ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Asus GTX 660 Ti Top

Vandaag introduceert nVidia de GTX 660 Ti. Een erg belangrijk model, aangezien dit de sweet spot hoort te zijn van prijs en prestatie. Als we terug kijken naar de GTX 460 Ti en 560 Ti, heeft nVidia ook altijd hoge ogen gegooid in het hoge middensegment, of lage high-end segment. Gaat het ze weer lukken?

De nieuwe GTX 660 Ti is, net als de high-end GTX 680 en GTX 670 gebaseerd op de GK104 Kepler-chip. Hij heeft dan ook alle leuke features van de twee topmodellen. De GK 104 is in maart geïntroduceerd en was in eerste instantie helemaal niet bedoeld voor het high-end segement. Dat zegt de nummering ook (eindigend op een 4 is middensegment). Echter: de chip bleek zo snel – hij was sneller dan de AMD HD7970 – dat nVidia heeft besloten met deze chip verder te gaan.

De GK104 heeft – in zijn volledige vorm – 1536 shader units en een 256 bit geheugenbus. De ‘beperkte’ geheugenbus verraadt overigens ook zijn midrange-roots. De gpu tikt op 1006 MHz met een boost naar 1058 Mhz. De 2GB geheugen werkt op 1502 Mhz.

GTX 670gaat eruit

Nu heeft de GTX 670 een iets lagere snelheid meegekregen dan de GTX 680: 915 Mhz in plaats van 1006 MHz. Ook zijn er wat shaders gepikt, de GTX 670 heeft er 1344. De GTX 660 Ti heeft niet minder shader units en ook geen lagere snelheid dan de GTX 670. Verrassend, nietwaar? Zeker! Wel heeft nVidia de geheugenbus naar 192 bit teruggebracht. Echter: de 2GB is gebleven. Wederom verrassend, want als er 25 procent minder bandbreedte is, waarom is er dan niet 512 MB geheugen weggesnoept? Waarschijnlijk marketingtechnisch niet handig.

Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de GTX 660 Ti erg dicht in de buurt gaat komen van de GTX 670. Zeker als de kaart wat wordt ‘gekieteld’ door fabrikanten. Niet gek dat we al her en der hebben gehoord dat de GTX 670 eruit gaat.

Concurrentie!

De GTX 660 Ti is in basis een concurrent voor de HD7870. Echter, nVidia gokt dat hij ook kan concurreren met de HD7950 die een stuk duurder is. En aangezien de Kepler-chip kleiner en goedkoper te fabriceren is, zal AMD niet zijn prijzen kunnen drukken. Vervelend. Echter AMD heeft een oplossing: een nieuw bios dat een turbofunctie toevoegt, waardoor de HD7950 zijn kloksnelheid – net als nVidia – kan verhogen. Van 800 naar 925 MHz om precies te zijn.

Benchmarks

Asus heeft ons voorzien van een GTX 660Ti DirectCU II TOP. Een overklokte versie van de GTX 660 Ti. En niet zomaar een overklok, maar een forse: 17 procent. De Top-versie draait op 1072 MHz met een boost van 1137 MHz. Lekker hoor!

We hebben de Asus GTX 660 Ti op ons X79-platfom getest waar we begin dit jaar ook de massatest op hebben uitgevoerd. Zo zijn de kaarten goed te vergelijken. Op het moederbord leggen we een Core i7 3960X processor en zetten we 16 GB ram (4 x 4 GB). De schijf is een WD Velociraptor 150 GB. Het besturingssysteem is Windows 7 X64.

Niet geheel verwonderlijk scoort de Asus bijzonder goed. We zien een 3DMark vantage-score (performance) van 32.061 punten. De 3DMark 7-score is 8917 punten, wat hoger is dan een standaard GTX 670.

We testen nu ook Battlefield 3 op Full-HD en settings op medium en Ultra (4xAA). Ook daar heeft de GTX 660 Ti Top geen moeite mee. We zien met medium-settings 108 fps en op Ultra nog steeds 54 fps. Echt een goede score.

Dirt 3 is een fluitje van een cent. Net zo snel als de GTX 670: 105,5 fps op 1920 x 1080 met alles op maximaal. Wat een beest is deze kaart zeg!

Energie.

Vaak betekent hoge prestaties een hoge energierekening. Dat is sinds Kepler niet meer het geval. Gelukkig. We herinneren ons de GTX 480 en 580 nog wel. Om maar over de eerste dual-gpu’s maar te zwijgen. Heethoofden.

De overklokte GTX 660Ti van Asus draait in rust op ongeveer 89 watt (compleet platform, dus inclusief mobo, cpu, hdd en geheugen). Onder volle belasting tikt de meter 290 watt aan. Erg nette waarden en vele malen lager dan de 500-serie. Zowel het rustverbruik als het maximale verbruik. 

Legendarisch
Conclusie

nVidia heeft echt een killerkaart in het assortiment. Voor ongeveer 300 euro (officiële prijs nog niet bekend) zet het bedrijf een videokaart in de markt die op niveau van de HD7950 kan opereren en zelfs de eigen GTX 670 end-of-life maakt. Of dat laatste echt de bedoeling was, is nog onduidelijk. Het zegt wel hoe goed de GTX 660 Ti is. Zeker het model van Asus dat lekker gekieteld is!

Plus- en minpunten
  • Erg snel
  • Energiezuinig
  • Nette prijs
    ▼ Volgende artikel
    WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
    © ID.nl
    Huis

    WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

    WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

    Praktisch wint het van nieuws

    De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

    Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

    Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

    Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

    WhatsApp niet weg te denken

    WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

    DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

    Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

    Social media dagelijks het meest geopend

    In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

    De 20 meest gedownloade apps in Nederland

    1: WhatsApp

    2: Google Maps

    3: DigiD

    4: YouTube

    5: Facebook

    6: Marktplaats

    7: Instagram

    8: Albert Heijn

    9: Spotify

    10: Bol

    11: PostNL

    12: Messenger

    13: NS

    14: Netflix

    15: Buienradar

    16: Tikkie

    17: Lidl Plus

    18: LinkedIn

    19: 9292

    20: ING

    ▼ Volgende artikel
    Nieuwe Sony Xperia 1 VII smartphone is voorzien van slimme AI-camera en duurzaam geproduceerd
    Huis

    Nieuwe Sony Xperia 1 VII smartphone is voorzien van slimme AI-camera en duurzaam geproduceerd

    Sony heeft zijn nieuwste vlaggenschip smartphone in de Xperia-serie aangekondigd, de Xperia 1 VII. Met deze telefoon kunnen gebruikers vloeiende en stabiele video-opnamen maken, zonder dat ze daarbij naar het scherm hoeven te kijken.

    De nieuwe Xperia is ontworpen in nauwe samenwerking met de ingenieurs van Sony's andere productlijnen, zoals Alpha camera's, Walkman audioapparatuur en BRAVIA televisies. Hierdoor profiteert de smartphone van de nieuwste technologieën uit deze verschillende Sony-productcategorieën. De telefoon maakt gebruik van wat Sony 'Xperia Intelligence' noemt, een verzameling AI-technologieën die speciaal voor deze telefoon zijn geoptimaliseerd om camera, geluid en beeldweergave te verbeteren.

    Nieuwe camera-bediening

    De Xperia 1 VII introduceert een compleet nieuwe camera-ervaring voor smartphones. Met nieuwe functies zoals 'AI Camerawork' en 'Auto Framing' kunnen gebruikers stabiele video-opnamen met een goede compositie maken, zelfs wanneer ze niet naar het scherm kijken. De 'AI Camera Work' functie zorgt ervoor dat het onderwerp in het midden van het beeld blijft, zelfs als je rondloopt tijdens het filmen. 'Auto Framing' gebruikt AI om het onderwerp te volgen en het beeld automatisch bij te snijden zodat het centraal in het scherm wordt geplaatst.

    De smartphone beschikt over drie camera's aan de achterzijde. De ultragroothoeklens van 16 mm is uitgerust met een 48 MP 1/1,56-inch sensor, ongeveer 2,1 keer groter dan het vorige model, waardoor je ook 's nachts heldere foto's kunt maken. De groothoeklens biedt 24-48 mm (gelijk aan 2x optische zoom) en is uitgerust met de 'Exmor T for mobile'-sensor. De telelens geeft een optische zoom van 85-170 mm, waarmee ook onderwerpen op grote afstand in hoge resolutie vastgelegd kunnen worden.

    Verbeterde audiokwaliteit

    Het Walkman DNA komt terug in de verbeterde geluidskwaliteit, vooral bij het gebruik van bedrade koptelefoons. De 'DSEE Ultimate' technologie maakt gebruik van AI om ook bij draadloze verbindingen en gecomprimeerde streaming audiobronnen een hoge geluidskwaliteit te bieden. De full-stage speakers zijn verder aangepast voor een nog helderder geluid over het hele frequentiebereik.

    Voor een optimale kijkervaring is aan de achterkant van de Xperia 1 VII een extra lichtsensor toegevoegd waarmee de helderheid en kleur van het scherm aangepast kunnen worden aan de omstandigheden. Of je nu buiten in fel zonlicht staat of binnen in gedimd licht, de telefoon past de helderheid, het kleurengamma en de kleurtemperatuur aan.

    Krachtige prestaties

    De smartphone is uitgerust met de nieuwste Qualcomm-chip, de Snapdragon 8 Elite, waarbij NPU, CPU en GPU elk met meer dan 40% zijn verbeterd. Met de 'Processing Optimization'-functie kan tot 10% energie bespaard worden bij specifieke toepassingen zoals social media en internetgebruik. Hierdoor kan de Xperia 1 VII volgens Sony twee dagen lang actief gebruikt worden. Sony belooft verder ondersteuning voor vier OS-versie-upgrades en zes jaar aan beveiligingsupdates.

    Toegankelijkheid en duurzaamheid

    Sony heeft ook aan toegankelijkheid gedacht met functies zoals horizontale meetinformatie via geluid en trillingen op het opnamescherm. De Android 'TalkBack'-functie is aangepast, zodat het menu in volgorde van gebruiksfrequentie kan worden voorgelezen. Bij de productie van de telefoon zelf is volgens Sony rekening gehouden met het milieu: de verpakking is volledig plasticvrij en ongeveer 84% van de materialen in bepaalde onderdelen bestaat uit milieubewuste kunststoffen, waaronder het gerecyclede SORPLAS.

    Er is ook een speciaal hoesje ontworpen voor de Xperia 1 VII (apart verkrijgbaar), voorzien van een statiefje dat zowel verticaal als horizontaal gebruikt kan worden. Het hoesje is verkrijgbaar in drie kleuren die bij de Xperia 1 VII passen en bestaat voor ongeveer 78% uit milieuvriendelijke kunststoffen.

    Beschikbaarheid en prijzen

    De Xperia 1 VII is nu verkrijgbaar in de Sony Store in de kleuren Slate Black, Moss Green en Orchid Purple. De adviesprijs bedraagt 1499 euro inclusief btw. Bij aankoop via de Sony Store ontvangen klanten tijdelijk een gratis WH-1000XM5 draadloze koptelefoon met Noise Cancelling en 50% korting op het speciale Xperia 1 VII hoesje.