ID.nl logo
Alternatieven voor de AirPods
© PXimport
Zekerheid & gemak

Alternatieven voor de AirPods

Draadloze in-ear oordopjes zoals de AirPods zijn praktisch, maar geef toe: je loopt voor schut met die Apple-tandenborstelkopjes in je oren. Gelukkig zijn er nog genoeg alternatieven om uit te kiezen.

De dagen dat de draadloze in-ear oordopjes van ondergeschikte kwaliteit waren ten opzichte van de bekende oordopjes met kabel, zijn al een tijdje voorbij. Niet alleen de geluidskwaliteit van deze koptelefoons is verbeterd, maar ook het design ervan. En niet te vergeten de stabiliteit, met enkele grote verbeteringen in Bluetooth 4.0 en andere draadloze technologieën.

Enig nadeel: ze zijn vaak nog wel duurder dan oordopjes met een snoertje, maar dat is de prijs die je betaalt voor wat meer gebruikersgemak.

Apple heeft duidelijk een slag geslagen op de markt voor draadloze oordopjes en de AirPods werken perfect met een iPhone, klinken goed en gaan betrekkelijk lang mee zonder op te hoeven laden. Heb je geen iPhone, dan vallen evenwel een groot deel van de voordelen al weg. Wat overblijft zijn vrij dure oordopjes, die in geluid en design voorbij worden gestreefd door de concurrentie.

Met andere hoofdtelefoons kun je, mede door stembediening, net iets gemakkelijker en sneller je muziek bedienen. Daar kan Siri niet tegen op. Veel muziekliefhebbers zullen dan graag naar de alternatieven voor AirPods zoeken, zeker degenen die geen iPhone hebben. Welke je moet hebben? Wij zetten drie tips op een rijtje.

Jabra Elite Sport

De Jabra Elite Sport komt vooral tijdens het sporten volledig tot zijn recht. De behuizing is van siliconen en volledig waterdicht en Jabra biedt zelfs een garantie van drie jaar tegen zweetschade. Helemaal uniek zijn de ingebouwde hartslagmeter en een drie-assige snelheidsmeter. De Jabra Elite Sport is wel wat duurder dan veel andere draadloze oordopjes, maar je krijgt er ook veel voor terug.

©PXimport

RHA TrueConnect Earbuds (€170)

TrueConnect is de eerste draadloze hoofdtelefoon van het Britse RHA en is meteen een schot in de roos. De hoofdtelefoon gaat in principe 25 uur mee voordat je deze moet opladen, maar in totaal kun je er circa vijf uur lang muziek mee luisteren. Het opbergdoosje dient als oplader en tegelijk als powerbank, waarmee je de oordopjes circa vier keer kunt opladen voordat je het opbergdoosje weer van stroom moet voorzien. Jabra mag dan wel de standaard hebben gezet voor draadloze oordopjes, de TrueConnect van RHA scoort beduidend beter op geluidskwaliteit en stabiliteit.

©PXimport

Sony WF-1000X (€132)

Deze oordopjes van Sony zijn eveneens een aanbeveling, onder meer vanwege de simpele manier om de WF-1000X te verbinden aan je smartphone en het indrukwekkende bereik. De bijbehorende app geeft je bovendien veel mogelijkheden om het geluid aan te passen, terwijl de actieve noise-cancelling verrassend goed werkt. De oordopjes liggen inmiddels alweer een tijdje in de winkels, waardoor ze flink in prijs zijn gedaald. Hierdoor is de WF-1000X zeker een koopje geworden.

©PXimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Draadloos opladen: dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi
      © Satechi | https://satechi.net
      Huis

      Draadloos opladen: dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi

      Draadloos opladen is handig, maar vaak ook traag en onbetrouwbaar. Je legt je smartphone of tablet neer, maar als hij net niet goed ligt, laadt hij nauwelijks op. Qi2 moet daar verandering in brengen. Maar wat is er precies anders aan Qi2 ten opzichte van het vertrouwde Qi?

      Dit is waarom Qi2 beter is dan Qi: 1. Qi2-laders en -accessoires beschikken nu over magneten. 2. Daardoor gaat er minder energie verloren tijdens het oplaadproces... 3. ...en kun je accessoires gemakkelijker bevestigen. 4. Het laadvermogen is verhoogd naar minimaal vijftien watt. 5. Het systeem beschikt over allerlei veiligheidsmaatregelen.

      Lees ook: 5 redenen waarom je smartphone langzaam oplaadt (en de oplossingen)


      Nog niet zo heel veel mensen maken gebruik van draadloos opladen. Het idee erachter is heel mooi, maar in de praktijk levert het meestal nog een ondermaatse ervaring op. Dat komt doordat het opladen op een lage snelheid gebeurt, een apparaat op een specifieke plek moet liggen en je alsnog met een draad in de weer ben (van de lader naar de muur). De nieuwe standaard Qi2 lost niet alle problemen op, maar het maakt wel goede stappen vooruit.

      Nu met magneten

      De eerste versie van de Qi-standaard werkt op basis van elektromagnetische inductie om stroom over te dragen tussen een oplaadpad en een compatibel apparaat. Daarvoor moet je smartphone of tablet precies goed op de oplader liggen. Ligt hij een beetje scheef, dan laadt hij amper op. Veel mensen vinden dat onhandig. Na een tijdje weet je wel ongeveer hoe je je device moet neerleggen, maar in het begin ben je vooral meer aan het schuiven en proberen dan aan het opladen.

      Daarom heeft de organisatie achter de oplaadstandaard, het Wireless Power Consortium (WPC), voor Qi2 een handige oplossing bedacht. Dit systeem maakt gebruik van de Magnetic Power Profile, dat sterk doet denken aan MagSafe van Apple. Zowel de lader als het apparaat dat je wilt opladen zijn dan voorzien van een magnetische ring, die het gepriegel dus overbodig maakt. Je hoeft niet meer te zoeken naar de perfecte positie, en dat is niet alleen makkelijker, maar ook beter voor het laden zelf. De magneten zorgen ervoor dat de spoelen in de oplader en de telefoon precies tegenover elkaar liggen.

      ©Ugreen | https://nl.ugreen.com

      Powerbanks met Qi2.

      Laadvermogen en compatibiliteit

      Zodoende gaat er minder energie verloren en kunnen apparaten sneller opgeladen worden. Ten opzichte van Qi1 is het laadvermogen in elk geval al flink verhoogd. Daar waar de vorige versie nog tot vijftien watt ondersteunt, maar meestal op vijf watt laadt, zet Qi2 standaard een vermogen neer van vijftien watt. Zelfs iPhones kunnen hiervan profiteren. Als je een oudere MagSafe-oplader gebruikt, dan wordt het laadvermogen beperkt tot 7,5 watt. Maar met een nieuwe Qi2-oplader zou je de beschikking moeten krijgen tot een verdubbeling in vermogen.

      Misschien heb je het al tussen de regels door gelezen, maar Qi2 is compatibel met bestaande Qi-apparaten. Heb je dus nog oudere apparaten die Qi1 ondersteunen, dan kun je daar je nieuwe lader gewoon mee gebruiken. Verder is het goed om te weten dat het consortium allerlei veiligheidsmaatregelen heeft ingebouwd. Zo beschikt het systeem over objectdetectie: het herkent vreemde voorwerpen zoals sleutels, munten of paperclips die per ongeluk tussen de oplader en je telefoon terechtkomen. Zulke objecten kunnen anders warm worden en schade veroorzaken. Ook houdt Qi2 de temperatuur in de gaten om oververhitting te voorkomen. Daardoor kun je je telefoon gerust 's nachts laten opladen.

      ©Rens Blom

      De HMD Skyline.

      Welke apparaten ondersteunen Qi2?

      Op moment van schrijven biedt nog slechts een handjevol apparaten Qi2-support aan. Je komt de draadloze oplaadstandaard in elk geval tegen vanaf de iPhone 12. Een van de eerste Android-toestellen met deze standaard aan boord is de HMD Skyline. En… dat is het eigenlijk wel. De toestellen uit de Samsung Galaxy S25-reeks zijn slechts Qi2-ready. Dat betekent dat je ze kunt opladen met een snelheid van vijftien watt, maar dat de toestellen niet beschikken over de magneten om allerlei laders en andere accessoires te kunnen bevestigen.

      Je kunt dit oplossen door bijvoorbeeld een hoesje met een magneet te kopen. Die magneet komt dan precies overeen met de plaatsing van de spoelen in de smartphone en oplaadmat. Datzelfde geldt vooralsnog voor de OnePlus 13, een van de beste Android-smartphones van 2025. Technisch gezien beschikt dat apparaat over een magneetring, maar die is niet krachtig genoeg om accessoires vast te kunnen houden. Ook hier dien je dus eigenlijk een hoesje te kopen, mocht je van plan zijn het toestel met een Qi2-lader op te laden.

      Telefoonhoesjes

      geschikt voor draadloos opladen

      Qi2-accessoires

      Als je een toestel met Qi2 hebt, wil je vast ook al weten wat handige Qi2-accessoires zijn. Natuurlijk kun je dan denken aan een geschikte oplader, maar wat dacht je van een powerbank die je gewoon magnetisch vastklampt aan een smartphone? Dan heb je geen gedoe met draden meer. Daarnaast zijn portefeuilles heel populair. Als je je smartphone ergens mee naartoe neemt, dan heb je ook altijd je belangrijke pasjes bij je, en eventueel wat cash geld.

      ▼ Volgende artikel
      Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
      Huis

      Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

      Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

      De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

      Geïntegreerde moto ai

      Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

      Innovatief display en robuust ontwerp

      Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

      De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

      Camera met Sony-sensor

      De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

      De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

      Entertainment en batterij

      Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

      De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

      De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

      Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl: