ID.nl logo
Dit zijn de 10 beste downloadsites
© PXimport
Huis

Dit zijn de 10 beste downloadsites

Toegegeven, Windows 10 is voorzien van een rijkelijk gevulde Microsoft Store. Dus software zoeken, vinden en installeren mag het probleem niet zijn. Maar voor de verborgen pareltjes moet je natuurlijk elders zijn. En dan kom je terecht in het territorium van de hardcore downloadsites. We zetten er tien op een rijtje.

Voordat we echt van start gaan, moeten we het even over je download-hygiëne hebben. Vergeet de kwestie legaal versus illegaal, maar concentreer je op je eigen veiligheid. Downloaden en het erop volgende installeren is altijd (!) gevaarlijk. Voor je het weet, is je computer besmet met van alles, van adware tot ransomware. Maar als je je aan een paar regeltjes houdt, dan valt het gelukkig allemaal wel mee.

Gebruik de downloadsites om iets van je gading te vinden, maar klik dan (indien mogelijk) snel door naar de website van de originele maker. Mogelijk vind je daar de kale software zonder extra ‘wrappers’ met toegevoegde adware. Laat het installatieprogramma altijd controleren door je virusscanner en door VirusTotal.com.

Kijk tijdens de installatie altijd héél geconcentreerd mee. Dus goed controleren of je tijdens een installatiestap op Ja of op Nee moet klikken. Immers, de vraag kan weleens ‘andersom’ worden gesteld. Als de geïnstalleerde software je, om willekeurig welke reden, geen goed gevoel geeft, dan verwijder je de software meteen van je systeem. Gebruik daarvoor eventueel de tool Geek Uninstaller.

Verder nog de zachte aanbeveling om vooral niet te veel programma’s te installeren. Houd het bij wat je écht gebruikt. Verwijder alles wat onnodig is geworden.

Major Geeks

De website Major Geeks bestaat al heel lang en is heel compleet. En doet daarom ook een beetje ouderwets aan … Met meteen, links in beeld, een keuzemenu met categorieën. Verder op de voorpagina ook een lijst met de meest recente updates en toevoegingen. Uiteraard is er nog een extra aan te raden keuzemenu met de Top Downloads. Laat je niet tegenhouden door de opgetuigde kerstboom en wees bereid om veel te scrollen. Met je vindt er vrijwel altijd een downloadlink richting de website van de originele maker. Overdaad schaadt niet; voor deze ene keer.

Softpedia

De website Softpedia is een van de grotere download-portalen. Hier vind je in principe altijd wat je zoekt. En als je de gewenste software hebt gevonden, dan misschien tóch maar even doorklikken naar de website van de oorspronkelijke maker. Je moet weten dat Softpedia bekendstaat om de ongevaarlijke, maar daarom niet minder gewenste installatie-add-ons.

Download Crew

De software op de website Download Crew is handmatig geselecteerd, handmatig getest en handmatig besproken. Wat zoveel betekent als dat er geen gerobotiseerde software is wezen ‘oogsten’ op internet. Je kunt onder andere zoeken in hoofdcategorieën met meest recente downloads, met aanbevolen downloads en met de populairste downloads. Daarbinnen kun je subcategorieën instellen voor het type software, de licentiesoort (dat zijn er nogal wat) en de beoordeling. Het wordt wel scrollen geblazen, want Download Crew neemt verticaal alle ruimte.

FileHorse

Op de voorpagina van de website FileHorse val je met de deur in huis op de lijstjes met Latest Software Releases en Most Popular Downloads. Ja, dát is wat er aan de hand is op deze website! Met daaronder een vijftiental categorieën met daarbinnen de populairste programma’s op een rijtje gezet. De voorpagina van FileHorse leent zich dan ook uitstekend om regelmatig te ‘scannen’ of er iets nieuws te ontdekken valt. Weinig advertentie-afleiding alhier.

SnapFiles

Op de website SnapFiles gaat het er visueel gezien wat verouderd aan toe, wat trouwens geen reden is om hier niet langs te gaan. De kracht van SnapFiles zit hem in de vele handig gekozen secties, waarin alle programma’s trefzeker zijn weggezet. Als je precies weet wat je hebben wilt, dan ben je zonder gebruik van trefwoorden al na enkele kliks op de juiste plek aanbeland. Het aanbevolen lijstje is Top 100 Downloads. Een mooi compact gehouden presentatie die je bezoek verdient.

SourceForge

Voor de liefhebbers van opensource is er de website, correctie, het platform SourceForge. Hier vind je opensource-software die je niet alleen kunt downloaden, maar die je ook kunt ondersteunen met eigen bevindingen en – mogelijk – eigen programmeerkennis. Supersympathiek dus! Reken niet op overdreven styling, blijf verschoond van storende reclames en geniet van de passie waarmee de programmeurs hun producten aanbieden. Waarbij het handig kan zijn om in direct contact te staan met de makers van de programmatuur, want wellicht ben je op zoek naar nét die ene feature.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

AlternativeTo

Als je niet helemaal tevreden bent over een geïnstalleerd programma, dan moet je de website AlternativeTo maar eens bezoeken. Gebruik de naam van dat niet langer gewenste programma om te weten te komen welke alternatieven er zoal zijn én om te weten te komen hoe die alternatieven door anderen worden beoordeeld. En anders blader je gewoon even wat rond om te zien wat je in plaats van bijvoorbeeld Mozilla Firefox, VLC Media Player en LibreOffice kunt gebruiken. En niet zelden word je zéér aangenaam verrast met iets waarvan je nog nooit hebt gehoord.

OldVersion.com

Ga naar de website OldVersion.com als je op zoek bent naar die éne specifieke versie van een van je favoriete programma’s. Immers: nieuw is niet altijd beter. Je kunt hier niet alleen terecht voor Windows, maar ook voor macOS en Linux. Kijk in het bijzonder rond in de sectie Popular Old Versions, want daar staan wat ‘gouwe ouwe’ bij die nog serieus steeds opgeld doen. De honderden algemeen bekende programma’s zijn onderverdeeld in handige categorieën.

FileCrocs

De best gestileerde downloadsite die we hier noemen is FileCrocs, want hier is klikken een feestje geworden. Alles begint bovenaan met de populairste software en het beweegt slim naar beneden langs de categorieën. Met steeds een knop See more om de bijbehorende secties in het zonnetje te zetten. Houd je internettijd wel in de gaten, want je klikt hier zomaar vele uren weg.

FileHippo

De website FileHippo belooft je de laatste versies van de beste programma’s. En ook: uitgezocht door mensen en getest op virussen. Je vindt hier tienduizenden programma’s die netjes zijn gecategoriseerd. Ook staan er lijsten met populaire programma’s, met beste programma’s en met meest recente programma’s. Helaas wel met wat veel advertenties en de nodige ongewenste nieuwtjes.

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube