De beste Atx-behuizingen die je nu kunt kopen

© PXimport

De beste Atx-behuizingen die je nu kunt kopen

Geplaatst: 10 augustus 2018 - 09:27

Aangepast: 24 november 2022 - 13:14

Stephan Overbeeke

De juiste behuizing kiezen valt niet mee. In de praktijk blijkt dat simpelweg afgaan op de foto’s van de fabrikant vrij riskant is en daarom helpen we je graag op weg. Wij haalden van zeven fabrikanten hun spannendste atx-model van 80 tot 100 euro in huis en voelden die goed aan de tand.

Stel je zelf een pc samen, dan moet je de onderdelen inbouwen in een behuizing. Een geschikte behuizing uitkiezen is grotendeels een kwestie van smaak. Omdat de markt voor behuizingen zeer volwassen is zien we tegenwoordig (absolute onderkant van de markt daargelaten) nagenoeg geen dramatisch slechte behuizingen meer, waardoor je je veelal prima door emotie kan laten leiden. Hoewel wij hier wel op zoek zijn naar de objectief beste behuizingen, willen we vast meegeven dat geen van de zeven door ons uitgezochte modellen een onvoldoende verdienen. De juiste keuze vereist dus het afzetten van de plus- en minpunten tegen jouw unieke situatie.

Desondanks lopen de producten sterk uiteen, zowel kwalitatief als op het gebied van eigenschappen, en kunnen we door een uitgebreide hands-on ervaring met behuizingen objectief onderscheid maken tussen redelijke, goede en uitstekende producten.

Testverantwoording

We benaderen behuizingen met een praktische blik: zijn de materialen goed, is het inbouwen een soepele ervaring of juist lastig, zitten er stoffilters op, is de standaardkoeling afdoende, en worden mechanische schijven gedempt of laten ze de hele kast resoneren. Een soepele inbouwervaring waarderen we voor zowel nieuwkomers als ervaren computerbouwers, waarbij we extra punten geven voor behuizingen die je helpen ook de afwerking van de interne bekabeling netjes te krijgen. We beoordelen zowel de standaard aanwezige koeling als de potentiele koeling voor gebruikers van high-endsystemen.

Goedkoop = duurkoop?

Cooler Master MasterCase MC500

Denk je aan een pc-behuizing, dan denk je al snel aan Cooler Master. Twee jaar geleden kwam de Taiwanese kastengigant met het MasterCase-concept, allerlei verschillende varianten op basis van één chassis. Iedere variant kun je daarnaaast uitbreiden met extra’s als een andere afwerking van de voor- of bovenkant, extra ruimte voor harde schijven, of verschillende led-elementen.

De MC500 is weliswaar slechts het 84 euro kostende basismodel, maar met twee grote ventilatoren, een solide glazen zijpaneel en volop ruimte mis je weinig. Wil je nog een dvd-station gebruiken? Dan is dit is de enige behuizing in deze vergelijking die daar ruimte voor biedt. Het meest overtuigende aspect is echter de kwaliteit; wat chassis betreft is dit de meest degelijke behuizing in de vergelijking. Niet gek, gezien het feit dat dit chassis ook aan de basis staat van meer dan 200 euro kostende MasterCases.

Inhoudelijk valt er heel weinig te klagen, het is een uitstekende basis waarmee je alle kanten op kan. De MC500 is wel ruimschoots de grootste in de test, fijn voor uitgebreide systemen, maar eigenlijk onnodig groot voor de meeste gangbare systemen. Ook zie je dat hij ontworpen is om verder aangekleed te worden, bijvoorbeeld met de (optionele) extra kap bovenop. De basisuitstraling is hierdoor wat Spartaans. Spreekt het grotere formaat je echter aan en is het grote gewicht geen probleem, dan mag je deze bovenaan je lijstje zetten.

© PXimport

Cooler Master MasterCase MC500

Prijs
€ 84,-
Website
www.coolermaster.com9Score90

 • Pluspunten

 • Uitstekende bouwkwaliteit

 • Veel inbouwmogelijkheden

 • Veel optionele extra’s

 • Minpunten

 • Groter dan noodzakelijk

 • Zwaar

Corsair Spec Omega

Met de Spec Omega gaat Corsair in tegen de nieuwe standaard in deze prijsklasse waarin alles strakker en onopvallender moet. Met agressieve lijnen, een opvallende voet, led-balk in de voorzijde en verlichte ventilator is de Spec Omega echt een verschijning. De behuizing is bovendien in meerdere kleurstellingen te krijgen.

Dit soort futuristische ontwerpen is echter alleen met kunststoffen te realiseren, waardoor de subjectieve bouwkwaliteit lager ligt dan bij de kasten die meer metaal gebruiken, bijvoorbeeld de Cooler Master, Phanteks, NZXT en Fractal. Het gebruikte kunststof is echter van prima kwaliteit en veel beter dan bijvoorbeeld de Thermaltake View 28. Ook intern is de Spec Omega stevig, maar mist hij wel de wat luxere afwerking van de concurrenten en dat zie je bij een afgebouwd systeem. De twee ventilatoren geven voldoende koeling, maar extreem veel ademruimte heeft de kast niet. Zwaarder dan een systeem met mid-range videokaart zouden we niet overwegen zonder extra ventilatie.

Het is duidelijk dat je je in de eerste plaats aangetrokken dient te voelen tot dit opzichtige design. De Spec Omega is zeker geen slechte kast, maar het is wel de duurste in de vergelijking. En als we voorbij dat unieke ontwerp kijken dan zien we niets wat deze kast beter doet dan de concurrenten. Liefhebbers van een wat meer ingetogen uitstraling zouden we aanraden de Corsair Carbide 275R te bekijken. Helaas kwam die te laat voor deze test, maar voor twee tientjes minder zien we daar een chique alternatief met luxere interne afwerking.

© PXimport

Corsair Spec Omega

Prijs
€ 99,-
Website
www.corsair.com7Score70

 • Pluspunten

 • Opvallend, uniek design

 • Kwalitatief ok

 • Ruim voldoende inbouwopties

 • Minpunten

 • Maximale koeling beperkt

 • Intern minder luxe

 • Prijs-kwaliteitverhouding wat minder

NZXT S340 Elite

De NZXT S340 Elite is inmiddels anderhalf jaar op de markt, wat het één van de oudere modellen in de vergelijking maakt. De S340 Elite heeft als weinig andere de ontwikkelingen in de markt voor behuizingen weten te beïnvloeden. De S340 Elite bracht glas onder het 100 euro prijspunt en dankzij handige interne trucjes kun je heel eenvoudig en snel een strak afgewerkt systeem bouwen.

Nog altijd is het een kwalitatief solide, eenvoudig te bouwen computerbehuizing met een redelijke standaardkoeling en een bescheiden geluidsproductie. Dankzij het slimme design kun je met de NZXT nog steeds eenvoudig een net ogend systeem neerzetten. Voor vr-liefhebbers zijn de aanwezige hdmi-aansluiting en de magnetische puck om je vr-headset (of hoofdtelefoon) aan te hangen handige extraatjes.

Met voldoende koeling, een mooie balans tussen afmetingen en interne ruimte voor praktische systemen, en een stalen afwerking van de voorzijde blijft de NZXT S340 Elite een solide keuze. En ook deze kast is in meerdere kleurstellingen te koop.

NZXT S340 Elite

Prijs
€ 89,-
Website
www.nzxt.com9Score90

 • Pluspunten

 • Solide behuizing

 • Slim interieur

 • Meerdere kleurstellingen

 • Minpunten

 • Mist echt onderscheidende features

Gehard glas

Phanteks P400S Tempered Glass

De Phanteks P400S is een iets jongere behuizing die vergelijkbaar is met de NZXT S340 Elite. Ook hier treffen we een behuizing aan die een mooie balans biedt tussen voldoende interne ruimte voor praktische systemen en een buitenkant die niet onnodig groot is. Net als elke andere Phanteks-kast geven we complimenten voor het netjes afgewerkte interieur waarmee het bouwen van een strak ogende computer eenvoudig is. Voor 89 euro gaat Phanteks vervolgens nog verder. Er zit een fan-controller op de behuizing, waarmee je de snelheden van de ventilatoren eenvoudig kunt aanpassen en een rgb-led-controller waarmee je led-strips (één is meegeleverd) naar wens kunt laten kleuren. De kast is in meerdere kleurstellingen verkrijgbaar. Dit zijn natuurlijk sterke extra’s.

