ID.nl logo
Beheer je virusscanner: 6 slimme tips
© PXimport
Huis

Beheer je virusscanner: 6 slimme tips

Nog altijd mag een betrouwbare virusscanner niet ontbreken op je pc of notebook. Het is wel noodzaak je antivirussoftware goed te beheren om veilig te kunnen computeren. Wij geven je zes slimme tips.

Tip 01: Oude versie verwijderen

Heb je net gekozen voor een nieuwe virusscanner, dan moet je eerst de oude versie volledig verwijderen. Normaal gesproken verwijder je software netjes via het Configuratiescherm. Helaas blijkt in de praktijk dat er bij virusscanners dan meestal resten in Windows en het register achterblijven. Vervelend, want dit kost opslagruimte en mogelijk vertragen de restanten zelfs je systeem. Ga daarom zorgvuldig te werk.

Wanneer je een virusscanner van hetzelfde merk installeert, kun je de installatieprocedure in veel gevallen gewoon opstarten. De oude versie wordt namelijk automatisch op het systeem gevonden en volledig verwijderd. Stap je over naar een ander merk? Dan kun je het beste een speciaal verwijderprogramma van de betreffende softwareontwikkelaar gebruiken. Typ in Google de naam van het antiviruspakket dat je wil wissen, gevolgd door de zoekterm 'removal tool'. Probeer de downloadpagina van het schoonmaakprogramma te vinden, maar pas daarbij op voor valse downloadlinks en bezoek alleen de officiële website van de softwarefabrikant. Je voert het exe-bestand op eigen risico uit om alle bestanden van de virusscanner weg te gooien. Daarna kun je het nieuwe antiviruspakket installeren.

©PXimport

Met Norton Removal Tool verwijder je netjes de antivirussoftware van Symantec.

Tip 02: Virusdefinities ophalen

Na de installatie van een betaalde virusscanner is het nodig dat je het programma activeert. Waarschijnlijk opent er vanzelf een venster waarin je het serienummer opgeeft. Je laat het programma vervolgens de nieuwste virusdefinities ophalen. Wanneer je bijvoorbeeld een Norton-product hebt geïnstalleerd, klik je binnen de programma-interface op LiveUpdate.

De virusdefinities vormen gezamenlijk een lokale database waarin verwijzingen van allerlei kwaadaardige malware staat vermeld. Je virusscanner is dankzij deze database in staat om onder meer adware, wormen, spyware en Trojaanse paarden te herkennen en buiten de deur te houden. Door de virusdefinities regelmatig bij te werken, is je pc beschermd tegen de nieuwste bedreigingen. Overigens voert het beveiligingspakket deze taak meestal op eigen houtje in de achtergrond uit.

©PXimport

Voor een veilig systeem haalt je virusscanner regelmatig de nieuwste virusdefinities op.

Tip 03: Volledige systeemscan

Als je een virusscanner hebt geïnstalleerd, ben je beveiligd tegen nieuwe bedreigingen. Maar wie zegt dat er niet eerder malware op je pc is terechtgekomen? Om zeker te weten dat er geen geïnfecteerde bestanden op het systeem aanwezig zijn, is het handig om een volledige systeemscan uit te voeren. De virusscanner controleert hiermee ieder bestand op de harde schijf en gooit bedreigingen resoluut weg. Houd er rekening mee dat deze taak relatief veel processorkracht vergt.

Sommige antivirussoftware starten om die reden automatisch een volledige systeemscan als er op de computer geen andere werkzaamheden plaatsvinden. Je kunt natuurlijk ook handmatig een scan starten. In een Norton-programma klik je hiervoor achtereenvolgens op Nu scannen / Volledige systeemscan. Het is ook mogelijk om iedere week op een vast tijdstip een volledige systeemscan uit te voeren. De meeste antivirusprogramma's bieden als alternatief een snelle scan aan. Hiermee controleert het beveiligingspakket alleen gebieden waar virussen zich vaak schuilhouden. Deze optie is met name nuttig voor het geval je weinig tijd hebt.

©PXimport

Een volledige systeemscan is tijdrovend, maar je weet dan wel zeker dat de pc vrij is van virussen.

Tip 04: Werkbalken

Een nadeel van antivirusprogramma's is dat ze vaak ongevraagd werkbalken aan je browser toevoegen. Norton-software komt bijvoorbeeld automatisch met de Norton Safe Search-zoekbalk aanzetten. Onzinnig, want waarschijnlijk gebruik je in de praktijk altijd Google. Heb je geen behoefte aan een werkbalk van je virusscanner? Je schakelt dergelijke onderdelen eenvoudig uit of je verwijdert ze helemaal van het systeem.

