ID.nl logo
Black Friday-blunders: vermijd de valstrikken van online shoppen!
© deagreez
Zekerheid & gemak

Black Friday-blunders: vermijd de valstrikken van online shoppen!

Met gelegenheden zoals Black Friday, Cyber Monday en de naderende feestdagen neemt het aantal online aankopen aanzienlijk toe. Dit seizoen van kortingen en aantrekkelijke aanbiedingen trekt niet alleen enthousiaste shoppers aan, maar helaas ook fraudeurs en oplichters. Wees dus extra waakzaam! In dit artikel geven we handige tips over waar je op moet letten en hoe je jezelf beter kunt beschermen terwijl je profiteert van de beste aanbiedingen.

Online winkelen neemt rond de feestdagen en gelegenheden zoals Black Friday enorm toe. Helaas trekt dit ook fraudeurs aan. In dit artikel geven we handige tips zodat je als consument slimme en veilige aankopen kunt doen. We behandelen onder meer:

We starten met de opmerking dat in de aanloop naar Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen niet alleen cybercriminelen, maar ook erkende bedrijven soms misbruik maken van enthousiaste koopjesjagers. Winkeliers passen diverse tactieken toe om hun aanbiedingen verleidelijker te laten lijken. Voorbeelden hiervan zijn slogans als 'alles 50% korting' en '1+1 gratis'. Hoewel deze deals op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken, zijn het vaak slechts psychologische trucs, en sommige zijn zelfs niet toegestaan.

Veel (online) winkels hanteren bijvoorbeeld de bekende 'van-voor'-prijsstrategie. Je kent ze wel: ‘Product X was 50 euro, nu voor maar 20 euro.’ Deze tactiek suggereert dat een product voorheen een hogere prijs had, waardoor je denkt dat je een goede deal te pakken hebt. Helaas zijn deze oorspronkelijke prijzen misleidend. De van-prijs is bijvoorbeeld regelmatig de adviesprijs van de fabrikant, en niet wat de winkel er daadwerkelijk voor vroeg.

Je moet daarom alert blijven en goed controleren of een aanbieding daadwerkelijk voordelig is. Een tip is om de prijzen van de producten waarin je geïnteresseerd bent al vóór Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen op te schrijven, om vervolgens te controleren of die 'voor-prijs' wel echt zo aantrekkelijk is.

Hoe je nepwebwinkels kunt herkennen

In de aanloop naar de kortingsperiodes nemen nepwebsites voor diverse producten toe. Vooral populaire items, zoals de PlayStation 5 (die vorig jaar nog moeilijk te vinden was), zijn vaak doelwit. Gelukkig zijn er manieren om de betrouwbaarheid van een webshop te verifiëren:

💬 Let op de tekst. Zijn er veel spelfouten of vreemd geformuleerde zinnen, bv. door een vertaalmachine? Dat kan wijzen op een nepsite.

⭐ Onderzoek beoordelingen van de webshop. Let erop of deze recensies authentiek zijn en niet door valse accounts zijn geplaatst. Controleer ook of accounts al langer bestaan.

🔒 Wees alert op de beveiliging van de website. Controleer of de URL begint met https:// en zoek naar een slotje in de adresbalk. Dat duidt op een beveiligde verbinding, wat een basisvereiste is voor elke betrouwbare webshop.

💸 Té mooie aanbiedingen kunnen misleidend zijn. Unieke deals zijn mogelijk, maar extreem lage prijzen vergeleken met andere aanbieders kunnen duiden op een onbetrouwbaar aanbod.

📞 Check de contactopties en of de webwinkel een fysiek adres heeft. Probeer of de chatfunctie werkt of dat er wordt gereageerd op telefoontjes.

💳 Wees kritisch over betaalmethoden. Vragen om betaling naar het buitenland of via een betaalverzoekje op WhatsApp zijn verdachte signalen.

✅ Controleer of een webshop daadwerkelijk is aangesloten bij keurmerken zoals Stichting Webshop Keurmerk of Thuiswinkel.org door direct hun websites te bezoeken, in plaats van op logo's in de webshop te klikken.

💻 Gebruik whois.domaintools.com om informatie over de domeinregistratie van de website op te vragen. Een recente of buitenlandse registratie kan een rode vlag zijn.

Tips voor veilige aankopen online

Zodra je bevestigt dat een webshop legitiem is en de aanbieding de moeite waard lijkt, ben je wellicht klaar om een aankoop te doen. Zorg er echter voor dat je dat veilig doet. Hier zijn onze top tips voor veilige aankopen, ook tijdens Black Friday en Cyber Monday:

Onze tips
🔐 Controleer of de website een beveiligingscertificaat heeft. Dat herken je aan het slotje vóór de URL en een webadres dat begint met https:// in plaats van alleen http. Een beveiligde verbinding vermindert het risico dat je gegevens onderschept worden tijdens het betalen.
📧 Wees voorzichtig met het openen van e-mails en het klikken op links. Rond Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen ontvang je veel e-mails over de beste deals. Ook na een aankoop krijg je vaak bevestigingsmails en verzendinformatie. Let goed op wat je opent en waar je op klikt, want het is makkelijk om per ongeluk op een link in een frauduleuze e-mail te klikken. Dat kan leiden tot de installatie van malware, waardoor al je online activiteiten, inclusief wachtwoorden en bankgegevens, gevolgd kunnen worden.
💻 Zorg dat het apparaat waarmee je winkelt altijd up-to-date is. Regelmatig updaten van je besturingssysteem (Windows, iOS, Android) en het bijhouden van software- en app-updates is cruciaal voor de beveiliging van je apparaat.
💡 Gebruik beveiligingssoftware. Dat helpt je digitale systemen te beschermen door voortdurend te scannen op verdachte activiteiten, zoals virussen of malware. Bij een detectie ontvang je direct een melding, zodat je snel kunt handelen.
🔑 Maak unieke en sterke wachtwoorden voor al je online accounts bij webshops. Dit verkleint het risico op hacking. Het gebruik van een wachtwoordbeheerder is aanbevolen om al deze wachtwoorden te genereren en te onthouden.
Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Een handdruk, een deurklink, even ergens tegenaan leunen, en ZAP! Voor je het weet, krijg je een elektrische schok. Statische kleding is behoorlijk irritant, maar gelukkig kun je er wat aan doen. In dit artikel ontdek je hoe. Let op: het antwoord kan schokkend zijn!

In dit artikel lees je: ⚡ Wat statische elektriciteit is ⚡ Waarom je kleding zo snel statisch wordt ⚡ Hoe aluminiumfolie, wasverzachter en lepels je kunnen helpen

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding

Waarom is mijn kleding statisch? 

Een statische schok is een vorm van elektriciteit. Het komt door wrijving van kleding tegen andere kleding, tegen je huid, of gewoon door de (droge) lucht om je heen. Vooral synthetische stoffen als nylon en polyester hebben er last van. Ook wol staat erom bekend. Bij katoen en linnen merk je het amper, omdat die de statische elektriciteit weer makkelijk afgeven aan de omgeving. Bij synthetische stoffen wordt de kleding pas ontladen als je iets aanraakt – een deurklink, of de hand van iemand anders, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het schokeffect te verminderen. 

©komta

Tip 1: Slim wassen en drogen

Je kunt al veel problemen voorkomen door op een slimme manier te wassen en drogen. Het gebruik van wasverzachter zorgt er al voor dat je kleding minder snel statisch geladen wordt als je het aantrekt. Je kunt ook een bolletje aluminiumfolie in de trommel doen bij het wassen, dat zorgt ervoor dat de statische elektriciteit meteen wordt afgegeven aan de trommel. Let op: doe geen aluminiumfolie in de droger! 

©Tanya Rozhnovskaya

Kleding die snel statisch wordt kun je sowieso beter niet in de droger doen, ook als dat volgens het label wel kan. Er bestaan antistatische drogerdoekjes die je bij je wasgoed in de droger kunt stoppen, en die de statische elektriciteit verminderen. 

Tip 2: Metaal

Contact met metaal zorgt ervoor dat de statische elektriciteit wordt afgegeven aan de lucht. Pak voor je je kleding aantrekt een metalen kledinghanger of een ander stuk metaal (een sleutel, een lepel), en wrijf even over de binnen- en buitenkant van je kleding. Zo wordt de elektriciteit ontladen, en kun je je kleding in elk geval zonder schok aantrekken. 

Een andere veelgebruikte manier is een metalen veiligheidsspeld aan je kleding bevestigen. Die zorgt er gedurende de dag voor dat de statische elektriciteit sneller wordt afgegeven, en je hebt minder last van schokken en plakkende kleding. 

Tip 3: De vriezer

De vriezer? Jazeker! Als je je kleding voor je het gaat dragen een halfuurtje in de vriezer legt, wordt de statische elektriciteit ook ontladen, en het bouwt bovendien minder snel weer op. Zorg wel dat je kleding kurkdroog is voor je het in de vriezer legt, anders loop je straks met ijspegels in je nek naar buiten. 

Tip 4: Sprayen

Een beetje sprayen is ook geen slecht idee. Er zijn anti-statische sprays op de markt, die ervoor zorgen dat de lading verdwijnt en minder snel weer opbouwt, maar er zijn ook doe-het-zelf-oplossingen: een beetje haarlak aan de binnenkant van je kleding of een beetje wasverzachter in een plantenspuit heeft ongeveer hetzelfde effect. 

Conclusie

Statische elektriciteit in je kleding is niet fijn, niet voor jou en niet voor degene die je een hand geeft. Vooral wol en synthetische stoffen hebben er last van; katoen en linnen juist helemaal niet. Op een slimme manier wassen en drogen scheelt al een hoop, en aanraking met metaal kan de ergste statische elektriciteit ook oplossen. Besprenkel de binnenkant van je kleding met anti-statische spray, haarlak of wasverzachter, of stop je kleren na het drogen even in de vriezer, en je hebt in elk geval voorlopig nergens meer last van.

▼ Volgende artikel
Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen
© wayhome.studio
Energie

Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen

De jaarlijkse griepepidemie lijkt weer te zijn begonnen. Lig jij ook koortsig en rillerig op de bank? Gelukkig kun je zelf wel wat doen om je zo snel mogelijk beter te voelen. In dit artikel zetten we op een rij wat kunt doen – en wat je beter kunt laten.

🤒 Te ziek om heel het artikel te lezen? Deze vijf dingen zijn goed om te doen: • Rust nemen • Voldoende drinken • Gezond eten • Luchtvochtigheid in huis verhogen (bij droge keel of verstopte neus) • Paracetamol slikken

🚫 Wat je beter niet kunt doen: te snel weer gaan werken of sporten, roken en drinken, suikerrijk voedsel eten.

Lees ook: Verkoudheid of griep: wat is het verschil? Alle symptomen op een rij

Arme jij. Je voelt je waarschijnlijk hondsberoerd en wilt maar één ding: helemaal niets. En dat is goed, want juist rust nemen is nu het belangrijkst. Griep vraagt veel van je lichaam, en de beste manier om die energie beschikbaar te maken is door simpelweg thuis te blijven en rust te nemen. Dit betekent niet alleen dat je niet moet werken, maar ook dat je zware fysieke inspanning, zoals sporten, even moet uitstellen. Probeer daarnaast ook regelmatig te liggen, maar zorg er wel voor dat je af en toe even opstaat en wat lichte beweging krijgt. Dit voorkomt dat je spieren helemaal stijf worden.

Veel drinken, gezond eten

Voldoende drinken is een ander belangrijk punt. Bij griep verlies je vaak meer vocht dan je doorhebt, bijvoorbeeld door koorts of zweten. Om uitdroging te voorkomen, is het goed om regelmatig kleine slokjes water, kruidenthee of bouillon te drinken. Bouillon heeft daarbij het voordeel dat het niet alleen vocht aanvult, maar je ook een beetje zout en voedingsstoffen geeft.

Naast drinken is het belangrijk om gezond en licht verteerbaar te eten. Hoewel je misschien minder trek hebt, helpt het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals groente, fruit en soep, je lichaam om sneller te herstellen. Een kop kippensoep is niet voor niets een klassieker: het is licht verteerbaar, verwarmend en zit vol goede stoffen.

©natchas

🍊 Helpt extra vitamine C bij griep?

Het idee dat veel vitamine C griep kan genezen, is een fabeltje. Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem, maar hoge doses hebben geen bewezen effect op sneller herstel. Regelmatig voldoende vitamine C binnenkrijgen via bijvoorbeeld citrusfruit, kiwi’s of paprika is goed voor je weerstand, maar het slikken van extra supplementen als je al ziek bent, maakt weinig verschil.

De juiste luchtvochtigheid

Een droge keel of verstopte neus is een veelvoorkomend ongemak bij griep. Om dit te verlichten, kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen. Dit kan eenvoudig door een bakje water op de verwarming te zetten of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een andere optie is om stoom in te ademen. Zet een kom heet water voor je neer, hang een handdoek over je hoofd en adem rustig in. Dit helpt niet alleen je luchtwegen vrij te maken, maar kan ook verlichting geven bij een pijnlijke keel.

Paracetamol slikken

Mocht je last hebben van pijn of hoge koorts, dan kun je overwegen om een pijnstiller zoals paracetamol te nemen. Dit verlaagt je koorts niet direct, maar het maakt de klachten vaak wel draaglijker, zodat je beter kunt rusten. Medicatie geneest de griep niet, maar het kan je wel helpen om je iets comfortabeler te voelen.

🌡️ Verhoging of koorts?

Koorts wordt meestal ingedeeld in drie categorieën: verhoging, koorts en hoge koorts. Bij verhoging ligt de lichaamstemperatuur tussen 37,5°C en 38,0°C. Dit wijst vaak op een lichte reactie van het lichaam, bijvoorbeeld door een infectie of fysieke inspanning. Als de temperatuur stijgt naar 38,1°C tot 39,9°C, spreken we van koorts. Dit betekent meestal dat je lichaam actief een infectie bestrijdt. Wanneer de temperatuur verder oploopt tot 40,0°C of hoger, is er sprake van hoge koorts.

Wat je beter níet kunt doen

Er zijn ook een paar dingen die je beter níet kunt doen als je griep hebt. Probeer bijvoorbeeld niet te vroeg weer aan het werk te gaan of te gaan sporten. Dit kan je herstel juist vertragen en de kans op een terugval vergroten. Daarnaast is het verstandig om alcohol en roken te vermijden. Ook eten met veel suiker kun je beter links laten liggen. Suiker kan ontstekingsreacties in je lichaam versterken, wat je herstel mogelijk in de weg zit. Tot slot is het belangrijk om contact met anderen te vermijden, vooral in de eerste paar dagen van je ziekte. Griep is erg besmettelijk, en door thuis te blijven voorkom je dat je anderen aansteekt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is griep goed te behandelen door rust te nemen en bovenstaande adviezen op te volgen. Merk je echter dat je klachten na een week niet verbeteren, dat je heel hoge koorts houdt of dat je ademhaling zwaar wordt? Neem dan contact op met je huisarts. Dit kan wijzen op een complicatie, zoals een longontsteking, waarvoor medische hulp nodig is.

Met voldoende rust, goede voeding en voldoende drinken kan je lichaam het vaak prima zelf aan. Geef het de tijd die het nodig heeft, en je zult merken dat je langzaam weer opknapt.


🤧 🤧 🤧 🤧 🤧 🤧

Papieren zakdoekjes in bulk