Met een voorzijde van metaal en metalen kappen die je kunt gebruiken om de bovenzijde strak af te werken of te laten ventileren zit Phanteks met deze kast heel dicht tegen het label ‘perfecte case’. Helaas laat Phanteks enkele steekjes vallen, bijvoorbeeld in de wat slordige afwerking van enkele randjes. De Phanteks P400S blijft als geheel echter een uitstekende koop - als het ontwerp je aanspreekt. Voor een relatieve nieuwkomer op de markt is dat een heel behoorlijk resultaat.

© PXimport

Phanteks P400S Tempered Glass

Prijs
€ 89,-
Website
www.phanteks.com9Score90

 • Pluspunten

 • Zeer goede bouwkwaliteit

 • Fan- en led-controller ingebouwd

 • Meerdere kleurstellingen

 • Minpunten

 • Afwerking hier en daar minder

 • Beschikbaarheid soms beperkt

Sharkoon TG5 RGB

Sharkoon doet ook al enige jaren mee met behuizingen, veelal in het budgetsegment. Met de TG5 RGB zetten ze hoger in en dat doen ze vooral met veel extra’s, bijvoorbeeld door vier rgb-ventilatoren te bieden in plaats van de reguliere twee stuks. Veel moderne moederborden hebben een rgb-aansluiting en deze Sharkoon kan die gebruiken om de verlichting van de vier fans en de extra aanwezige led-strip te synchroniseren met het binnenwerk van je computer. Het effect daarvan is indrukwekkend. De verlichting kan ook worden aangepast met de kleine controller.

Hoewel het chassis net niet op hetzelfde niveau is als sommige andere is het meer dan ruim voldoende, en ook de afwerking en inbouwopties zijn keurig te noemen. De ventilatoren zijn niet de meest luxe of stilste modellen, maar vier echt luxe rgb-ventilatoren kosten meer dan deze complete behuizing. De Sharkoon TG5 RGB is weliswaar niet de beste case ooit, maar als je veel rgb wilt voor een scherpe prijs is dit wel een heel sterke deal.

© PXimport

Sharkoon TG5 RGB

Prijs
€ 85,-
Website
www.sharkoon.com8Score80

 • Pluspunten

 • Vier rgb-fans en led-strip

 • Sterke prijs-kwaliteitverhouding

 • Minpunten

 • Mist wat luxe

 • Niet de stilste

Thermaltake View 28

Thermaltake staat bekend om echt opvallende behuizingen en de View 28 is geen uitzondering. Direct valt op dat dit model tegen de tradities in gaat, met onder andere een gebogen venster dat zowel de zijkant als de bovenkant van je behuizing doorzichtig maakt. Niet alleen geeft dit meer inzicht in het binnenwerk van je computer, maar de open bovenkant zorgt er ook voor dat je onderdelen heel eenvoudig in de View 28 kunt inbouwen.

Helaas zien we ook wel een paar stevige minpunten die ons enthousiasme flink temperen. Een gebogen glazen paneel is voorbehouden aan high-end behuizingen en dus treffen we hier een kwalitatief mindere acrylversie aan. De binnenkant is ook wat meer Spartaans dan de hoogst scorende modellen in deze test. Maar uiteindelijk is het echter vooral de voorzijde die de score echt drukt. Hoogglans pianozwart kunststof is een magneet voor stof en vette vingers en het krast bij het minste geringste.

Hoewel de drie Riing rgb-fans, een fan- en led-controller en een opvallende rgb-feature op de voorzijde mooi zijn, vinden we de View 28 kwalitatief toch de minst overtuigende in de vergelijking. We weten dat smaken verschillen, maar wanneer een kortere testperiode al voldoende is voor zeer sterke twijfels over hoe de behuizing er over een half jaar uit zal zien, is meer dan een vijfje wat ons betreft niet haalbaar.

© PXimport

Thermaltake View 28

Prijs
€ 89,-
Website
www.thermaltake.com5Score50

 • Pluspunten

 • Opvallend, uniek design

 • Veel rgb-actie

 • Ruim voldoende inbouwopties

 • Minpunten

 • Kwalitatief teleurstellend

 • Hoogglans plastic voorzijde erg kwetsbaar

Fractal Design Meshify C

De Meshify C van het Zweedse Fractal weet onze blik goed te vangen met zijn unieke doch ingetogen ontwerp, nette metalen poten en vooral bescheiden en chique voorkomen. Dit ondanks dat het met enige marge de compactste behuizing in deze vergelijking is. De Meshify C biedt desondanks nagenoeg alle inbouwmogelijkheden - ook voor zware systemen - die de concurrenten bieden en de resulterende ruimtebesparing op of onder je bureau vinden we een grote plus. Enkel voor complexere waterkoeling wordt het wat krap.

Hoewel het chassis van Cooler Master een zwaardere kwaliteit heeft, en de Phanteks extra’s als fan- en led-controllers biedt is het de uitstekende balans van zaken die de Meshify C ons doet overtuigen. Exterieur en interieur is van degelijke kwaliteit, inbouwen en afwerken is kinderlijk eenvoudig, de twee ventilatoren voldoen, en extra koelopties voor de zwaarste systemen zijn aanwezig.

Wel vinden we het jammer dat de kabels van de behuizing aan het voorpaneel vast zitten. Hierdoor is schoonmaken van de voorzijde die op termijn altijd stof zal vangen onnodig lastiger. Ook had een fan-controller voor dit bedrag niet misstaan. Toch is de Meshify C een schoolvoorbeeld van wat een gebalanceerde, bescheiden afgemeten en degelijke kast van 80 tot 100 euro dient te zijn. Hierbij is de keuze tussen varianten met gesloten zijkant, donker of juist licht glas, of zelfs een witte variant de kers op de taart.

© PXimport

Fractal Design Meshify C

Prijs
€ 89,-
Website
www.fractal-design.com9Score90

 • Pluspunten

 • Compacte afmetingen

 • Degelijke, chique afwerking

 • Degelijk en praktisch binnenwerk

 • Minpunten

 • Bereikbaarheid stoffilter voorzijde

 • Weinig extra’s

Conclusie

Het bepalen van de beste behuizing is nagenoeg onmogelijk. De Thermaltake View 28 stelt kwalitatief teleur en opvallende features zijn niet voldoende om dat te compenseren. De Corsair Spec Omega is kwalitatief prima, maar het is ook de duurste in de test zonder dat we daar echt iets bijzonders voor krijgen afgezien van een opvallend design. De Sharkoon TG5 RGB is niet de meest luxe behuizing, maar wel degelijk genoeg en de aanwezigheid van vier rgb-fans en een led-strip maakt het de beste koop voor liefhebbers van veel rgb-verlichting.

Wil je graag een strakke voorzijde dan kom je uit bij de NZXT S340 Elite en Phanteks P400S. Beide kasten zijn voornamelijk van staal en erg degelijk. Ze zijn allebei verkrijgbaar in verschillende kleuren. NZXT zet in op de vr-gebruiker en Phanteks gaat juist voor handige extra’s als fan- en led-controllers, al kunnen we de kleine schoonheidsfoutjes van de laatste hier niet onbenoemd laten.

De Fractal Design Meshify C zal de logische keuze zijn voor de grootste groep gebruikers. Deze case combineert een goede kwaliteit aan de buitenkant, een degelijk interieur en goed inbouwgemak, en heeft de kleinste afmetingen terwijl je er feitelijk toch elk soort computer in kunt bouwen. Enkele kleuropties maken het aantrekkelijke plaatje compleet.

Kwalitatief is de Cooler Master MC500 de beste in de test. Als grootste in de vergelijking is de case ook de beste keuze voor complexere systemen. De keerzijde is dat hij voor de meeste gangbare systemen weer net een maatje te groot is.

Tussen de objectief sterkere modellen is eigenlijk geen duidelijke winnaar aan te wijzen, je zult echt moeten afwegen welke van de plus- en minpunten voor jou belangrijk zijn. En natuurlijk welke kast je het mooist vindt!

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000