In Internet Explorer klik je rechtsboven op Extra / Invoegtoepassingen beheren. Selecteer de betreffende werkbalk en kies voor de knop Verwijderen. In Chrome klik je rechtsboven op Google Chrome aanpassen en beheren (knop met drie streepjes). Navigeer naar Extra / Extensies. Klik achter de werkbalk op het pictogram met de prullenbak om het onderdeel uit de browser te verwijderen. Hoewel de werkbalk uit de browser is verdwenen, staat de achterliggende software waarschijnlijk nog wel op je pc. Open het Configuratiescherm en klik op Een programma verwijderen. Selecteer de werkbalk en bevestig ten slotte met Verwijderen.

©PXimport

Je schakelt in Internet Explorer simpel hinderlijke werkbalken van virusscanners uit.

Tip 05: Virusscanner uitschakelen

Soms zitten virusscanners het gebruik van de computer behoorlijk in de weg. Heb je bijvoorbeeld een leuk programma gevonden dat bij het grote publiek nog onbekend is? De kans bestaat dat de virusscanner je verbiedt om het exe-bestand uit te voeren.

Als je het programma alsnog wil installeren, zit er niets anders op dan de bescherming op eigen risico even uit te schakelen. Besef wel dat je pc daarmee zeer kwetsbaar is voor allerlei bedreigingen. Rechtsonder in het systeemvak klik je met de rechtermuisknop op het pictogram van de virusscanner. Je hebt de mogelijkheid om de bescherming gedurende een bepaalde tijd uit te zetten. Belangrijk is om na de installatieprocedure de bescherming direct weer te activeren via het pictogram in het systeemvak.

©PXimport

Voor bijzondere situaties kunt je de bescherming van je virusscanner even uitzetten.

Mobiele beveiliging

Fabrikanten van antivirussoftware bieden ook producten aan om smartphones en tablets te beschermen. Bij sommige viruspakketten zit er zelfs standaard een mobiele versie bij. De vraag is of het zin heeft om Android- en iOS-apparaten te beveiligen, aangezien er voor deze platformen nauwelijks malware in omloop is. Voor een jaarabonnement op Norton Mobile Security betaal je bijvoorbeeld dertig euro. Dat is erg veel geld voor een app die de meeste gebruikers niet nodig hebben.

Veel zaken zijn namelijk standaard al op smartphones en tablets aanwezig of zijn gratis te downloaden, zoals antidiefstal-functies. Beveiligingsopties werken bovendien vaak alleen wanneer je met de standaardbrowser surft. Al met al heeft het gebruik van mobiele beveiliging weinig nut. Zeker als je officiële versies van Android, iOS en apps uit die winkels installeert, is het gebruik van dergelijke producten momenteel niet nodig.

Tip 06: Instellingen nalopen

Na de installatie van een virusscanner is het niet per se nodig om de instellingen te wijzigen. De standaardconfiguratie van ieder programma biedt namelijk voldoende bescherming voor je pc. Toch is het wel aardig om de instellingen even na te lopen, zodat je een indruk krijgt van alle mogelijkheden van het antiviruspakket. Je kunt bijvoorbeeld aangeven welke bestanden, mappen en programma's je wil uitsluiten van een volledige systeemscan. Dat is vooral van toepassing voor bestanden waarbij de virusscanner keer op keer een waarschuwing afgeeft, terwijl je weet dat het vals alarm is.

Ook netwerkmappen sluit je optioneel uit van de scan. Verder bepaal je wat de virusscanner met geïnfecteerde data moet doen. Doorgaans zijn er twee mogelijkheden. De software kan virussen automatisch verwijderen of je eerst om toestemming vragen. Ook opslagdragers zoals usb-sticks, SD-kaarten en externe schijven controleert je virusscanner eventueel op malware. Heb je allerlei zaken gewijzigd en weet je niet meer wat de oorspronkelijke instellingen waren? Geen nood, want in de meeste programma's herstelt je probleemloos naar de standaardconfiguratie.

©PXimport

Je sluit bestanden die een vals alarm veroorzaken uit van een volledige systeemscan.

▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)

▼ Volgende artikel
Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal
Huis

Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal

Misschien heb je er wel een: een beveiligingscamera of videodeurbel waarmee je je woning via een online-verbinding in de gaten kunt houden. Dat kan handig zijn, maar er zijn ook privacyrisico's. Als je niet voorzichtig bent, kunnen onbevoegden namelijk toegang krijgen tot jouw camerabeelden. In dit artikel geven we wat tips om dat te voorkomen.

In dit artikel bespreken we manieren waarop je kunt voorkomen dat mensen je zomaar in je tuin of huiskamer kunnen begluren via je videodeurbel of IP-camera. We gaan daarbij in op de volgende aspecten:

  • De keuze van de camera 
  • Het instellen van een (uniek) wachtwoord
  • Het (zo veel mogelijk) voorkomen van hacks

Ook lezen: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

Kies een betrouwbaar merk

Er zijn natuurlijk heel veel soorten beveiligingscamera's voor consumenten, maar de privacyrisico's die wij bespreken spelen zich vooral af bij videodeurbellen en zogenoemde IP-camera's. Deze hebben als overeenkomst dat ze de opgenomen beelden online opslaan, zodat je via een website of app altijd toegang hebt tot de camerafeeds.

Mocht je op zoek zijn naar zo'n apparaat, zorg er dan voor dat het merk betrouwbaar en privacyvriendelijk is. Zo adviseren experts om op te passen met Chinese merken als Dahua en Hikvision, en Chinese smarthomeplatformen als Tuya (waar onder meer de camera's van Action, Woox en Marmitex gebruik van maken). Hoewel het niet is bewezen, is het goed mogelijk dat de software een achterdeurtje bevat waardoor de fabrikant met de beelden kan meekijken. De lokale wetgeving dwingt fabrikanten namelijk om data te verzamelen en af te staan aan de overheid.

Ook andere bekende merken hebben in het verleden te maken gehad met beveiligingsproblemen. Zo belandden in 2019 duizenden inloggegevens van Ring-klanten op het darkweb en hadden Amazon-medewerkers jarenlang toegang tot de camerafeeds. Verder kwam Wyze vorig jaar in opspraak doordat sommige klanten ineens de camerabeelden van anderen in hun app te zien kregen.

De LSC Smart Connect-beveiligingscamera van de Action maakt gebruik van Chinese software.

Stel een eigen wachtwoord in

Het klinkt misschien als een open deur, maar het niet instellen van een eigen wachtwoord is de meest voorkomende oorzaak waardoor onbevoegden kunnen meekijken met camerabeelden. Veel fabrikanten leveren hun camera’s met een standaardgebruikersnaam en -wachtwoord, zoals 'admin' of '1234'. Er bestaan zelfs complete websites waarop lijsten circuleren met de standaardinloggegevens van tientallen cameramerken.

Hoewel het niet legaal is, kunnen pottenkijkers zo met wat trial-and-error relatief makkelijk toegang krijgen tot camerabeelden. Er zijn zelfs websites die deze onbeveiligde feeds verzamelen en openbaar op hun website plaatsen. Een bekend voorbeeld hiervan is Insecam, die hier in 2014 wereldwijd het nieuws mee haalde.

Na alle ophef heeft die website alle privacy-schendende streams van bijvoorbeeld deurbelcamera's of webcams in woningen verwijderd, maar er zijn nog andere plekken online waarop zulke beelden wél te zien zijn. Toegegeven, deze websites zijn niet makkelijk te vinden (het delen van deze beelden is immers illegaal), maar als je een beetje weet waar je moet zoeken, kom je ze zeker tegen.

Er zijn gelukkig steeds meer camerafabrikanten die klanten verplichten een uniek wachtwoord te gebruiken, waaronder Panasonic, maar als dat niet het geval is, is het dus ten zeerste aan te raden om meteen een nieuw wachtwoord te verzinnen en (mits die mogelijkheid er is) tweestapsverificatie te activeren.

Insecam stond tien jaar geleden vol met links naar onbeveiligde webcams.

Voorkom hacks

Hoewel het veel minder vaak voorkomt, is het mogelijk om beveiligingscamera's te 'hacken' en op die manier bij de beelden te komen. Voor sommige IP-camera's moet je namelijk bepaalde TCP-poorten op je router/modem openzetten, zoals 80 of 443, om van buitenaf met deze camera's te kunnen verbinden.

Als je dat handmatig (en zorgvuldig) doet, hoeft dat geen probleem te zijn. Het wordt pas echt gevaarlijk als je de camera deze poorten zelfstandig laat openzetten via uPnP (Universal Plug and Play). Deze functie vereist geen enkele vorm van authenticatie. Onbevoegden kunnen met malware daardoor eenvoudig allerlei poorten openen. Je kunt dus beter ver uit de buurt van uPNP blijven.

Zorg er tot slot ook voor dat je de firmware van de camera regelmatig bijwerkt, voor het geval er een kritieke kwetsbaarheid is gedicht. Malware als Mirai heeft in het verleden veel schade aangericht door kwetsbaarheden van slecht beveiligde camera's te misbruiken. Het is daarom ook een risico om je camera's en deurbellen met het internet te (laten) verbinden als de fabrikant geen updates meer uitbrengt.

Beelden lokaal opslaan

Als je het risico op pottenkijkers helemaal wilt voorkomen, kun je er in sommige gevallen (zoals bij de camera's van UniFi) ook voor kiezen om de camerabeelden uitsluitend lokaal op te slaan. In plaats van in de cloud, worden de beelden dan bijvoorbeeld op een SD-kaartje of basisstation opgeslagen. Dat gaat ten koste van het gemak, omdat je dan zelf ook niet meer eenvoudig op een website of app kunt inloggen om je beelden te bekijken, maar het is natuurlijk wel privacyvriendelijker.