Hoe werkt virtualiseren met Windows Sandbox?
Met de halfjaarlijkse updates voor Windows krijg je niet alleen de beschikking over een nieuwe Windows-versie waarin bekende fouten zijn verholpen, maar biedt het besturingssysteem soms ook nieuwe features. Een belangrijke nieuwe functie is Windows Sandbox, waarmee je kunt virtualiseren. Hoe werkt virtualiseren met Windows Sandbox eigenlijk?
Met een virtueel besturingssysteem kun je werken in een omgeving die is afgeschermd van de gewone omgeving. Hierin kun je bijvoorbeeld software proberen, buiten je primaire werkomgeving om. Bevalt de software niet? Dan ben je er ook vlot weer van af. Ook geeft een virtuele omgeving de mogelijkheid om instellingen uit te proberen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de computer waarvan je dagelijks afhankelijk bent, wordt veranderd.
Sinds kort kent Windows 10 een nieuwe functie: Windows Sandbox. Zoals de naam al aangeeft, kun je met deze functie met Windows aan de slag in een afgeschermde omgeving die in het Engels sandbox (zandbak) wordt genoemd. Er bestaat wel een belangrijke voorwaarde. Naast het feit dat je moet beschikken over de Windows 10 May 2019 Update, maak je gebruik van Windows 10 Pro of Windows 10 Education. Helaas beschikt de Home-editie van Windows 10 niet over Windows Sandbox.
Uiteraard kun je besluiten om Windows 10 Home te upgraden naar het uitgebreidere Windows 10 Pro, maar er bestaan ook alternatieve manieren om een virtuele omgeving van Windows te maken. Denk aan het het gratis en uitstekende programma Oracle VM VirtualBox. Ook zijn er verschillende betaalde varianten beschikbaar, zoals VMware.
Windows Sandbox kent echter een paar belangrijke voordelen ten opzichte van een ‘traditionele’ virtuele machine. Zo is de virtuele machine ingebouwd en heb je deze dus altijd binnen handbereik zonder te hoeven downloaden en te installeren. Bovendien wordt de Sandbox-omgeving na gebruik altijd automatisch verwijderd. Je begint dus altijd met een schone lei, en dat is ideaal bij het proberen van programma’s
Windows Sandbox-systeemeisen
Windows Sandbox stelt een aantal eisen aan de computer. Naast de vereiste Windows-versie Pro of Education moet ook de hardware van je computer aan enkele eisen voldoen. De computer moet hardwarevirtualisatie ondersteunen - verderop lees je hoe je dit controleert. Verder moet de processor minimaal over 2 kernen beschikken en heeft de computer ten minste 4 GB intern geheugen nodig. Zorg ook voor voldoende vrije schijfruimte: minimaal 1 GB. Dit zijn echter wel de minimale eisen. In de praktijk werkt Windows Sandbox een stuk prettiger als de processor minimaal 4 kernen heeft en de computer is voorzien van 8 GB intern geheugen en een ssd in plaats van een traditionele harde schijf.
Windows geeft zelf aan of je computer ondersteuning biedt voor virtualisatie. Open het Startmenu en typ Opdrachtprompt. Kies Opdrachtprompt. In het nieuw geopende venster typ je Systeminfo.exe, gevolgd door een druk op Enter. Neem nu een kijkje bij Hyper-V Requirements. Ziet je achter elke regel ‘Yes’ of lees je ‘A Hypervisor has been detected’, dan wordt virtualisatie door je computer ondersteund.
©PXimport
Ondersteunt je computer wel virtualisatie, maar is de functie niet ingeschakeld? Het inschakelen gebeurt via het BIOS. Hoe je hiervoor te werk gaat, verschilt per computer. De benodigde instellingen vind je in de BIOS-instellingen, die je bereikt door de computer opnieuw op te starten en tijdens het opstarten te drukken op F1, F10 of een andere toets waarmee je de instellingen opent. Zoek vervolgens naar de virtualisatieopties en schakel deze in.
Windows Sandbox gebruiken
Standaard is Windows Sandbox uitgeschakeld. Voordat we ermee aan de slag gaan, activeren we het onderdeel. Open het instellingenvenster met Windows-toets+I en kies voor Apps. In het venster rechts kies je voor Programma’s en functies. Een nieuw venster wordt geopend. Kies voor Windows-onderdelen in- of uitschakelen. Plaats een vinkje bij de optie Windows Sandbox. Bevestig met een klik op OK. De computer moet hierna opnieuw worden gestart.
Nadat Windows opnieuw is gestart, kun je meteen aan de slag met Windows Sandbox. Open het Startmenu en typ Windows Sandbox. Klik met rechts op Windows Sandbox en kies Als administrator uitvoeren.
©PXimport
De omgeving van Windows Sandbox doet sterk denken aan je eigen Windows-omgeving en dat komt doordat deze daadwerkelijk is gebaseerd op je eigen Windows-installatie. De installatie is inclusief alle updates en de Sandbox-omgeving werkt net zoals je eigen omgeving. Zo kun je er programma’s in installeren en ermee werken. Heb je een installatiebestand op je computer (bijvoorbeeld op het bureaublad van de host-computer), dan kun je dit gebruiken in de virtuele machine: klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Kopiëren. Open nu het Sandbox-venster en klik met de rechtermuisknop op het bureaublad van de virtuele machine. Kies voor Plakken. Vervolgens kun je het programma uitvoeren door erop te dubbelklikken.
Helaas is het (nog?) niet mogelijk om items te verslepen tussen de reguliere omgeving en de virtuele omgeving. Bij sommige andere virtualisatieprogamma’s, zoals Oracle VM VirtualBox, kan dat wel.
Kenmerkend van Windows Sandbox is dat de virtuele omgeving telkens wordt gewist zodra je de Sandbox afsluit. Houd hiermee rekening en ‘bewaar’ dus geen belangrijke gegevens in de Sandbox-omgeving. Die ben je na het afsluiten ervan immers kwijt. Verder werkt de Prullenbak anders in de Sandbox, of beter gezegd: niet. Alle items die je verwijdert, worden direct gewist. Ze komen dus niet in de Prullenbak terecht.
Windows Sandbox afsluiten
Windows Sandbox draait in een venster. Om meer het gevoel te krijgen van een volwaardige omgeving, kun je de Sandbox ook uitvoeren in een volledig scherm. Druk hiervoor op de toetsencombinatie Ctrl+Alt+Break. Het venster schakelt over. Druk nogmaals op dezelfde toetsencombinatie om terug te schakelen naar de vensterweergave. Om de virtuele machine af te sluiten, kies je voor Start, Aan/uit, Afsluiten. Ook kun je het venster gewoonweg sluiten: de omgeving wordt na elke sessie gewist. Klik op OK om de sessie te sluiten. De eerstvolgende keer dat je een Sandbox-venster opent, wordt een nieuwe instantie van Windows geopend.
Duik dieper in Windows 10 en zet het besturingssysteem helemaal naar je hand met behulp van onze Tech Academy. Check de Windows 10 Beheer online cursus of ga voor de Windows 10 Beheer-bundel inclusief techniek- en praktijkboek.