De belangrijkste sneltoetsen in Windows 10

© PXimport

De belangrijkste sneltoetsen in Windows 10

Geplaatst: 23 december 2015 - 05:16

Aangepast: 14 december 2022 - 15:05

Jasper Bakker

Windows 10 geeft meer aandacht aan muis- en toetsenbordbediening. Veel gebruikers grijpen namelijk steevast naar hun muis. Lang niet iedereen weet dat Windows efficiënte sneltoetsen heeft ingebouwd. In Windows 10 zitten zelfs nieuwe combinaties. In dit artikel vind je 'geheime' toetscombinaties.

Tip 01: Splitscreen

De ware toetsenbordtovenaar weet al sinds Windows Vista dat je met de combinatie Windows-toets+PijltjeLinks de huidige applicatie op de linkerhelft van je beeldscherm zet. Gebruik je de bekende toetscombinatie Alt+Tab om naar een ander programma te gaan, dan kun je met de Windows-toets+PijltjeRechts die tweede applicatie dan netjes rechts naast het eerste venster zetten. Met Windows-toets+PijltjeOmhoog maximaliseer je de applicatie en met Windows-toets+PijltjeOmlaag minimaliseer je het programma of document.

Windows 10 verfijnt deze sneltoetsen om ook grote(re) schermen of schermen met een hoge resolutie goed te kunnen gebruiken. De toetscombinaties voor het pinnen op de linker- en rechterhelft van het beeld werken nog exact hetzelfde. Daaraan toegevoegd zijn extra opties voor linksboven, rechtsboven, linksonder en rechtsonder. Applicaties zet je linksboven met Windows-toets+PijltjeLinks+PijltjeOmhoog (je blijft de Windows-toets dus ingedrukt houden). Met Windows-toets+PijltjeOmlaag zet je de applicatie weer op de linkerhelft. Druk je nog een keer op de Windows-toets+PijltjeOmlaag dan pin je de applicatie linksonder. Dit werkt ook zo aan de rechterkant. Op deze manier is het eenvoudig om documenten te vergelijken of apps naast elkaar in beeld te zetten.

 

© PXimport

Tip 01 Gebruik de Windows-toets en de pijltjestoetsen om apps netjes naast elkaar op het scherm te zetten.

Tip 02: Taakoverzicht

De toetscombinatie Alt+Tab is al jaren algemeen bekend. Nieuw in Windows 10 is de mogelijkheid om met Windows-toets+Tab alle openstaande applicaties tegelijk in beeld te zetten. Deze functie heet Taakweergave en laat alles wat open staat, verkleind naast elkaar zien. Dit zijn geen stilstaande plaatjes van hoe de applicatie eruit zag op het moment dat die toetscombinatie werd ingedrukt. Taakweergave toont actieve weergaves, zoals de Live Tiles die Windows Phone allang had. En ook op Macs was een dergelijke functie al een tijd beschikbaar met Mission Control.

 

© PXimport

Tip 02 Krijg overzicht in alle openstaande apps met de functie Taakweergave.

Tip 03: Virtuele desktops

Windows 10 vervult een langgekoesterde wens van multitaskende Windows-gebruikers; mensen die veel applicaties tegelijk open hebben staan en hun zaken netjes gesorteerd willen hebben. Alt+Tab volstaat voor hen niet meer en zelfs het gebruik van meerdere schermen helpt niet om orde in de chaos te scheppen.

Wat wel werkt, zijn virtuele desktops of virtuele bureaubladen. In Windows 10 kun je heel gemakkelijk een nieuw virtueel bureaublad aanmaken met de combinatie Windows-toets+Ctrl+D. Op dat nieuwe bureaublad kun je aparte applicaties draaien. Zo kun je bij een bepaald project je programma's en documenten open hebben staan die specifiek daarbij horen. Of je maakt een bureaublad waar je programma's als Patience of andere amusementsapps op speelt. Schakelen tussen de virtuele bureaubladen doe je met Windows-toets+Ctrl+PijltjeLinks/Rechts. De bekende Alt+Tab-functie werkt dan per virtueel bureaublad. Het schakelen tussen programma's gebeurt dus binnen een eigen virtueel bureaublad. Let op: het Taakoverzicht (zie tip 2) laat ook in miniatuur zien hoeveel virtuele bureaubladen er zijn.

Virtuele desktops zijn geen vervanger voor de aloude Boss Key, waarmee non-werk te verbergen is voor de blik van je langslopende leidinggevende. Een virtueel bureaublad sluit je met Windows-toets+Ctrl+F4.

 

© PXimport

Tip 03 Virtuele desktops geven je letterlijk de ruimte, zonder dat je fysieke beeldschermen nodig hebt.

Tip 04: Vergrendelen

Laat onverlaten niet aan je pc komen en zet Windows dus op slot als je even weg bent. Dit kan heel vlot met de toetscombinatie Windows-toets+L. Niemand kan op dat moment meer zien waar je mee bezig bent als je even koffie of thee gaat halen, als je in vergadering gaat of om een andere reden je pc tijdelijk verlaat.

Het op slot zetten van je pc is met Windows 10 belangrijker dan ooit. Microsoft heeft in de nieuwste Windows-versie namelijk veel meer cloudfuncties toegevoegd. Iemand die toegang heeft tot je pc, heeft daarmee ook toegang tot bijvoorbeeld je privéfoto's als je die hebt opgeslagen in Microsofts clouddienst OneDrive. Het gaat dus niet meer alleen om bescherming tegen die flauwe collega of huisgenoot die stiekem de beruchte screensaver Blue Screen of Death installeert.

