvoudig de code van de gemaakte illustratie(s) kunt kopiëren en deze op een willekeurige website kunt plakken. Svg is namelijk een xml-opmaaktaal die wordt gebruikt om tweedimensionale vectorafbeeldingen te beschrijven, waardoor zo’n bestand alleen maar uit tekst bestaat. De afbeelding wordt dus aan de hand van tekstuele gegevens opgebouwd, er komt geen enkele pixel aan te pas.

©PXimport

Tip 05: Boxy SVG

Over svg gesproken, Boxy SVG is een online svg-editor die werkt op Chromium-gebaseerde browsers. Dat is dus in de eerste plaats Chrome, maar ook Opera, Vivaldi en enkele minder bekende browsers zoals Yandex en Brave. Voordeel is dat je de afbeeldingen nooit hoeft te exporteren naar svg, want dit is het standaardformaat van Boxy SVG. Dit betekent meteen dat je de html-code van de afbeeldingen kunt kopiëren en rechtstreeks in een webpagina kunt plakken. Boxy SVG heeft alle basisgereedschappen voor het tekenen van vormen. Heel prettig is de integratie met Google Fonts, waardoor je toegang hebt tot een bijna eindeloze collectie gratis lettertypes. Er is ook een desktopversie voor Windows, Mac en Chrome OS, maar die zijn niet gratis. De macOS-versie kost bijvoorbeeld 10,99 euro.

©PXimport

Tip 06: Generatoren

Boxy SVG oogt eenvoudig, speels zelfs, maar toch herbergt deze online tool veel functies en interessante mogelijkheden. Zo vonden we een rechtstreekse verbinding met de bibliotheek van Open Clipart. In de set generatoren zit een converter om svg-ontwerpen te rasteren en een tool om QR-codes en streepjescodes samen te stellen. Bovendien bevat het een aantal bijzondere generatoren, zoals een generator om achtergronden te genereren op basis van driehoeken en de Parliamant chart, waarmee je razendsnel de samenstelling van een plenaire vergadering in beeld brengt.

©PXimport

Wie net zo creatief is als een baksteen, kan met Canva toch met professioneel uitziende ontwerpen voor de dag komen

-

Tip 07: Canva

Canva is een buitenbeentje in deze reeks. En wel om drie redenen. Canva dankt zijn populariteit omdat de gebruiker eigenlijk niets hoeft te tekenen. In deze browsergerelateerde ontwerptool gebruik je de 50.000 aanwezige sjablonen die je een beetje aanpast en samenvoegt. Op die manier stel je logo’s, e-bookomslagen, posters en advertenties samen. Ten tweede heeft Canva een specifiek verdienmodel. Heel veel sjablonen zijn gratis, maar vaak kom je toch uit bij elementen waarvoor je moet betalen. Ten derde laat Canva de gebruiker weinig ruimte voor eigen creativiteit. Er zijn geen tekengereedschappen, dus het is niet mogelijk om iets geheel nieuws te creëren. Kortom, wie net zo creatief is als een baksteen, kan via Canva toch met professioneel uitziende ontwerpen voor de dag te komen.

©PXimport

Tip 08: Inkscape

Inkscape heeft lang de reputatie gehad van het beste gratis Illustrator-alternatief. Hoewel het altijd een desktopprogramma is geweest, kun je met Inkscape wel degelijk online werken via de RollApp-service. RollApp is een cloudplatform voor applicaties waartoe je toegang krijgt via je mailadres, Facebook- of Google-account. Als je Inkscape opent in de browser komt het ietwat vreemd over, de volledige werkomgeving in namelijk in dat ene browservenster gepropt. Alles ziet er al stukken beter uit wanneer je de browser in schermvullende modus zet. Inkscape kan dan wel een krachtig programma zijn, maar het niet gemakkelijk te gebruiken en voelt ook een beetje sloom aan. Je kunt Inkscape het best gebruiken wanneer je onderweg een bestand wilt bewerken, maar door de opbouw van het programma is het niet bepaald uitnodigend om een project vanaf nul te beginnen.

©PXimport

Tip 09: Janvas

Een paar jaar geleden was Janvas een erg populaire svg-editor. De online editor ziet er nog steeds goed uit, maar helaas ligt de ontwikkeling al een tijdje stil. Janvas beschikt over functies als vormen, tekst, tekenhulpmiddelen, maskers en lagen en heeft een bibliotheek met pictogrammen, userinterface-elementen en fotoboeksjablonen. Ook de kant-en-klare texturen en filters kun je met één klik toepassen op je ontwerp. We houden van de donkere interface waardoor de kleuren mooi uitkomen, maar je moet goed zoeken om de lay-out van het programma een beetje naar je hand te zetten. Er is één belangrijk nadeel aan Janvas: het online programma ondersteunt geen sneltoetsen. Janvas is een behoorlijke keuze voor kleine, snelle projecten, maar voor complex werk schiet hij toch tekort.

©PXimport

Er is één belangrijk nadeel aan Janvas: het online programma ondersteunt geen sneltoetsen

-

Tip 10: Vecteezy

Vecteezy is een goede keuze als je een bestaand svg-bestand wilt aanpassen. Deze online tool bestaat in een gratis en premium variant. Kies je voor de betaalde versie (9 dollar per maand op jaarbasis) dan krijg je toegang tot de volledige bibliotheek met premium-afbeeldingen. Vecteezy werkt eenvoudig. Je krijgt pen- en schrijfgereedschappen en een set getekende illustraties die je kunt importeren in het project. Vecteezy Vector Editor is geladen met 800 lettertypen en meer dan 25.000 ontwerpelementen, waardoor je bijna oneindig de vectorafbeeldingen kunt aanpassen zonder dure software van derden te gebruiken. Ook het opslaan van de bestanden verloopt eenvoudig. Je exporteert het ontwerp naar svg, jpg of png zodat je de afbeelding onmiddellijk kunt downloaden.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!
© Yuri A/Shutterstock
Huis

Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!

Werk je veel met grote bestanden, ben je vaak onderweg of wil je gewoon nooit meer wachten tot je data eindelijk gekopieerd zijn? Dan is een externe SSD precies wat je nodig hebt! De nieuwe Philips Draagbare SSD met usb-c combineert snelheid, betrouwbaarheid en een slank design in één krachtig pakket – en wij mogen drie exemplaren van 1 TB weggeven!

Voor creatieve geesten en snelle denkers

Of je nu fotograaf bent die RAW-bestanden bewerkt, een videomaker met 4K-projecten of een gamer die zijn bibliotheek altijd bij de hand wil hebben, deze SSD is ontworpen voor jou. Met overdrachtssnelheden tot 550 MB/s verplaats je grote bestanden in een oogwenk, en dankzij het compacte formaat (net een tikkie groter dan een oldskool usb-stick) neem je deze SSD overal mee naartoe. Plug-and-play, dus geen installatie nodig. Gewoon aansluiten en gaan.

©Philips

Alleskunner voor onderweg én thuis

Ook voor mobiele professionals en thuisgebruikers is dit een ideale oplossing. Werk je vaak op verschillende locaties? De Philips SSD past moeiteloos in je tas of jaszak. Wil je back-ups maken van al je foto's, video's en documenten? Geen probleem. Deze SSD werkt met Windows, macOS, Linux én Android, dus je koppelt 'm dankzij de usb-c 3.2 Gen 1-aansluiting aan vrijwel elk apparaat – van laptops tot smartphones.

De Philips Externe SSD is beschikbaar in drie capaciteiten: 500 GB voor € 50,99, 1 TB voor € 90,99 en 2 TB voor € 175,99. Meer informatie vind je op www.philips-media.com.

Winactie: maak kans op een 1 TB Philips SSD!

Wil jij zo'n razendsnelle SSD winnen? We geven drie stuks van 1 terabyte weg!

Zo doe je mee:

  • Beantwoord de volgende vraag: Wat zou jij als eerste opslaan op jouw gloednieuwe Philips SSD?
  • Mail je antwoord vóór 10 juli naar winnen@id.nl o.v.v. Philips SSD-winactie
  • Vergeet niet je naam en adres in de mail te vermelden!

De drie origineelste inzendingen winnen. Veel succes, en vergeet niet: snel zijn is niet alleen iets voor SSD's!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm
Huis

Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag richten we onze blik op Chromebooks met een 15,6-inch scherm – ideaal voor wie meer werkruimte wil zonder te diep in de buidel te tasten. We hebben vijf modellen geselecteerd die uitblinken in prestaties, bouwkwaliteit en gebruiksgemak.

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2H-32UH)

Deze Chromebook is een stevige allrounder met een prettig groot scherm van 15,6 inch. De Full HD-resolutie in combinatie met een mat IPS-paneel zorgt voor comfortabele kijkhoeken, ook bij langere werksessies. Binnenin draait een Intel Core i3-1315U, een moderne chip met zes rekenkernen die zorgt voor een vlotte ChromeOS-ervaring. Samen met 8 GB LPDDR5X-werkgeheugen en 128 GB snelle ssd-opslag is dit systeem klaar voor een werkdag vol tabbladen, Google Docs en videobellen. Qua connectiviteit zit je goed met onder meer twee usb-c-poorten, een HDMI-poort, een usb-a-aansluiting en een microSD-slot. Dankzij wifi 6E profiteer je van hoge draadloze snelheden. De webcam filmt in Full HD en ondersteunt AI-functies zoals achtergrondvervaging, wat de Plus-status van dit model onderstreept.

Toepassingen: Multitasken, schoolwerk, videobellen Bijzonderheden: Wifi 6E, mat scherm, AI-webcamfuncties

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2HT)

Dit is de krachtiger en veelzijdiger broer van de CB515‑2H‑32UH hierboven. Beide modellen hebben een groot 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB snel LPDDR5X-geheugen en draaien op de nieuwste versie van ChromeOS. Het verschil zit 'm vooral in de prestaties en gebruiksmogelijkheden. De 2HT‑5789 is uitgerust met een snellere Intel Core i5‑processor, dubbele opslagcapaciteit (256 GB SSD) en een handig touchscreen, wat hem uitermate geschikt maakt voor multitasking, fotobewerking en gebruik van Android-apps. Zoek je een Chromebook met meer rekenkracht en flexibiliteit, dan biedt de 2HT‑5789 net dat beetje extra, zonder in te leveren op draagbaarheid of accuduur.

Toepassingen: Interactieve apps, hybride werken, tekenen Bijzonderheden: Touchscreen, AI-functies, solide behuizing

ASUS Chromebook Flip (CX1500FKA-E80049)

Deze 15,6-inch Chromebook valt op door zijn flexibele ontwerp. Dankzij het 360-gradenscharnier gebruik je het apparaat ook als grote tablet. Het Full HD-scherm is voorzien van aanraakbediening en het toetsenbord is verlicht, wat typerend is voor deze wat luxere instapper. Binnenin zit een energiezuinige Intel Celeron N4500, die in combinatie met 8 GB werkgeheugen prima presteert bij dagelijks gebruik zoals browsen, video's kijken en documenten bewerken. Met 64 GB opslagruimte is er net genoeg plek voor offline bestanden; de rest doe je natuurlijk in de cloud. Wifi 6 zorgt voor een stabiele verbinding, en het geheel weegt net geen 2 kilo. Verwacht geen snelheidsduivel, maar wel een soepele, veelzijdige werklaptop.

Toepassingen: Tekstverwerken, presenteren, lichte mediaconsumptie Bijzonderheden: Convertible ontwerp, verlicht toetsenbord, wifi 6

HP Chromebook 15a-nb0804nd

Deze HP combineert een modern ontwerp met een degelijke binnenkant. De Core i3-N305-processor is een relatief nieuwe chip met acht zuinige kernen, geschikt voor multitasking zonder oververhit te raken. Je krijgt 8 GB snel werkgeheugen en 128 GB UFS-opslag, dat net wat vlotter werkt dan standaard eMMC. Het IPS-scherm is uiteraard 15,6 inch groot, is gezegend met een Full HD-resolutie en biedt een nette kleurweergave. De behuizing bevat gerecyclede kunststoffen en voelt degelijk aan, met een prettige toetsaanslag. Dankzij wifi 6 en bluetooth 5.3 zit het ook qua verbinding wel goed. Aansluitingen? 2x usb-c, 1x usb-a, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een kaartlezer. Dit is een Chromebook die geschikt is voor serieuze school- of kantoortaken, zonder dat je te veel betaalt.

Toepassingen: Schoolwerk, lichte kantoorsoftware, internetten Bijzonderheden: Duurzame materialen, UFS-opslag, Wi-Fi 6

Lenovo Flex 3 Chrome (15IJL7)

Deze Lenovo is ideaal voor wie zoekt naar een groot scherm en maximale flexibiliteit. Je kunt hem namelijk helemaal omklappen tot een 15,6-inch tablet, met volledig aanraakscherm en 360-gradenscharnier. De Pentium Silver N6000-processor en 8 GB RAM zorgen voor degelijke prestaties bij standaardgebruik, zoals surfen, tekstverwerken of series streamen. De opslagruimte bedraagt 128 GB, en dat is ruim voldoende voor basisbestanden. Lenovo voorziet deze Chromebook van een HDMI-poort, meerdere usb-aansluitingen, een microSD-poort en een koptelefoonaansluiting. Handig is de fysieke afsluiter voor de webcam. De batterij gaat bij lichte taken tot wel 16 uur mee, wat opvallend veel is in deze klasse.

Toepassingen: Basistaken, films kijken, mobiel gebruik Bijzonderheden: Lange accuduur, tabletmodus, privacy-webcam