Check build en updategeschiedenis van Windows 10
Windows 10 is feitelijk allang Windows 15 of zelfs een nog hoger versienummer. Dat Windows het 10 blijft noemen? Tja. Alle verschillende versies komen de duidelijkheid niet ten goede. Welke 'build' heb jij en welke updates zijn er eigenlijk geïnstalleerd...?
'Windows as a service'. Microsoft was en is er maar wat trots op. Voor gebruikers van het besturingssysteem is het vooral vaak een hoofdpijndossier. Want er zijn inmiddels heel wat versies van Windows 10 in omloop. Een deel wordt nog ondersteund, een deel niet meer. Windows '10' bestaat dan ook allang niet meer, dat is simpelweg een marketingnaam. Het is niet onverstandig af en toe eens te checken welke versie van Windows je nou eigenlijk draait, zeker als je actief bepaalde upgraderonden in een jaar overslaat. Zit je bijvoorbeeld nog op het inmiddels niet meer van veiligheidsupdates voorziene '1803', of al safe op '1903' of zelfs het - op moment van schrijven - meest recente '1909'? En ben je voorzien van de laatste patches voor de versie die je gebruikt? Dat laatste is te zien aan het build-nummer, weer een getalletje extra dat toegevoegd is aan de Windows 10 naamgeving; zie het maar als een combinatie van voor en achternamen.
Om te achterhalen welke versie van Windows nou precies bij jou draait, start je de app Instellingen via het menu Start. Klik hierin op Systeem en dan Info. Onderaan het nu geopende paneel vind je de de Editie van je Windows 10-versie (bijvoorbeeld Pro, Education enzovoorts), met daaronder achter Versie het 'eigenlijke' versienummer, bijvoorbeeld 1903. De Build van het besturingssysteem - denk aan iets als 18362.592 - is daar weer een verdere verfijning van. Dat buildnummer verandert bij elke update.
Om te checken wat de meest actuele build is, breng je een bezoekje aan deze pagina van Microsoft, met daarop voor elke versie van Windows 10 de updategeschiedenis. Klik in de kolom links op jouw versienummer en scroll naar beneden. Aan de linkerkant zie je dan de meest recente update voor die versie staan, inclusief buildnummer. Als je bijvoorbeeld één 'build' achterloopt is dat geen drama. Meestal heb je dan voor een updateschema gekozen waarbij je wél de eerste ronde veiligheidspatches krijgt, maar niet de tweede ronde aan 'kwalitatieve' updates (die zitten in dat geval verwerkt in die ene update, samen met de veiligheidspatches). Iets wat veel zakelijke gebruikers doen. Loop je meerdere builds achter, dan is dat niet echt handig.
©PXimport
Check de updategeschiedenis
Als je flink achterloopt qua build, is het tijd om eens te checken of alle ooit verschenen updates wel op je systeem geïnstalleerd zijn. Ga daarvoor in de app Instellingen eerst weer terug naar het paneel met categorieën (pijltje linksboven) en klik vervolgens op Bijwerken en beveiliging. Klik rechts onder Windows update op Geschiedenis van updates. Feitelijk hoor je daar een rijtje te zien met slechts voltooide installaties. Behalve wellicht als je net een upgrade naar een nieuwe versie hebt uitgevoerd, dan is er mogelijk nog niets te vinden. Maar is die upgrade meer dan een maand geleden geregeld en staat er nog geen enkele voltooide update, of hebben een of meer updates de status mislukt, dan is er iets mis. In dat geval moet je uitzoeken waarom het updatemechanisme niet meer werkt. Dat kan een dwarsliggende virusscanner zijn, een beschadigd systeemonderdeel of iets nog weer anders. Een eerste stap richting een oplossing is dan - na op het terug-pijltje linksboven geklikt te hebben - in de kolom links (nog altijd in de categorie Bijwerken en beveiliging) op Problemen oplossen te klikken. Klik dan rechts onder de kop Aan de slag op Windows update en vervolgens op Probleemoplosser uitvoeren. Hopelijk helpt deze wizard Windows update weer aan de praat te krijgen!