Overigens is deze toetscombinatie ook handig als je snel van account wilt wisselen op een Windows-pc. Een collega laten inloggen op zijn/haar eigen gebruikersaccount is dan zó gedaan.

 

© PXimport

Tip 04 Zet je Windows-pc op slot als je even weg bent van je computer.

Tip 05: Actiecentrum

Een van de vernieuwingen in Windows 10 is het Actiecentrum. Hier worden alle notificaties verzameld en weergegeven. Het zijwaarts in beeld schuivende Actiecentrum brengt berichten van contactpersonen en meldingen van apps in beeld. Daarnaast biedt dit venster directe toegang tot instellingen als Tabletmodus, Notitie, VPN en Alle instellingen (voorheen het Configuratiescherm). Het muisicoontje voor het Actiecentrum zit altijd rechtsonder in het systeemvak (direct naast de klok), maar daarvoor moet je wel je muisaanwijzer naar die positie rechts onderin brengen. Voor een snelle blik op het Actiecentrum is de toetscombinatie Windows-toets+A veel handiger.

 

© PXimport

Tip 05 Het nieuwe Actiecentrum toont al je notificaties in één overzicht.

Tip 06: Hé Cortana!

Veel is er al gezegd over Cortana, de virtuele spraakassistent die is ingebouwd in Windows 10. Apples tegenhangster Siri luistert en spreekt al een tijdje Nederlands, Cortana nog niet. Daarentegen is Cortana al wel beschikbaar op desktops en laptops, terwijl Siri beperkt is tot iPads en iPhones. Het aanroepen van Cortana kan met het (Engelstalige) spraakcommando 'Hé Cortana'. Cortana moet wel aan staan om je te horen, dus ze kan je altijd afluisteren. Als je dat niet prettig vindt, kun je Cortana ook iedere keer inschakelen dat je haar wilt gebruiken. De sneltoets hiervoor is Windows-toets+C.

Let op: doordat Cortana nog niet is ontwikkeld voor het Nederlands, moet je hiervoor je Windows 10-pc omschakelen naar Engels (of Duits, Frans, Chinees, Italiaans of Spaans). Deze omschakeling betreft niet alleen de taal voor het besturingssysteem, maar ook de regio-instelling en natuurlijk de spraakinstelling. Wil je Windows 10 niet in het Engels (of een andere niet-Nederlandse taal) gebruiken? Dan kun je de ingebouwde zoekfunctie waar Cortana op vertrouwt, ook zonder spraak gebruiken met Windows-toets+S.

 

© PXimport

Tip 06 Gebruik de moderne spraakinterface Cortana via het ouderwetse toetsenbord. Helaas is ze (nog) niet in het Nederlands beschikbaar.

Tip 07: Alt+Tab op taakbalk

Alt+Tab is handig om te wisselen tussen openstaande applicaties. Windows 10 geeft je ook de mogelijkheid om te wisselen tussen niet-openstaande applicaties, zodat je die snel kunt starten. De toetscombinatie Windows-toets+T laat je langs de snelkoppelingen in je taakbalk lopen. Ben je op het icoontje aangekomen van de applicatie die je wilt starten? Druk dan op de spatiebalk of op Enter en het gekozen programma wordt gestart (of een programma of document dat je eerder op de taakbalk hebt vastgepind, wordt geopend).

Voor de ware Windows-meester kent Windows 10 nog een turbo-optie. Een snelkoppeling op de taakbalk kun je namelijk ook direct starten met een Windows-toets en een numerieke toets (bovenaan je toetsenbord, níet rechts op het nummerieke gedeelte). Zo open je met Windows-toets+1 de eerste applicatie op de taakbalk en met bijvoorbeeld Windows-toets+9 het negende programma of document.

 

© PXimport

Tip 07 Alt+Tab heeft in Windows 10 meerdere functies.

Tip 08: Samen delen

Delen is in, het is de norm op sociale netwerken. Windows 10 heeft ook hiervoor een sneltoets ingebouwd. Laat vlot zien wat je wilt anderen wilt laten weten door Windows-Toets+H in te drukken. Windows 10 maakt hiermee een schermopname (screenshot) van de applicatie of het venster dat je open hebt staan. Er schuift een keuzevenster in beeld waarmee je kunt bepalen op welk medium je de schermopname wilt delen. In een tweet? Op Facebook? In een notitie in de Microsoft-app OneNote? Of gewoon ouderwets in een e-mail? Het kan allemaal.

 

© PXimport

Tip 08 Delen doe je direct met deze multifunctionele sneltoets in Windows 10.

Tip 09: Toegankelijkheid

Gaan je ogen achteruit of geeft dat nieuwe scherm een té priegelig beeld? Kleine tekst kan op een klein scherm (met een hoge resolutie) lastig te lezen zijn. Windows heeft al jaren opties ingebouwd om de zogeheten toegankelijkheid te verbeteren. Denk aan het vergrootglas om in te zoomen op een deel van wat er in beeld is, de duidelijk zichtbare blauwe markering van de geselecteerde bedieningsoptie in een app of Windows-venster of de voorleesfunctie voor in beeld zijnde tekstvlakken en het instellen van een hoog contrast.

Al die toegankelijkheidsopties zijn erg handig, maar je moet ze wel eerst activeren. Met Windows-toets+U kom je direct in het Toegankelijkheidscentrum en is de markeringsfunctie al automatisch ingeschakeld. Het kiezen van de juiste toegankelijkheidsopties is met deze sneltoets al een stuk toegankelijker gemaakt.

 

© PXimport

Tip 09 Maak Windows 10 toegankelijker voor jezelf, of je nu minder goede ogen hebt of een klein scherm.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten