ID.nl logo
Zekerheid & gemak

De Intel Compute Stick is een complete pc op een stickie

De Intel Compute Stick is een kleine hdmi-stick die van ieder beeldscherm een volwaardige computer kan maken. Je kunt je voorstellen dat je zo'n apparaat voor veel verschillende dingen kunt gebruiken. In dit artikel leggen we je uit wat je kunt met zo'n kleine mini-pc, en geven we een korte review van wat we van het apparaat vinden.

©CIDimport

  Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

 

Met Windows of Linux

 

©PXimport


Er is een versie met Ubuntu en een versie met Windows. Kortom: voor iedereen een geschikt model.

De Intel Compute Stick komt in een tweetal varianten. Er zijn modellen met Linux Ubuntu en Windows 10. De Linux-versie heeft 1 GB geheugen en 8 GB opslag, bij Windows is dat 2 GB geheugen en 32 GB opslag. De interne opslag is uit te breiden met een micro-sd-kaartje. Prijzen liggen rond de 129 euro. Houdt er bij de Compute Stick wel rekening mee dat er geen bekabelde netwerkverbinding mogelijk is en dat je nog wat extra’s erbij moet aanschaffen. Denk aan een toetsenbord en muis en voor het gemak een usb-hub om wat meer apparatuur aan te sluiten.

 

Voor wie of wat?

 

 

©PXimport

De Compute Stick is vrij compact met een lengte van ongeveer 10cm.

De Compute Stick is een apparaat met een duidelijke focus. Het is geen krachtpatser die zwaar grafisch werk kan doen. Of games kan renderen in full hd. Ondanks dat het een quadcore is. De Compute Stick is een ultrazuinige micro-computer voor wie bijvoorbeeld een tv wil omtoveren tot een smart-tv. Of een oplossing voor wie op een eenvoudige manier wil tekstverwerken en surfen. We zetten vier secenario’s uiteen waarbij de Compute Stick goed tot zijn recht komt. Daarbij vertellen we wat er nodig is om het voor elkaar te krijgen. We sluiten af met een test van de Compute Stick.
 

1. Compute Stick als mediacenter

De Compute Stick kan gemakkelijk media streamen. Ook full HD video. Zorg echter voor degelijke wifi-ontvangst.

Deze mini-computer is in te zetten als mediacenter. In principe is daar weinig voor nodig. Echter zijn er wel een paar aandachtspunten. Allereerst kan het interessant zijn om de stick te ‘hacken’ en er Kodibuntu op te zetten. Dat is mogelijk, maar het kan wel zo zijn dat het moeite kost om wifi aan de praat te krijgen. De drivers zijn beschikbaar op de website van Intel. Wellicht is het een goed idee om eerst een ‘live boot’ te maken om eerst een en ander te testen. Je kunt ook gewoon Kodi als pakket onder Windows installeren. Dat werkt ook uitstekend. Full-hd-video spelen is geen enkel probleem met deze stick. Kodi is inmiddels zo geoptimaliseerd dat het ook supersnel draait op minder krachtige hardware.

Het prettige aan Kodi zijn de talloze, gratis add-ons die je vanuit de bibliotheek kunt installeren staan. Je kunt via het add-on menu interessante zaken toevoegen. Denk aan: Qobuz-streaming, NPO Gemist, RTL XL, Tidal, ondertiteling-functies en ga zo maar door. Kortom: je past het pakket geheel naar wens aan.

Tevens is het een interessante optie om JRiver te gebruiken. Dit is een betaald pakket dat nog meer mogelijkheden biedt dan Kodi, zoals het besturen van diverse (upnp-)zones vanuit de desktop-interface. En dat kan Kodi (nog) niet. Ook JRiver draait bijzonder prettig op de Compute Stick.

Video streaming in hoge resolutie is geen enkel probleem. Waar je wel even rekening mee moet houden, is de wifi-ontvangst. De Compute Stick is wifi-n compatible, maar de antenne is niet de beste die we kennen. Bovendien zit er maar één antenne in de stick verwerkt. Kortom: zorg voor een degelijke router en/of access point voordat je video gaat streamen.
 

2. Portable computer

De Compute Stick is gemakkelijk mee te nemen. Immers: het apparaatje weegt vrijwel niets en past in elke tv of monitor met hdmi-poort. Het enige dat je nodig hebt is een 5 volt-, 2 ampère-voeding (10 watt), maar die is meegeleverd. Wil je dus een vrij breed inzetbare en vooral goedkope computer voor demo’s en presentaties, dan zou de Intel Compute Stick nog best eens een optie kunnen zijn. Met name in combinatie met de Remote Keyboard App (Android en iOS komt) wordt het zeer interessant.
 

3. Studiemaatje

©PXimport


Als je de stick gaat gebruiken voor studie of andere huislijke zaken: uitbreiding van het opslaggeheugen is dan wel een must.

Energie en geld besparen. Wie wil dat nu niet? Wie een gezin met schoolgaande kinderen heeft, weet hoeveel je kwijt bent voor de benodigdheden, zoals een laptop. En die zijn zeker niet goedkoop. Een oplossing zou kunnen zijn dat ieder kind gewoon een Intel Compute Stick meeneemt naar school. Even aansluiten op de monitor, usb-hubje eraan met een toetsenbord en muis en klaar is Kees. De opslagcapaciteit is uitbreidbaar met een micro-sd kaartje en grotere zaken kunnen naar een netwerk-schijf of een externe usb-schijf.

Deze oplossing kan ook interessant zijn voor (basis)scholen zelf. Immers: desktop-pc’s en NUC’s zijn veelal een stuk prijziger. En ze gebruiken vaak ook meer energie dan de Intel Compute Stick. Kortom: voor scholen die aan vernieuwing toe zijn, een goedkope oplossing zoeken en alleen maar lichtere applicaties draaien, kan de Compute Stick een oplossing bieden.

Bovendien scheelt het ook een wirwar aan kabels, waardoor alles ook veel beter te beheren is. Compute Sticks komen in een Linux en een Windows-variant. Voor de meeste toepassingen is de Windows-variant een betere keuze, omdat er meer software voor beschikbaar is. Wordt er alleen online gewerkt, dan kun je makkelijk af met de Linux-variant. Echter: voor de Windows-versie van de Compute Stick is meer opslagcapaciteit en werkgeheugen beschikbaar. Voor de rest is de hardware overigens gelijk.

 

4. Allemansvriendje

Als jij en je gezin niet veel meer doen op een computer dan wat internetten, af en toe een online game spelen, teksten tikken of YouTube-video’s kijken, dan heb je daar geen zware desktop-pc voor nodig. Een instap-NUC of Compute Stick kan dat ook prima afhandelen. We raden in dit geval wel aan om te investeren in een goede, gevoede usb-hub, een degelijk 5 GHz draadloos toetsenbord en wat extra opslag via micro-sd. De Compute Stick heeft slechts 32 GB interne opslag en dat zit natuurlijk al vrij snel vol.

De reden dat we een draadloos toetsenbord en muis op 5 GHz aanraden, is vanwege interferentie met de wifi-module. De meeste merken werken met een receiver op 2,4 GHz en hoewel het niet hoeft te storen, is het wel mogelijk. Kies dus voor zekerheid en ga voor een model met een 5 GHz-receiver. We hebben wat standaard-applicaties getest op de Compute Stick en eigenlijk werkt alles wel prima. Als je echter veel applicaties open laat staan, kan het geheugen vollopen, waardoor de Compute Stick het wat zwaarder krijgt.

 

 

 

Test Intel Compute Stick

 

 

©PXimport


De Compute Stick kan vrijwel alles, maar zware applicaties is niet zijn sterkste kant, en ook kan de wifi beter.

We hebben van Intel de Windows 10-versie van de Compute Stick in handen gekregen. In het kleine doosje zit natuurlijk de Compute Stick (ongeveer tien centimeter lang, één centimeter dik en vier centimeter breed), een adapter voor de voeding (5 volt, 2 ampère) en een set stekkers voor de verschillende stopcontacten .

Als we de stick voor het eerst in de tv doen, het draadloze toetsenbord verbinden met de usb-dongle en de stick opstarten, krijgen we netjes de installatie van Windows 10 in beeld. We doorlopen alle stappen en staan binnen ongeveer 30 minuten op de desktop. Werken op de Compute Stick gaat prima zolang we niet teveel tegelijk doen. Als we heen en weer willen schakelen tussen MS Office, de Edge-browser en bijvoorbeeld de Explorer om wat uit te pakken, geeft de Compute Stick er een beetje de brui aan. Dat heeft voornamelijk te maken met het werkgeheugen van 2 GB en de Atom-processor.

Alhoewel de processor een quadcore-model is met een boost tot bijna 1,9 GHz, blijft het natuurlijk wel een energiezuinige variant van de Atom. Het is een model dat compleet gefinetuned is voor een zo laag mogelijk energieverbruik. En dat is te merken. Met name bij zware taken als een rar- of zipbestand uitpakken. Dat kost veel processorkracht. Net als het installeren van grotere softwarepakketten. Het is absoluut niet te vergelijken met een zogenoemd out-of-order model uit de Pentium- of Core-reeks. Die beschikken over veel meer spierballen, ook bij een gelijke kloksnelheid van 1,9 GHz zoals die van de Compute Stick. Iets om rekening mee te houden.

Maar wie de Compute Stick met een beetje respect behandelt, zal merken dat veel dagelijkse taken gewoon prima uit te voeren zijn. Full-hd-video afspelen, internetten, tekstverwerken en eenvoudige online spellen spelen gaat prima. En dat is best een prestatie gezien het formaat en het feit dat er een volwaardige Windows-versie op de Compute Stick draait.

 

Wifi

Knap ook is dat de Compute Stick ook vrij stil blijft onder belasting, maar de stick is wel voorzien van een ventilator. Die slaaf af en toe wel aan, maar vervelend is het echt nooit. De fan ruist wat, maar er is geen irritante zoem of hard geblaas. Mede door deze stille werking is de Compute Stick ook echt geschikt om als htpc- of smart home-apparaatje dienst te doen. Dan even over de netwerkprestaties van de Compute Stick: die biedt alleen draadloos lan, geen bekabelde optie. Nu zou dat niet echt een probleem zijn, ware het niet dat de wifi niet van bijzonder goede kwaliteit is. We krijgen een doorvoersnelheid van ongeveer drie tot vier MB/s. Op een referentielaptop is dat minimaal 1,5 MB/s hoger.

 

 

 

Conclusie

Het is knap hoe Intel een quadcore Atom, 2 GB werkgeheugen, 32 GB opslag, wifi en een koelsysteem in één hdmi-stick heeft gekregen. En hoewel het geen beest van een pc is – dat kan ook bijna niet op deze form factor – is er prima op te werken. Dagelijkse taken en media-streaming gaat gewoon goed. Wel met een kanttekening; de wifi moet van uitstekende kwaliteit zijn en een usb-hub met externe voeding is bijna noodzaak.

 

 

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips

▼ Volgende artikel
Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit
Huis

Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit

Bowers & Wilkins heeft de nieuwe Px7 S3 draadloze hoofdtelefoon aangekondigd. Deze nieuwe hoofdtelefoon is de opvolger van de Px7 S2e en biedt volgens het Britse audiomerk diverse verbeteringen op het gebied van geluidskwaliteit, comfort en functionaliteit.

De Px7 S3 is uitgerust met nieuw ontworpen 40mm biocellulose drivers waarbij bijna alle componenten zijn vernieuwd, waaronder het chassis, de spreekspoel, ophanging en magneet. Door de zorgvuldige positionering van de drivers ten opzichte van de oren krijgt de luisteraar een beter geluidsbeeld en een meer ruimtelijk stereogeluid. Voor het eerst in een over-ear hoofdtelefoon van Bowers & Wilkins worden de drivers aangedreven door een speciaal ontworpen hoofdtelefoonversterker voor meer dynamiek en energie in het geluid.

De draadloze hoofdtelefoon ondersteunt zowel aptX Adaptive 24/96 als het nieuwe aptX Lossless voor optimale draadloze muziekoverdracht vanaf compatibele apparaten. Ook beschikt de hoofdtelefoon over een 3,5mm aansluiting en USB-C voor bedrade verbindingen.

Ruisonderdrukking

De actieve ruisonderdrukking is volgens Bowers & Wilkins krachtiger dan ooit tevoren. De Px7 S3 is hiervoor voorzien van acht microfoons die strategisch zijn geplaatst om zowel omgevingsgeluid te monitoren als voor heldere telefoongesprekken te zorgen. De hoofdtelefoon gebruikt ADI Pure Voice technologie voor effectieve ruisonderdrukking tijdens gesprekken.

Qua design heeft de Px7 S3 een slanker profiel dan zijn voorganger met een verbeterde pasvorm en optimaal comfort dankzij de oorschelpen met traagschuim. Ook de bijbehorende draagtas is compacter geworden.

De batterijduur bedraagt 30 uur bij ingeschakelde ruisonderdrukking en een snelle oplaadbeurt van 15 minuten levert tot zeven uur extra luistertijd op. Via de Bowers & Wilkins Music-app kan de gebruiker diverse instellingen aanpassen, waaronder een nieuw toegevoegde vijfbands EQ met geheugenposities voor voorkeursinstellingen.

Spatial audio

De Px7 S3 is de eerste hoofdtelefoon van het merk met ondersteuning voor spatial audio, wat later dit jaar via een update beschikbaar komt. Ook zal de hoofdtelefoon ondersteuning krijgen voor Bluetooth LE Audio met Auracast functionaliteit via een toekomstige update.

"Het was een hele uitdaging voor Bowers & Wilkins om een nieuwe hoofdtelefoon te ontwikkelen die de uitzonderlijke prestaties en de lovende kritieken voor ons bestaande assortiment kan overtreffen," aldus Giles Pocock, VP Brand Marketing. "Ik ben ontzettend blij dat het team met de nieuwe Px7 S3 niet alleen die uitdaging heeft aangepakt, maar ook een nieuwe benchmark voor uitmuntendheid in de hoofdtelefooncategorie heeft neergezet."

Beschikbaarheid en prijzen

De Bowers & Wilkins Px7 S3 is nu verkrijgbaar en komt beschikbaar in drie kleuren: Anthracite Black, Indigo Blue en Canvas White. De adviesprijs bedraagt 429 euro.

Bekijk hier andere Bowers & Wilkins-producten op Kieskeurig.nl: