ID.nl logo
Beheer je boeken: handige apps voor boekenwurmen
© PXimport
Huis

Beheer je boeken: handige apps voor boekenwurmen

Als boekfanaat heb je veel aan je smartphone of tablet. Niet alleen om op te lezen, maar bijvoorbeeld ook om nieuwe titels te ontdekken die passen bij jouw leessmaak. Of je nou een nieuw boek zoekt, je collectie wilt registreren of graag in contact komt met andere lezers … er zijn allerlei handige apps voor boekenwurmen beschikbaar.

Tip 01: Goodreads

Goodreads laat zich het beste omschrijven als een wereldwijd sociaal netwerk voor boekfanaten. Hierop zijn inmiddels ook behoorlijk wat Nederlanders en Belgen actief. Je registreert al je boeken in je persoonlijke profiel, waarna online vrienden elkaars collectie kunnen bewonderen. Leuk is dat Goodreads met nieuwe suggesties op de proppen komt, zodat je nieuwe titels leert kennen. Zodra je de app voor de eerste keer opent, maak je eerst een persoonlijk profiel aan. Kies voor Sign up. Je kunt jezelf registreren of rechtstreeks inloggen met een Facebook-account. Laatstgenoemde optie heeft als voordeel dat je meteen ziet welke Facebook-vrienden ook op Goodreads actief zijn.

Tip 02: Boeken scannen

In het hoofdscherm van Goodreads bekijk je welke titels er momenteel populair zijn. Wanneer je je boekencollectie registreert, doet de apps aanbevelingen die passen bij jouw leessmaak. Bovendien kun je altijd en overal de collectie raadplegen. Handig als je in een boekenwinkel staat en je twijfelt of je dat ene boek nou al hebt of niet. De registratie van boeken gaat dankzij de ingebouwde barcodescanner erg vlot. Tik in het menu op Scan en geef de app toegang tot de camera van de smartphone of tablet. Richt de cameralens nu op de barcode van het boek. Wanneer Goodreads het boek herkent, tik je achter Want to Read op het pijltje. Geef met Read aan dat je het boek hebt gelezen en bevestig met Done. Soms gebeurt het dat Goodreads de barcode niet herkent. Kies in dat geval in het menu voor Search of tik op het pictogram met het vergrootglas. Probeer op basis van de titel of schrijver het boek alsnog te vinden.

©PXimport

Tip 03: Collectie bekijken

Heb je de volledige boekenverzameling geregistreerd? Kies in het menu voor My Books en Read om de verzameling te bekijken. Alle boeken staan standaard gesorteerd op toevoegingsdatum. Wens je een andere sorteervolgorde? Tik op Date Read en kies bijvoorbeeld voor Author of Title. Goodreads sorteert je collectie dan respectievelijk op auteur of boektitel.

Tip 04: Vrienden toevoegen

©PXimport

Het leuke van Goodreads is dat lezers elkaar tippen over interessante titels. Bekijk welke vrienden ook Goodreads gebruiken en leg eenvoudig contact. Open het menu via het pictogram met de drie horizontale streepjes en tik op Friends. Mogelijk zie je al wat vrienden die jou hebben toegevoegd. Via Connect with more friends ga je zelf op jacht. Wanneer Goodreads aan Facebook is gekoppeld, zie je direct welke bekenden dit sociale netwerk voor boekliefhebbers al gebruiken. Gek genoeg kun je in eerste instantie uitsluitend alle vrienden óf helemaal niemand toevoegen. Wil je je boekencollectie met een enkel persoon delen? Kies dan achtereenvolgens voor No, thanks en Add Individually, waarna je de gewenste vriend(en) aanvinkt. Bevestig met Done. Als alternatief spoor je andere gebruikers ook via hun naam of e-mailadres op. Gebruik hiervoor het veld Search users by name or email.

In Goodreads tippen boekliefhebbers elkaar over interessante titels

-

Tip 05: Bksy

Wie regelmatig boeken (uit)leent, kan niet om Bksy heen. Je brengt allereerst je eigen boekenkast in kaart, waarna online vrienden desgewenst een leenverzoek bij je indienen. Andersom snuffel je ook onbelemmerd in andermans boekenkast. Maak in Bksy eerst een nieuw profiel aan of log in met je Facebook-account. Nadat je bent aangemeld, vraagt de app toestemming om de camera te gebruiken. Het is de bedoeling dat je de barcode van alle boeken scant die je eventueel wilt uitlenen. Vervolgens tik je in de lijst met resultaten op de juiste titel. Via het plusteken voeg je meerdere titels achter elkaar toe. Overigens zoek je als alternatief ook handmatig op een titel, auteur of ISBN, al gaat dat minder vlot.

Tip 06: Boeken (uit)lenen

Vanzelfsprekend wil je graag andere personen toevoegen, zodat je onderling boeken kunt uitwisselen. Ga onderin naar Leden en tik op het plusteken. Via Zoeken werpt Bksy een blik in je telefoonboek en controleert welke bekenden de app ook gebruiken. Als alternatief kijk je bij Zoek op Facebook welke online vrienden er lid zijn van Bksy, waarbij je ze desgewenst uitnodigt. Gebruik de optie Zelf zoeken om aan de hand van een e-mailadres of gebruikersnaam handmatig naar leden te zoeken. Heb je een boek aan een bekende uitgeleend? Binnen de app geef je dat eenvoudig aan. Ga naar Boeken en tik op de betreffende titel. Vervolgens kies je voor Leen uit. Om een kijkje in de virtuele boekenkast van iemand anders te nemen, kies je onderin voor Leden en tik je de juiste profielnaam aan.

©PXimport

Boekenclub

Leuk is dat Bksy ook een optie bevat om een (besloten) boekenclubje te beginnen, waarbij een select gezelschap elkaar aan interessante titels helpt. Je kunt je ook bij een bestaande groep aansluiten door bijvoorbeeld te zoeken op je woonplaats. Navigeer naar Leden / Boekenclubs en tik daarna op het plusteken. Je maakt nu een nieuwe groep aan of je zoekt naar een bestaande boekenclub.

Tip 07: LuisterBieb

Wie eens een luisterboek wil uitproberen, doet er goed aan om LuisterBieb te installeren. Met deze app luister je vanaf een smartphone of tablet naar ingesproken verhalen. Via Registreer maak je allereerst een account aan. Vervolgens geef je aan of je wel of geen lid bent van een openbare bibliotheek. Met het juiste pasnummer of e-mailadres koppel je het lidmaatschap aan deze app, al kan dat ook op een later moment. Leden hebben toegang tot alle luisterboeken. Gelukkig zijn er ook enkele gratis titels beschikbaar, dus ook voor niet-leden is Luisterbieb de moeite waard. Ben je geen lid, dan ga je in de app op zoek naar luisterboeken met een wit of grijs label. Titels met een oranje label vereisen een bibliotheeklidmaatschap. Het aanbod is gerangschikt op genre. Voor het vinden van specifieke titels gebruik je de zoekfunctie. Heb je een interessant exemplaar gevonden? Via Download sla je het audiobestand lokaal op. Handig, want zo luister je ook op plekken zonder internetverbinding. In het hoofdmenu zie je bij Mijn Luisterboeken alle opgeslagen titels. Klik op een item om de weergave te starten.

Met LuisterBieb geniet je op een smartphone of tablet van ingesproken verhalen

-

Tip 08: Bol.com Kobo

©PXimport

Onder de naam Bol.com Kobo hebben de genoemde bedrijven een uitstekende app ontwikkeld voor diegenen die graag e-books lezen op hun smartphone of tablet. E-books die je namelijk ooit bij Bol.com hebt aangeschaft, zijn automatisch in deze app beschikbaar. Na het opstarten log je in met een Bol.com-account. Heb je die nog niet, dan surf je eerst even naar de website van deze webwinkel om jezelf te registreren. Bij Boeken en Auteurs bekijk je een overzicht van aangeschafte e-books. Bij Start krijg je op basis van je digitale boekencollectie persoonlijke aanbevelingen voorgeschoteld. Helaas is het in de iOS-app niet mogelijk om rechtstreeks aankopen te doen. Vanuit de Android-app kan dat wel, waarna je het gekochte boek direct kunt lezen. De app stelt verder ook tientallen gratis titels beschikbaar.

Tip 09: E-book lezen

Wil je in de Bol.com Kobo-app een e-book lezen, dan tik je op de boekomslag. Via een veegbeweging naar rechts blader je telkens naar de volgende pagina. Tik in het midden van de pagina om het menu te openen. Via het zonnetje verhoog of verlaag je de helderheid. Verder kies je eventueel een ander leesthema, waarbij je de letters en achtergrond een ander kleurtje geeft. Handig is verder dat je de lettergrootte en het lettertype naar eigen wens aanpast. Gebruik hiervoor de optie Aa. Via het gereedschapspictogram lijn je de tekst eventueel op een andere manier uit en stel je in dat het scherm niet kan kantelen. Handig is dat de makers een Prisma-woordenboek hebben geïntegreerd. Weet je niet wat iets betekent? Selecteer het woord door er met je vinger enige tijd op te drukken. De betekenis verschijnt na een fractie wachten boven of onder in het scherm. Je opent het zoekwoord ook gemakkelijk in Wikipedia of Google. Tot slot is er een contextmenu te zien, waarmee je onder meer notities toevoegt, citaten deelt en woorden markeert.

Bol.com Kobo Plus

Voor een maandbedrag van 9,99 euro hebben Bol.com en Kobo een Plus-abonnement in het leven geroepen. Abonnees hebben hiervoor onbeperkt toegang tot ruim 160 duizend boeken, waarvan zo’n 18 duizend Nederlandstalig. Gebruikers slaan iedere maand maximaal vijftien titels offline op om onderweg te lezen. Daarna is het noodzakelijk om weer verbinding met internet te maken. Het Plus-aanbod is na betaling beschikbaar op smartphones en tablets met de Kobo Plus-app. Ook bezitters van een geschikte Kobo-e-reader hebben toegang.

Wattpad is een populair platform voor amateurschrijvers

-

Tip 10: Zelf schrijven?

Heb je zelf bescheiden schrijfambities? Wattpad is een populair platform voor amateurschrijvers, waarbij je ook zelf verhalen kunt publiceren. Je maakt eenvoudig een nieuw profiel aan of logt direct in via je Facebook-account. Na aanmelding wijs je drie verhalen aan die je interessant lijken. Op basis daarvan doet Wattpad nieuwe aanbevelingen. Er is volop Nederlandstalig leesvoer te vinden. Als je zelf iets wilt publiceren, tik je op het potloodpictogram. Vervolgens voeg je een boekomslag, titel en beschrijving toe. Het schrijven kan nu beginnen. Ben je klaar met het boek? Tik dan op Publiceren en wacht af hoe andere leden je verhaal beoordelen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen

Op het scherm ziet een Excel-tabel er erg duidelijk uit. De kolommen en rijen worden immers van elkaar gescheiden door subtiele randen rondom de cellen die je niet handmatig hoeft toe te voegen. Standaard worden deze rasterlijnen echter niet afgedrukt, tenzij je dit expliciet instelt.

In dit artikel laten we zien hoe je rasterlijnen in Excel kunt afdrukken:

  • Via het tabblad Pagina-indeling
  • Via de Afdrukweergave

Altijd handig om te weten: Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast

Stap 1: Rasterlijnen versus celranden

Er is een verschil tussen rasterlijnen en celranden. Wanneer je een leeg Excel-werkblad opent, zie je de rasterlijnen die de cellen afbakenen. Als je straks bij de afdruk aangeeft dat deze rasterlijnen ook op papier moeten komen, dan zal Excel zorgen dat dit fijne raster alleen te zien is rondom de cellen die je hebt ingevuld.

Voeg je nog extra gegevens toe of verwijder je de inhoud van cellen, dan zullen de rasterlijnen deze wijzigingen automatisch in de afdruk verwerken.

Anders zit het met celranden. Dat zijn randen die je handmatig toevoegt. De randen die je toepast, worden weergegeven als dikkere lijnen. Je kunt zelfs het type van de lijn en de kleur van de celranden aanpassen. Bij het afdrukken zal Excel ook lege cellen afdrukken die voorzien zijn van deze celranden.

De rasterlijnen zijn lichtgrijs, terwijl we een aantal celranden rood hebben gekleurd.

Werk je liever met pen en papier?

Deze ruitjesschriften bieden uitkomst

Stap 2: Instellen in het tabblad

Om rasterlijnen af te drukken, ga je naar het tabblad Pagina-indeling. In de groep Werkbladopties staat standaard een vinkje bij Rasterlijnen weergeven, maar niet bij Rasterlijnen afdrukken. Door die laatste aan te vinken, zullen ook de rasterlijnen op papier komen.

Om een preview te zien of om het blad af te drukken, ga je naar het tabblad Bestand en kies je Afdrukken. In deze voorvertoning zie je de rasterlijnen. Wil je de volledige werkmap met rasterlijnen afdrukken, dan moet je deze optie eerst bij elk afzonderlijk werkblad toepassen, zoals we net hebben uitgelegd.

In het tabblad Pagina-indeling vind je de optie Rasterlijnen afdrukken.

Stap 3: Instellen in het afdrukvoorbeeld

Ben je in de opdracht Afdrukken vergeten om de rasterlijnen op het tabblad Pagina-indeling aan te vinken, dan is het toch nog mogelijk om in het afdrukvoorbeeld de rasterlijnen toe te voegen. In het venster Afdrukken zie je onderaan een groene link Pagina-instellingen. Klik daarop. In het dialoogvenster Pagina-instelling zie je vier tabbladen. Open het vierde tabblad: Blad. Daar kun je bij de groep Afdrukken de optie Rasterlijnen aanvinken. Vervolgens verschijnen de rasterlijnen in het afdrukvoorbeeld van het spreadsheet.

In de Pagina-instelling van het afdrukvoorbeeld kun je ook de rasterlijnen activeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.