ID.nl logo
Bespaar geld en koop geen grotere SSD dan nodig
© PXimport
Zekerheid & gemak

Bespaar geld en koop geen grotere SSD dan nodig

Als je nog een gewone harde schijf hebt is een upgrade naar een SSD de beste manier om je pc een flinke snelheidsboost te geven. Maar hoeveel opslagruimte heb je precies nodig? Wij laten zien hoe je geld kunt besparen door geen grotere SSD te kopen dan noodzakelijk.

Voordat je een SSD koopt, moet je bepalen of deze je huidige harde schijf gaat vervangen, of dat je zowel de oude als de nieuwe drive houdt waarbij de SSD als aanvulling van de gewone harde schijf dient. Als de SSD een aanvulling is, kun je met een veel kleinere drive uit de voeten en dus geld besparen. Lees ook: SSD's getest - Welke SSD moet ik kopen?

Maar het aanvullen van de schijf kan onpraktisch zijn. Als je een reserve schijfcompartiment in je PC hebt - veelvoorkomend in PC's maar zeldzaam in laptops - kun je eenvoudig aanvullen. Maar als je PC slechts ruimte voor één enkele schijf heeft is het logischer om de harde schijf te vervangen.

Als je aanvult, heb je alleen een SSD nodig die groot genoeg is voor Windows, je geïnstalleerde programma's, en misschien een handjevol veelgebruikte documenten. De rest moet allemaal op de gewone harde schijf blijven staan.

Ja, de harde schijf zal ervoor zorgen dat de PC trager draait dan wanneer je alleen een SSD hebt, maar niet zoveel. Aangezien alle bestanden die je regelmatig gebruikt op de SSD staan, zullen de prestaties niet zo vaak door de harde schijf beïnvloed worden, waardoor je nauwelijks iets zult merken.

Mijn testcomputer (een zelfgebouwde desktop met een heleboel compartimenten) heeft een 120GB SSD. Er staat Windows 7 Ultimate op geïnstalleerd, samen met een groot aantal andere programma's (ik gebruik deze computer om software te testen), en 14.2GB aan documenten, muziek en foto's in de bibliotheken. En dat vult nauwelijks twee derde van de drive op.

Als je geen vrij compartiment hebt is het logischer om je harde schijf te vervangen door een SSD - ook al betekent dat dat je een grotere en daarom duurdere drive zult moeten aanschaffen.

Over hoeveel ruimte hebben we het?

Het voor de hand liggende antwoord: Op zijn minst even groot als je huidige harde schijf. Maar als dat te duur is, kijk dan eens goed naar je huidige schijf. Staat hij maar voor de helft vol? Zo ja, overweeg dan een kleinere schijf te kopen, maar kies er wel een die groot genoeg is voor redelijke groei.

Als dat te duur is, kun je een kleinere, aanvullende SSD gebruiken. Nadat je je harde schijf verwijderd hebt, kun je deze in een USB-behuizing stoppen, waardoor hij eigenlijk een externe harde schijf wordt. Houd deze ingeplugd in je PC, zodat je alle bestanden die niet op de SSD passen toch kunt benaderen.

Maar deze benadering brengt twee problemen met zich mee: Ten eerste zorgt de externe drive ervoor dat je laptop een stuk minder draagbaar wordt. En ten tweede is toegang tot bestanden op een externe drive veel trager, vooral als je laptop geen USB 3.0 poort heeft.

▼ Volgende artikel
Wegen = weten: zo kies je de weegschaal die bij je past
© Krakenimages.com
Gezond leven

Wegen = weten: zo kies je de weegschaal die bij je past

Een personenweegschaal is meer dan een hulpmiddel om je gewicht bij te houden. Tegenwoordig zijn er modellen die inzicht geven in je lichaamsvet, spiermassa en andere gezondheidsaspecten. Maar hoe kies je de juiste? Dit artikel legt uit welke soorten er zijn, welke extra's handig kunnen zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf.

In dit artikel lees je:

  • Wat de verschillen zijn tussen analoge, digitale en slimme weegschalen;
  • Waar je op moet letten wanneer je een weegschaal kopen wilt;
  • Welke extra functies je op een moderne weegschaal kunt vinden;
  • Hoe vetmeting met een weegschaal werkt;
  • Of je je beter in de ochtend of in de avond kunt wegen.

Lees ook: Dit zijn de 9 sporten waarmee je het makkelijkst afvalt

Soorten personenweegschalen

De klassieke analoge weegschaal is eenvoudig en betrouwbaar. Deze modellen werken zonder batterijen en hebben een wijzerplaat die je gewicht aanwijst. Hoewel ze minder nauwkeurig kunnen zijn dan digitale modellen, blijven ze populair juist omdat ze zo simpel in gebruik zijn en een heel leven mee kunnen.

Digitale weegschalen hebben een duidelijk display en werken meestal op batterijen. Ze zijn nauwkeuriger dan analoge varianten en geven het gewicht vaak tot op honderd gram nauwkeurig weer. Sommige modellen bieden extra functies, zoals een geheugenfunctie of de mogelijkheid om meerdere gebruikersprofielen in te stellen.

Slimme weegschalen gaan nog een stap verder. Deze modellen zijn gekoppeld aan een app op je smartphone en kunnen naast je gewicht ook andere gegevens meten, zoals vetpercentage, spiermassa en zelfs botmassa. Voor wie actief bezig is met zijn gezondheid, bieden slimme weegschalen een schat aan informatie en de mogelijkheid om te zien hoe je gewicht, spiermassa of vetmassa zich ontwikkelen over langere tijd.

Waar let je op bij de aankoop?

Bij de aanschaf van een weegschaal is het allerbelangrijkste natuurlijk dat hij nauwkeurig is. Digitale en slimme modellen zijn wat dat betreft de beste keuze, maar ook hier kunnen kleine afwijkingen voorkomen. Controleer daarnaast het maximale gewicht dat de weegschaal aankan. De meeste modellen ondersteunen tot 150 of 180 kilo, maar er zijn ook weegschalen die geschikt zijn voor zwaardere gebruikers, bijvoorbeeld bij bol.

Denk ook aan het weegoppervlak, dus het vlak waar je je voeten op zet. Een groter oppervlak zorgt voor meer stabiliteit, wat vooral fijn is voor mensen met grotere voeten of wie minder vast op de benen staat. Gebruiksgemak speelt eveneens een rol. Kies bijvoorbeeld voor een model met een goed leesbaar scherm of een weegschaal die automatisch uitschakelt om batterij te besparen.

Extra functies kunnen handig zijn, afhankelijk van je doelen. Wil je alleen je gewicht meten, dan heb je voldoende aan een eenvoudige digitale of analoge weegschaal. Voor een completer beeld van je gezondheid zijn slimme weegschalen een goede keuze. Houd er rekening mee dat extra functies de prijs verhogen. Een analoge weegschaal koop je al voor een paar tientjes, terwijl de prijs van slimme modellen kan oplopen tot honderden euro's.

Extra functies en technologie

Naast het meten van gewicht hebben veel moderne weegschalen extra opties die handig kunnen zijn:

Lichaamssamenstelling meten

Slimme weegschalen maken gebruik van bio-elektrische impedantie om je lichaamsvet, spiermassa, watergehalte en botmassa te berekenen. Bij deze techniek stuurt de weegschaal een zwakke elektrische impuls door je lichaam. Vet, spieren en water bieden verschillende weerstand, waardoor een schatting wordt gemaakt van de samenstelling. Dit proces is volledig pijnloos. Voor een nauwkeuriger beeld van je hele lichaam zijn modellen met handvaten aan te raden, hoewel de meeste thuisgebruikers voldoende hebben aan voetmetingen.

BMI berekenen

Sommige slimme weegschalen berekenen ook je Body Mass Index (BMI). Dit gebeurt door je gewicht te combineren met je lengte, die je eenmalig invoert in de bijbehorende app of op de weegschaal zelf. De BMI is een eenvoudige maatstaf om te bepalen of je gewicht in verhouding staat tot je lengte. Het is een handige toevoeging, maar houd er rekening mee dat het geen rekening houdt met de verhouding tussen vet- en spiermassa.

Meerdere gebruikers

Veel weegschalen ondersteunen meerdere profielen. Hierdoor kan elk gezinslid zijn eigen metingen bijhouden, zonder dat gegevens door elkaar worden gehaald.

Geheugenfunctie

Een ingebouwd geheugen maakt het mogelijk om je vorige metingen terug te kijken. Dit is ideaal als je trends wilt volgen of doelen wilt stellen.

Verbinding met apps

Slimme weegschalen synchroniseren vaak met apps zoals Apple Health, Google Fit of Fitbit. Hier kun je al je gezondheidsdata overzichtelijk opslaan en analyseren.

©ID.nl

HOE WERKT VETMETING MET EEN WEEGSCHAAL?

Veel moderne weegschalen meten niet alleen je gewicht, maar ook je vetpercentage. Dit doen ze via bio-elektrische impedantie. Bij deze techniek stuurt de weegschaal een zwakke elektrische stroom door je lichaam. Omdat vet, spieren en water verschillende weerstand bieden, kan de weegschaal een schatting maken van de verdeling van deze componenten.

Je hoeft hiervoor niet per se een weegschaal met handvaten te gebruiken. De meeste modellen meten via de voeten, maar ze berekenen alleen het vetpercentage van het onderste deel van je lichaam. Voor een nauwkeuriger totaalbeeld zijn modellen met handvaten beter. Deze sturen stroom door je hele lichaam en geven daardoor een completere analyse. Houd er wel rekening mee dat deze metingen altijd een schatting zijn.

's Ochtends wegen of 's avonds wegen?

Voor betrouwbare resultaten is het belangrijkste dat je jezelf op vaste momenten weegt. Het maakt minder uit of dit 's ochtends of 's avonds is, zolang je maar consequent blijft in je timing. Wel geven ochtendmetingen doorgaans de meest stabiele cijfers - je hebt dan immers nog niets gegeten of gedronken, of bijvoorbeeld intensief gesport. Weeg je toch liever 's avonds? Zorg dan dat je dit steeds op hetzelfde tijdstip doet en onder vergelijkbare omstandigheden.

TIPS VOOR HET GEBRUIK VAN EEN WEEGSCHAAL

Voor de meest betrouwbare resultaten:

  • Zorg dat de weegschaal op een harde en vlakke ondergrond staat.
  • Weeg jezelf altijd op hetzelfde tijdstip.
  • Sta stil en rechtop tijdens het wegen, zonder te bewegen.

Conclusie

De keuze van je weegschaal hangt af van je persoonlijke doelen. Een eenvoudige analoge of digitale weegschaal is prima als je alleen je gewicht wilt bijhouden. Wil je ook inzicht in je lichaamsvet, spiermassa en andere metingen? Dan is een slimme weegschaal die je aan een app kunt koppelen de beste keus. Het belangrijkste is dat je weegschaal consistent meet en gebruiksvriendelijk is, zodat je hem daadwerkelijk regelmatig gebruikt. Kies voor een weegschaal met functies die je echt wilt gaan gebruiken. Een enorm geavanceerde weegschaal waarvan je de functies maar voor een deel benut is zonde van het geld en kan je uiteindelijk meer frustreren dan motiveren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare robotstofzuigers voor max 400 euro
© iRobot
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare robotstofzuigers voor max 400 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare robotstofzuiger met eventueel een leegstation? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken robotstofzuigers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 400 euro. De prijzen kunnen schommelen.

iRobot Roomba Combo Essential (Y011040)

Het gespecialiseerde merk iRobot hanteert voor zijn Roomba Combo Essential een schappelijke adviesprijs van 299 euro. Kijk je elders online, dan haal je deze robotstofzuiger voor een nóg lager bedrag in huis. Dit apparaat is bij uitstek geschikt voor harde vloeren. Naast stofzuigen kan deze robot namelijk ook dweilen. Voor elke functie kies je tussen drie standen. Dankzij de ingebouwde sensors botst de schoonmaakhulp nergens tegenaan. Gebruik je de Roomba Combo Essential op een hogere verdieping, dan valt de behuizing bovendien niet van de trap. Dankzij het compacte ontwerp zijn lastige plekken (denk: onder een bed of meubelstuk) moeiteloos bereikbaar.

Volgens de fabrikant resulteert een volgeladen accu in een gebruikstijd tot ongeveer twee uur. Uiteraard is de batterijduur sterk afhankelijk van de ingestelde zuigkracht. Is de accu bijna leeg, dan keert de Roomba Combo Essential automatisch terug naar het laadstation. Je kunt deze slimme stofzuiger eenvoudig met een app bedienen. Stel bijvoorbeeld een schoonmaakschema in of zet het apparaat automatisch aan het werk zodra je weg bent. Je komt dan altijd thuis in een schoon huis! Meer weten? Lees dan deze uitgebreide review op ID.nl.

iRobot Roomba Combo i5

Ten opzichte van de hierboven besproken Roomba Combo Essential is de iRobot Roomba Combo i5 nét wat slimmer. Dit verklaart dan ook de meerprijs. Deze robotstofzuiger genereert eerst een plattegrond van je woning. Handig, want hierdoor kun je het apparaat naar een specifieke kamer sturen. Is een bepaald gedeelte van de vloer wel erg vies? In dat geval voert de Roomba Combo i5 zijn zuigkracht tijdelijk op, zodat er geen vuil achterblijft. Voor huishoudens met jonge kinderen is het kinderslot een welkome aanvulling. Niemand kan de robot per ongeluk starten!

Via twee ronddraaiende borstels belanden er haren, zand en stofdeeltjes in de opvangbak. Daarnaast heeft dit model ook nog een zijborstel voor de plinten. Met behulp van de geïntegreerde dweilrobot maakt de Roomba Combo i5 harde vloeren weer brandschoon. Dat gebeurt met een speciale microvezeldoek. Na een maximale werktijd van 75 minuten navigeert deze robotstofzuiger vanzelf naar het laadstation. Zodra de accu weer is opgeladen, gaat de schoonmaakhulp verder waar hij was gebleven. Bij de standaarduitvoering dien je het stofreservoir handmatig te legen. Ben je vaak van huis? Schaf de Roomba Combo i5 dan inclusief leegstation aan.

Xiaomi X20+

Op zoek naar een betaalbare robotstofzuiger die je niet om de haverklap hoeft te legen? De Xiaomi X20+ voldoet aan alle eisen. Zodra het geïntegreerde stofreservoir vol is, leegt het apparaat dat in het basisstation. Volgens de fabrikant gebeurt dat in slechts tien seconden. Bovendien gaat deze huishoudelijke hulp nog een stapje verder. Als de dweildoeken vuil zijn, worden die automatisch gereinigd. Het basisstation heeft een respectabele capaciteit van vier liter water. Kortom, je hoeft de watertank niet zo vaak bij te vullen. De batterij van 5200 mAh houdt het op een enkele acculading tot zo'n 140 minuten vol.

Naast alle automatische eigenschappen haal je met de X20+ ook gewoon een goede stofzuiger in huis. Zo bedraagt de maximale zuigkracht 6000 Pa. Aan de hand van lasernavigatie kiest de X20+ op eigen houtje een geschikte route. Hierbij ontwijkt de robot moeiteloos obstakels, zoals stoel- en tafelpoten. De dweilfunctie ondersteunt een snelheid van 180 omwentelingen per minuut. Hierdoor verwijdert de X20+ binnen mum van tijd lelijke vlekken op je laminaat-, tegel- of gietvloer. Je kiest in een app op je smartphone de gewenste instellingen. Tot slot bedien je de robotstofzuiger desgewenst op afstand.

Lees ook: Stofzuigen zonder moeite: 5 tips om alles uit je robotstofzuiger te halen

Rowenta X-Plorer Serie 75 S+ RR8595

Met een hoge gemiddelde beoordeling van een 8,3 gooit deze robotstofzuiger op Kieskeurig.nl hoge ogen. De Rowenta X-Plorer Serie 75 S+ RR8595 heeft dan ook veel te bieden. In de eerste plaats vereist dit apparaat weinig onderhoud. Dankzij het inbegrepen leegstation kieper je de opgezogen stof- en vuilresten slechts enkele keren per jaar in de prullenbak. Verder werkt alles volautomatisch. Werk je een dagje thuis? Activeer dan de stille modus en werk ongestoord door. Je stelt in een app op je smartphone eventueel schoonmaakschema's en verboden zones in.

De X-Plorer Serie 75 S+ RR8595 doet met behulp van nauwkeurige lasernavigatie een rondje door je huis. Hierbij slaat deze robotstofzuiger geen hoekje over. Bepaal in de app welke ruimte(s) je wilt laten stofzuigen. Fijn is dat de wielen probleemloos drempels van 1,8 centimeter hoogte passeren. De zuigkracht bedraagt 2700 Pa. Heb je een harde vloer? Schakel in dat geval de aanwezige dweilrobot in. Je kiest hierbij tussen vier niveaus voor de watertoevoer. De accu biedt een werktijd van ongeveer twee uur. In dit tijdsbestek reinigt deze veelzijdige robot een oppervlakte van 120 vierkante meter.

Philips 2000-serie XU2000/10

Philips ontwikkelt betaalbare robotstofzuigers voor een schappelijke prijs. Dit recent verschenen model is daarvan een goed voorbeeld. Het is een stofzuiger en dweilrobot ineen, zodat de XU2000/10 moeiteloos ieder vloertype onder handen neemt. Wanneer de schoonmaakhulp tapijt of een vloerkleed detecteert, wordt de zuigkracht direct opgevoerd tot maximaal 2700 Pa. Op die manier komen ook diepgelegen stofdeeltjes in de geïntegreerde opvangbak terecht.

De XU2000/10 maakt eerst een 360 graden-scan van je huis, waarna het apparaat een efficiënte route berekent. In combinatie met een werktijd tot ongeveer 130 minuten op een enkele acculading voldoet dit Philips-product voor de meeste woningen prima. Ga bij een volgeladen batterij uit van een schoonmaakronde van 120 vierkante meter. Woon je groter? Na het opladen keert de robot vanzelf weer terug waar hij eerder was gebleven. In de app zie je op welke plekken de XU2000/10 heeft gestofzuigd. Je kunt daarnaast op afstand een sessie starten en verboden zones selecteren.