Bescherm je gegevens en bestanden tegen diefstal via phishing

© tippapatt

Bescherm je gegevens en bestanden tegen diefstal via phishing

Geplaatst: 25 juni 2024 - 08:16

Partnerredactie

Cybercriminelen breken bij organisaties in om gevoelige gegevens te stelen, en soms treffen ze Nederlandse partijen. Ook jouw eigen (persoons)gegevens kunnen bij zo'n diefstal betrokken zijn. Iedereen moet hier rekening mee houden. Bescherm jezelf en wees op je hoede voor phishingmail en nepberichten.

Partnerartikel - in samenwerking met Bitdefender

Meerdere Nederlandse organisaties kwamen in mei 2024 met een bericht over een datalek. Ze zijn allemaal klanten van hetzelfde bedrijf, dat berichten en facturen verstuurt namens organisaties zoals woningcorporaties, banken, waterschappen en drinkwaterbedrijven. Ook verzorgt die partij de inning van gemeentelijke en waterschapsbelasting.

Cybercriminelen braken bij dit bedrijf in en maakten met ransomware de systemen onbruikbaar. Hierbij hebben zij ook gevoelige data gestolen. De betrokken organisaties informeerden meteen hun klanten, samen met de waarschuwing op te passen voor phishingmail en nepberichten.

Dit is geen uitzondering: diefstal van data komt regelmatig voor. Cybercriminelen verhandelen databases met gestolen data. Unieke elementen, zoals je e-mailadres of mobiele nummer, maken het makkelijker om de data van verschillende bronnen aan elkaar te koppelen. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om gegevens uit een eerdere datadiefstal te koppelen aan je huisadres.

Risico voor iedereen

Cybercriminelen worden steeds slimmer en zoeken voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om bij organisaties in te breken en data te stelen. Datadiefstal komt geregeld voor, alleen nog grote, opvallende zaken komen in het nieuws.

Onze persoonlijke gegevens staan bij veel organisaties in de database. Daardoor bestaat het risico dat ook jouw gegevens bij zo'n diefstal betrokken zijn. Dit kan iedereen overkomen. Op internationaal niveau werken autoriteiten samen om deze vorm van criminaliteit terug te dringen. Datadiefstal zal echter nooit verdwijnen en de risico's blijven bestaan. Hier moeten we hier allemaal rekening mee houden.

Phishingmail en nepberichten

Vaak volgt na zo'n datadiefstal een golf van aanvallen met phishingmail en nepberichten. Criminelen gebruiken phishingmail en nepberichten voor diefstal en oplichting. De nepberichten versturen zij via sms, social media zoals Facebook en ook via WhatsApp en Facebook Messenger. Zij zoeken naar mogelijkheden om je bankrekening leeg te roven. Met nepberichten proberen zij mensen over te halen geld over te maken.

Slachtoffers van phishingmail en nepberichten schamen zich soms en houden het voor zich. Dit is niet verstandig en het is ook niet nodig je te schamen. Het kan iedereen overkomen. Doe altijd aangifte. De politie kan je adviseren over vervolgstappen, zoals contact met de Fraudehelpdesk of het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude.

Computers van een man zijn gehackt

© Andrey Popov

Aanvallen komen dagelijks voor

Aanvallen met phishing en nepberichten is een groeiend probleem. Zij vormen inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van de digitale wereld. Het is belangrijk jezelf tegen dit soort aanvallen te beschermen.

Dit begint met het gebruik van een goed digitaal beveiligingspakket. Bitdefender Premium Security is het beste alles-in-éénplan dat al je apparaten beveiligt. Het beschermt tegen malware en ransomware, bevat anti-phishing, een betrouwbare wachtwoordmanager en een veilige VPN. De nieuwe e-mailbescherming in dit pakket bewaakt je mailbox en markeert mailtjes als vertrouwd of onveilig. Zo blijf je oplichters een stap voor.

Scamio next-gen scam-detector

In de strijd tegen oplichting heeft Bitdefender een nieuwe dienst ontwikkeld: Scamio. Dit is een next-generation scam-detector die met behulp van kunstmatige intelligentie online oplichting herkent. Iedereen kan deze geavanceerde dienst gratis gebruiken. Scamio analyseert verdachte links, sms'jes, e-mails, afbeeldingen en QR-codes.

Scamio werkt als een chatbot. Je chat ermee net zoals je met je vrienden en collega's chat in WhatsApp of Messenger. Het is makkelijk te gebruiken en werkt op elk apparaat. Je hoeft er niets voor te installeren of te downloaden. De web-app is geschikt voor elke browser. Ook gebruik je Scamio direct in WhatsApp en Facebook Messenger. Het enige dat je nodig hebt, is een gratis Bitdefender-account.

Zodra je iets verdachts ziet, open je de Scamio-chatbot in je browser of chat je via WhatsApp of Facebook Messenger. Je zet simpelweg de verdachte zaken in de chatbot, bijvoorbeeld linkjes, QR-codes of afbeeldingen. Upload screenshots van verdachte berichten, zoals een e-mail, sms'je, of een socialmediabericht. Hierna vertelt Scamio je of het wel of niet veilig is.

Zorg dat je gegevens goed beveiligd zijn

met Bitdefender Premium Security beveiligingspakket

Digitale identiteitsbescherming

Criminelen verhandelen de buitgemaakte data. Bescherm jezelf tegen de gevolgen van datadiefstal. De digitale identiteitsbescherming van Bitdefender bewaakt vierentwintig uur per dag je identiteit. Het systeem zoekt naar eventuele gecompromitteerde accounts, blootgestelde wachtwoorden en andere gevoelige informatie. De Bitdefender Digital Identity Protection waarschuwt je zodra het een inbreuk signaleert, zodat je tijdig maatregelen kunt nemen.

Wacht niet langer en bescherm jezelf. Beveilig al je apparaten, inclusief je smartphone en tablet, met het Bitdefender Premium Security beveiligingspakket. De nieuwe e-mailbescherming en de digitale identiteitsbescherming zijn inbegrepen in dit pakket.

Twijfel nooit meer of een bericht te vertrouwen is, vraag het gewoon aan Scamio. Scamio is door iedereen gratis te gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem