ID.nl logo
Zekerheid & gemak

De beste slimme thermostaten op een rij

Een slimme thermostaat is continu verbonden met je thuisnetwerk. Op die manier reguleer je de boel op afstand en stel je voor iedere kamer mogelijk zelfs een andere temperatuur in. Wat zijn de beste slimme thermostaten van dit moment? We zetten zeven modellen op een rij.

Bijna alle moderne slimme thermostaten kunnen zowel met aan/uit- als modulerende ketels overweg. Een modulerende cv-ketel heeft de voorkeur, want dit type voert de watertemperatuur geleidelijk naar behoefte op. Nagenoeg alle modulerende thermostaten gebruiken het universele OpenTherm-protocol, maar helaas kunnen niet alle cv-ketels daarmee overweg. Bepaalde fabrikanten ontwikkelen namelijk eigen protocollen die vooral werken met hun eigen modulerende thermostaten.

Het alternatief is een thermostaat met aan/uit-­verbinding. Ingeschakeld staat de brander voluit aan; zodra de juiste temperatuur is bereikt, schakelt het verwarmingssysteem de brander weer uit. Dit alles-of-niets-­principe resulteert doorgaans in een hoger energieverbruik vergeleken met modulerende systemen.

Wie in iedere ruimte de temperatuur afzonderlijk wil regelen, heeft een zogeheten zoneringsysteem nodig. Dan heb je voor de kamers extra (slimme) thermostaatkranen voor de radiator nodig. Zo’n radiatorkraan draait zichzelf open of dicht. In deze IJzerwaren zoomen we bij iedere slimme thermostaat in op de extra functies van producten, zoals geofencing en ondersteuning voor domoticasystemen.

Nest Learning Thermostat V3 - Draadloos en zelflerend

©PXimport

De Nest Learning Thermostat V3 vormt met alle cv-ketels een goede match. Net als de meeste producten kan deze thermostaat zowel met aan/uit- als modulerende cv-ketels overweg, waarbij het systeem het OpenTherm-protocol ondersteunt.

Naast de thermostaat levert de fabrikant een ketelmodule mee die opdrachten rechtstreeks (of via een verdeeldoos) aan het nabijgelegen verwarmingssysteem doorgeeft. De communicatie met de thermostaat verloopt draadloos via een eigen 2,4GHz-verbinding, al kun je ook de bestaande thermostaatdraden gebruiken. Voor de stroomvoorziening gebruik je een laagspanningsdraad of de aanwezige lithium-accu.

De thermostaat bevestig je normaliter aan de muur, maar er is optioneel ook een tafelstandaard verkrijgbaar. Het ronde lcd-scherm heeft 480 × 480 pixels en een diameter van 5,3 centimeter. Via de geïntegreerde bewegingssensor gaat het display automatisch aan, waarbij het apparaat naast de temperatuur ook een weersvoorspelling en tijdsaanduiding laat zien.

Door de ring rondom het scherm naar links of rechts te draaien, regel je de temperatuur. Uiteraard kan dat ook via de app, de webinterface of zelfs automatisch. De Learning Thermostat V3 is namelijk zelflerend en programmeert zichzelf desgewenst op basis van allerlei sensoren en je locatie. Dit Nest-product ondersteunt zoneregeling, maar hiervoor heb je in iedere ruimte een aparte thermostaat nodig. De ronde behuizing is in verschillende kleuren verkrijgbaar, namelijk zwart, zilver, wit en koper.

Honeywell Lyric T6 - Betaalbare thermostaat

©PXimport

Als je niet overdreven veel geld voor een slimme thermostaat wilt betalen, is de Honeywell T6 wellicht een interessante optie. De vierkante behuizing monteer je rechtstreeks op de muur via de bestaande tweedraadsverbinding. Het scherm heeft verder weinig om het lijf en licht na aanraking op. Indien de Lyric T6 met een draadloos netwerk is verbonden, stel je met de app de temperatuur in. Dat kan ook automatisch via geofencing, waarbij de thermostaat rekening houdt met je actuele locatie.

Als alternatief kun je ook een klokprogramma instellen. Handig is dat je dit product eventueel laat samenwerken met gekoppelde diensten, zoals Apple HomeKit en IFTTT. Vakantiegangers geven precies aan wanneer ze afwezig zijn, waarna de slimme thermostaat bij thuiskomst het reguliere klokprogramma weer oppakt.

Op de website kun je het merk en type van jouw cv-ketel opgeven, waarbij er relevante aansluitinformatie verschijnt. Zo heb je voor gebruik van het OpenThem-protocol soms een aparte module van de cv-ketelfabrikant nodig. Naast modulerende cv-ketels werkt de Lyric T6 ook samen met oudere verwarmingssystemen volgens het aan/uit-principe.

Honeywell levert een aparte ketelmodule mee die als communicatiebrug tussen de thermostaat en het verwarmingssysteem fungeert. Een minpunt is dat deze slimme thermostaat geen zoneregeling ondersteunt. Onder de productnaam T6R is er ook een draadloze variant verkrijgbaar, die je met de tafelstandaard overal kunt neerzetten.

Eneco Toon - Maandelijkse kosten

©PXimport

De Eneco Toon is nogal een vreemde eend in de bijt. Naast de aanschafprijs van 275 euro betaal je voor de slimme functies van deze thermostaat ook nog eens maandelijks 4,50 euro aan abonnementskosten. Sluit je een vierjarig energiecontract bij Eneco af, dan hoef je de aanschafprijs voor de Toon overigens niet te betalen.

Naast de gebruikelijke verbinding met een ketelmodule staat deze thermostaat desgewenst ook in contact met een (slimme) energiemeter. De informatie van deze meters gebruikt de Toon om het actuele en historische energieverbruik inzichtelijk te maken. Op het aanwezige 7inch-scherm (800 × 480 pixels) is verder ook het weerbericht te zien.

Via een bekabelde aansluiting verbind je de thermostaat met het thuisnetwerk, waarna je een mobiele app gebruikt om het verwarmingssysteem aan te sturen. In deze app bedien je eventueel ook geschikte slimme rookmelders, stekkers en Philips Hue-lampen. Programmeren van de temperatuur gebeurt aan de hand van een klokprogramma. Het apparaat bevat zelflerende functies en weet na een tijdje hoelang de verwarmingsinstallatie nodig heeft om de kamer op temperatuur te krijgen.

Verder is er een vakantiestand beschikbaar om onnodige stookkosten te voorkomen. De montage is vanwege de koppeling met energiemeters iets lastiger vergeleken met andere slimme thermostaten. Om die reden stuurt Eneco kosteloos een monteur langs. Eneco Toon werkt samen met aan/uit- en modulerende OpenTherm-ketels. Voor stadsverwarming is het product ongeschikt.

Tado Slimme Thermostaat – Starterskit v3

©PXimport

Tado is alweer bij de derde generatie van zijn slimme thermostaat aanbeland. Een belangrijke vernieuwing is ondersteuning voor Apple HomeKit, zodat je de verwarming rechtstreeks vanuit iOS kunt bedienen. Uiteraard gebruik je hiervoor net zo gemakkelijk de eigen app van de Duitse fabrikant. Daarnaast kan de apparatuur ook overweg met IFTTT.

Via een klokprogramma stel je de temperatuur voor de hele week in of je gebruikt de geofencing-functie voor automatische aansturing. Handig is dat de thermostaat rekening houdt met de weersverwachting. Gaat bijvoorbeeld de zon schijnen, dan wordt de verwarming lager gezet.

Het product is geschikt voor zo’n beetje alle cv-ketels, waarbij er in tegenstelling tot de eerder besproken slimme thermostaten geen ketelmodule is bijgesloten. Je sluit de thermostaat met de bestaande thermostaatdraden rechtstreeks op de verwarmingsinstallatie aan. Indien jouw verwarmingssysteem geen thermostaat bevat, heb je voor aansluiting op de cv-ketel een extensiekit nodig van 99 euro. Hiermee creëer je een draadloze verbinding met de cv-ketel.

Voor de energievoorziening gaan er drie AAA-batterijen in de behuizing. Het product bevat verder een internetbridge voor aansluiting op de router. Via een eigen 868MHz-verbinding communiceren de internetbridge en slimme thermostaat met elkaar. De witte behuizing heeft een sober led-matrix-display waarmee je via aanraakpijlen de temperatuur instelt. Geïnteresseerden bestellen eventueel slimme thermostaatkranen (79 euro), zodat je de temperatuur per zone afzonderlijk bepaalt.

Lees hier een uitgebreidere Tado Thermostaat review.

Nefit ModuLine Easy - Stijlvolle glasplaat

©PXimport

De Nefit ModuLine Easy oogt wat luxer dan de meeste andere slimme thermostaten, al valt de adviesprijs van 199 euro nog alleszins mee. De rechthoekige glasplaat is vrij fors, dus het is belangrijk dat er op de beoogde plek voldoende ruimte is. Aansluiten gebeurt via de bestaande tweedraadsverbinding. In de donkere glasplaat zit een rond aanraakpaneel verwerkt, waarmee je de temperatuur instelt en het klokprogramma in- of uitschakelt.

Communicatie met het thuisnetwerk verloopt via wifi, zodat je het verwarmingssysteem vanaf een mobiele app kunt aansturen. Je stelt onder meer een klokprogramma samen, geeft vakanties door en bepaalt wat er op feestdagen moet gebeuren.

Verder bevat de thermostaat ook een geofencing-functie en houdt het systeem rekening met de weersverwachting. Wie een Nefit-ketel gebruikt, krijgt het gasverbruik en eventuele ketelstoringen doorgespeeld. Bezitters van een Nefit-ketel hebben sowieso een streepje voor, want installateurs kunnen de cv-ketel op afstand controleren en resetten.

Voor samenwerking met overige apparatuur laat de ModuLine Easy zich eventueel via IFTTT aansturen. Een nadeel is dat Nefit voor zijn modulerende verwarmingssystemen een eigen protocol hanteert. Je lost dit euvel als bezitter van een ander ketelmerk op door een aparte adapter aan te schaffen, zodat de thermostaat ook compatibel is met OpenTherm- en aan/uit-verwarmingssystemen. Deze adapter positioneer je tussen de cv-ketel en thermostaat. De prijs voor die uitbreiding is ergens tussen de dertig en veertig euro.

ThermoSmart V3 - Eigenzinnig design

©PXimport

ThermoSmart ontwikkelde met de V3 een slimme thermostaat die compatibel is met aan/uit- en OpenTherm-ketels. Hiervoor levert de Nederlandse fabrikant een ketelmodule mee. Aansluiten gebeurt via de reguliere tweedraadsverbinding met een maximale afstand van vijftig meter.

De V3 onderscheidt zich door een eigenzinnige vormgeving. De thermostaat is wit en heeft een voorkant van glas met een aanraakscherm. Hierop is in oranje tekens de temperatuur of tijd te zien, waarbij je via aanraaktoetsen eventueel een andere waarde instelt. Creatievelingen geven desgewenst met een zelf vormgegeven cover van statisch folie een eigen draai aan het design. ThermoSmart levert hiervoor namelijk een gratis code mee.

Via de aanwezige 802.11b/g-adapter maakt de V3 via een 2,4GHz-verbinding contact met je wifi-netwerk, waarna je de boel instelt via een mobiele app of de webinterface. Vergeleken met eerdere versies is de zogeheten Auto Pause-app een belangrijke vernieuwing. Via geofencing schakelt deze app het verwarmingssysteem automatisch terug naar de basistemperatuur zodra je de woning verlaat. In plaats daarvan kun je ook een klokprogramma instellen.

Fijn is dat ThermoSmart uitgebreide inzage in verbruikskosten biedt, zodat je weet wat een douchebeurt bijvoorbeeld kost. Een voorwaarde voor deze functie is wel dat de V3 is verbonden met een OpenTherm-ketel. Verder koppel je deze slimme thermostaat optioneel aan diverse andere diensten, zoals IFTTT en Domoticz.

Remeha eTwist - Eenvoudige thermostaat

©PXimport

Op het gebied van verwarmingssystemen is Remeha een grote naam en sinds enige tijd heeft dit merk ook zijn eigen slimme thermostaat. Het rechthoekige display beschikt in het midden over een rond bedieningspaneel, waarmee je via de draaiknop de temperatuur handmatig regelt. Via de bewegingssensor springt het scherm vanzelf aan. Daarnaast is er een app voor Android, iOS én Windows.

Je wisselt tussen drie klokprogramma’s en schakelt eventueel weersafhankelijke temperatuurregeling in. Laatstgenoemde functie werkt overigens alleen wanneer er op de cv-ketel een buitensensor is aangesloten. Verder toont de app het gasverbruik voor warm water. Jammer genoeg ontbreekt er een geofencing-functie, al sluit Remeha niet uit dat dit via een toekomstige update wordt geïmplementeerd. Ook overige slimme functies hoef je op deze relatief eenvoudige thermostaat niet te verwachten.

Gunstig is dat de eTwist niet alleen samenwerkt met verwarmingssystemen van Remeha, want het product laat zich ook met andere OpenTherm-ketels verbinden. Hoewel de specificaties er op de productpagina met geen woord over reppen, werkt de eTwist volgens de handleiding ook met aan/uit-ketels.

Afhankelijk van welk verwarmingssysteem je gebruikt, heb je een aparte ketelmodule nodig. Gelukkig is die standaard bijgesloten. Remeha-klanten hebben als voordeel dat ze via de app rechtstreeks een installateur kunnen oproepen.

Conclusie

▼ Volgende artikel
Projectbeheer voor iedereen: gratis aan de slag met Monday
© Miha Creative - stock.adobe.com
Huis

Projectbeheer voor iedereen: gratis aan de slag met Monday

Monday is een krachtige en flexibele dienst die je takenlijst naar een hoger niveau tilt. Het wordt veel gebruikt door bedrijven als projectbeheersoftware, maar ook voor persoonlijke projecten is het enorm handig. Monday helpt je alles overzichtelijk te houden, of je nu een verbouwing plant, je budget wilt beheren of een groot evenement zoals een bruiloft organiseert.

In dit artikel laten we zien hoe je Monday gebruikt om persoonlijke of gezamenlijke projecten overzichtelijk te beheren:

  • Richt een eigen werkruimte en borden in voor je projecten
  • Voeg kolommen toe om bijvoorbeeld deadlines, budgetten of prioriteiten bij te houden
  • Structureer je project in groepen, items en sub-items
  • Wijs verantwoordelijkheden toe aan teamleden en werk in realtime samen
  • Voeg bestanden, updates en opmerkingen toe aan taken
  • Bekijk je voortgang via verschillende weergaven
  • Gebruik prioriteitslabels om te zien wat het eerst moet gebeuren
  • Werk onderweg verder met de mobiele apps voor Android en iOS

Een ander handig programma: Van herinneringen tot to do, met OneNote zul je niets meer vergeten

1 Aanmelden

Ga naar www.monday.com en klik op de grote knop Ga aan de slag. Kies of je wilt inloggen met Google of geef je e-mailadres op. Doorloop de aanmeldstappen en bij de vraag hoe je Monday wilt gebruiken, kies je het best voor Persoonlijk. Bij de volgende vraag kies je voor Anders en vervolgens Projectplanning. Op de vraag wie er in je team zit, kies je voor Herinner me later. Je moet je e-mailadres nog even bevestigen voordat je met Monday aan de slag kunt.

Maak een account aan bij Monday.com.

Gratis of betaald

Monday laat je veertien dagen lang alle functies gebruiken. Daarna kies je voor een gratis of betaald abonnement. Met een gratis abonnement kunnen twee mensen een bord gebruiken en kun je in totaal drie borden aanmaken. Dat is genoeg voor drie projecten. Je kunt geen gasten uitnodigen en je mag maximaal 200 items over je drie borden verdelen. Een aantal kolomtypen ontbreekt in de gratis versie en je kunt geen gebruikmaken van automatiseringen. Met een gratis account heb je maximaal 500 MB opslagruimte tot je beschikking.

2 Configuratie doorlopen

Een project in Monday heet een ‘bord’ en in de laatste stap van de configuratie wordt aan je gevraagd hoe je eerste bord moet heten. Je wordt vervolgens door allerlei stappen geleid om je eerste bord te configureren. Dit is op zich handig, maar wij geven er de voorkeur aan om met een compleet schoon bord te beginnen. Doorloop de configuratie en sluit af door op Aan de slag te klikken. Als je alles hebt ingevuld, zie je je aangemaakte bord links op het scherm onder Hoofdwerkruimte.

Stel samen met Monday je eerste bord samen.

3 Werkruimte wijzigen

Je verandert de naam van deze werkruimte door erop te klikken en onder Mijn werkruimten nogmaals op de naam te klikken. In het rechtervenster pas je de naam aan. Een werkruimte is het hoogste niveau in de hiërarchie van Monday, direct eronder staan borden. Als Verhuizing een werkruimte is, dan kunnen Verbouwing, Administratie en Inpakken en organisatie drie verschillende borden zijn.

Je kunt meerdere werkruimtes aanmaken, maar voor de gratis versie is het slimmer om binnen je hoofdwerkruimte per project een bord te maken. Je kunt een bord verwijderen door naast de naam op de drie puntjes te klikken en voor Verwijderen kiezen.

In de gratis versie kun je beter meerdere borden binnen één werkruimte creëren.

4 Nieuw bord maken

Klik op het plusje achter de naam van je werkruimte en kies voor Bord / Nieuw/e Bord [sic], geef je bord een naam en klik op Bord aanmaken. Standaard maakt Monday vijf items aan, verdeeld over twee groepen. Deze groepen zie je onder elkaar. Een naam van een groep of item wijzig je door erop te klikken. Van links naar rechts zie je al je kolommen. Bovenaan kun je de weergave van items en groepen aanpassen, items filteren, sorteren en onderdelen verbergen.

Maak een nieuw bord aan.

5 Kolommen toevoegen

Elk bord heeft een aantal kolommen met informatie. Standaard zijn de kolommen Item, Persoon, Status en Datum te zien, maar door op het plusje ernaast te klikken, voeg je andere kolommen toe zoals Tekst of Nummers. Deze laatste is handig als je budgetten aan items wilt toewijzen.

Sommige kolommen hebben een groen pictogram als je er met je muis overheen gaat. Dit betekent dat ze alleen in betaalde versies van Monday zijn te gebruiken. Je kunt zo’n kolom wel veertien dagen uitproberen door erop te klikken en op Probeer gratis te drukken.

 Sluit een abonnement af als je van alle functies gebruik wilt maken.

6 Projectdoelen definiëren

Je kunt een project in kleinere taken onderverdelen, in Monday-taal zijn dit groepen. Bij een verbouwing kun je bijvoorbeeld een algemene groep hebben, plus per onderdeel van je huis een groep. Je maakt een nieuwe groep aan door onderaan op Nieuwe groep toevoegen te klikken. Elke groep krijgt automatisch een kleur toegewezen, je kunt deze veranderen door op de drie puntjes te klikken als je er met je muis overheen beweegt en Groepskleur wijzigen te kiezen.

Elke groep heeft z'n eigen kleur, wel zo duidelijk.

7 Items toevoegen

Elke taak heet in Monday een item. Je kunt een bestaand item wijzigen door erop te klikken of in een groep op Voeg item toe te klikken. Onder Status kies je in welke fase je je bevindt. Je hebt hier de keuze uit Klaar, Ermee bezig of Vastgelopen, maar door op Labels wijzigen kun je nog andere opties aanmaken.

Elk item kan ook weer sub-items bevatten. Klap een item open door op het driehoekje te drukken voor de naam van een item. Elk sub-item kan zijn eigen deadlinedatum hebben en ook de status is per sub-item aan te passen.

Met items en subitems maak je duidelijk wat je nog moet doen of al gedaan hebt. 

8 Samenwerken

Je kunt in de gratis versie samenwerken met één extra persoon. Als je met dezelfde persoon aan alle borden wilt samenwerken (bijvoorbeeld je partner), dan kun je het beste een team maken met deze persoon. Dit doe je door rechts bovenin op je profielnaam te klikken en voor Teams te kiezen. Klik op Gebruikers beheren en vervolgens op Uitnodigen. Geef een e-mailadres op en klik op Uitnodigen. Onder Gebruikersrol bepaal je of de andere persoon ook administrator mag zijn. In de item-lijst kies je onder Persoon wie belast is met een specifieke taak.

Voeg een tweede gebruiker toe om samen te werken aan je project.

9 Items openen

Elk item kan weer een hele berg aan informatie bevatten. Ga met je muis over een item en kies voor Openen. Hier kun je updates schrijven voor een bepaald item. Als je bijvoorbeeld een taak hebt afgerond, dan schrijf je dit in het tekstveld en klik je op Update. Je kunt hier ook een persoon taggen door simpelweg @ te typen en de persoon te selecteren. Anderen kunnen weer op deze berichten reageren. Zodra de update is geplaatst, zie je in de item-lijst een badge-app-pictogram. Het is ook mogelijk om bestanden aan items toe te voegen. Dit doe je door op Bestanden / Bestand toevoegen te klikken.

Met updates laat je weten hoe de taak ervoor staat. 

10 Budget toevoegen

Maak een extra kolom aan door op het plusje te klikken en vervolgens voor Nummers te kiezen. Geef de kolom een andere naam door erop te klikken. Wil je dat getallen als valuta worden weergegeven, bijvoorbeeld om budgetten toe te wijzen aan items? Klik dan in de kolom op de drie puntjes en ga naar Instellingen / Pas Nummers kolom aan. Kies nu voor het euroteken. Onder al je items zie je de som van alle bedragen, zo heb je een goed overzicht van alle kosten in een bepaalde groep.

Voeg naar believen extra kolommen toe, bijvoorbeeld om de kosten weer te geven. 

11 Prioriteiten instellen

Bij projectbeheer hoort natuurlijk ook dat je weet welke taken belangrijk zijn en welke niet. Voeg daarom een kolom toe genaamd Priority. Nu kun je items een kleur geven op basis van urgentie, zodat duidelijk is welke taken prioriteit hebben. Monday heeft de labels nog niet in het Nederlands vertaald, maar als je op een label klikt en voor Labels wijzigen kiest, dan kun je alle namen veranderen of zelfs nieuwe labels met bijbehorende kleuren toevoegen.

Wat moet nu en wat kan ook later nog gedaan worden?

Werk je met een whiteboard?

Met deze magneetset geef je eenvoudig je prioriteiten aan

12 Weergave veranderen

Waar Monday echt in uitblinkt, is de manier waarop je je groepen en items kunt weergeven. Klik op het plusje bovenin naast Hoofdtabel en kies bijvoorbeeld voor Kanban. Al je items worden nu gesorteerd op basis van status. Heb je aangegeven dat een item de status Ermee bezig heeft, dan is dit item links te zien onder Ermee bezig. Op deze manier heb je een handig overzicht van alle projecten en taken. Met de betaalde versie van Monday kun je ook een kalenderweergave of een Gantt-grafiek maken.

De weergavemogelijkheden van Monday zorgen pas echt voor overzicht.

Mobiele apps

Uiteraard biedt Monday je ook mobiele apps om je projecten te beheren. De apps zijn niet zo uitgebreid als de desktopversie, maar ze zijn handig om tijdens een verbouwing bijvoorbeeld op locatie dingen te controleren of aan te passen. De app is gratis beschikbaar voor zowel Android als iOS. Met de app kun je eenvoudig foto’s of video’s uploaden naar een item en berichten uitwisselen met leden van je team.

▼ Volgende artikel
Heet water, mengen en bruisend water: wat kun je allemaal met een Quooker?
© Quooker
Huis

Heet water, mengen en bruisend water: wat kun je allemaal met een Quooker?

De Quooker: je hebt er vast wel van gehoord, maar wat kun je precies met deze slimme kraan die onder meer in een handomdraai kokend water voor je laat stromen? Tijd om alle mogelijkheden eens op een rijtje te zetten.

Een Quooker-kraan is een bijzondere keukenkraan waarmee je onder meer direct kokend water tot je beschikking hebt. Het is een Nederlandse uitvinding en inmiddels marktleider op het gebied van kokendwaterkranen. Je monteert de Quooker als een normale kraan op het aanrecht met een bijbehorend reservoir in het keukenkastje eronder. Uit de kraan tap je niet alleen koud en warm water, maar ook 100°C kokend water. Modernere Quookers kunnen daarnaast zelfs gefilterd koel water en bruisend (spuit)water leveren. Zo zet je in een handomdraai een verse kop thee, maar net zo makkelijk een kan ijskoud bruisend limonadewater op tafel. In dit artikel bespreken we alle functies en voordelen van de Quooker-kraan, en vertellen we je waar je nog meer op moet letten.

Direct kokend water

Het grootste voordeel en de bekendste functie van de Quooker is dat je direct kokend water uit je kraan haalt. Nooit meer wachten tot de waterkoker of fluitketel eindelijk borrelt: met een Quooker tap je meteen kokend water precies op het moment dat je het nodig hebt. Of je nu ’s ochtends snel een kop thee wilt zetten of direct een pan wilt vullen met kokend water om pasta te koken – het kan allemaal zonder vertraging. Dit scheelt kostbare minuten in de keuken en maakt koken een stuk efficiënter.

Omdat het water constant op temperatuur wordt gehouden in het reservoir, heb je altijd 100°C water tot je beschikking. Raakt het reservoir een keer leeg (meestal 3 of 7 liter inhoud, afhankelijk van het model), dan is nieuw water binnen ongeveer tien minuten weer aan de kook. Je hoeft dus nooit lang zonder te zitten.

©Quooker

Doordat je altijd precies de benodigde hoeveelheid water kunt tappen, voorkom je ook verspilling. Bij een losse waterkoker kook je al gauw meer water dan je uiteindelijk gebruikt. Met de Quooker tap je daarentegen exact de hoeveelheid kokend water die je nodig hebt, wat op den duur energie kan besparen. Bovendien hoef je de warme kraan niet eerst een tijd te laten lopen voordat er heet water uit komt – voor kleine hoeveelheden kokend water gebruik je gewoon de Quooker.

Veilig en kindvriendelijk

Kokend water direct uit de kraan halen is handig, maar kan natuurlijk ook onveilig zijn. Zeker als je niet weet wanneer het water heet of koud is. Bij Quooker is hier echter wel over nagedacht. De Quooker-kraan is namelijk uitgerust met een speciale kindveilige bedieningsknop die nooit zomaar kokend water afgeeft. Je moet de knop namelijk eerst tweemaal indrukken en dan draaien in een specifieke beweging om kokend water te kunnen tappen. De kans dat iemand per ongeluk de kokendwaterfunctie inschakelt is dus erg klein.

Daarnaast geeft de Quooker ook een rood licht op de lichtindicator waardoor je nog extra kunt zien dat er kokend water wordt afgegeven. Ook handig om te weten: de uitloop van de Quooker-kraan is goed geïsoleerd en dubbelwandig, zodat deze nooit te heet wordt om aan te raken.

Gefilterd water

Een minder bekende functie van de Quooker is dat hij is voorzien van een geïntegreerd filter voor het kokende water. In het Quooker-reservoir zit een HiTAC®-filter (High Temperature Activated Carbon) dat het leidingwater voor je zuivert. Dit filter haalt onzuiverheden en eventuele bijsmaken uit het water, waardoor het water uit de Quooker schoner is en neutraler smaakt. Thee die je zet met gefilterd kokend water zal daardoor voller van aroma zijn en geen bijsmaak van chloor of andere stoffen hebben. Ook koffie en andere dranken of gerechten profiteren van het zuivere water – fijnproevers merken het verschil meteen.

©Quooker

Het filter draagt niet alleen bij aan de smaak, maar ook aan de kwaliteit van je kokendwaterkraan en apparaten. Doordat het water gefilterd is, heb je minder last van kalkaanslag in bijvoorbeeld je waterkoker (als je die incidenteel nog gebruikt) of je pannen. De Quooker zorgt zo voor extra zuiver drinkwater rechtstreeks uit de kraan. Het vervangen van het Quooker-filter hoeft maar eens in de zoveel tijd en is vergelijkbaar met het vervangen van een Brita-kan filter, maar dan geïntegreerd in je keuken. Het resultaat is altijd helder, schoon kokend water voor al je warme dranken en gerechten.

Ook bruisend water

Behalve kokend water kan een Quooker tegenwoordig ook dienen als bar voor gekoeld bruisend water. Met de optionele Quooker CUBE breid je het systeem uit en tap je naast heet water óók ijskoud plat en bruisend water uit dezelfde kraan. De CUBE is een extra reservoir dat in je keukenkastje geplaatst wordt, naast het bestaande kokendwaterreservoir. Hij koelt het water en voorziet het van koolzuur, zodat je in een handomdraai een glas sprankelend water hebt. Een dorstlessend glas kraanwater met bubbels tappen is nu net zo makkelijk als het pakken van kokend water voor thee. Je kunt er bovendien de lekkerste limonades en sprankelende cocktails mee maken, direct vanuit je kraan. Een ander voordeel is dat je nu eigenlijk ook geen losse flessen met bruisend water meer hoeft te kopen: scheelt geld en is beter voor het milieu.

©Quooker

Door je Quooker uit te breiden met de CUBE, maak je van je Quooker een echte 5-in-1 kraan: kokend, warm, koud, gefilterd én bruisend water allemaal uit dezelfde tap. En dit alles gebeurt energiezuinig – de CUBE heeft een uitstekende isolatie en een laag stand-by verbruik.

Wat is het verbruik van een Quooker

Dat je direct kokend of bruisend water uit je kraan krijgt met een Quooker is natuurlijk handig, maar dat kost ook allemaal energie. Een Quooker-systeem is - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een waterkoker - een opstelling die altijd is ingeschskeld. Het water moet immers altijd tot 100°C verwarmd worden om die temperatuur direct te krijgen als het water wordt getapt. En ook het systeem voor bruisend water (de CUBE) kost energie. Maar hoeveel dan?

Jaarlijks verbruik Volgens de website van Quooker zelf verbruikt de kraan voor het kokend waterreservoir op jaarbasis 511kWh per jaar. Hoeveel je dat op jaarbasis kost hangt af van je energiecontract. Stel dat je een contract hebt met een tarief van 40 cent per kWh. Een Quooker kost je dan 204 euro per jaar. Heb je ook een CUBE, dan kost je dat per jaar 244 euro op jaarbasis.

Ter vergelijk: een gewone waterkoker kost - bij dagelijks gebruik - ongeveer 14 euro per jaar (bij een verbruik van zo'n 35kWh op jaarbasis)

©Quooker

Meer ruimte en een opgeruimd aanrecht

Een Quooker-kraan levert niet alleen water, maar bespaart in principe ruimte en rommel in de keuken. Doordat de Quooker de functie van een waterkoker overneemt, heb je geen losse apparaten zoals een waterkoker, fluitketel of filterapparaat nodig, want je kunt dat allemaal uit de Quooker halen. Dit zorgt voor een opgeruimd aanrechtblad en een nette uitstraling in de keuken. Zeker in moderne, open keukens is het fijn als het werkblad zo leeg mogelijk is.

©Quooker

En omdat de Quooker een vaste plek op het aanrecht krijgt, is hij altijd binnen handbereik en hoef je geen apparaat uit de kast te pakken voor kokend water. Dit verhoogt het gebruiksgemak. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat het reservoir van een Quooker ruimte inneemt in het keukenkastje onder je gootsteen. Normaliter is dit bij de meeste mensen een kastje voor schoonmaakmiddelen, dus je hoeft dan alleen maar wat spulletjes te verplaatsen. En de gewonnen ruimte op het werkblad is het voor veel mensen dubbel en dwars waard. Je keuken oogt rustiger en opgeruimder, terwijl je toch meer functionaliteit tot je beschikking hebt.

Veelzijdige hulp

De Quooker ontpopt zich al snel tot een veelzijdige keukenhulp. Natuurlijk denkt iedereen meteen aan thee zetten, maar de mogelijkheden reiken veel verder. Je kunt er bijvoorbeeld in één beweging een pan kokend water mee vullen om pasta, rijst of aardappelen te koken – dat scheelt wachttijd en je eten staat sneller op tafel. Groenten blancheren gaat eenvoudig door ze kort te overgieten met kokend water uit de Quooker. Heb je een baby? Dan is een Quooker ideaal om snel een flesje te maken of spenen en flesonderdelen te steriliseren met kokend water.

Ook keukengerei en vaat krijgen een grondige schoonmaakbeurt: met een straal kokend water verwijder je aangekoekte etensresten uit pannen of ovenschalen een stuk makkelijker. Even kokend water over een snijplank of keukendoekje gieten werkt desinfecterend.

Zelf installeren of laten doen

Een Quooker kun je in principe helemaal zelf installeren. Dat kan bijvoorbeeld bij een bestaande keuken die je wil voorzien van een nieuwe Quooker-kraan. Bij een compleet nieuwe keuken laat je de Quooker doorgaans meenemen in het ontwerp en zal deze bij de levering van de keuken voor je geïnstalleerd worden. Ga je zelf aan de slag? Bij het bestellen van een Quooker krijg je een uitgebreide handleiding en de benodigde onderdelen.

Daarnaast kun je creatief zijn: warm borden voor door er kokend water overheen te spoelen (of ze in de gootsteen te zetten met een laagje kokend water erin). Maak instant bouillon of soep door direct kokend water op bouillonpoeder of -blokjes te gieten. Zet razendsnel oploskoffie of cup-a-soup zonder te hoeven wachten. Zelfs voor het schillen van tomaten of ontvellen van amandelen is de Quooker handig – giet er kokend water over en de velletjes laten sneller los. Kortom, voor alles waarbij je normaal kokend water nodig hebt, biedt de Quooker een uitkomst. Die veelzijdigheid maakt dat de Quooker veel meer is dan een gimmick: het is een tijdsbesparende assistent bij alledaagse keukenhandelingen. Veel gebruikers vragen zich af hoe ze al die tijd zonder hebben gekund, als ze merken hoeveel gemak het toevoegt aan routineklusjes.

©Quooker

Verschillende modellen en stijlen Quookers

De afgelopen jaren heeft Quooker niet stilgezeten en biedt het bedrijf inmiddels een breed assortiment aan modellen, zodat er voor elke keuken en smaak een passende kokendwaterkraan beschikbaar is. In grote lijnen kun je kiezen tussen een 3-in-1 kraan (die warm, koud én kokend water uit één enkele kraan geeft) of een aparte kokendwaterkraan naast je bestaande mengkraan. Veel mensen gaan voor een alles-in-één model, zodat één kraan volstaat voor alle watertemperaturen. Anderen prefereren een losse Quooker-kraan erbij, bijvoorbeeld als ze al een design mengkraan hebben en daar kokend water naast willen.

Binnen het assortiment zijn een paar populaire modellen te onderscheiden. De Quooker Flex is bijvoorbeeld uniek vanwege zijn flexibele uittrekslang. Hiermee kun je de waterstraal makkelijk richten, handig bij bijvoorbeeld het afwassen of schoonspoelen van grote pannen en de gootsteen. De Flex geeft warm, koud en kokend water uit één kraan, en als je hem combineert met de CUBE levert hij ook gekoeld bruisend water. Dankzij de uittrekslang kun je overal bij, terwijl de kokendwaterfunctie uiteraard beveiligd is zodat je geen kokend water krijgt als de slang in gebruik is voor koud of warm water (er zit een mechanische beveiliging op).

Een ander - wellicht minder bekend - model is de Quooker Fusion. Dit is de alles-in-één kraan die qua vormgeving strak en modern is, en zowel in een rechte (Square) als ronde (Round) uitloop verkrijgbaar is. De Fusion geeft koud, warm en kokend water uit één kraan en kan, net als de Flex, worden uitgebreid met de CUBE voor extra functies. Er is ook een Classic Fusion-variant: technisch hetzelfde als de Fusion, maar dan in een klassiek vormgegeven jasje met sierlijke ouderwetse kranen stijl. Deze is populair bij keukens met een nostalgische of landelijke inrichting, zodat je wel het moderne gemak hebt maar met een traditionele look. Zowel de Fusion als Classic Fusion zijn in diverse finishes leverbaar – van chroom en roestvrij staal tot zwarte, gouden of messing patina afwerkingen. Zo kun je de Quooker naadloos laten aansluiten bij de rest van je keukenkranen en -accessoires.

©Quooker

Quooker-kranen uit de Nordic-serie zijn los verkrijgen en kun je naast je eigen keukenmengkraan installeren. Dit is bijvoorbeeld handig als je je huidige keukenkraan mooi vindt, maar ook het gemak van een Quooker erbij wilt. De Nordic single taps zijn er in ronde of rechte uitloop en net als de andere modellen in verschillende kleuren/materialen. Combineer je een Nordic-kraan met de CUBE, dan tap je er eveneens koel bruisend en gefilterd water mee.

Zaken waar je op moet letten

Hoe handig een Quooker in de keuken ook kan zijn, is er toch een aantal zaken waar je op moet letten als je zo'n kraan wil aanschaffen. Allereerst vergt de Quooker een behoorlijke investering; de aanschafprijs ligt fors hoger dan die van een gewone keukenkraan plus waterkoker.

Daarnaast moet je ruimte maken in je keukenkastje voor het reservoir (boiler) van de Quooker. In een klein keukenkastje kan dat krap worden, al zijn de nieuwste reservoirs vrij compact. Zeker als je ook de CUBE toevoegt, heb je twee apparaten onder de gootsteen. Het is dus goed om van tevoren te checken of je de benodigde ruimte hebt of kunt vrijmaken. Ook de installatie vraagt soms om een extra elektriciteitsaansluiting. De Quooker heeft een apart stopcontact nodig en bij voorkeur een eigen elektrische groep, vanwege het vermogen van de boiler. In veel gevallen kan hij op een bestaande groep met de vaatwasser worden aangesloten via een automatische schakeling, maar laat je hierover informeren door een installateur als je keukenelectra wellicht wat aanpassingen nodig heeft.

Een ander punt is dat de Quooker altijd een kleine hoeveelheid energie verbruikt, ook in stand-by. Als je op vakantie gaat of de Quooker een tijdje niet gebruikt, kun je hem echter wel gewoon uitzetten om energie te besparen.

Tot slot: de Quooker levert een beperkte hoeveelheid kokend water in één keer. De gangbare reservoirs (3 liter of 7 liter) zijn voldoende voor dagelijks gebruik, maar als je een grote soeppan van 5 liter in één keer wilt vullen met kokend water, zal het reservoir halverwege bijgevuld en opnieuw opgewarmd moeten worden. Dit bijvullen duurt – zoals eerder genoemd – ongeveer tien minuten. In de praktijk is dit zelden een probleem (vergelijkbaar met een waterkoker die je ook opnieuw zou moeten vullen en koken), maar het is goed te weten dat er een grens zit aan de hoeveelheid direct kokend water. Voor vrijwel alle huishoudelijke toepassingen is de capaciteit toereikend.