Black Friday-blunders: vermijd de valstrikken van online shoppen!

© deagreez

Black Friday-blunders: vermijd de valstrikken van online shoppen!

Geplaatst: 22 november 2023 - 06:44

Redactie ID.nl

Met gelegenheden zoals Black Friday, Cyber Monday en de naderende feestdagen neemt het aantal online aankopen aanzienlijk toe. Dit seizoen van kortingen en aantrekkelijke aanbiedingen trekt niet alleen enthousiaste shoppers aan, maar helaas ook fraudeurs en oplichters. Wees dus extra waakzaam! In dit artikel geven we handige tips over waar je op moet letten en hoe je jezelf beter kunt beschermen terwijl je profiteert van de beste aanbiedingen.

We starten met de opmerking dat in de aanloop naar Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen niet alleen cybercriminelen, maar ook erkende bedrijven soms misbruik maken van enthousiaste koopjesjagers. Winkeliers passen diverse tactieken toe om hun aanbiedingen verleidelijker te laten lijken. Voorbeelden hiervan zijn slogans als 'alles 50% korting' en '1+1 gratis'. Hoewel deze deals op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken, zijn het vaak slechts psychologische trucs, en sommige zijn zelfs niet toegestaan.

Veel (online) winkels hanteren bijvoorbeeld de bekende 'van-voor'-prijsstrategie. Je kent ze wel: ‘Product X was 50 euro, nu voor maar 20 euro.’ Deze tactiek suggereert dat een product voorheen een hogere prijs had, waardoor je denkt dat je een goede deal te pakken hebt. Helaas zijn deze oorspronkelijke prijzen misleidend. De van-prijs is bijvoorbeeld regelmatig de adviesprijs van de fabrikant, en niet wat de winkel er daadwerkelijk voor vroeg.

Je moet daarom alert blijven en goed controleren of een aanbieding daadwerkelijk voordelig is. Een tip is om de prijzen van de producten waarin je geïnteresseerd bent al vóór Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen op te schrijven, om vervolgens te controleren of die 'voor-prijs' wel echt zo aantrekkelijk is.

0

Powered by

logo

Hoe je nepwebwinkels kunt herkennen

In de aanloop naar de kortingsperiodes nemen nepwebsites voor diverse producten toe. Vooral populaire items, zoals de PlayStation 5 (die vorig jaar nog moeilijk te vinden was), zijn vaak doelwit. Gelukkig zijn er manieren om de betrouwbaarheid van een webshop te verifiëren:

💬 Let op de tekst. Zijn er veel spelfouten of vreemd geformuleerde zinnen, bv. door een vertaalmachine? Dat kan wijzen op een nepsite.

⭐ Onderzoek beoordelingen van de webshop. Let erop of deze recensies authentiek zijn en niet door valse accounts zijn geplaatst. Controleer ook of accounts al langer bestaan.

🔒 Wees alert op de beveiliging van de website. Controleer of de URL begint met https:// en zoek naar een slotje in de adresbalk. Dat duidt op een beveiligde verbinding, wat een basisvereiste is voor elke betrouwbare webshop.

💸 Té mooie aanbiedingen kunnen misleidend zijn. Unieke deals zijn mogelijk, maar extreem lage prijzen vergeleken met andere aanbieders kunnen duiden op een onbetrouwbaar aanbod.

📞 Check de contactopties en of de webwinkel een fysiek adres heeft. Probeer of de chatfunctie werkt of dat er wordt gereageerd op telefoontjes.

💳 Wees kritisch over betaalmethoden. Vragen om betaling naar het buitenland of via een betaalverzoekje op WhatsApp zijn verdachte signalen.

✅ Controleer of een webshop daadwerkelijk is aangesloten bij keurmerken zoals Stichting Webshop Keurmerk of Thuiswinkel.org door direct hun websites te bezoeken, in plaats van op logo's in de webshop te klikken.

💻 Gebruik whois.domaintools.com om informatie over de domeinregistratie van de website op te vragen. Een recente of buitenlandse registratie kan een rode vlag zijn.

Tips voor veilige aankopen online

Zodra je bevestigt dat een webshop legitiem is en de aanbieding de moeite waard lijkt, ben je wellicht klaar om een aankoop te doen. Zorg er echter voor dat je dat veilig doet. Hier zijn onze top tips voor veilige aankopen, ook tijdens Black Friday en Cyber Monday:

Onze tips
🔐 Controleer of de website een beveiligingscertificaat heeft. Dat herken je aan het slotje vóór de URL en een webadres dat begint met https:// in plaats van alleen http. Een beveiligde verbinding vermindert het risico dat je gegevens onderschept worden tijdens het betalen.
📧 Wees voorzichtig met het openen van e-mails en het klikken op links. Rond Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen ontvang je veel e-mails over de beste deals. Ook na een aankoop krijg je vaak bevestigingsmails en verzendinformatie. Let goed op wat je opent en waar je op klikt, want het is makkelijk om per ongeluk op een link in een frauduleuze e-mail te klikken. Dat kan leiden tot de installatie van malware, waardoor al je online activiteiten, inclusief wachtwoorden en bankgegevens, gevolgd kunnen worden.
💻 Zorg dat het apparaat waarmee je winkelt altijd up-to-date is. Regelmatig updaten van je besturingssysteem (Windows, iOS, Android) en het bijhouden van software- en app-updates is cruciaal voor de beveiliging van je apparaat.
💡 Gebruik beveiligingssoftware. Dat helpt je digitale systemen te beschermen door voortdurend te scannen op verdachte activiteiten, zoals virussen of malware. Bij een detectie ontvang je direct een melding, zodat je snel kunt handelen.
🔑 Maak unieke en sterke wachtwoorden voor al je online accounts bij webshops. Dit verkleint het risico op hacking. Het gebruik van een wachtwoordbeheerder is aanbevolen om al deze wachtwoorden te genereren en te onthouden.
Watch on YouTube
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000