ID.nl logo
De beste beveiliging: 13 Internet Security-suites getest
© PXimport
Huis

De beste beveiliging: 13 Internet Security-suites getest

Geen computer zou met internet verbonden moeten zijn zonder een betrouwbare virusscanner. Een virusscanner voorkomt dat kwaadaardige software op de computer terechtkomt. Met de vele mogelijkheden is de keuze tegenwoordig niet meer gemakkelijk. We testen alle nieuwe versies voor je.

Alleen een virusscanner is tegenwoordig niet meer voldoende, nu we steeds meer persoonlijke en zakelijke transacties via het internet afhandelen. Hoewel elke nieuwe versie van Windows veiliger is dan de voorganger, weten cybercriminelen altijd weer manieren te vinden om toch een computer binnen te dringen of om de communicatie tussen de pc en de webshop af te tappen.

Beveiligingssoftware is dus essentieel, maar het juiste pakket kiezen is niet eenvoudig. Er zijn veel fabrikanten van antivirussoftware, die bovendien ook nog eens meerdere versies van hun producten aanbieden. Sommige varianten zijn gratis, andere behoorlijk prijzig. Welke versie is dan de juiste? Welke maatregelen heb je nu wel nodig en welke niet?

Een paar jaar geleden was een firewall die behalve het ingaande ook het uitgaande netwerkverkeer controleerde een belangrijk verkoopargument voor de overstap van alleen antiviruspakket naar een Internet Security-pakket. Inmiddels is de Windows Firewall echter robuust en zo volautomatisch, dat enkele fabrikanten van beveiligingssoftware al zijn gestopt met de eigen firewall.

Dat een Internet Security-suite in de meeste gevallen toch de beste keuze is, komt door nieuwe technieken die de suites introduceren, zoals antiphishing, beveiliging van internetbankieren, wachtwoordbeheer en ouderlijk toezicht. Hoewel de functionaliteit van de verschillende producten op papier veel op elkaar lijkt, zijn er in de praktijk toch grote verschillen die het kiezen van uiteindelijk de beste beveiligingssuite, opmerkelijk gemakkelijk maken.

Besproken fabrikanten

Avast - AVG - Avira - Bitdefender - BullGuard - Eset - F-Secure - G-Data - Kaspersky - McAfee - Panda - Symantec - Trend Micro

©PXimport

Behalve dat antimalwaresoftware de pc continu controleert, kun je ook zelf scans van de pc of delen ervan starten.

©PXimport

McAfee detecteert software met bekende gevaarlijke fouten en helpt met upgraden.

Prijs en licenties

Koop je een Internet Security-suite dan koop je het recht om het product voor één of meerdere jaren op één of enkele computers te installeren. Tijdens die periode krijg je alle beveiligingsupdates en vaak ook nieuwe versies van het product. Je beschikt dus altijd over de laatste versie en geniet de maximale bescherming.

De fabrikanten presenteren de koop als een abonnement en willen natuurlijk het liefst dat je dat telkens verlengt. Zij doen je dan ook tegen het einde van de abonnementsperiode meermaals een 'persoonlijk aanbod' voor verlenging. Je bent echter vaak goedkoper uit door dat abonnement in elk geval niet direct te accepteren. Niet alleen wordt met elk aanbod dat zij je doen de prijs lager, online rondkijken loont zo mogelijk nog beter.

Via de webshop van de fabrikant worden nieuwe kopers gelokt met lage prijzen of gratis upgrades naar geavanceerdere versies. Niets staat je in de weg opnieuw van zo'n aanbod gebruik te maken. De licentiesleutel die je dan krijgt, kan veelal zonder problemen worden gebruikt om het aflopende abonnement weer te verlengen. Panda is de uitzondering op dit verhaal. Dat bedrijf hanteert als enige in de eigen webshop fors hogere prijzen dan in de winkel en bij online wederverkopers. De oorzaak is het prijsbeleid van het Spaanse hoofdkantoor dat ook de Panda-website beheert, en het Nederlandse kantoor dat lagere prijzen hanteert.

Twijfel je welk product voor jou het meest geschikt is, download dan eerst een proefversie. Van alle geteste producten is zo'n proefversie beschikbaar die je meestal een maand gratis kunt gebruiken. Zo'n proefversie laat zich prima omzetten in een betaalde versie zonder daarvoor eerst de software te moeten deinstalleren.

Meerdere pc's

Heb je in huis meerdere computers, dan is het voordelig deze met hetzelfde product te beveiligen door een licentie voor meerdere pc's te nemen. De meeste Internet Security-suites controleren het aantal computers waarop ze zijn geïnstalleerd. Je kunt die gegevens meestal online inzien en vaak is het ook mogelijk om een licentie over te zetten naar een andere computer.

De portals van Norton en Avast! zijn mooi en gemakkelijk te gebruiken, je kunt hier de licenties beheren en ook de beveiligingsstatus van elke pc zien. Bij McAfee is het licentiebeheer een stuk lastiger. Voor elk product wordt namelijk een aparte gebruikersnaam en wachtwoord gegenereerd, en wanneer je één daarvan opvraagt, krijg je ook van alle eerdere jaren de licenties te zien. Je moet dan zelf puzzelen welke de juiste is.

©PXimport

Met Avast! Kun je online de licenties beheren en de beveiligingsstatus van elke pc zien.

Systeembelasting

Het argument om bewust geen beveiligingssoftware te installeren vanwege de gevolgen voor de systeemprestaties of vanwege stabiliteitsproblemen, geldt niet meer. De makers van de beveiligingssuites hebben hun producten goed op orde want geen ervan was merkbaar aanwezig tijdens de test op onze testsystemen.

Een multicore-processor en minimaal 4 GB RAM lijken daarmee voldoende voor een foutloze werking van Windows 7 of 8 met elk van de geteste beveiligingsproducten. Dat geldt ook voor de suites van G Data en McAfee die door AV-Comparatives en AV-TEST werden aangemerkt als de producten met de grootste resourcehonger. Beide zijn daarom apart gedurende meerdere maanden op onze twee belangrijkste productiesystemen gebruikt en opnieuw zonder problemen.

Uiterlijk

Dat de makers van de verschillende producten erg goed op elkaar letten is duidelijk. Zo laat iedere suite direct op het eerste scherm zien of de pc veilig is of niet. Ook lijkt het uiterlijk van de programma's erg op elkaar.

Een vervelend punt is dat alle suites een programmavenster met een vaste grootte gebruiken. Je kunt het venster dus niet herschalen of op het volledige scherm gebruiken. Dat is niet erg wanneer je nooit verder komt dan het eerste scherm van het beveiligingsprogramma. Duik je wel dieper in de werking en mogelijkheden, dan kan dit tot echte frustraties leiden.

Bij Trend Micro kun je bijvoorbeeld nooit alle gezinsleden die onder het ouderlijk toezicht vallen in één overzicht zien. En bij McAfee is het venster waarin je voor de kinderen de toegangstijden tot internet aangeeft, zo klein dat er zelfs geen hele dag in past, laat staan de hele week.

Extra onderdelen

Bij een aantal leveranciers kun je na de installatie van de internetbeveiligingssuite nog extra onderdelen downloaden en toevoegen. Dat geldt voor de software voor ouderlijk toezicht bij Norton en de module voor het maken van een opstartdisk bij ESET. Het zou handiger zijn wanneer dit soort onderdelen direct bij de installatie meekomen.

Toch is dat nog altijd beter dan functionaliteit die helemaal niet bestaat, zoals opnieuw ESET dat stoer gratis beveiligingstraining aanbiedt, waarvan uiteindelijk blijkt dat die alleen door inwoners van de VS, Canada en de Cariben gebruikt mag worden.

©PXimport

Panda heeft zich voor de nieuwe interface laten inspireren door Windows 8.

©PXimport

Door de vaste grootte van het McAfee-scherm lukt het nooit om het hele tijdschema in één keer te zien.

©PXimport

Helaas is de cybertraining alleen voor mensen in de VS, Canada en Cariben.

Antivirus

Een van de belangrijkste onderdelen van een Internet Security-suite is de antivirusmodule. De antivirusmodule beschermt je computer en gegevens tegen schadelijke software zoals computervirussen trojans, wormen en spyware maar ook schermkapers, ransomware, keyloggers en rootkits.

De werking van de antivirusmodule berust op een engine die het scanwerk doet en de signatures (die zorgen dat de scanengine de malware herkent) bijhoudt. Daarnaast kan een antivirusprogramma malware ook aan het gedrag herkennen, bijvoorbeeld wanneer achter elkaar enkele gebeurtenissen plaatsvinden die samen typerend zijn voor malware. Behalve malware opsporen moet een antivirusmodule ook malware kunnen verwijderen en nieuwe infecties kunnen stoppen voor de malware echt op de pc staat.

De meeste producenten gebruiken een eigen engine, met uitzondering van G Data en BullGuard die beide de engine van Bitdefender gebruiken. BullGuard zal ergens dit jaar nog overstappen op een eigen engine. G Data, dat altijd twee engines gebruikte, verruilde vorig jaar de Avast!-engine voor een eigen exemplaar die als een addon op de Bitdefender-engine werkt.

