ID.nl logo
Zo draai je Android op je pc of Mac
© PXimport
Zekerheid & gemak

Zo draai je Android op je pc of Mac

Wil je apps proberen zonder ze op je mobiele toestel te zetten? Of wil je weten hoe die nieuwe Android-versie eruit ziet, terwijl hij nog niet op jouw smartphone kan? Overweeg je de overstap van iOS naar Android? Met Genymotion plaats je op iedere laptop of desktop een virtuele Android-machine.

Tip 01: Waarom?

Android op je computer kunnen draaien is leuk, gewoon omdat het kan! En met Genymotion is het nog eens gemakkelijk ook. Natuurlijk zijn er meer redenen om met Genymotion aan de slag te gaan. Heb je nu nog geen smartphone en wil je zien hoe Android werkt? Gebruik je nu een iPhone en overweeg je de overstap naar Android? Wil je gewoon zien hoe die nieuwe Android-versie eruit ziet en wat er allemaal mogelijk is? Of heb je zelf een eigen website ontwikkeld of zelfs app gemaakt die je wilt testen op verschillende Android-apparaten? Voor al deze gevallen komt Genymotion van pas.

Tip 02: Snel en eenvoudig

Er bestaan diverse programma's om Android-programma's op je pc te draaien en te testen, maar veel hiervan zijn niet zo gebruiksvriendelijk. De voor ontwikkelaars bekende Google SDK-emulator werkt irritant traag en als je uitsluitend VirtualBox gebruikt, moet je je eerst door een kluwen van instellingen worstelen. Deze twee nadelen heb je niet bij Genymotion. Deze toepassing maakt gebruik van VirtualBox om in een virtuele omgeving met Android te werken op een computer die verder op Windows, OS X of Linux draait. Bovendien vindt Genymotion automatisch je netwerkverbinding, kun je de webcam als camera van de virtuele machine gebruiken en kun je het venster van het Android-toestel probleemloos vergroten en verkleinen.

Eerst moet je op www.genymotion.com een account aanmaken. Daarna download je de versie voor het besturingssysteem van jouw computer. Voor gewone tests volstaat de gratis versie van Genymotion ruimschoots. Er is ook een dure zakelijke editie (24,99 euro per maand) waarmee je zelfs filmpjes van je handelingen kunt opnemen.

©PXimport

Tip 02 Selecteer de versie die past bij je besturingssysteem.

Tip 03: Beide pakketten

Genymotion en VirtualBox werken als een tandem. De eerste levert voorverpakte Android-installaties die je op pc of Mac laat draaien. De tweede creëert de veilige, virtuele omgeving. Op de Windows-downloadpagina van dit product heb je de keuze tussen het pakket zonder of met VirtualBox. Ga voor de gecombineerde download van 117 MB en sla twee vliegen in één klap, je hebt beide programma's nodig.

Tijdens de installatie van GenyMotion wordt VirtualBox gelijk voor je geïnstalleerd. De installatiehulp zal dit voor je doen. Gek genoeg kan dit niet in de Mac- en Linux-versie. Hier moet je, nadat je Genymotion hebt binnengehaald, nog even langs www.virtualbox.org om het gratis virtualisatieprogramma van Oracle te downloaden. Installeer dan eerst VirtualBox. Je hoeft dit programma niet eens te configureren, als het maar op je harde schijf staat. Daarna is het de beurt aan Genymotion.

©PXimport

Tip 03 Onder Windows wordt VirtualBox vanzelf geïnstalleerd.

Tip 04: Toestel kiezen

De procedure die we beschrijven, is hetzelfde voor ieder platform. Nadat je Genymotion volledig hebt geïnstalleerd, start het programma op en vraagt het of je voor het eerst een virtueel apparaat wilt aanmaken. Klik op Yes. In het volgende venster kunnen we kiezen op welk virtueel apparaat we Android willen gaan draaien. Log in met je accountgegevens die je in tip 1 gemaakt hebt.

Je krijgt nu een lijst van beschikbare mobiele Android-apparaten die al voor je geconfigureerd zijn (onder andere Google Nexus, Samsung Galaxy Note, HTC One en Sony Xperia Tablet). De meeste toestellen zijn beschikbaar in verschillende software-versies van Gingerbread tot KitKat en zelfs Lollipop (Android 5.0). Je kunt ook verschillende schermresoluties selecteren. Maak je keuze en klik op Next. Nadat je eventueel de naam van het virtuele apparaat hebt aangepast, zullen de gegevens van het apparaat gedownload worden van de Genymotion-website.

©PXimport

Tip 04 Selecteer een kant-en-klare Android-configuratie.

Lollipop

In de lijst virtuele machines die je kunt laden met Genymotion, zitten zelfs al verschillende configuraties met het nieuwste Android-besturingssysteem: Lollipop. De snelheid van deze virtuele machine is in hoge mate afhankelijk van de configuratie van je computer.

Tip 05: Aanpassen

Genymotion downloadt zelf de data van zijn server om het virtuele toestel te emuleren, bovendien installeert het de juiste Android-versie. Je kunt via de knop Add meerdere virtuele toestellen aanmaken. Dat is handig als je bijvoorbeeld wilt zien hoe een website of app er op een andere configuratie uitziet. In de lijst Your virtual devices verschijnen alle toestellen die je op deze manier samenstelt. Wanneer je op een toestel klikt, verschijnen er rechts knoppen om de configuratie te verwijderen of aan te passen. Op die manier kun je onder andere het aantal processors, het geheugen en de schermresolutie van ieder toestel nog wijzigen.

©PXimport

Tip 05 Je kunt probleemloos meerdere virtuele toestellen aanmaken.

Tip 06: Virtueel Android

Selecteer het toestel dat je virtueel wilt gebruiken en klik op Start. Afhankelijk van de snelheid van je computer duurt het even voor de virtuele machine op het scherm staat. De bediening is precies zoals bij een echte smartphone of tablet, maar nu gebruik je je muis of trackpad om te navigeren door de schermen en je toetsenbord om teksten in te voeren. De klok, de internetbrowser, de muziek en alle basis-apps werken zoals het hoort. Bovendien kun je het gewone toetsenbord en het muiswieltje gebruiken tijdens webgebruik. Via de camera-widget gebruik je je webcam als substituut van de ingebouwde camera van het mobiel apparaat. Ook de knoppen om het geluidsvolume te regelen en het scherm te roteren, werken als op echte Android-hardware. Standaard is de installatie Engelstalig. Open daarom op het Android-apparaat de app Settings, scrol naar Language & input, klik bovenaan op Language en selecteer Nederlands (Nederlands) uit de lijst.

Je kunt nu rustig het 'Android-apparaat' gebruiken alsof je de mobiele telefoon voor je hebt. Open de browser-app om te surfen op internet, gebruik je webcam om foto's te maken en bekijk ze daarna in de galerij-app en navigeer door de interface om Android te leren kennen.

Tip 07: Optimaliseren

Wil je écht het onderste uit de kan halen en de werking van je virtuele toestel versnellen? Dan moet je nog even in de instellingen van VirtualBox neuzen. Sluit het virtuele toestel in Genymotion en open VirtualBox, dat zich in de programma's bij Oracle VM VirtualBox bevindt. Selecteer hier het toestel dat je wilt aanpassen en klik vervolgens op de knop Instellingen.

In de linkerkolom moet je vooral de opties Systeem en Beeldscherm goed instellen. Bij Systeem kies je het tabblad Moederbord en sleep je het basisgeheugen naar 2048 MB. Dat volstaat in de meeste gevallen. Wanneer je het basisgeheugen lager instelt, zal het virtuele toestel stroef werken. Vervolgens kies je Beeldscherm en daar zet je het videogeheugen op 128 MB. Genymotion ondersteunt accelerated graphics. Daarom kun je overwegen om de optie 3D-acceleratie in te schakelen, maar dat is niet zo belangrijk als de instelling van het videogeheugen. Klik op OK en sluit VirtualBox. Vanaf nu geniet je van een geoptimaliseerde Android-emulator.

©PXimport

Tip 07 Zorg dat het geëmuleerde toestel voldoende werkgeheugen krijgt.

VirtualBox

Genymotion heeft het opensource programma VirtualBox nodig om te kunnen werken. VirtualBox simuleert een computer óp jouw systeem. Het programma doet een basiscomputer na, waarop nog geen besturingssysteem is geïnstalleerd. Met Genymotion zorg je dat Android geïnstalleerd wordt, maar je kunt VirtualBox zelf ook gebruiken voor een heel ander besturingssysteem.

Je kunt dus een andere versie van Windows of bijvoorbeeld Linux op je huidige Windows-systeem laten draaien. Hiervoor heb je de opstartbare cd of dvd van het besturingssysteem nodig, dat kan ook een iso-bestand zijn. Alle handelingen die je op de VirtualBox-computer uitvoert, blijven binnen de virtuele omgeving en kunnen het systeem van je echte computer nooit beschadigen. Een virtuele computer beschikt over een virtuele videokaart, virtuele geluidskaart en netwerkadapter.

Tip 08: Google Play

Genymotion is op dit moment de snelste emulator van Android. Vroeger stond de app van Google Play Store standaard op deze virtuele machines, maar deze samenwerking is inmiddels afgebroken. Dat is jammer, want hierdoor kun je niet zomaar apps installeren uit de Play Store. Er is echter een sluipweggetje om dit probleem te verhelpen. Download het ova-bestand (216 MB). Het gaat om een klaargemaakte virtuele machine die je kunt importeren in VirtualBox. Dubbelklik op het gedownloade ova-bestand.

VirtualBox opent zich met het venster Importeer Virtual Applicance in beeld. In dit venster lees je de eigenschappen van de nieuwe virtuele machine. Klik op Importeren. Na enkele minuten verschijnt in de VirtualBox Manager een nieuwe machine met de naam 'genymotion_vbox86p...'. Selecteer deze machine en klik op Instellingen. Bij Systeem wijzig je in het tabblad Moederbord de instelling Basisgeheugen in 1024 MB of liever nog meer. Bij Beeldscherm wijzig je het videogeheugen in 128 MB. Klik op OK en sluit VirtualBox.

©PXimport

Tip 08 Importeer het ova-bestand in VirtualBox.

Tip 09: Apps installeren

Start hierna Genymotion opnieuw op, waar het nieuwe toestel aan de lijst is toegevoegd. Open deze nieuwe virtuele machine. Er verschijnt een waarschuwing dat de virtuele machine niet overeenstemt met de basistoestellen. Negeer de waarschuwing en ga door. Vervolgens doorloop je de standaardconfiguratieprocedure en stel je de taal en tijd in. Je geeft de gegevens in van je Google-account en vervolgens maakt de nieuwe virtuele machine de aanmelding bij Google Play af. Je kunt eventueel de gegevens van je creditcard invoeren, maar je kunt ook gewoon doorgaan.

Ten slotte krijg je het vertrouwde bericht dat de tablet klaar is voor gebruik. Op deze machine vind je de app Play Store, waarmee je toegang krijgt tot de duizenden apps die hier beschikbaar zijn. Hiermee staat de Play Store overigens alleen in deze virtuele machine, niet in je andere virtuele toestellen. Hoewel het wel mogelijk is om deze Google Play-app over te dragen naar een andere virtuele machine, is dit te technisch om hier te behandelen.

©PXimport

Tip 09 Ook in Genymotion kun je voortaan de Play Store aanspreken.

Voor ontwikkelaars

Voor ontwikkelaars van apps zijn er nog veel meer interessante functies in Genymotion te vinden. Je kunt bijvoorbeeld het gps-systeem inschakelen om andere gps-coördinaten in te voeren. Zo kun je testen hoe apps op verschillende locaties in de wereld werken. Er is zelfs een batterij-widget waarmee je verschillende oplaad- en energiescenario's simuleert om te zien hoe een app reageert op een batterij die bijna leeg is. Installatiebestanden (APK's) van programma's drop je gewoon in je virtuele toestel om ze te laden.

Het is ook mogelijk om Genymotion rechtstreeks te koppelen aan Eclipse en IntelliJ. Dat zijn twee veelgebruikte programmeeromgevingen voor Android. Dit maakt het voor ontwikkelaars veel eenvoudiger om programma's te testen tijdens de ontwikkeling. Op de website van Genymotion kan je de plug-ins downloaden voor Eclipse en IntelliJ.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.