Testlabs

AV-Comparatives en AV-TEST zijn twee onafhankelijke en internationaal erkende laboratoria die de verschillende producten meermaals per jaar testen. Dit doen ze op onder andere het herkennen van malware, onterechte virusmeldingen en de effectiviteit van het verwijderen van een infectie.

Door de resultaten van alle tests van het afgelopen jaar te sommeren en vergelijken is in elk geval één duidelijke winnaar aan te wijzen: Kaspersky, op de voet gevolgd door Bitdefender. Andere titels die bovengemiddeld scoren zijn F-Secure, BullGuard, Norton, Trend Micro, en G Data.

Behalve de standaardscanner biedt een aantal leveranciers nog aanvullende scanners om agressiever op malware te jagen. Voorbeelden zijn de Panda Cloudcleaner en Norton Powereraser die je beide vanaf het internet kunt starten wanneer je zelf malware vermoedt die de standaardscanner niet ziet. Met uitzondering van AVG, BullGuard en F-Secure bieden alle producten ook de mogelijkheid een opstartschijf of -stick te maken om de pc buiten Windows om te scannen.

Bij Panda kun je de Cloud Cleaner ook aan de opstartopties van de pc toevoegen, maar dit werkt vaker niet dan wel.

Software kwetsbaarheden

Een aantal van de Internet Security-suites scant de pc behalve op malware ook op kwetsbaarheden in geïnstalleerde software. Voorbeelden zijn een oude Acrobat Reader of Java. Wanneer deze kwetsbaarheden gerapporteerd worden, kun je de software updaten en zo de kans op malware verkleinen.

©PXimport

Zoals elk programma biedt ook Norton opties om te sturen hoe de software precies scant op malware.

©PXimport

Kaspersky haalt de beste resultaten in de antimalwaretests van AV-Comparatives en AV-TEST.

©PXimport

BullGuard is een van de Internet Security-suites die behalve op malware ook op fouten in de goede software scant.

Internetbankieren

Internetbankieren trekt al langere tijd de aandacht van cybercriminelen en malwaremakers. Weten ze je inloggegevens te stelen of een sessie over te nemen, dan kunnen ze je bankrekening plunderen, zonder dat je dit direct merkt. Een aantal Internet Security-suites helpt het internetbankieren extra veilig te maken, maar doet dat wel op verschillende manieren.

BankGuard van G Data richt zich op de dll-bestanden van de browser die de versleuteling van de communicatie tussen je computer en de bank regelen. Deze dll's worden vaak door bankingtrojans aangevallen maar BankGuard voorkomt dat. Het mooie aan de G Data-oplossing is dat het helemaal automatisch en onzichtbaar voor de gebruiker gebeurt, je hoeft er dus niets speciaals voor te doen. Dat moet bijvoorbeeld wel bij Bitdefender, Avast! en Kaspersky die allemaal de browser isoleren van het besturingssysteem zodra je gaat internetbankieren of webshoppen.

Je kunt lastiger multitasken en het zicht op andere programma's en gegevens die je mogelijk nodig hebt, verlies je. Het omschakelen naar de veilige omgeving gebeurt wel automatisch: zodra je met de gewone browser de banksite opent wordt de beveiligde versie gestart. Je kunt ook zelf sites toevoegen waarbij dit gebeurt, wat handig is wanneer je webwinkels gebruikt die niet standaard in de lijst staat.

F-Secure heeft nog een andere benadering. Het laat je wel de gewone browser gebruiken, maar bevriest alle andere browsersessies behalve het tabblad met internetbankieren. F-Secure kent PayPal niet, waardoor dit niet beveiligd wordt. Zelf toevoegen is niet mogelijk. F-Secure zegt dit zo snel mogelijk te zullen aanpassen maar die reactie kregen we een jaar geleden bij de vorige test ook al.

Veilig browsen

Dat andere producten geen speciale module hebben voor internetbankieren, betekent niet dat internetbankieren direct minder veilig is. Goede antiphishing en maatregelen die helpen foute websites te vermijden, helpen ook. Bijvoorbeeld SiteAdvisor van McAfee, dat in zoekresultaten aangeeft welke websites veilig, verdacht en onveilig zijn. Het grijpt ook in wanneer je tijdens het surfen per ongeluk een onveilige site opent.

Ook Kaspersky, Norton en Bitdefender doen dit erg netjes. ESET, G Data en Panda bieden deze functionaliteit niet. F-Secure heeft voor veilig zoeken een eigen zoekmachine, Google-powered, dat wel. Avira installeert Ask.com.

Om het internet persoonlijker en veiliger te maken, gebruiken steeds meer sites wachtwoorden. Het is lastig om ze allemaal te onthouden en onveilig om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Een wachtwoordmanager biedt dan uitkomst. Dit programma bewaart de logingegevens met eventueel aanvullende informatie en voert die voor je in wanneer een website daarom vraagt. Alleen Norton en Bitdefender bieden een wachtwoordmanager.

©PXimport

Behalve deze ene optie beveiligt G Data BankGuard het internetbankieren helemaal automatisch en zonder aparte browsers of omgevingen te eisen.

©PXimport

McAfee SiteAdvisor surft met je mee en waarschuwt wanneer je een verdachte website wil openen.

©PXimport

De Bitdefender Wallet bewaart wachtwoorden en persoonlijke gegevens en voert ze automatisch in op webpagina's wanneer dat nodig is.

Ouderlijk toezicht

Ook kinderen gebruiken computers. Onderzoek toont aan dat tweederde daarbij negatieve ervaringen opdoet, zoals het zien van pornografie, geweld, pesterij of zelfs bedreigingen. Vaak is er helemaal geen begeleider bij die kan ingrijpen als het misgaat. Veel ouders ontberen daarvoor de tijd en soms ook de kennis. Software voor ouderlijk toezicht neemt delen van die taak van de ouders over.

Een belangrijke functie is de filtering. Software voor ouderlijk toezicht kent de websites op het internet en blokkeert websites met voor kinderen ongeschikte informatie. Hiervoor zijn de websites beoordeeld en onderverdeeld in categorieën zoals porno en geweld maar ook alcohol, gokken en haatzaaierij. Bijna alle internet-suites die ouderlijk toezicht bieden, kunnen een Windows-gebruiker op basis van zijn leeftijd koppelen aan een profiel waarin meer of minder van deze categorieën voor die gebruiker geblokkeerd worden. Alleen bij F-Secure en G Data moet je dat zelf doen.

Uitzonderingen maken door websites te blokkeren of juist vrij te geven via black- en whitelisting is in alle suites met ouderlijk toezicht aanwezig, behalve bij Trend Micro. Trend Micro kent wel de mogelijkheid websites te blokkeren, maar die geldt dan voor alle gebruikers en is geen onderdeel van het ouderlijk toezicht.

Behalve websites blokkeren kan Kaspersky ook programma's blokkeren, zoals chat- en downloadprogramma's en (online) games. Bovendien beschikken de antiviruspakketten meestal ook over een tijdsbeperking. Zo kun je het internetgebruik beperken tot bepaalde tijden van de dag, bijvoorbeeld wanneer je thuis bent om mee te kijken, of tot een maximumtijd per dag of per week.

Alleen Bitdefender, ESET en Panda bieden deze mogelijkheid niet. BullGuard en Kaspersky zijn de enige suites die alle functionaliteit bieden, waarbij Kaspersky dit net even uitgebreider en mooier doet dan BullGuard. Is ouderlijk toezicht voor je erg belangrijk, zijn dit de suites om uit te kiezen.

Bij Norton en Bitdefender gebeurt de configuratie van het ouderlijk toezicht online, waarna de instellingen gesynchroniseerd worden naar de verschillende apparaten waarop de software geïnstalleerd is. Bij Norton werkte dit foutloos, bij Bitdefender niet. De koppeling van de Windows-gebruiker met het online profiel werkt soms niet, waardoor alle toezicht en filtering weg is. Wijzigingen in de filtering worden met flinke vertraging doorgevoerd.

©PXimport

Op basis van de leeftijd bepaalt de software welke websitecategorieën voor een kind geschikt en ongeschikt zijn.

©PXimport

Met ouderlijk toezicht van BullGuard bepaal je de tijden waarop de kinderen de computer of het internet gebruiken mogen.

©PXimport

Bij Bitdefender en Norton is het ouderlijk toezicht een online dienst.

Back-up

Wanneer virussen of hackers toch toeslaan op de pc is een goede en recente back-up op een externe schijf, dvd of NAS een geruststellende gedachte. Hoewel een back-up dus zeker een belangrijk middel is om je computer veiliger te maken, is er in de meeste Internet Security-suites geen aandacht voor.

De meeste producenten hebben boven de Internet Security-suite nog een uitgebreider pakket waarin dat doorgaans wel is opgenomen. Toch zijn er ook wel Internet Security-suites waarin wel voor een back-up wordt gezorgd. BullGuard en Panda bieden als enige een eigen back-upprogramma waarmee je een back-up kunt maken naar een lokaal medium zoals cd, dvd, externe schijf of NAS.

Online back-up

Slechts drie van de geteste suites bieden cloudback-up, namelijk BullGuard, Panda en McAfee. Geen van alle geeft je ook echt voldoende ruimte om al je gegevens op te slaan. Allemaal hopen ze dat je niet genoeg hebt aan de vaak bescheiden hoeveelheid gratis online opslagruimte en je dus extra online opslagruimte bijkoopt. Daar is namelijk goed geld mee te verdienen.

BullGuard is het meest vrijgevig en geeft bij de Internet Security-suite 5 GB online opslagruimte, Panda 2 GB en McAfee een magere 1 GB. Helemaal terecht is deze opsomming niet, want de meeste leveranciers van de andere producten bieden ook wel online opslagruimte maar doen dat los van de Internet Security-suite. Bijvoorbeeld Bitdefender dat iedereen gratis 2 GB opslagruimte in de Bitdefender Safebox geeft of Avira dat 5 GB online opslagruimte in de Avira Secure Backup weggeeft.

BullGuard en Panda zijn de enige die de back-upfunctionaliteit echt in de Internet Security-suite geïntegreerd hebben, bij McAfee is er een aparte downloadlink in de interface opgenomen. Bij alle andere producten is de cloudopslag een losse toevoeging.

Sommige Internet Security-aanbieders werken samen met leveranciers van online opslagruimte zoals Mozy en Amazon. Bij de selectie van een Internet Security-suite moet back-up daarom een zeer kleine rol spelen. Let behalve op de grootte van de opslagruimte op de kosten van uitbreiding en de mogelijkheden de back-up zelf te versleutelen.

Versleuteling

Van alle suites levert alleen AVG functionaliteit om bestanden te versleutelen. Met AVG-gegevenskluis kun je een of meerdere versleutelde containers maken waarin je belangrijke gegevens bewaart.

Behalve de grootte van de kluis en het wachtwoord zijn de opties om te beveiligen erg beperkt, de mogelijkheid zelf het encryptie-algoritme te bepalen ontbreekt bijvoorbeeld. Bitdefender, G Data, McAfee en TrendMicro bieden een programma om gegevens op de harde schijf of een geheugenstick ook echt te vernietigen door deze meerdere keren te overschrijven. De Shredder van G Data is hiervan dankzij de desktopgadget de handigste in het gebruik.

©PXimport

De (Mozy) Online Backup van McAfee staat helemaal los van de rest van de Internet Security-suite.

©PXimport

Alleen AVG levert met de Internet Security-suite de mogelijkheid gegevens op de eigen computer te versleutelen.

©PXimport

G Data is één van vier Internet Security-suites met een optie voor echte gegevensvernietiging.

E-mail

E-mail was lange tijd de belangrijkste bron van virussen en malware, maar die tijd is voorbij. Het zijn nu phishingmails die het gevaarlijkst zijn. Dit zijn berichten die afkomstig lijken van partijen waarmee je mogelijk zaken doet, zoals de bank of een verzekeraar, waarmee cybercriminelen proberen je persoonlijke gegevens of logingegevens in handen te krijgen.

Ook spam is een probleem dat de software voor internetbeveiliging natuurlijk moet aanpakken. Maak je echter gebruik van webmail, zoals Hotmail of Gmail in een browservenster, dan heb je deze module niet nodig.

Mailscanners

Alle programma's scannen binnenkomende e-mail op malware. Veel te configureren is er niet, het gebeurt automatisch, zoals je ook mag verwachten. De meeste programma's ondersteunen daarbij alle bekende e-mailconfiguraties tot en met Exchange en bieden de mogelijkheid de standaardpoorten te vervangen voor alternatieve wanneer dat voor je e-mailconfiguratie nodig is.

De uitzondering is F-Secure, waarvan de antiphishing en antispam alleen het POP-protocol ondersteunen. De software is daarmee wel compatibel met alle bij populaire consumenten-mailprogramma's zoals Windows Mail en Mozilla Thunderbird, maar alleen wanneer je die gebruikt om de mail echt van de mailserver te downloaden. In de meeste gevallen integreert de beveiligingsmodule van de Internet Security-suite ook met het mailprogramma, maar de manier waarop en hoe gemakkelijk het daarna werkt, verschilt wel. Avira, Panda en Trend Micro blijven in bijvoorbeeld Microsoft Outlook helemaal onzichtbaar.

F-Secure heeft wel een werkbalk en module binnen Outlook maar de regels voor spamafhandeling moet je helemaal zelf opstellen inclusief het aanmaken van een spamfolder. F-Secure scant de berichten alleen en voegt aan alle niet-vertrouwde berichten het woord spam toe in de titelregel. Bitdefender heeft wel een eigen werkbalk in Outlook maar deze is nog niet geüpdatet voor Outlook 2010 en 2013, waardoor een groot deel van het Outlook-venster leeg blijft.

©PXimport

Op de achtergrond de antispam-invoegtoepassing voor Microsoft Outlook van Bitdefender, op de voorgrond de beter geslaagde versie van ESET.

©PXimport

De antispam van F-Secure markeert spamberichten alleen, de verwerking moet je zelf in je mailprogramma regelen.

©PXimport

Bij Avira zie je echt elk binnenkomend mailbericht in de Internet Security-suite verwerkt worden.

Extra's

Naast wat wel het basispakket van de functionaliteit van een Internet Security-suite genoemd mag worden, biedt een aantal leveranciers nog leuke extra's. Bij Avast! kun je verdachte of riskante programma's isoleren door ze in een sandbox te plaatsen.

Communicatie met andere programma's is dan beperkt en ook het Windows-besturingssysteem is veilig voor het betreffende programma. Kaspersky bood in de vorige versie een soortgelijke functionaliteit, maar die is verdwenen.

De antidiefstalfunctionaleit in ESET Smart Security is vooral voor notebookgebruikers interessant, al kan het na een inbraak ook van pas komen. Je kunt bijvoorbeeld de locatie van het apparaat opvragen, de webcam activeren of op afstand screenshots van je pc maken. Andere handige extra's zijn de Autostartmanager van G Data en Norton, en de module voor systeemoptimalisatie van Trend Micro.

Behalve leuke extra functionaliteit, bestaat er ook minder leuke. Wij vinden het vooral vervelend wanneer de fabrikant probeert via de Internet Security-suite je nog andere producten te verkopen. Voorbeelden zijn de PC Analyzer van AVG die wel computerproblemen meldt maar ze alleen tegen bijbetaling oplost, het ouderlijk toezicht van Norton dat leuke extra functies ook pas na een upgrade naar de Premium-versie vrijgeeft en SecureLine en AccessAnywhere, extra functies in Avast! waarvoor je ook eerst extra moet betalen.

©PXimport

ESET heeft een handige module om je laptop (of pc) terug te vinden na diefstal.

©PXimport

Helaas, ook dit onderdeel in Avast! Internet Security werkt alleen als je eerst een upgrade uitvoert naar een duurdere versie.

©PXimport

Ondanks de aanschaf van Internet Security moet je voor de volledige Norton Family-software toch nog apart betalen.

Conclusie

Hoewel de bedreigingen op het internet nog altijd fors zijn, kun je je er grotendeels tegen wapenen. Er is een ruim aanbod aan Internet Security-suites, die allemaal de belangrijke beveiligingsfuncties bieden, en soms nog meer. Geen van de producten hindert daarbij het verdere gebruik van de computer.

De winnaar van de test is Kaspersky Internet Security. Dit pakket biedt heel veel functionaliteit met erg veel configuratieopties en is desondanks toch zeer gebruiksvriendelijk. Bovendien scoort Kaspersky het hoogst bij de directe bestrijding van malware in de bekende antimalwaretests van AV-Comparatives en AV-TEST. Andere goede producten zijn Bitdefender, F-Secure, G Data en Norton. Kijk hier voor een uitgebreide beoordelingstabel.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
      Gezond leven

      Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

      Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

      Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

      Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

      Amazfit Cheetah Square

      De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

      🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
      🔋 Typische gebruiksduur
      : Tot 8 dagen
      📱 Schermdiagonaal
      : 1,75 inch

      Huawei Watch Fit 2

      De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

      🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
      🔋 Typische gebruiksduur
      : Tot 10 dagen
      📱 Schermdiagonaal
      : 1,74 inch

      Fitbit Sense 2

      De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

      🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
      🔋 Typische gebruiksduur
      : Tot 6 dagen
      📱 Schermdiagonaal
      : 1,58 inch

      Garmin Venu 2

      De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

      🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
      🔋 Typische gebruiksduur
      : Tot 11 dagen
      📱 Schermdiagonaal
      : 1,3 inch

      OnePlus Watch 2

      De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

      🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
      🔋 Typische gebruiksduur
      : Tot 100 uur
      📱 Schermdiagonaal
      : 1,43 inch

      ▼ Volgende artikel
      Review Harman Kardon Enchant 1100 – Stijlvolle en detailrijke Atmos-soundbar
      © Harman Kardon
      Huis

      Review Harman Kardon Enchant 1100 – Stijlvolle en detailrijke Atmos-soundbar

      De Enchant 1100 is de nieuwste top-soundbar van Harman Kardon. Ondersteuning voor Dolby Atmos en een streepje Scandi-design maken het een interessante optie.

      Fantastisch
      Conclusie

      De Enchant 1100 is een soundbar die zeer gelikt oogt en sterk presteert. Kamervullend de soundtrack van een film of tv-serie neerzetten doet hij goed, net als muziek afspelen. Zonder extra apparaten levert de Harman Kardon al een topprestatie, waarbij detail en helderheid de grootste troeven zijn. Spraak en geluidseffecten klinken duidelijk en zijn goed gepositioneerd. Al mag het niet een basmonster zijn, je wordt goed ondergedompeld in een film.

      Plus- en minpunten
      • Scherpe prijs (voor een topmodel)
      • Minimalistisch design
      • Brengt geluid breed in de kamer
      • Heldere app en installatie
      • Goede helderheid en plaatsing van geluidseffecten
      • Kalibratiefunctie (enkel soundbar) is heel effectief
      • Textiel trekt stof aan
      • Kalibratie niet beschikbaar met extra subwoofer

      De grotere Enchant 1100 soundbar werd begin dit jaar samen met de kleinere Enchant 900 voorgesteld. Het is een echt topmodel dat veel speakers inzet om omhullende 3D-geluid te bieden, inclusief twee aan de bovenzijde. Dit is niet de eerste of enige soundbar van Harman Kardon die de naam 'Enchant' draagt, maar eigenlijk lijkt hij meer op de voorgaande Citation-reeks van Harman Kardon. Citation was bedoeld als een volledig antwoord op Sonos, met multiroom-functionaliteit en met een design dat luxueuze textiel van Kvadrat toepaste. 

      De Enchant 1100 neemt veel van de Citation-eigenschappen over, waaronder het design (maar zonder Kvadrat-stofjes) en de uitbreidbaarheid. Hij gebruikt ook een knappe techniek van Harman, Multibeam, om geluid breed de kamer in te sturen. Met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, veel streamingopties, een extra HDMI-ingang (geschikt voor 4K en Dolby Vision) en uitbreidingsopties spreken we hier over een veelzijdige soundbar. 

      ©Jamie Biesemans

      Uitbreiden met speakers kan

      Wie meer wil, kan de Enchant 1100 uitbreiden met de Enchant Sub (adviesprijs 399 euro) en/of een paar Enchant-draadloze speakers (adviesprijs 229 euro/stuk). Het is daarmee een directe uitdager van de Sonos Arc Ultra, nog een topmodel dat je op eigen tempo kunt uitbreiden met extra speakers. De Harman Kardon is wel nog iets scherper geprijsd. Het koppelen met speakers in andere kamers kan via Google Cast of AirPlay 2. Een pluspunt: dat kan ook met luidsprekers van verschillende merken.

      Zacht en harmonieus design

      Ontsnappen aan de klassieke balkvorm van een soundbar doet de Enchant 1100 niet. Maar omdat de afgeronde behuizing helemaal bedekt is door een fraai zwart stofje en verder geen opvallende elementen toont, verdwijnt hij netjes in de achtergrond. Minimalisme ten top, totdat je het volume of een optie aanpast. Dan zie je een grote display in een coole dotmatrix-stijl oplichten. Dat zorgt dan weer voor vleugje retro-gevoel. In tegenstelling tot bij de Citation-soundbars, lijkt er deze keer geen lichtgrijze versie te bestaan.

      Onder het strakke uiterlijk zitten aardig wat speakers verborgen: elf stuks. Twee daarvan zitten bovenaan en zorgen voor de driedimensionale geluidservaring. De Enchant 1100 is slechts 6,5 cm hoog en kan dus bij een tv op een voet geplaatst worden. Maar het beste resultaat krijg je als je hem 10 à 20 cm vóór het scherm zet, zodat de bovenliggende speakers vrij naar het plafond gericht zijn. Ook de zijkanten moeten helemaal vrij blijven. Aan elke zijde is er een opening waar je een speaker kunt zien; die zorgen voor een heel breed geluidsbeeld rond de tv.

      ©Harman Kardon

      Aan weerszijden is er een opening met een tweeter die schuin gemonteerd is.

      Ontspannen kan ook

      In de doos vind je een kleine afstandsbediening, maar je kunt ook de Harman Kardon One-app gebruiken. Welke optie je ook kiest: het volume regelen, een aantal audio-instellingen veranderen en muziek pauzeren zijn mogelijk. Een unieke optie heet Moment, dat zelfs zijn eigen knop op de remote heeft.

      Als je hierop drukt, rollen er uit de soundbar rustgevend geluiden. Je kunt via de app kiezen of je dan even kunt relaxen met het geluid van regen, een bos of de zee. Misschien wel leuk voor meditatieoefeningen, maar wel een apart iets om zo'n prominente plek te geven.

      Muziek spelen kan op vele manieren

      In een app kun je muziek en internetradio afspelen van bepaalde diensten, waaronder Amazon Music, Napster, Qobuz, Tidal en TuneIn. Bij Amazon en Tidal wordt zelfs het afspelen van muziek in Dolby Atmos-formaat ondersteund, dat kom je zelden tegen.

      In het lijstje ontbreken natuurlijk heel wat belangrijke diensten, zoals Apple Music of Spotify. Ze afspelen kan echter makkelijk via AirPlay, Chromecast of Spotify Connect. De soundbar kan ook bediend worden met Roon, de audiofiele muzieksoftware van een Harman Kardon-zusterbedrijf die vooral in de hifi-wereld wordt gebruikt. Ten slotte is de Enchant 1100 uitgerust met bluetooth. Manieren genoeg dus om muziek af te spelen.

      Eenvoudige installatie

      Het instellen van de Enchant 1100 gebeurt via de One-app. Een visueel stappenplan maakt het heel eenvoudig. Wat je ook in de app (of via de remote) kunt doen is het geluid "kalibreren". De soundbar verspreidt dan twintig seconden luide testgeluiden om zo de woonkamer te leren kennen. Na deze meting wordt de weergave aanpast zodat de soundbar beter klinkt. Zo'n functie wordt stilaan standaard op een high-end soundbar; hier blijkt het zeer effectief in het balanceren van bassen en helderheid. 

      ©Jamie Biesemans

      In de Harman Kardon One-app vind je heldere uitleg.

      Geslaagd in 3D

      Bij het bekijken van demovideo's van Dolby en een aantal filmfragmenten valt in de eerste plaats de zuivere weergave van de Enchant 1100 op. Het klinkt luchtig en ruim, waardoor geluidseffecten los in de kamer verschijnen. Bij de Shattered-demo bewegen de geluiden van brekend glas echt van rechts naar ver links.

      ©Jamie Biesemans

      De Enchant 1100 heeft goede dialogenweergave.

      Ook bij drukke actiescènes, zoals tijdens de finale veldslag op Scarif in Star Wars: Rogue One – waarvan Andor op Disney+ de prequel vormt – houdt de Harman Kardon een goede controle. Het is een goed resultaat dat vooral heel detailrijk en gebalanceerd overkomt, met name na de kalibratie. Wel is het in onze woonkamer wat minder 'cinematisch' (of je mag ook zeggen 'bombastisch') bij bijvoorbeeld de race in Ready Player One. Je wordt wel omgeven door geluid, inclusief hoog boven de tv, dat wel. Maar het is niet zo knallend of dynamisch als bij bijvoorbeeld JBL.

      Een subwoofer erbij of niet?

      Het toevoegen van een subwoofer of extra speakers kan daar iets aan doen. Dat verloopt eveneens via de app. Je hebt er wel even tijd voor nodig, want elk toestel moet met de wifi verbonden worden. Vervolgens moet er nog een update worden geïnstalleerd, wat ook even kan duren. Ten slotte combineer je bijvoorbeeld de Enchant 1100 met de Enchant Sub via de app. Dat ging tijdens het testen vlot, en de app maakt het proces ook heel transparant. Wel spijtig: de kalibratiefunctie werkt niet langer als je een sub toevoegt aan een soundbar. Hopelijk komt die mogelijkheid er nog.

      ©JORDI HUISMAN

      De Enchant Sub zet je bij voorkeur naast de soundbar.

      Mét Enchant Sub wordt de Enchant 1100 een stukje spectaculairder, al blijft het vooral het mooie detail en de controle die indruk maken bij het zeer intense vuurgevecht in het Witte Huis in Civil War. Dit zijn goede prestaties, ook voor gaming. Toch is de stap naar een extra sub geen verplichting. De Enchant Sub is niet zo krachtig of verfijnd, dus in een kleinere woonkamer ga je aan de soundbar zelf voldoende hebben. Positief wel is dat die Sub vergeleken met optionele subs bij sommige concurrenten relatief goedkoop is.

      Conclusie

      De Enchant 1100 is een soundbar die zeer gelikt oogt en sterk presteert. Kamervullend de soundtrack van een film of tv-serie neerzetten doet hij goed, net als muziek afspelen. Zonder extra apparaten levert de Harman Kardon al een topprestatie, waarbij detail en helderheid de grootste troeven zijn. Spraak en geluidseffecten klinken duidelijk en zijn goed gepositioneerd. Al mag het niet een basmonster zijn, je wordt goed ondergedompeld in een film.